Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Под.служба.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

На державного податкового інспектора відділу зборів і стягнень податків з юридичних осіб

­­­_____________________________________

(прізвище, ім’я, по-батькові)

І. ПОСАДОВІ ОБОВ’ЯЗКИ

Веде облік зареєстрованих в податковій інспекції суб’єктів підприємницької діяльності, розглядає установчі документи, формує і зберігає справи з оподаткування.

Доводить до відома суб’єктів підприємницької діяльності про нараховані суми податків та інших платежів до бюджету, порядок та терміни їх сплати.

Забезпечує своєчасне і в повному обсязі ïодання підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами бухгалтерських звітів, балансів, податкових декларацій, розрахунків, передає їх для реєстрації секретареві інспекції.

Уточнює розміри платежів до бюджету по кожному суб’єкту підприємницької діяльності і передає ці відомості відділу обліку та обробки даних.

Проводить попередні перевірки бухгалтерських звітів, балансів, податкових декларацій і розрахунків.

При необхідності залучається до проведення документальних перевірок.

Виконує інші доручення начальника відділу.

Іі. Повинен знати

Закон України “Про державну податкову службу в Україні”, законодавчі та інструктивні матеріали по оподаткуванню юридичних осіб, а також по питаннях, пов’язаних із застосуванням адміністративного, господарського, цивільного та кримінального законодавства в межах, необхідних для службових обов’язків, методи проведення документальних і попередніх перевірок.

Ііі. Кваліфікаційні вимоги

Освіта вища та стаж роботи в фінансових, податкових органах не менше 3 років.

Начальник управління зборів

та стягнень податків

“___”___________200__ р. (підпис)

  • 2 –

Державній податковій адміністрації України, місцевим податковим інспекціям надається право:

  1. здійснювати на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, та у громадян перевірки грошових документів, бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, декларацій та інших документів незалежно від способу подання інформації (включаючи комп’ютерний), пов’ÿзаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів до бюджетів, внесків до державних цільових фондів, наявності посвідчень про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, спеціальних дозволів (ліцензій, патентів) на її здійснення, а також одержувати від посадових осіб і громадян документи, що посвідчують особу, під час проведення перевірок з питань оподаткування; викликати посадових осіб і громадян для давання пояснень з питань обчислення і сплати податків та платежів;

  2. одержувати безоплатно від підприємств, установ, організицій, включаючи установи Національного банку України, комерційні банки та інші фінансово-кредитні установи, і громадян відомості, довідки про діяльність, отримані доходи, видатки підприємств, незалежно від форм власності, та громадян, що перевіряються, про відкриті, закриті розрахункові, валютні та інші рахунки, інформацію про наявність або обіг коштів на цих рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни (90 днів) валютної виручки від суб’єктів підприємницької діяльності;

  3. обстежувати будь-які виробничі, складські, торговельні та інші приміщення суб’єктів підприємницької діяльності (в т. ч. у громадян), що використовуються для одержання доходів, чи пов’язані з утриманням об’єктів оподаткування незалежно від місця їх знаходження. У разі відмови керівників підприємств і громадян допустити службових осіб ДПІ до обстеження зазначених приміщень, неподання документів про отримані доходи і витрати ДПІ мають право визначати оподатковуваний прибуток (доход) таких підприємств на підставі документів, що свідчать про одержані ними доходи;

  4. вимагати від керівників та інших службових осіб підприємств, а також від громадян, що перевіряються, усунення виявлених порушень законодавства про податки та контролювати їх виконання;

  5. вилучати у підприємств, установ і організацій документи, що свідчать про приховування (заниження) об’єктів оподаткування, несплату податків, а у громадян-підприємців, які порушують порядок заняття підприємницькою діяльністю, - реєстраційні посвідчення або спеціальні дозволи (ліцензії, патенти) з наступною передачею матеріалів про порушення органам, що видали ці документи;

  6. одержувати безоплатно від митних органів щомісячно звітні дані про ввезення на митну територію України імпортних товарів і справляння при цьому податків і платежів та інформацію про експортно-імпортні операції, що здійснюють резиденти та нерезиденти (за відповідною формою).

  7. вимагати від керівників підприємств, що перевіряються, проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів і розрахунків; у необхідних випадках опечатувати каси, касові приміщення, склади та архіви.

Службові особи ДПІ зобов’язані дотримуватись Конституції та законів України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ і організацій, забезпечувати виконання покладених на ДПІ функцій та повною мірою використовувати надані їм права.

За невиконання або неналежне виконання службовими особами ДПІ своїх обов’язків вони притягуються до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності.

Збитки, завдані неправомірними діями службових осіб ДПІ, підлягають відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету.

Скарги на дії службових осіб ДПІ подаються до тих ДПІ, яким вони безпосередньо підпорядковані. Розглядаються скарги і рішення приймаються в місячний термін з дня їх надходження.

Рішення за скаргами можуть оскаржуватися протягом місяця до вищестоячої ДПА.

У разі незгоди суб’єкта підприємницької діяльності з рішенням ДПА України, він може подати скаргу (оскарження) до господарського суду.

  • 3 –

Службовою особою ДПС може бути особа, яка має освіту за фахом та відповідає кваліфікаційним вимогам установлених ДПА України.

У разі прийняття на роботу службовій особі може бути встановлений випробувальний термін від 6 місяців до 1 року. На роботу до ДПІ не можуть бути прийняті особи, яких було засуджено за вчинення корисливих злочинів.

Службові особи ДПС не мають права займатися підприємницькою діяльністю, а також працювати за сумісництвом на підприємствах, в установах і організаціях (крім наукової та викладацької діяльності).

Службовим особам ДПІ присвоюються такі спеціальні звання:

  1. головний державний радник податкової служби;

  2. державний радник податкової служби І - ІІІ рангів;

  3. радник податкової служби І - ІІІ рангів;

  4. інспектор податкової служби І - ІІІ рангів.

Держава гарантує захист життя, честі, гідності та майна службових осіб ДПІ та членів їх сімей від злочинних посягань та інших протиправних дій.

У разі загибелі службової особи ДПІ у зв’язку з виконанням службових обов’язків сім’ї загиблого або його утриманцям виплачується одноразова допомога у розмірі десятирічної зарплати загиблого за його останньою посадою, яку він займав (за рахунок коштів державного бюджету з наступним стягненням цієї суми з винних осіб).

У разі заподіяння службовій особі ДПІ тілесних ушкоджень під час виконання нею службових обов’язків, що перешкоджають надалі займатися професійною діяльністю, їй виплачується одноразова допомога в розмірі п’ятирічної зарплати за її останньою посадою.

У разі заподіяння службовій особі ДПІ менш тяжких тілесних ушкоджень (під час виконання нею службових обов’язків) їй виплачується одноразова допомога в розмірі однорічної зарплати.

Рішення про виплату одноразової допомоги приймається начальником ДПІ за місцем роботи потерпілого на підставі обвинувачувального вироку суду або постанови слідчих органів чи прокуратури.

Шкода, завдана майну службової особи ДПІ або членів її сім’ї у зв’язку з виконанням нею службових обов’язків, відшкодовується в повному обсязі за рахунок коштів державного бюджету з наступним стягненням цієї суми з винних осіб.

Тема: “Види фінансових санкцій та порядок їх накладання

за порушення чинного податкового законодавства.”

Державні податкові інспекції мають право накладати фінансові санкції на платників податків і платежів, в т. ч. і громадян, за порушення чинного податкового законодавства, а саме:

  1. однократного розміру донарахованої за результатами перевірки суми податку, іншого платежу до бюджетів, внеску до державних цільових фондів, а у разі повторного порушення протягом року після встановлення порушення попередньою превіркою - у двохкратному розмірі донарахованої за результатами превірки суми податку (платежу);

  2. 10 % належних до сплати сум податків або інших платежів до бюджетів чи внесків до державних цільових фондів за неподання або несвоєчасне подання ДПІ податкових деларацій, розрахунків, аудиторських висновків та інших документів, необхідних для обчислення податків та платежів, а також за неподання, або несвоєчасне подання установам банків платіжних доручень на сплату податків та інших платежів;

  3. застосовувати до установ банків, або юридичних та фізичних осіб-СПД, які у встановлений законом строк (у триденний термін) не повідомили про відкриття або закриття рахунків у банках, фінансові санкції у вигляді стягнення від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів громадян. Якщо законом по тому чи іншому податку чи платежу встановлено інші розміри фінансових санкцій (наприклад, по податку на прибуток), то застосовуються ті, що передбачені Законом по цьому податку;

Вищевказані фінансові санкції застосовуються щодо податків, інших платежів і внесків, за якими встановлено обов’язкове подання ДПІ декларацій, розрахунків (тобто обов’язкової звітності).

  1. стягувати до бюджетів та державних цільових фондів донараховані за результатами перевірок суми податків, інших платежів і внесків, суми недоїмки з податків, а також суми штрафів - з підприємств і організацій, у безспірному порядку шляхом встановлення на розрахунковий та інші рахунки платника розпорядження ДПА про стягнення), а з громадян- за рішенням суду або через нотаріальні контори за виконавчими написами;

  2. зупиняти операції підприємств, установ та громадян за розрахунковими, валютними, іншими рахунками в установах банків у разі відмови у проведенні документальної перевірки чи недопущення працівників ДПІ для обстеження приміщень, які використовуються для одержання доходів або пов’язані з утриманням інших об’єктів оподаткування, неподання (або відмови подати) ДПІ та службовим особам бухгалтерських звітів, балансів, податкових декларацій, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків, платежів та обов’язкових внесків;

  3. за несвоєчасне виконання установами банків та іншими фінансово-кредитними установами розпоряджень ДПІ про безспірне стягнення податків, інших платежів і внесків, а також доручень суб’ºктів підприємницької діяльності на сплату податкіу та інших платежів - стягувати з них пеню за кожний день прострочення (включаючи день сплати) у розмірах, встановлених чинним податковим законодавством (120 % ставки НБУ);

  4. накладати адміністративні штрафи:

а) на керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій, винних у заниженні суми податку, іншого платежу чи внеску, у приховуванні (заниженні) об’єктів оподаткування, а також у відсутності бухгалтерського обліку об’єктів оподаткування або веденні його з порушеннями встановленого порядку, у неподанні, несвоєчасному поданні або поданні за невстановленою формою, податкових декларацій, платіжних доручень та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та платежів, - від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за ті ж дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із зазначених правопорушень, - від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2

б)на громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, винних у протидіях службовим особам ДПІ, зокрема у недопущенні їх до приміщень, які використовуються для здійснення підприємницької та одержання доходів, - від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Рішення про застосування фінансових санкцій приймається у строк не пізніше десяти днів з дня складання акту перевірки.

У разі незгоди суб’єкта оподаткування з рішенням податкового органу щодо безспірного стягнення коштів таке стягнення може бути зупинено терміном на 30 днів вищестоячим органом ДПС.

Якщо скаргу суб’єкта оподаткування відхилено, разом з податковим зобов’ÿзанням стягується пеня, нарахована з моменту виникнення такого податкового зобов’язання до моменту його погашення.

Крім цього за порушення чинного податкового законодавства статтею 148 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за умисне ухилення від сплати податків, а саме:

а) умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’ÿзкових платежів, вчинене посадовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності, або фізичною особою, якщо ці діяння призвели до ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, - карається виправними роботами на строк до двох років або позбавленням права займати посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або штрафом у розмірі до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн.).

б) ті ж діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до ненадходження до бюджетів коштів у великих розмірах - карається позбавленням волі на строк до п’яти років з позбавленням права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна чи без такої, або виправними роботами на строк до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

в) вищевказані діяння, вчинені особою, раніше судженою за ухилення від сплати податків, якщо воно призвело до ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Під значним розміром коштів слід розуміти суми податку, які в 100 і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Під великим розміром коштів слід розуміти суми податку, які в 250 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податку, які в 1000 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

(Закон введений в дію з 5.02.97 р.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]