Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-й зошит.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Аналітичний метод планування прибутку.

Даний метод застосовують при великому асортименті продукції, а також як доповнення до методу прямого рахунку оскільки він дозволяє визначити вплив окремих факторів на плановий прибуток. Розрахунок проводиться в декілька етапів, зміст і розрахунок яких відображено в наступній таблиці:

Основні етапи планування прибутку аналітичним методом

№  етапу

Характеристика етапу

Розрахунок етапу

І

етап

Визначається процент прибутку по товарній продукції в базисному році. Так, наприклад, в базисному році собівартість ТП=1500 тис.грн., а прибуток 150 тис.грн.

ПТП= = 10%

ІІ

етап

Визначається збільшення суми прибутку П1 внаслідок збільшення обсягу виробництва товарної продукції в плановому році порівняно з базисним при базовому проценті прибутку. Наприклад, обсяг товарної продукції в плановому році по цінах базисного року складе 1570 тис.грн., тобто збільшиться на 70 тис.грн. (1570-1500).

П1= =7 (т.грн.)

ІІІ етап

Визначають збільшення прибутку П2 через передбачене зниження собівартості на 1 грн. товарної продукції в плановому році, наприклад це зниження складає 2,5 на 1 грн. товарної продукції.

П2=     (т.грн.)

ІV

етап

Визначають вплив на прибуток зміни структури продукції, що реалізується. Для цього співставляють середній прибуток (% до собівартості) за два суміжних періоди – базисний і плановий. Різниця між ними, помножена на обсяг продукції, характеризує зміну прибутку (+,-) під впливом зміни структури продукції. Наприклад, в результаті структурних зрушень в плановому періоді процент середнього прибутку збільшився з 10 до 12%, тобто на 2%.

П3=     (т.грн.)

V

етап

Загальну величину планового прибутку розраховують з врахуванням впливу на нього всіх техніко-економічних факторів.

Ппл=П+П123=1500+7+39,5+31,4=1577,9 т.грн.

181

12.4. Фактори впливу на рівень і динаміку цін. Вплив на ціну попиту і пропозиції

І Крива попиту

ІІ

Крива пропозиції

Врівноважена ціна

ІІІ

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]