Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учет в зарубежных странах.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
8.45 Mб
Скачать

3. Облік інвестицій в акції та порядок їх переоцінки

Вивчаючи дану тему, слід звернути увагу на те, що окремі зару­біжні компанії, фірми з метою збереження та примноження тимчасово вільних грошових коштів, зміцнення партнерських взаємовідносин, поширення впливу на діяльність інших компаній здійснюють інвес­тиції в ринкові цінні папери, що дають право власності, шляхом придбання пакетів акцій. Компанія-інвестор здійснює облік інвестицій в акції на реальному, балансовому, активному рахунку «Інвестиції в акції». Придбання акцій інших компаній відображається інвестором в обліку бухгалтерським записом:

Дебет рахунку «Інвестиції в акції»

Кредит рахунку «Грошові кошти».

На суму отриманих по акціях дивідендів складається бухгалтерське проведення:

Дебет рахунку «Грошові кошти»

Кредит рахунку «Дохід (дивіденди) по акціях».

Якщо компанія-інвестор у вигляді дивідендів отримує додаткову частку акцій, то їх вартість не є доходом. У цьому випадку відбува­ється тільки зниження собівартості акції за рахунок збільшення кіль­кості акцій.

Реалізація акцій відображається на рахунках бухгалтерського обліку записом:

Дебет рахунку «Грошові кошти»

Кредит рахунку «Інвестиції в акції»

У процесі утримання інвестицій у ринкові цінні папери, що на­дають право власності, справедлива вартість акцій може змінюватися. Зміна справедливої вартості призводить до виникнення прибутку або збитків.

Згідно з МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка» визнаний прибуток або збиток, що виникає під впливом зміни спра­ведливої вартості цінних паперів, що надають право власності, необхідно відображати у звітності таким чином:

  • –    прибуток або збиток від зміни справедливої вартості акцій, утримуваних для операцій, слід включати до чистого прибутку або збитку за той період, в якому вони виникають;

  • –    прибуток або збиток від зміни справедливої вартості акцій, наявних для продажу, слід або включати до чистого прибутку чи збит­ку за період, в якому вони виникають, або визнавати безпосередньо у складі капіталу в звіті про зміни в капіталі, доки акції не продано, або доки не буде визнано, що корисність фінансового активу зменшилась, коли кумулятивний прибуток або збиток, визнаний раніше в капіталі, слід включати до чистого прибутку або збитку за період.

Компанія передбачає порядок визнання прибутку або збитку від фінансового активу, наявного для продажу, в обліковій політиці.

4. Облік інвестицій в асоційовані компанії

У процесі опанування матеріалу за даною темою слід мати на увазі, що згідно з МСБО 28 «Інвестиції в асоційовані компанії» асоційо­ваною компанією вважається підприємство, в якому інвестор має суттєвий вплив і яке не є ні дочірнім, ні спільним підприємством інвестора. Вважається, що інвестор має суттєвий вплив, якщо він володіє прямо або непрямо (через дочірні підприємства) не менше, ніж 20 % акцій об’єкта інвестування, що мають право голосу. Ця умова зберігається, доки не буде чітко доведено протилежне.

Як правило, свідченням суттєвого впливу інвестора є:

  1. 1) представництво в раді директорів або еквівалентному органі управління об’єкта інвестування;

  2. 2) участь у політиці прийняття рішень об'єктом інвестування;

  3. 3) важливі операції між інвестором та об'єктом інвестування;

  4. 4) взаємообмін управлінським персоналом або забезпечення необхідної технічної інформації.

Основним методом обліку інвестицій в асоційовані компанії є ме­тод участі в капіталі. Згідно з цим методом інвестиція в асоційовану компанію первісно відображається за собівартістю. У подальшому вартість інвестиції коригується (збільшується або зменшується) на частку інвестора в прибутках (збитках) та інших змінах у капіталі асо­ційованої компанії.

Компанія-інвестор здійснює облік інвестицій в асоційовані компа­нії на реальному, балансовому, активному рахунку «Інвестиції в асо­ційовані компанії». Вкладення інвестицій в асоційовані компанії відображається в обліку бухгалтерським записом:

Дебет рахунку «Інвестиції в асоційовані компанії»

Кредит рахунку «Грошові кошти».

Вартість інвестицій в асоційовані компанії збільшується на частку інвестора в сумі чистого прибутку асоційованої компанії, яка стано­вить дохід інвестора від участі в капіталі. На суму доходу від участі в капіталі асоційованої компанії в обліку складається бухгалтерське проведення:

Дебет рахунку «Інвестиції в асоційовані компанії»

Кредит рахунку «Дохід від участі в капіталі асоційованих компаній».

За умови збиткової діяльності об’єкта інвестування вартість інвестицій в асоційовані компанії зменшується на частку інвестора в сумі чистого збитку, що відображений у Звіті про прибутки і збитки асоційованої компанії. При цьому складається бухгалтерський запис:

Дебет рахунку «Втрати від участі в капіталі асоційованої компанії»

Кредит рахунку «Інвестиції в асоційовані компанії».

Згідно з МСБО 28 «Інвестиції в асоційовані компанії» компанії-інвестори отримують від асоційованих компаній дивіденди, суми яких відносяться на зменшення балансової вартості інвестицій. При цьому в обліку відображаються бухгалтерські записи:

Дебет рахунку «Грошові кошти»

Кредит рахунку «Інвестиції в асоційовані компанії» або а) на суму оголошених дивідендів, що підлягають отриманню:

Дебет рахунку «Дебіторська заборгованість за нарахованими дивідендами»

Кредит рахунку «Інвестиції в асоційовані компанії»;

б) на суму отриманих дивідендів:

Дебет рахунку «Грошові кошти»

Кредит рахунку «Дебіторська заборгованість за нараховани­ми дивідендами».

У випадку отримання свідчення про можливість зменшення корис­ності інвестиції в асоційовану компанію інвестор повинен визначити та відобразити в обліку збиток від зменшення корисності.

Згідно з МСБО 36 «Зменшення корисності активів» сума збитку від зменшення корисності інвестиції свідчить про перевищення балан­сової вартості інвестиції над сумою її очікуваного відшкодування, якою вважається більша з двох оцінок: чиста ціна продажу інвестиції та вартість її використання.

На рахунках бухгалтерського обліку сума від зменшення корис­ності інвестицій відображається записом:

Дебет рахунку «Збиток від зменшення корисності інвестицій»

Кредит рахунку «Інвестиції в асоційовані компанії».