Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плата за землю.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
119.81 Кб
Скачать

1. Для ведення особистого селянського господарства – не більше як 2 га;

2. для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) розмір земельної ділянки повинен бути не більше:

- у сільських населених пунктах - 0,25 га

- у селищах міського типу - 0,15 га

- у містах - 0,10 га

3. для індивідуального дачного будівництва - 0,10 га

4. для будівництва індивідуальних гаражів - 0,01 га

5. для ведення садівництва 0,12 га.

Місцеві Ради народних депутатів можуть встановлювати пільги щодо плати за землю (часткове звільнення, на певний строк, зменшення суми земельного податку), але за рахунок коштів, що зараховуються на спеціальні бюджетні рахунки місцевих бюджетів.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому виникло це право. В разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому втрачено це право.

Якщо підприємство, установи та організації, що користуються пільгами щодо земельного податку, здають в тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини, податок за земельні ділянки, зайняті цими будівлями, переданими в тимчасове користування, сплачується на загальних підставах.

  • 3 –

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, який включає дані реєстрації права власності, права користування землею та договорів на оренду землі, обліку кількості та якості земель, економічної та грошової оцінки землі.

Власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Право власності на землю або права користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право.

Право приватної власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними радами. Однак, відсутність документів на право власності або користування земельними ділянками не звільняє від сплати земельного податку, оскільки використання землі в Україні є платним.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму земельного податку станом на 1 січня, і до 1 лютого подають податковому органу податкову декларацію на бланку встановленої форми з розбивкою річної суми податку в розрізі місяців. Крім цього до декларації подається довідка про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця що настає за звітним.

Платник податку має право подавати щомісяця податкову декларацію до податкового органу за місцем знаходження земельної ділянки протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, що звільняє такого платника подавати податкову річну декларацію до 1 лютого.

Податкове зобов’язання, визначене платником у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частинами щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Фізичними особами податок сплачується протягом 60 календарних днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. У сільській та селищній місцевості податок фізичними особами може сплачуватись через каси сільських (селищних) раз за квитанціями про приймання податкових платежів (ф.24).

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб:

- у рівних частинах – якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділена в натурі, або одній з таких осіб-власників, визначеній за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

- пропорційно належній частці кожної особи – якщо будівля перебуває у спільній частковій власності;

- пропорційно належній частці кожної особи – якщо будівля перебуває у спільній власності і поділена в натурі.

При припиненні права власності або права користування земельною ділянкою плата сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

За несвоєчасну сплату - справляється пеня у розмірі 120 % облікової ставки Нацбанку України на суми недоплати (податкового боргу) за кожен день прострочення.

Щоб правильно нарахувати земельний податок треба грошову оцінку земельної ділянки (площу земельної ділянки в м. кв.) помножити на відповідну ставку податку.

За неправильне обчислення податку, несвоєчасну, неповну сплату в бюджет, неподання податкової звітності – такі платники притягуються до відповідальності (адміністративної, фінансової) згідно чинного податкового законодавства.

Задача № 1

Громадянин Ільків В.С. проживає в сільській місцевості і має у користуванні 2,5 га земельної ділянки в тому числі:

  • рілля – 1.2 га;

  • сіножаті – 0,5 га;

  • багаторічні насадження – 0,6 га

  • під житловим фондом – 0,2 га

Сільською радою на поточний рік затверджені такі ставки земельного податку (на 1 га):

  • рілля – 115,70 грн.

  • сіножаті – 78,35 грн.

  • багаторічні насадження – 49,8 грн.

  • під житловим фондом – 57,80 грн.

У вересні місяці даний громадянин вийшов на пенсію (пенсійне посвідчення від 15 серпня ).

Примітка – грошова оцінка землі не проведена

Необхідно:

1. Нарахувати земельний податок на поточний рік і вказати термін сплати в бюджет.

2. Провести відповідний перерахунок по податку у зв’язку з виникненням у громадянина права на податкову пільгу.

Завдання № 2

Громадянин Іванов В.В. проживає в м. Львові, має власний будинок та присадибну ділянку 1400 кв. м. в тому числі під житловим фондом – 550 кв. м.

Даний громадянин втратив право на податкову пільгу у травні місяці поточного року.

Грошова оцінка землі не проведена

Нарахувати суму земельного податку на поточний рік та вказати термін сталвти в бюджет.

Завдання № 3

Підприємство набуло право власності на нововідведену земельну ділянку в розмірі 12560 кв.м. і отримало державний акт 25 квітня поточного року.

Земельна ділянка зайнята житловим фондом. У населенному пункті проживає 260 тис. чол. (місто обласного значення). Грошової оцінки не проведено.

Визначити суму земельного податку, яку землевласник зобов'язаний сплатити в бюджет.

Завдання № 4

1. Сільськогосподарське підприємство займається вирощуванням та реалізацією сільськогосподарської продукції як на власній, так і на орендованій землях. Площа ріллі становить 98 га, багаторічних насаджень – 23 га, сіножаті – 12 га, пасовища – 8 га.

2. ТзОВ “Агро” розташоване у гірській зоні, займається вирощуванням сільгосппродукції. Площа ріллі складає 45 га.

Необхідно:

1. Нарахувати суми фіксованого сільськогосподарського податку за термінами сплати в бюджет.

2. Вказати хто виступає платником фіксованого сільськогосподарського податку.

Примітка:

Грошова оцінка (1 га):

Ріллі – 7500 грн.

Багаторічні насадження – 3200 грн

Сіножаті – 5500 грн.

Пасовища – 2500 грн.

Ставки податку:

Рілля, сіножаті, пасовища – 0,15 відсотків.(гірська зона – 0,09).

Багаторічні насадження – 0,09 відсотка (гірська зона – 0,03)

Терміни сплати – протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного ) місяцяу розмірі третини суми податку, визначеної на кожний квартал :

1 кв. – 10 відсотків