Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учет в зарубежных странах.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
8.45 Mб
Скачать

4. Облік модернізації і ремонту основних засобів

У процесі використання основні засоби потребують поточного ремонту, технічного нагляду та капітального ремонту, або заміни складових частин. Ці витрати залежать від строку експлуатації і необхідні для підтримання основних засобів у робочому стані. Складним для бухгалтерів є визначення періоду, до якого мають бути віднесені ці витрати: чи вони є витратами поточного періоду, чи їх слід розглядати як витрати майбутніх періодів та відповідно погоджу­вати з доходами майбутніх періодів.

Витрати на поточний ремонт та технічне обслуговування основних засобів є відносно постійними, вони становлять невеликі суми та не залежать від строку використання основних засобів. Ці витрати називають поточними витратами і вони відшкодовуються за рахунок поточних надходжень в день їх здійснення.

Витрати на поточний ремонт становили 500 дол. При цьому буде запис (табл. 6.8):

Таблиця 6.8

Бухгалтерські записи

 

Дебет

Кредит

Витрати на поточний ремонт

500

 

Грошові кошти на поточний ремонт

 

500

Капітальний ремонт основних фондів – це витрати, які капі­талізуються, тому їх називають капітальними, та визнаються в обліку шляхом їх розподілу протягом майбутніх облікових періодів, тобто витрати на капітальний ремонт приєднуються до основних засобів.

Таким чином, капітальний ремонт основних засобів направлений для підвищення їх продуктивності в майбутніх періодах експлуатації.

Розглянемо приклад на відображення суми капітального ремонту обладнання. Первісна (історична) вартість обладнання – 20 000 дол. зі строком експлуатації 5 років. Ліквідаційна вартість не визначається. Застосовується метод рівномірної амортизації, при якому щорічно нараховується 4 000 дол. (20 000 : 5). Після третього року експлуатації проведено капітальний ремонт, витрати на який склали 2 000 дол., а корисний строк використання збільшено на 2 роки.

У цьому випадку необхідно після третього року експлуатації відкоригувати вартість обладнання та суму амортизації на наступні роки. Записи на рахунках обліку будуть такі:

По даті придбання:

Дебет рахунку «Обладнання» 20 000

Кредит рахунку «Грошові кошти» 20 000

Щорічне нарахування амортизації:

Дебет рахунку «Витрати на амортизацію» 4 000

Кредит рахунку «Накопичена амортизація» 4 000

(за 3 роки 12 000 (4 000 × 3)).

Витрати на проведений капітальний ремонт відображено:

Дебет рахунку «Обладнання» 2 000

Кредит рахунку «Грошові кошти» 2 000

Тобто, після цього запису вартість обладнання, яка підлягає розпо­ділу на наступні роки (4 роки) становить 10 000 дол. (8 000 + 2 000), а сума річної амортизації – 2 500 дол. (10 000 : 4).

За четвертий і наступні роки експлуатації суму нарахованої амор­тизації буде відображено:

Дебет рахунку «Витрати на амортизацію» 2 500

Кредит рахунку «Накопичена амортизація» 2 500.

5. Облік природних ресурсів та їх виснаження

Вивчаючи матеріал даної теми, слід мати на увазі, що до природ­них ресурсів належать запаси нафти, газу, кам’яного вугілля тощо, які характеризують «Виснажливі активи». Особливістю цих активів є те, що вони фізично виснажуються (використовуються) і перевтілюються у товарно-матеріальні запаси. Теоретично вугільну шахту можна вважати підземними матеріально-виробничими запасами вугілля.

У бухгалтерському балансі природні ресурси поділяють на: влас­ність, устаткування і обладнання. Шахта чи нафтове родовище не амортизується, але виснажується в міру видобування природних ресурсів. Так, якщо із шахти видобуто все вугілля, шахта вважається «повністю виснаженою», і вона буде залишена або продана.

Наприклад. Фірма купує шахту за 10 млн 500 тис. дол. У шахті, за попередніми даними, 10 млн тонн вугілля. Ліквідаційна вартість шахти після видобутку вугілля оцінюється у 500 тис. дол. Виснаження шахти за період експлуатації дорівнює:

10 500 000 – 500 000 = 10 000 000 дол. Це виснаження шахти буде проходити по нормі 1 дол. на 1 тонну вугілля (10 000 000 : 10 000 000) за весь час експлуатації шахти. Якщо за перший рік видобуто 2 млн тонн вугілля, то виснаження шахти буде відображено на рахунках бухгалтерського обліку так:

Дебет рахунку «Витрати на виснаження запасів вугілля» 2 000 000

Кредит рахунку «Виснаження шахти» 2 000 000

Цей запис схожий з відображенням нарахування амортизації по матеріальних основних засобах.

Рахунок «Витрати на виснаження запасів вугілля» є витратами фірми, які необхідно додати до вартості вугілля, що надходить для продажу. Якщо все вугілля до кінця року продане, то ці витрати віднімаються від отриманого доходу як вартість проданого вугілля. Якщо є якась кількість вугілля не проданого до кінця року, то частина цих витрат залишається на фактичні запаси вугілля.

Є також особливості і в нарахуванні амортизації на устаткування та обладнання, що встановлені на шахтах. Це устаткування і обладнання може бути використане тільки на цих шахтах. Таким чином, ці основні засоби необхідно амортизувати за строк експлуатації родовища. При цьому використовується метод нарахування амортизації «Одиниці продукції».