Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

2) Факторний аналіз змін на ринку.

Фундаментальний аналіз ґрунтується на зв’язку між політичними та економічними факторами й поведінкою активів на біржі.

Політичні події мають радикальний вплив, можуть кардинально змінити ситуацію на ринку, причому в подальшому ринок може і не подолати ці зміни.

Наприклад: відомі події 11 вересня 2001 року вплинули на ринок дуже суттєво.

Графік 2.1. Падіння американського долара як наслідок терористичного акту 11.09.01. р.

Для подолання такого значного падіння курсу долара, торговці на протязі трьох тижнів робили значну інтервенцію ліквідних активів.

Але визначні політичні події трапляються не так часто. Більш регулярно на валютний курс впливає ряд факторів, які мають спільну рису – економічну природу. Це так звані економічні індикатори. Вони мають схожу направленість дії.

1. ВВП – зростання індексу характеризує розвиток економіки, довіру іноземних інвесторів до країни, збільшення пропозиції іноземної валюти на вітчизняному ринку, що в кінцевому підсумку призведе до зростання курсу.

2. Безробіття – зростання індексу означає падіння середньої покупної спроможності населення, зменшення заощаджень, зменшення курсу.

3. Індекс цін виробництва – зростання показника призводить до збільшення цін реалізації продукції, зменшення наявних коштів у населення, падіння пропозиції грошей, падіння курсу.

4. Рівень інфляції – збільшення інфляції означає падіння покупної спроможності грошової одиниці, падіння довіри інвесторів, падіння курсу.

5. Замовлення на товари та послуги тривалого використання – зростання показника характеризує завантаженість економіки в майбутньому, отже, в довгостроковій перспективі означає зростання ВВП та зростання курсу національної грошової одиниці.

6. Зміна в відомостях по зарплаті – показник характеризує зміну зайнятості в майбутньому, тому, зростання індексу означає зростання зайнятості та зростання курсу.

7. Торговий баланс – зростання позитивної сторони торгового балансу означає приплив валютних цінностей в країну, збільшення пропозиції валюти на вітчизняному ринку, зростання курсу національної грошової одиниці.

8. Ставка рефінансування центрального банку – показник, який має подвійну дію: по-перше – в довгостроковому періоді падіння ставки призведе до зростання економічної перспективи через здеревіння використання грошових кредитів та зростання інвестицій, збільшення в майбутньому ВВП, зростання курсу; по-друге – в короткостроковому періоді падіння ставки призведе до зменшення віддачі по активам, зменшення привабливості національної економіки для іноземних інвесторів, падіння пропозиції іноземної валюти, падіння курсу.

Дія цих факторів може відбуватися послідовно, що означатиме стабільну тенденцію в економіці, може відбуватися одночасно, що характеризує кризу, а може бути випадковою чи одинично, що показує епізодичність цього фактора.

3) Графічний аналіз, його особливості.

Аналіз змін поведінки котирування в більшості випадків проводиться за допомогою графіків. Графічний аналіз може проводитися за допомогою різних видів графіків.

Наприклад: