Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Завдання до лабораторної роботи

  1. Ознайомитися з можливостями пакету Excel при розв’язанні завдань обробки експериментальних даних.

  2. Виконати вправи і практичні завдання, що запропоновані в роботі.

  3. Виконати практичне завдання до самостійної роботи.

  4. оформити електронний (Excel та Word) і паперовий (Word) звіти з лабораторної роботи, включивши в нього письмові відповіді на контрольні запитання, практичні завдання, що були виконані в роботі, завдання до самостійної роботи.

Контрольні запитання

  1. Що таке лінія тренда і для чого вона використовується?

  2. Які типи ліній тренда використовуються у пакеті Excel при розв’язуванні завдань обробки експериментальних даних.

  3. Що таке коефіцієнт кореляції і для чого він використовується?

  4. Яка функція використовується для розрахунку коефіцієнта кореляції?

Підсумкове завдання на самостійну роботу

Використовуючи табличний процесор Excel розрахувати показники забруднення атмосфери викидами одиночного джерела згідно умов завдання свого варіанту за методикою розрахунку концентрацій шкідливих речовин, що містяться у викидах підприємств (Додаток А). Завдання виконати за наведеним зразком оформлення.

Початкові дані для розрахунків по всім варіантам:

- підприємство розташоване на території Черкаської області, на рівнинній місцевості;

- фізичний стан речовини – пилоподібний.

Умови завдання за варіантами:

  1. Розрахувати максимальне значення приземної концентрації шкідливої речовини при забруднені атмосфери викидами одиночного джерела.

  2. Розрахувати потужність викиду при заданому значенні забруднення атмосфери.

  3. Розрахувати відстань від джерела викиду, на якій досягається максимальне значення концентрації шкідливої речовини.

  4. Розрахувати максимальну концентрацію шкідливої речовини.

  5. Розрахувати швидкість вітру Umx, яка необхідна для досягнення максимальної концентрації шкідливої речовини на відстані Х від джерела викиду.

  6. Розрахувати відстань Х від джерела забруднення, на якій при несприятливих метеорологічних умовах та небезпечній швидкості вітру концентрація шкідливих речовин досягає максимального значення.

  7. Розрахувати максимальну приземну концентрацію шкідливої речовини Сми при несприятливих метеорологічних умовах та швидкості вітру u, що відрізняється від небезпечної.

  8. Розрахувати відстань Х від джерела забруднення, на якій при несприятливих метеорологічних умовах та швидкості вітру u концентрація шкідливих речовин досягає максимального значення.

  9. Розрахувати значення приземної концентрації шкідливої речовини См при несприятливих метеорологічних умовах та небезпечній швидкості вітру на відстанях у проміжках від X0=0 м до Xk=10000 м та побудувати графік залежності концентрації від відстані (значення обчислити з кроком Х=100 м).

  10. Розрахувати відстань Хми від джерела забруднення, на якій при несприятливих метеорологічних умовах досягається максимальна приземна концентрація шкідливої речовини в залежності від швидкості вітру u, обчислити ці значення на проміжку від u0=0 м/с до uк=15 м/с з кроком 0,5 м/с та побудувати графік цієї залежності.

  11. Розрахувати відстань від джерела викиду, на якій досягається максимальне значення концентрації шкідливої речовини в залежності від діаметру труби. Обчислити значення цієї величини на відрізку від D0 =1 м до Dk=5 м з кроком D =0,1 м та побудувати графік цієї залежності.

  12. Розрахувати відстань Хм від джерела забруднення, на якій при несприятливих метеорологічних умовах та небезпечній швидкості вітру концентрація шкідливої речовини досягає найбільшого значення, дослідити залежність цієї величини від висоти труби на відрізку від H0=50 м до Hk=150 м з кроком Н=2 м та побудувати графік цієї залежності.

  13. Розрахувати забруднення атмосфери викидами одиночного джерела, дослідити залежність цієї величини від температури навколишнього середовища на відрізку від Тп0 =00С до Тпк=300С з кроком Тп=10С та побудувати графік цієї залежності

  14. Розрахувати значення максимальної приземної концентрації шкідливої речовини Сми при несприятливих метеорологічних умовах та швидкості вітру u, що відрізняється від небезпечної швидкості вітру, дослідити цю залежність від швидкості вітру на відрізку від u0 =0 м/с до uк=15 м/с з кроком u=0,5 м/с та побудувати графік цієї залежності.

  15. Розрахувати значення приземної концентрації шкідливої речовини Сми при несприятливих метеорологічних умовах та небезпечній швидкості вітру на відстані Х, дослідити залежність цієї величини від температури навколишнього середовища на проміжку від Тп0 =00С до Тпк=30 0С та збудувати графік цієї залежності (значення обчислити з кроком Т=10С).

  16. Розрахувати концентрацію шкідливої речовини Сz на різних висотах z на відстані Х від джерела забруднення. Дослідити залежність цієї величини від висоти z на відрізку від z0=0 до zk=1000м з кроком z=20 м.

  17. Розрахувати концентрацію шкідливої речовини Сz на різних висотах z на відстані Х від джерела забруднення. Дослідити залежність цієї величини від висоти труби Н на відрізку від H0=50 м/с до Hk=100 м з кроком Н=1 м.

  18. Розрахувати концентрацію шкідливої речовини Сz на різних висотах z на відстані Х від джерела забруднення. Дослідити залежність цієї величини від швидкості вітру на відрізку від u0 =0 м/с до uк=15 м/с з кроком u=0,5 м/с та побудувати графік цієї залежності.

  19. Розрахувати концентрацію шкідливої речовини Сz на різних висотах z на відстані Х від джерела забруднення. Дослідити залежність цієї величини від температури навколишнього середовища на відрізку від Тп0 =0 0С до Тпк=30 0С з кроком Тп=10С та побудувати графік цієї залежності.

  20. Розрахувати значення мінімальної висоти одиночного джерела викиду, дослідити залежність цієї величини від діаметра труби на відрізку від D0 =1 м до Dk=5 м з кроком D=0,1 м та побудувати графік цієї залежності.

  1. Розрахувати мінімальну висоту одиночного джерела викиду, дослідити залежність цієї величини від швидкості виходу речовини з труби 0 на відрізку від п0 =0,5 м/с до пк=5м/с з кроком =0,1м/с та побудувати графік цієї залежності.

  2. Розрахувати мінімальну висоту одиночного джерела викиду, дослідити залежність цієї величини від діаметра труби на відрізку від D0 =1 м до Dk=5 м з кроком D=0,1 м та побудувати графік цієї залежності.

  3. Розрахувати мінімальну висоту одиночного джерела викиду, дослідити залежність цієї величини від швидкості виходу речовини з труби 0 на відрізку від п0 =0,5 м/с до пк=5 м/с з кроком =0,1м/с та побудувати графік цієї залежності.

  4. Розрахувати значення мінімальної висоти одиночного джерела викиду, дослідити залежність цієї величини від потужності викиду М на відрізку від М0 =100 г/с до Мk=500 г/с з кроком М=10г/с та побудувати графік цієї залежності.

25. Розрахувати значення мінімальної висоти одиночного джерела викиду, дослідити залежність цієї величини від потужності викиду М на відрізку від М0 =100 г/с до Мk=500 г/с з кроком М=10г/с та побудувати графік цієї залежності.

26. Розрахувати значення концентрації шкідливої речовини в атмосфері на відстані y по перпендикуляру до вісі факела викиду, простежити залежність цієї величини від відстані у на відрізку від у0=0 м до уk=500 м з кроком у=10 м та побудувати графік.

27. Розрахувати значення концентрації шкідливої речовини в атмосфері на відстані y по перпендикуляру до вісі факела викиду простежити залежність цієї величини від відстані Х на відрізку X0=0 м до xk=5000 м з кроком х=100 м та побудувати графік.

28. Розрахувати значення концентрації шкідливої речовини в атмосфері на відстані у по перпендикуляру до вісі факела викиду, простежити залежність цієї величини від швидкості вітру на відрізку від u0 = 0 м/с до uк=20 м/с з кроком u=0,5 м/с та побудувати графік цієї залежності.