Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R3_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
650.24 Кб
Скачать

3.1.3. Побудова класичної та розширеної моделей Солоу для країн, що розвиваються

Завдання

1. Розрахувати та проаналізувати описові статистики для макроекономічних показників, що використовуватимуться для побудови моделей економічного зростання.

2. Виконати перетворення статистичних показників, необхідні для побудови моделей.

3. На основі статистичних показників за країнами, що не є нафтовидобувними, (перша група країн) побудувати класичну модель Солоу.

4. На основі статистичних показників за країнами, що не є нафтовидобувними (перша група країн) побудувати розширену модель Солоу.

5. Зробити порівняльний аналіз результатів, отриманих за класичною та розширеною моделями Солоу.

Алгоритм виконання завдань

1. Розрахунок та аналіз описових статистик для макроекономічних показників, що використовуватимуться для побудови моделей економічного зростання

Для виконання даного кроку необхідно за допомогою випадного меню «Анализ» відкрити модуль «Основные статистики и таблицы» та обрати «Описательные статистики» (в англомовній версії пакету Statistiсa за допомогою випадного меню «Statistics» відкрити модуль «Basic Statistics / Tables» та обрати «Descriptive statistics»):

У результаті отримуємо:

Як бачимо, для різних країн світу спостерігається дуже великий розкид значень розглядуваних змінних. Так, зокрема, значення середньодушового ВВП за 1985 рік для різних країн знаходяться у межах від 412 $ до 25635 $, темпи економічного зростання – у межах від (-0,9%, що відповідає економічному спаду) до 9,2%, норма інвестицій коливається від 4% до 37%, темпи зростання населення – у межах від 0,3% до 6,8%.

2. Виконання перетворень статистичних показників, необхідних для побудови моделей

Для виконання даного кроку, по-перше, необхідно створити нову змінну, для чого у пункті випадного меню «Вставка» обрати «Добавить переменную» (в англомовній версії пакету Statistiсa у пункті випадного меню «Insert» обрати «Add Variables») та у розгорнутому вікні зробити необхідні установки. Далі треба двічі клацнути на поле, в якому знаходиться ім’я створеної змінної, значення якої необхідно розрахувати, у результаті чого відкриється вікно «Переменная». Після цього у полі «Длинная метка или формула с Функциями» ввести необхідну формулу:

3. Побудова класичної моделі Солоу на основі статистичних показників за країнами світу, що не є нафтовидобувними

В результаті виконання цього кроку необхідно на основі статистичних даних оцінити рівняння регресії (3.8) для класичної моделі Солоу. Це можна зробити за допомогою модуля «Множественная регрессия».

Для виконання даного кроку необхідно за допомогою випадного меню «Анализ» відкрити модуль «Множественная регрессия» (в англомовній версії пакету Statistiсa за допомогою випадного меню «Statistics» відкрити модуль «Multiple Regression») і обрати необхідні змінні для розрахунку, для чого натиснути кнопку «Переменные» («Variables») та обрати потрібні змінні з двох запропонованих списків: списку, з якого обирається залежна змінна, та списку, з якого обираються незалежні змінні ‑

Для того, щоб визначити групу країн світу, що не є нафтовидобувними, треба натиснути кнопку «Select cases» та для опції задання умов вибору «Включить наблюдения в Анализ/Графики» у полі «Наблюдения, удовлетворяющие условию», ввести умову, яка ідентифікує першу групу країн: :

Результати оцінювання множинної регресії (3.8) представляються у вікні «Результаты множественной регрессии» («Multiple Regression Results»):

Для того, щоб побачити отримані оцінки параметрів моделі та результати перевірки їх значимості треба натиснути кнопку «Итоговая таблица регрессии» («Summary: Regression results»):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]