Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник 19.03.2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.23 Mб
Скачать

Поширювання (поширення) горіння переміщування (переміщення) зовнішньої межі зони горіння [272].

ПОШИРЮВАННЯ [ПОШИРЕННЯ] ПОЛУМ’Я

переміщування (переміщення) фронту полум’я [272].

ПОШКОДЖЕНІ МАТЕРІАЛЬНІ ЦІННОСТІ

матеріальні цінності, які шляхом ремонту можуть бути приведені в стан, придатний для подальшого використання [288].

ПОШУК (в сфері авіаційного пошуку)

операція, при якій використовуються персонал і засоби для визначення місцезнаходження осіб, які зазнають або зазнали лиха [307].

ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНЕ

ПОВІТРЯНЕ СУДНО

ПС, яке оснащено спеціальним устаткуванням, придатним для проведення пошуково-рятувальних операцій [307].

ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНИЙ

ЗА­ГІН

штатний або спеціально сфор­мований підрозділ, призначений для знаходження потерпілих на воді людей, які тонуть, екіпажів аварійних морських (річкових) об'єктів і надання їм допомоги [277].

ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНА КОМАНДА

(в сфері авіаційного пошуку)

команда, яку укомплектовано підготовленим персоналом і оснащено устаткуванням, придатним для проведення пошуково-рятувальних операцій [307].

ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНА ОПЕРАЦІЯ

сукупність узгоджених та взаємопов'язаних за єдиним задумом, планом, метою, місцем та часом пошуково- рятувальних дій сил та засобів міністерств, відомств, організацій, а також приватних осіб [307].

ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНЕ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЛЬОТІВ

комплекс заходів дотримання встановлених правил і нормативів (норм), які направлено на своєчасну підготовку, утримання на належному рівні готовності і залучення до дій сил та засобів реагування на надзвичайну подію з ПС [307].

ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНІ ЗАСОБИ

(в сфері авіаційного пошуку)

пошуково-рятувальні ПС, наземні, водні та інші транспортні засоби з відповідним рятувальним обладнанням, засоби зв'язку, наземне обладнання та спорядження, призначені для проведення АРР [307].

ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНІ РОБОТИ

роботи, спрямовані на пошук, рятування і захист людей (у тому числі надання їм невідкладної медичної допомоги), що потребують залучення працівників, які мають спеціальну підготовку, засоби індивідуального захисту та оснащення [307].

ПОЯС ПОЖЕЖНИКА

спеціальний пояс, призначений для закріплення і страхування пожежника під час його роботи на висоті, а також для провадження пожежно-рятувальних робіт та самоврятування [273].

ПРАВДНИК (ІСТИННИЙ ДОКУМЕНТ)

документ, відомості про час і місце створення якого та (або) про автора, які містяться в самому документі або виявлені будь-яким іншим шляхом, від­повідають дійсності [279].

ПРАВИЛА ЗАПОБІГАННЯ

ЗІТ­КНЕННЯ СУДЕН

система правил плавання, вогнів, знаків і сигналів, за допомогою яких регулюють безпечний рух і розходження суден [277].

ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

комплекс положень щодо вимог та норм пожежної безпеки, застосовуваних під час будування та експлуатування об’єктів [272].

ПРАВО НА САМОСТІЙНЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ

право на самостійне переселення (до створення умов для відселення) мають громадяни, які проживають у зонах безумовного (обов’язкового) та гарантованого добровільного відселення, а також сім’ї, які проживають у зоні посиленого радіоекологічного контролю, у складі яких є вагітні жінки або діти до 18 років, за умови, що вони за медичними показниками, які визначаються Міністерством охорони здоров’я України, проживати в цій зоні не можуть, або у разі перевищення індивідуальної ефективної еквівалентної дози опромінення людини понад 70 мЗв (7 бер) за життя [17].

ПРАВО СПОЖИВАЧА НА БЕЗПЕКУ ТОВАРІВ

(РОБІТ, ПОСЛУГ)

споживач має право на те, щоб товари (роботи, послуги) за звичайних умов їх використання, зберігання і транспортування були безпечними для його життя, здоров’я, навколишнього природного середовища, а також не завдавали шкоди його майну [39].

ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ

органи державної влади, на які Конституцією і законами України покладено здійснення правоохоронних функцій [295].

ПРАВОПОРУШЕННЯ У ГАЛУЗІ

ОХОРОНИ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ

правопорушеннями у галузі охорони атмосферного повітря є:

порушення прав громадян на екологічно безпечний стан атмосферного повітря;

перевищення лімітів та нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря;

перевищення нормативів гранично допустимих рівнів шкідливого впливу фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря;

викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря та використання атмосферного повітря як сировини основного виробничого призначення без дозволу спеціально уповноважених на те державних органів;

здійснення незаконної діяльності, що негативно впливає на погоду і клімат;

впровадження відкриттів, винаходів, раціоналізаторських пропозицій, нових технічних систем, речовин і матеріалів, а також закупівля у зарубіжних країнах і експлуатація технологічного устаткування, транспортних засобів та інших об’єктів, які не відповідають встановленим вимогам щодо охорони атмосферного повітря;

порушення правил складування і утилізації промислових та побутових відходів, транспортування, зберігання і застосування засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив та інших препаратів, що спричинило забруднення атмосферного повітря;

проектування і будівництво об’єктів з порушенням норм і вимог щодо охорони і використання атмосферного повітря;

невиконання розпоряджень та приписів органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони та використання атмосферного повітря;

відмова від надання своєчасної, повної та достовірної інформації про стан атмосферного повітря, джерела забруднення, а також приховування або перекручення відомостей про стан екологічної обстановки, яка склалася внаслідок забруднення атмосферного повітря [50].

ПРАВОПОРУШЕННЯ У СФЕРІ

ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальності за:

а) порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків;

б) самовільне складування чи видалення відходів;

в) порушення порядку ввезення в Україну, вивезення і транзиту через її територію відходів (вторинної сировини);

г) невиконання розпоряджень і приписів органів, що здійснюють державний контроль та нагляд за операціями поводження з відходами та за місцями їх видалення;

д) приховування, перекручення або відмову від надання повної та достовірної інформації за запитами посадових осіб і громадян та їх об’єднань стосовно безпеки утворення відходів та поводження з ними, в тому числі про їх аварійні скиди та відповідні наслідки;

є) приховування перевищення встановлених лімітів на обсяги утворення та розміщення відходів;

е) змішування чи захоронення відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія, без спеціального дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища;

ж) порушення правил ведення первинного обліку та здійснення контролю за операціями поводження з відходами;

з) порушення строків подання і порядку звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів;

и) невиконання вимог щодо поводження з відходами (під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення та захоронення), що призвело до негативних екологічних, санітарно-епідемічних наслідків або завдало матеріальної чи моральної шкоди;

і) передачу відходів з порушенням установлених правил на зберігання, оброблення або видалення підприємствам чи організаціям, що не мають відповідного дозволу на проведення цих операцій; ї) порушення встановлених правил і режиму експлуатації установок і виробництв з оброблення та утилізації відходів, а також полігонів для зберігання чи захоронення промислових, побутових та інших відходів (сміттєзвалищ, шламосховищ, золовідвалів тощо);

й) виробництво продукції з відходів чи з їх використанням без відповідної нормативно-технічної та технологічної документації, погодженої в установленому порядку [79].

ПРАКТИЧНІ НАВИЧКИ

організований і скоординований елемент фізичної, психомоторної, творчої та інтелектуальної діяльності людини, що набувається за умови відпрацювання однієї із навчальних ситуацій у навчальному містечку, майданчику чи пункті, за місцем роботи або проживання з метою позитивного її відображення на інші ситуації [274].

ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ

соціально-правова категорія, що відбиває здатність людини до праці, яка визначається рівнем його фізичного та духовного розвитку, а також станом здоров’я, професійними знаннями, умінням і досвідом [246].

ПРАЦІВНИК

особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов’язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом) [11].

ПРАЦЯ

цілеспрямована діяльність людини, у процесі якої вона впливає на природу і використовує її з метою виробництва матеріальних благ, необхідних для задоволення своїх потреб [295].

ПРЕДМЕТИ ДОПОМОГИ

предмети, призначені для безкоштовного розподілу серед населення, яке потерпіло внаслідок надзвичайної ситуації на території держави Сторони, яка запитує, надані на її прохання [105].

ПРИБЕРЕЖНА ЗАХИСНА СМУГА

частина водоохоронної зони відповідної ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій встановлено більш суворий режим господарської діяльності, ніж на решті території водоохоронної зони [288].

ПРИЙНЯТНИЙ РИЗИК

соціально, економічно, технічно і політично обґрунтований ризик, який не перевищує гранично допустимого рівня [10, 15].

ПРИКЛАДНІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

наукова і науково-технічна діяльність, спрямована на одержання і використання знань для практичних цілей [42].

ПРИЛЕГЛА ЗОНА

приєднаний до територіальних вод України район моря певної ширини, в якому Україна може здійснювати контроль згідно з законами і правилами, які діють у межах її території [277].

ПРИНЦИП НЕНУЛЬОВОГО

(ПРИЙНЯТНОГО) РИЗИКУ

принцип, який полягає в намаганні досягти такого рівня ризику на підприємствах, який можна було б розглядати як прийнятний. Його параметри мають бути обґрунтовані [197].

ПРИНЦИП ПЛАТИ ЗА РИЗИК

принцип, що передбачає залежність розміру плати від потенційної небезпеки техногенних об’єктів і є пропорційним величині можливого збитку. Ця плата може бути розумним самообмеженням споживання суспільства. Ці кошти спрямовуються на створення системи попередньої безпеки та підвищення оплати на виробництвах, де не забезпечується безпека (наприклад, вугільні шахти), а також на певні виплати за ризик, що мають стимулювати проведення заходів, спрямованих на забезпечення безпеки [197].

ПРИНЦИП ПРАВОВОЇ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ

принцип, який передбачає, що всі аспекти функціонування системи захисту населення і територій регламентуються відповідними законами та іншими нормативно-правовими актами [197].

ПРИНЦИП ПРЕВЕНТИВНОЇ БЕЗПЕКИ

максимально можливе значення ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій [197, 288].

ПРИНЦИП РАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

максимально можливе економічно обґрунтоване зниження ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій і пом’якшення їх наслідків [197].

ПРИНЦИП СВОБОДИ ІНФОРМАЦІЇ

ЩОДО БЕЗПЕКИ ЛЮДИНИ

полягає в урахуванні громадської думки під час вирішення питань щодо будівництва небезпечних підприємств [288].

ПРИРОДНА СПАДЩИНА

природні пам’ятки, створені фізичними й біологічними утвореннями або групами таких утворень, що мають видатну універсальну цінність з точки зору естетики чи науки;

геологічні й фізіографічні утворення й суворо обмежені зони, що є ареалом видів тварин і рослин, які зазнають загрози й мають видатну універсальну цінність з точки зору науки чи збереження;

природні визначні місця чи суворо обмежені природні зони, що мають видатну універсальну цінність з точки зору науки, збереження чи природної краси [204].

ПРИРОДНИЙ РАДІАЦІЙНИЙ ФОН

опромінення, зумовлене космічним випромінюванням та випромінюванням природних радіонуклідів, природно розподілених у землі, воді, повітрі та інших елементах біосфери [62].

ПРИРОДНИЙ РИЗИК

ризик для населення, соціальних, техногенних і природних об’єктів від негативної події природного походження [296].

ПРИРОДНИЙ ФОН ОПРОМІНЕННЯ

еквівалентна доза іонізуючого опромінення, що створюється космічним випроміненням та випроміненням природних радіонуклідів на поверхні грунту, приземному шарі атмосфери, продуктах харчування, воді та організмі людини [319].

ПРИРОДНО-ТЕХНОГЕННА КАТАСТРОФА

руйнівний процес, який розвивається внаслідок порушення нормальної взаємодії технологічних об’єктів з компонентами довкілля і спричиняє загрозу життю і здоров’ю людей, завдає шкоди об’єктам економіки і довкіллю [276].

ПРИРОДНО - ТЕХНОГЕННІ СИСТЕМИ

сукупність природних об'єктів і інженерних споруд, взаємодіючих з навколишнім середовищем [295].

ПРИХОВАНІ НЕДОЛІКИ

недоліки, які не могли бути виявлені при звичайній для цього виду продукції перевірці та виявлені лише в процесі переробки, підготовки до монтажу, під час монтажу, випробовування, використання чи збереження продукції [247].

ПРИЧИНА ПОЖЕЖІ

обставина, дія, процес, що безпосередньо спричинює виникнення пожежі [272].

ПРИЧИНИ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

групують у такий спосіб: технічні причини, організаційні причини, санітарно - гігієнічні причини, психофізіологічні причини [295].

ПРИЧІПНА ПОЖЕЖНА МОТОПОМПА

пожежна мотопомпа, змонтована на колесах або причепі [273].

ПРОВІСНИК ЗЕМЛЕТРУСУ

одна з ознак ймовірного землетрусу у вигляді форшоків, деформацій земної поверхні, а також зміни параметрів геофізичних полів, складу і режиму підземних вод ,стану і властивостей речовин, змін у поведінці тварин і т. ін. у зоні його осередку [276].

ПРОГРАМА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО

НАВЧАННЯ

нормативний документ, в якому визначено зміст, послідовність і організаційні форми проведення навчання з підвищення кваліфікації керівних кадрів та фахівців у сфері цивільного захисту, вимоги до знань і вмінь тих, хто навчається [274].

ПРОДУКТИ ЗГОРЯННЯ

речовини й агломерати, які утворюються в результаті горіння

Примітка. До продуктів згоряння належать попіл, жужіль, сажа, леткі продукти згоряння [272].

ПРОДУКЦІЯ ХАРЧОВА

продукція рослинного, тваринного, мінерального, хімічного чи біологічного походження, що вживається в їжу (або для пиття) у переробленому (обробленому) вигляді, харчові та біологічно активні добав­ки і смакоароматичні речовини [282].

[ПРОЕКТНА]

[ПЕРЕДБАЧУВАНА] АВАРІЯ

аварія, для якої проектом визначено вихідні події та кінцеві стани, а також передбачені системи безпеки, що обмежують установлені для таких аварій наслідки [283].

ПРОЕКТНА АВАРІЯ

аварія, для якої проектом визначені вихідні події і кінцеві стани та передбачені системи безпеки, що забезпечують з урахуванням принципу одиничного відмовлення системи (каналу системи) безпеки або однієї додаткової помилки персоналу, обмеження її наслідків установленими межами [311].

ПРОНИКАЮЧА РАДІАЦІЯ

потік гамма-випромінювання нейтронів, які утворюються під час ядерного вибуху внаслідок реакції й радіоактивного розпаду продуктів поділу. На проникаючу радіацію витрачається 3,5 – 4 % енергії вибуху. Тривалість проникаючої радіації не більше 10 -15 с.

Основою уражаючої дії проникаючої радіації є потік гамма променів і нейтронів у зоні ядерного вибуху, які поширюються від центру вибуху на усі боки і проходять відстань у сотні й тисячі метрів [289].

ПРОСІДАННЯ ЛЕСОВИХ ҐРУНТІВ

здатність лесових ґрунтів швидко і значно ущільнюватися при змочуванні або відтаванні [276].

ПРОСОЧУВАЛЬНА ВОГНЕЗАХИСНА

РЕЧОВИНА

вогнезахисна речовина, що її вводять у по­ристий матеріал [272].

ПРОТИАВАРІЙНИЙ (ПРОТИ­ПОЖЕЖНИЙ)

ЗАХИСТ ШАХТ

комплекс заходів і технічних за­собів з метою попередження підземних аварій (пожеж) [278].

ПРОТИДИМОВИЙ ЗАХИСТ

комплекс організаційних заходів та технічних засобів, спрямованих на запобігання впливу на людей диму, підвищеної температури та токсичних продуктів горіння [288].

ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ

комплекс організаційних, медико-санітарних, ветеринарних, інженерно-технічних, адміністративних та інших заходів, що здійснюються з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб, локалізації та ліквідації їх осередків, спалахів та епідемій [4].

ПРОТИЕПІЗООТИЧНІ ЗАХОДИ

організаційно - господарська та спеціальна ветеринарно - санітарна діяльність, у тому числі профілактична і діагностична, що спрямована на запобігання, виявлення і ліквідацію заразних хвороб тварин [295].

ПРОТИЗСУВНІ ЗАХОДИ

сукупність охоронно-обмежувальних, інженерно-технічних та інших заходів, що спрямовані на запобігання виникненню та розвитку зсувового процесу, забезпечення захисту людей і територій від зсувів, а також своєчасне інформування органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та населення щодо загрози виникнення зсуву [276].

ПРОТИЛАВИННІ ЗАХОДИ

комплекс охоронно-обмежувальних, інженерно-технічних та інших заходів, спрямованих на запобігання виникненню лавиноутворювальних процесів, а також своєчасне інформування органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і населення щодо загрози виникнення та сходження лавин [276].

ПРОТИМІННА ДІЯЛЬНІСТЬ (ПМД)

процес очищення місцевості, об’єктів, водних акваторій від вибухонебезпечних предметів, який направлений на те, щоб зменшити (чи повністю виключити) масштаби соціального, економічного ти екологічного впливу боєприпасів [312].

ПРОТИПІХОТНА МІНА (ППМ)

міна, що призначена, головним чином, для вибуху, спричиненого присутністю, близькістю, контактом з людиною і призводить до виведення з ладу, завдання ушкоджень або смертельних уражень одній чи декільком особам [303].

ПРОТИПОЖЕЖНА ЗАВІСА

рухливий екран, призначений для перекривання в разі пожежі прорізу всередині приміщення і перешкоджання розвитку пожежі [272].

ПРОТИПОЖЕЖНА КАНАВА

бар'єр для захисту ділянок лісу від підземних пожеж; прокладається межами з торфовищами, на їх території, у насадженнях з заторфованими ґрунтами шириною внизу 0,2-0,4 м, зверху 1,5-2,8 м, глибиною - до мінерального шару або до рівня ґрунтових вод [298].

ПРОТИПОЖЕЖНА ПЕРЕШКОДА

конструкція у вигляді стіни, перегородки, перекриття або об’ємний елемент будівлі, призначений для стримування розвитку пожежі до прилеглого приміщення [272].

ПРОТИПОЖЕЖНА ТЕХНІКА

технічні засоби, призначені для запобігання, локалізування та ліквідування пожеж, захисту людей, матеріальних цінностей та довкілля від діяння небезпечних чинників пожежі, провадження пожежно-рятувальних робіт [272].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ БАР 'ЄР

ділянка території, яка перешкоджає поширенню і розвитку лісових пожеж (мінералізовані смуги, протипожежні розриви, протипо­жежні заслони, пожежостійкі узлісся, протипожежні канави, річки, озера, авто­мобільні дороги тощо) [298].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ЗАСЛІН

комбінований (складний) бар'єр, який складається з протипожежного розриву (з дорогою посередині) і смуг лісу з обох його боків, і очищених від наземних горючих матеріалів, розділених мережею мінералізованих смуг і обрізаними гілками хвойних дерев на висоту до 2 м [298].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ КЛАПАН

пристрій, призначений для автоматичного перекривання в разі пожежі прорізу в огороджувальній конструкції, каналу або трубопроводу і для перешкоджання розвитку пожежі протягом нормованого проміжку часу [272].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ПОЯС

стіна або екран, розташована(-ий) за межами споруди, призначена(-ий) для зменшення або унеможливлення в разі пожежі впливу тепло­вого випромінювання на прилеглі споруди [272].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ РЕЖИМ ОБ’ЄКТА

комплекс установлених норм поведінки людей, правил виконування робіт та експлуатування об’єкта, спрямованих на забезпечення його пожежної безпеки [272].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ РОЗРИВ

унормована відстань між будівлями і (або) спорудами, яку встановлюють для запобігання розвиткові пожежі [272].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ СТАН ОБ’ЄКТА

стан об’єкта, характеризований частотою виникнення пожеж та рівнем збитків від них, частотою виникнення загорянь, а також травм, отруєнь і загибелі людей, рівнем реалізації вимог пожежної безпеки, рівнем готовності особового складу пожежних підрозділів та добровільних пожежних формувань, а також протипожежної пропаганди [272].

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ РОЗРИВ

спеціально створена просіка завширшки 50-150 м (розриви шириною менше 50 м, що були створені до затвердження Правил по­жежної безпеки в лісах України), як правило, з дорогою на її території, є складо­вою частиною протипожежного заслону і слугує для зупинки верхових пожеж [298].

ПРОТИПОЖЕЖНІ ВИМОГИ

переліки інженерно-технічного устатковання та організаційних заходів, необхідних для запобігання виникненню чи розвиткові пожежі та для її гасіння [272].

ПРОТИПОЖЕЖНІ [ДВЕРІ] [ВОРОТА];

ПРОТИПОЖЕЖНЕ ВІКНО;

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ЛЮК

[двері, ворота] [вікно] [люк], [які] [яке] [який] призначено для заповнення прорізу у протипожежній перешкоді з метою унеможливлення розвитку пожежі до прилеглого приміщення протягом унормованого проміжку часу [272].

ПРОТИПОЖЕЖНІ ЗАХОДИ

комплекс організаційних і технічних заходів, спря­мованих на дотримання протипожежного режиму та створення умов для запобігання пожежам і швидкого їх гасіння [283].

ПРОТИСЕЛЕВІ ЗАХОДИ

сукупність охоронно-обмежувальних та інженерно-технічних й інших заходів, спрямованих на запобігання виникненню і розвиткові селевих процесів, а також своєчасне інформування виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та населення щодо загрози виникнення селів [276].

ПРОТИТЕПЛОВИЙ ЗАХИСТ ЛЮДИНИ

способи і засоби охорони людини від небезпечного впливу високої температури навколишнього середовища під час ліквідації аварії (пожежі) [278].

ПРОФЕСІЙНА АВАРІЙНО-

РЯТУВАЛЬНА СЛУЖБА

аварійно-рятувальна служба, особовий склад якої працює на постійній, а рятувальники цього складу – також на професійній основі, яка передбачає спеціальну фізичну та психологічну підготовку особового складу [9].

ПРОФЕСІЙНА АДАПТАЦІЯ

комплексна система заходів, покликана сприяти процесу пристосування особи до психологічних та організаційно-технічних особливостей професійної діяльності на виробництві, успішному професійному становленню працівника [121].

ПРОФЕСІЙНА ІНФОРМАЦІЯ

система заходів щодо накопичення і розповсюдження відомостей про зміст і перспективи сучасних професій та вимоги, що висуваються до особи, яка бажає їх набути, форми й умови оволодіння різними спеціальностями, можливості професійно-кваліфікаційного зростання, стан та потреби ринку праці, формування професійних інтересів, намірів та мотивацій особи [121].

ПРОФЕСІЙНА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ

здатність даного працівника до роботи за своєю професією (фахом) і кваліфікацією чи за іншою адекватною їй професією (фахом) [246].

ПРОФЕСІЙНИЙ РИЗИК

величина ймовірності порушення (ушкодження) здоров'я з урахуванням важкості наслідків у результаті несприятливого впливу факторів виробничого середовища та трудового процесу [295].

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ

система гігієнічних, виховних, соціальних та медичних заходів, спрямованих на попередження захворювань шляхом усунення причин та умов, що їх викликають, а також підвищення опору організму до шкідливого впливу факторів навколишнього середовища [288].

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ

система організаційно-технічних, гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на створення сприятливих умов праці для здоров’я працівників [288].

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЩЕПЛЕННЯ

введення в організм людини медичних імунобіологічних препаратів для створення специфічної несприйнятливості до інфекційних хвороб [4].

ПРОЦЕС УПРАВЛІННЯ

взаємозв`язок функцій планування, організації, мотивації і контролю за допомогою процесів комунікації і ухвалення рішень [295].

ПРОЦЕС УХВАЛЕННЯ РІШЕНЬ

послідовна реалізація етапів: діагноз проблеми; формулювання обмежень і критеріїв для ухвалення рішення; виявлення альтернатив; оцінка альтернатив; остаточний вибір [295].

ПРЯМІ ЗБИТКИ ВІД ПОЖЕЖІ

матеріальні цінності, знищені або пошкоджені внаслідок пожежі, вартість вогнегасних речовин, витрати на вжиття заходів для рятування людей і матеріальних цінностей [288].

ПСИХІКА

здатність мозку відображати об'єктивну дійсність у формі відчуттів, уявлень, думок та інших суб’єктивних образів об'єктивного світу. Проявляється в трьох видах психічних явищ: психічні процеси, психічні стани, психічні властивості [290].

ПСИХОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА

це стан захищеності психіки людини, який характеризується відсутністю небезпеки, як для психіки, так і з боку психіки людини. Вона включає сукупність спеціально-застосовуваних заходів, направлених на усунення такої небезпеки [291].

ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ

це комплекс медико-психологічних заходів, спрямованих на відновлення, корекцію і компенсацію порушених психічних функцій, станів, особистого і соціального статусу осіб, постраждалих у НС [298].

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ЗАХИСТ

запобігання або зменшення ступеню негативного психологічного впливу на населення та своєчасне надання ефективної психологічної допомоги. Психологічний захист забезпечується шляхом здійснення таких заходів:

планування діяльності та використання існуючих сил і засобів підрозділів психологічного забезпечення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту;

своєчасне застосування психопрофілактичних методів;

виявлення за допомогою психологічних та соціологічних методів чинників, що сприяють виникненню соціально-психологічної напруги;

використання сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації негативного впливу на населення [1].

ПУНКТ ДЕРЖАВНОГО ВЕТЕРИНАРНО –

САНІТАРНОГО КОНТРОЛЮ ТА НАГЛЯДУ

НА ДЕРЖАВНОМУ КОРДОНІ ТА ТРАНСПОРТІ

об'єкт з комплексом будівель, споруд і технічних засобів, що розташований на спеціально виділеній території як безпосередньо у пункті пропуску через державний кордон, так і на залізничних станціях, в аеропортах, морських і річкових портах, де здійснюється державний ветеринарно - санітарний контроль та нагляд підконтрольних об'єктів; регіональна служба державного ветеринарно - санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті Державного департаменту ветеринарної медицини - державна установа, яка здійснює на відповідному регіональному рівні державний ветеринарно - санітарний контроль та нагляд за охороною території України від занесення з території інших держав інфекційних хвороб тварин, забезпечує виконання юридичними або фізичними особами, суб'єктами підприємницької діяльності ветеринарних вимог під час міжнародних і внутрішньодержавних перевезень об'єктів державного ветеринарно - санітарного контролю та нагляду; реєстрація ветеринарних препаратів, субстанцій, готових кормів, кормових добавок - фіксування факту доцільності їх використання [295].

ПУЛЬТ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО

ПОЖЕЖНОГО СПОСТЕРІГАННЯ

комплекс технічних засобів, призначений для приймання, обробляння, передавання та реєстрування в заданому вигляді повідом­лень про пожежі від систем пожежної сигна­лізації та систем пожежогасіння з об'єктів протипожежного захисту [273].

ПУНКТ УПРАВЛІННЯ ЄДС НС

обладнане й оснащене необхідними технічними засобами і системами життєзабезпечення місце, транспортний засіб чи інженерна споруда, з якої відповідні органи управління ЄДС НС здійснюють управління щодо запобігання виникненню, локалізування та ліквідування надзвичайної ситуації [274].

П'ЯТА КАТЕГОРІЯ ВАЖКОСТІ РОБІТ

це роботи, при яких у результаті досить несприятливих умов праці наприкінці робочого періоду (зміни, тижня) формуються реакції, характерні для патологічного функціонального стану організму в практично здорових людей, що зникають у більшості працівників після повноцінного відпочинку. Однак у деяких осіб вони можуть перейти у виробничо обумовлені та професійні захворювання [295].

РАДА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І

ОБОРОНИ УКРАЇНИ

координаційний орган з питань національної безпеки й оборони при Президентові України [78].

РАДА ОБОРОНИ УКРАЇНИ

вищий державний орган колегіального керівництва питаннями оборони та безпеки України. Рада оборони України утворюється для забезпечення організації захисту суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності України, вироблення стратегії і політики у сфері оборони і державної безпеки [8].

РАДІАЦІЙНА АВАРІЯ

аварія на об'єкті з радіаційною чи радіаційно-ядерною технологією, унаслідок якої втрачено контроль над джерелом іонізувального випромінения і яка призводить або може призвести до реального чи потенційного опромінювання людей [64, 283].

РАДІАЦІЙНА БЕЗПЕКА

дотримання допустимих меж радіаційного впливу на персонал, населення та навколишнє природне середовище, встановлених нормами, правилами та стандартами з безпеки [64, 283, 311].

РАДІАЦІЙНА БЕЗПЕКА ПРИ ПОВОДЖЕННІ

З РАДІОАКТИВНИМИ ВІДХОДАМИ

неперевищення допустимих меж радіаційного впливу на персонал, населення та навколишнє природне середовище, встановлених нормами, правилами, стандартами з безпеки, а також обмеження міграції радіонуклідів в навколишнє природне середовище [68].

РАДІАЦІЙНЕ ТА ХІМІЧНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

комплекс заходів щодо збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан радіацій­ної та хімічної обстановки для прийняття рішень про своєчасне реагування на негативні зміни стану довкілля у разі виникнення надзвичайної ситуації або інших подій з радіоактивними та хімічними речовинами [298].

РАДІАЦІЙНИЙ ДОЗИМЕТРИЧНИЙ

КОНТРОЛЬ

комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на одержання інформації про стан радіаційної обстановки і дійсні дози опромінення людей [288].

РАДІАЦІЙНИЙ ЗАХИСТ

сукупність проектно-конструкторських, радіаційно-гігієнічних, технічних і організаційних заходів, спрямованих на захист населення та навколиш­нього середовища [64, 283].

РАДІАЦІЙНИЙ ЗВАЖУЮЧИЙ ФАКТОР (WR)

коефіцієнт, що враховує відносну біологічну ефективність різних видів іонізуючого випромінювання [298].

[РАДІАЦІЙНИЙ] [РЕГУЛЮВАЛЬНИЙ]

КОНТРОЛЬ

контроль за дотриманням норм радіаційної без­пеки й основних санітарних правил роботи з радіоактианими речовинами та іншими джерелами іонізувального випромінювання, а також отримання інформації щодо рівнів опромінення людей, радіаційного стану об'єкта та навколишнього середовища [283].

РАДІАЦІЙНІ УПАКОВКИ

транспортні упаковочні комплекти, в яких вміщуються радіоактивні речовини [171, 227].

РАДІАЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ ОБ’ЄКТ

об'єкт, на якому зберігають, переробляють, вико­ристовують, захоронюють чи транспортують ра­діоактивні речовини, матеріали чи відходи та на якому, у разі порушення умов експлуатації, може статися опромінювання іонізувальним випроміненням чи радіоактивне забруднення людей і нав­колишнього середовища [283].

РАДІАЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНІ ЗЕМЛІ

землі, на яких неможливе подальше проживання населення, одержання сільськогосподарської та іншої продукції, продуктів харчування, що відповідають республіканським та міжнародним допустимим рівням вмісту радіоактивних речовин, або які недоцільно використовувати за екологічними умовами [16].

РАДІАЦІЙНОЗАХИСНИЙ ОДЯГ ПОЖЕЖНИКА

захисний одяг пожежника спеціальної призначеності, здатний захистити від впливу іонізованого випромінення [273].

РАДІАЦІЙНО-ДОЗИМЕТРИЧНИЙ КОНТРОЛЬ

система вимірювань та розра­хунків, які спрямовано на оцінку доз опромінення окремих осіб або груп людей, а також радіаційного стану виробничого та навколишнього середовища [298].

РАДІАЦІЯ

потік енергії від будь-якого джерела у формі радіохвиль [152].

РАДІОАКТИВНЕ ЗАБРУДНЕННЯ

забруднення навколишнього середовища радіо­активними речовинами, уміст яких перевищує рівень, установлений згідно зі стандартами, нор­мами і правилами радіаційної безпеки [283].

РАДІОАКТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

об’єкти та речовини, активність радіонуклідів яких перевищує межі, встановлені нормами і правилами з ядерної та радіаційної безпеки. До радіоактивних матеріалів належать спеціальні розщеплювальні матеріали, радіоактивні відходи, радіоізотопні джерела іонізуючого випромінювання [171].

РАДІОАКТИВНІ ВІДХОДИ (РАВ)

матеріальні об’єкти та субстанції, активність радіонуклідів або радіоактивне забруднення яких перевищує межі, встановлені діючими нормами, за умов, що використання цих об’єктів та субстанцій не передбачається [68, 64].

РАДІОАКТИВНІ ВІДХОДИ ДОВГОІСНУЮЧІ

радіоактивні відходи, рівень звільнення яких від контролю з боку органу державного регулювання досягається через триста років і більше після їх захоронення [298].

РАДІОАКТИВНІ ВІДХОДИ КОРОТКОІСНУЮЧІ

радіоактивні відходи, рівень звільнення яких від контролю з боку органу державного регулювання досягається раніше, ніж через триста років після їх захоронення [298].

РАДІОАКТИВНІ ПРОДУКТИ АБО ВІДХОДИ

будь-який радіоактивний матеріал, отриманий у процесі виробництва або використання ядерного палива, або будь-який матеріал, що став радіоактивним під дією опромінення в результаті виробництва або використання ядерного палива, але не включають радіоізотопи, що досягли остаточної стадії виготовлення, став таким чином придатними для використання в будь-яких наукових, медичних, сільськогосподарських, комерційних або промислових цілях [95, 206].

РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНІ ЗЕМЛІ

землі, які потребують проведення заходів радіаційного захисту та інших спеціальних втручань, спрямованих на обмеження додаткового опромінення, зумовленого Чорнобильською катастрофою, та забезпечення нормальної господарської діяльності [16].

РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНІ ТЕРИТОРІЇ

частина території України, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи [150].

РАДІОІЗОТОПНИЙ ПОЖЕЖНИЙ СПОВІЩУВАЧ

димовий пожежний сповіщувач, який спрацьовує внаслідок впливу продуктів горіння на іонізаційний струм робочої камери сповіщувача [288].

РАДІОМЕТР

1) дозиметричний прилад для визначення радіоактивного зараження навколишнього середовища; 2) прилад для виміру енергії світлових і інфрачервоних променів, що випускаються нагрітим тілом; 3) прилад для виміру радіовипромінювань малої потужності; 4) прилад для виміру тиску звукового випромінювання [286].

РАДІОМЕТРІЯ

сукупність методів вимірювання активності (кількості розпадів за одиницю часу) радіонуклідів в джерелах іонізуючого випромінювання [300].

РАДІОНУКЛІДИ

радіоактивні атоми з даним масовим числом і атомним номе­ром. Радіонукліди одного й того ж хімічного елемента називаються його радіо­активними ізотопами [300].

РАЙОН АЕРОДРОМУ

частина повітряного простору над аеродромом та прилеглою до нього місцевістю у встановлених межах у горизонтальній та вертикальній площинах. Для аеродромів цивільної авіації, як правило, радіусом 10 км від центру аеродрому від земної поверхні до встановленої верхньої межі.

Для аеродромів державної авіації, а також аеродромів спільного базування та/або використання, як правило, радіусом не більше 30 км від центру аеродрому [307].

РАЙОН ВИЇЗДУ ПІДРОЗДІЛУ

територія, на якій розкладом виїзду (планом залучення сил та засобів) передбачено першочергове направлення підрозділу МНС за викликом на ліквідацію пожежі, наслідків аварії, катастрофи, стихійного лиха [306].

РАЙОН ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЕКСПЛУАТАНТА

АЕРОДРОМУ ЗА ПРОВЕДЕННЯ

АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНИХ РОБІТ

місцевість і повітряний простір над нею, у межах яких експлуатант аеродрому несе відповідальність за проведення пошуково-рятувальних робіт [307].

РАЙОН НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ

територія, на якій впроваджено (введено) надзвичайний стан, встановлений відповідно до законів України та указів Президента, з метою убезпечення населення у надзвичайній ситуації [274].

РАЙОН ПОЛЬОТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

частина повітряного простору, у межах якого забезпечується польотно-інформаційне обслуговування та аварійне сповіщення [307].

РАЙОН ПОШУКУ І РЯТУВАННЯ

(в авіаційній сфері)

зона певних розмірів, пов'язана з координаційним центром пошуку і рятування, у межах якої забезпечуються проведення пошуково-рятувальних операцій [307].

РАЙОННИЙ ДИСПЕТЧЕРСЬКИЙ ЦЕНТР

(облуговування повітряного руху)

орган, призначений для диспетчерського обслуговування контрольованих польотів у диспетчерських районах, що перебувають під його контролем [313].

РАННІЙ ЛЬОДОСТАВ

передчасна, незвичайна для конкретної місцевості поява льоду, заберегів або припаю на судноплавних водоймах, річках та морях [276].

РАПТОВИЙ ВИКИД ВУГІЛЛЯ ТА ГАЗУ

самовільне миттєве руйнування частини вугільного масиву побли­зу вибою гірничої виробки, яке супроводжується відкидом вугілля та сильним газовиділенням [278].

РАПТОВЕ РУЙНУВАННЯ БУДІВЕЛЬ

І СПОРУД

аварія, пов'язана з раптовим цілковитим або ча­стковим руйнуванням будівель або споруд, що створює загрозу життю та здоров'ю людей, які там перебувають, і/чи завдає матеріальних збитків [283].

РЕАБІЛІТАЦІЯ

процес, що має ціллю допомогти інвалідам досягти оптимального фізичного, інтелектуального, психічного і/або соціального рівня діяльності і підтримувати його, надавши їм тим самим засоби для зміни їхнього життя і розширення рамок їхньої незалежності.

Реабілітація може включати заходи для забезпеченню і/або по відновленню функцій або компенсації втрати або відсутності функцій або функціонального обмеження. Процес реабілітації не припускає лише надання медичної допомоги. Він містить у собі широке коло заходів і діяльності, починаючи від початкової і більш загальної реабілітації і закінчуючи цілеспрямованою діяльністю, наприклад, відновленням фахової працездатності [225].

РЕАБІЛІТАЦІЯ (ОБ'ЄКТА АРХІТЕКТУРИ

ТА МІСТОБУДУВАННЯ)

сукупність науково обґрунтованих заходів щодо відновлення культурних та функціональних властивостей об'єктів архітектури та містобудування, приведення їх у стан, придатний для використання [279].

РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ

скоординовані дії підрозділів єдиної державної системи щодо реалізації планів дій (аварійних планів), уточнених в умовах конкретного виду та рівня надзвичайної ситуації з метою надання невідкладної допомоги потерпілим, усунення загрози життю та здоров’ю людей [110, 241, 258].

РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ

СИТУАЦІЇ ТЕХНОГЕННОГО ТА

ПРИРОДНОГО ХАРАКТЕРУ

скоординовані дії підрозділів єдиної державної системи щодо реалізації планів локалізації та ліквідації аварії (катастрофи), уточнених в умовах конкретного виду та рівня надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру, з метою надання невідкладної допомоги потерпілим, усунення загрози життю та здоров’ю людей, а також рятувальникам у разі необхідності [2].

РЕАГУВАННЯ НЕГАЙНЕ НА

НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ

виконання взаємоузгоджених дій органів управління ЄДС НС стосовно негайного отримання інформації щодо виникнення надзвичайної ситуації, своєчасне повідомлення населення, зацікавлених міністерств, відомств та організацій, уточнення та аналіз обстановки, прийняття рішень і організація дій сил і засобів щодо ліквідування надзвичайних ситуацій [274].

РЕАКТОРНА УСТАНОВКА

комплекс конструкцій, систем (елементів), призначений для перетворення ядерної енергії в теплову, що включає, як правило, реактор з усіма елементами першого контуру, аварійного захисту і відповідні керівні системи, а також системи перевантаження ядерного палива. Границі реакторної установки, а також систем аварійного охолодження встановлюються в проекті для кожного енергоблока [311].

РЕВЕРСУВАННЯ ВЕНТИЛЯЦІЙ­НОГО

СТРУМЕНЯ

штучна зміна напрямку руху повітря в гірничих виробках на протилежний [278].

РЕГІОНАЛЬНІ ПРАВИЛА ЗАБУДОВИ

нормативно-правовий акт, яким установлюється загальний для територій і населених пунктів області, Автономної Республіки Крим (крім міст Києва та Севастополя, міст обласного значення, республіканського значення Автономної Республіки Крим) порядок планування, забудови та іншого використання територій і окремих земельних ділянок [299].

РЕГІОНАЛЬНИЙ СТРАХОВИЙ

ФОНД ДОКУМЕНТАЦІЇ

банк документів СФД, який створюється обласними державними адміністраціями спільно з місцевими органами самоврядування і є складовою частиною СФД України [257].

РЕГІОНАЛЬНИЙ ТА МІСЦЕВИЙ

РЕЗЕРВ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАХОДІВ

матеріальні резерви, що створюються Радою міністрів Автономної республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, районними державними адміністраціями та виконкомами рад міст обласного значення і спрямовані на запобігання, ліквідацію надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків, і надання термінової допомоги постраждалому населенню [114].

РЕЖИМ ДІЯЛЬНОСТІ У

НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇ

режим діяльності підпри­ємства (об'єкта) при реальній загрозі виникнення надзвичайних ситуацій та реагуванні на них [282].

РЕЖИМ ПІДВИЩЕНОЇ ГОТОВНОСТІ

режим діяльності підприємства (об'єк­та) при істотному погіршенні виробничо-промислової, радіаційної, хімічної, біологічної, (бактеріологічної), сейсмічної, гідрогеологічної і гідрометеороло­гічної обстановки (з одержанням прогнозної інформації щодо можливості ви­никнення надзвичайної ситуації) [282].

РЕЖИМ ПІДВИЩЕНОЇ

ГОТОВНОСТІ ЄДС НС

порядок функціонування ЄДС НС, її територіальних, функціональних і галузевих підсистем або ланок, що вводиться у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій або за умови отримання прогнозу щодо ймовірності її виникнення на певній території чи окремому об’єкті [274].

РЕЖИМ ПОВСЯКДЕННОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ ЄДС НС

порядок функціонування ЄДС НС, її територіальних, функціональних і галузевих підсистем або ланок за умов нормальної виробничо-промислової діяльності, а також нормальних радіаційних, хімічних, біологічних, геологічних та гідрометеорологічних обставин, відсутності епідемій, епізоотій, епіфітотій на підвідомчій території [274].

РЕЖИМ ПРОТИРАДІАЦІЙНОГО

ЗАХИСТУ

порядок дій населення та застосу­вання засобів захисту у зоні радіоактивного забруднення задля зменшення дії іонізувального випромінювання на людей [283].

РЕКОМЕНДОВАНІ ХАРЧОВІ НОРМИ

це такі рівні споживання харчових ре­човин, які на основі доступних наукових знань є достатніми для покриття ві­домих харчових потреб практично всіх здорових людей і які забезпечують утворення страхувального запасу даної харчової речовини, гарантуючого організм від швидкого розвитку дефіциту при зменшенні її надходження з їжею або підвищенні потреби в ній організму (стрес, хвороба і т. ін.) [282].

РЕКУЛЬТИВАЦІЯ ЗЕМЕЛЬ

штучне відновлення родючості ґрунтів і рослинного покриву після техногенного порушення природи (відкритими гірськими виробками та ін.). Розрізняють два етапи РЗ: технічну (формування укосів, знімання і нанесення родючого шару та ін.) і біологічну (відновлення родючості ґрунтів, створення лісових насаджень та ін.) [288].

РЕСПІРАТОР

пристрій, призначений для захисту від небезпечних та шкідливих домішок, які діють інгаляційно [288].

РЕСПІРАТОР РЕГЕНЕРАТИВНИЙ ІЗОЛЮВАЛЬНИЙ

автономний дихальний апарат, у якому видихуване повітря регенерується шляхом очищення його від діоксиду вуглецю і додавання до нього кисню, після чого повторно використовується для дихання [273].

РЕСПІРАТОРНИК

робітник, який виконує аварійно-рятувальні роботи з використанням засобів індивідуального захисту органів дихання [278].

РЕСТАВРАЦІЯ (ОБ'ЄКТА

АРХІТЕКТУРИ ТА МІСТОБУДУВАННЯ)

сукупність науково обґрунтованих заходів щодо укріплення (консервації) фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втра­чених або пошкоджених елементів об'єктів архітектури та містобудування із забезпеченням збереження їхньої автентичності [279].

РЕЦИДИВ ЕНДОГЕННОЇ ПОЖЕЖІ

повторне виникнення ендогенної пожежі в тому ж самому місці [278].

РЕЦИПІЄНТ

об’єкт, який безпосередньо зазнає негативного впливу небезпеки (населення, об’єкти інфраструктури промисловості, транспорту, житлово-комунального господарства, водойми тощо) [288].

РИЗИК

кількісна міра небезпеки, що враховує ймовірність виникнення негативних наслідків від здійснення господарської діяльності та можливий розмір втрат від них [10, 15].

РИЗИК-ОРІЕНТОВАНИЙ ПІДХІД

застосування значення ризику негативної події, що може статися на певному об'єкті чи у природному середовищі для визначення ступеню їх небезпечності та використання цього значення як одного з критеріїв управління [296].

РИЗИК ПРИЙНЯТНИЙ

дивись прийнятний ризик [10, 15].

РІВЕНЬ АВАРІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ АС

визначений у встановленому порядку ступінь готовності персоналу, адміністрації АС і посадових осіб ЕО, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших органів, що залучаються, а також необхідних технічних засобів для забезпечення дій щодо захисту персоналу і населення у разі аварії на АС. [311].

РІВЕНЬ ТОКСИЧНОСТІ

ЗВОРОТНОЇ ВОДИ

такий показник її властивості, який встановлюється на основі результатів біотестування згідно з критерієм токсичності зворотної води і визначається: необхідною кратністю розбавлення (НКР) зворотної води (кількісний показник); класом токсичності (КТ) зворотної води (якісний показник). НКР зворотної води для кожного досліду визначається з урахуванням розрахункової кратності розбавлення цієї води у контрольному створі водного об’єкта і обчислюється на основі результатів біотестування згідно з встановленим критерієм токсичності. Остаточне значення НКР визначається, як середньоарифметичне величин таких показників у ряді дослідів. Клас токсичності (КТ) зворотної води визначається на основі показника НКР та таблиці класифікації токсичності зворотної води — нетоксична, слаботоксична, помірно токсична і т.ін.) [288].

РОБОТОДАВЕЦЬ

власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, і фізична особа, яка використовує найману працю [11].

РОБОЧА ДОКУМЕНТАЦІЯ (НА ОБ'ЄКТ

АРХІТЕКТУРИ ТА МІСТОБУДУВАННЯ)

документація, яка розроблена на підставі проекту, затвердженого в уста­новленому порядку, і призначена для проведення будівельних і монтажних робіт [279].

РОЗБРОНЮВАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ

ЦІННОСТЕЙ ДЕРЖАВНОГО РЕЗЕРВУ

відпуск матеріальних цінностей з державного резерву без наступного їх повернення [67].

РОЗВИНЕНА (ПІДЗЕМНА) ПОЖЕЖА

пожежа, що поширилася по гірничій виробці [278].

РОЗВИТОК ПОЖЕЖІ

збільшення зони горіння та (або) ймовірності впливу небезпечних чинників пожежі [272].

РОЗВІДКА МІСЦЕВОСТІ (ОБ’ЄКТІВ)

роботи з визначення меж і ступеня небезпеки окремих ділянок території, включаючи межі і склад мінних полів у кожному конкретному випадку.

Існують наступні види розвідки:

1-го рівня (збір інформації);

2-го рівня (технічна розвідка);

3-го рівня (остаточна розвідка) [312].

РОЗВІДКА У ЗОНІ НАДЗВИЧАЙНОЇ

СИТУАЦІЇ

збір і надання органам управління та силам ЄДС НС точних даних щодо обстановки у зоні надзвичайної ситуації, необхідних для ефективного виконання невідкладних робіт та життєзабезпечення населення.

Примітка. Розрізняють: інженерну, біологічну, медичну, радіаційну, санітарно-епідеміологічну та хімічну розвідки [274].

РОЗКЛАД ВИЇЗДУ

оперативний документ Гарнізону служби, що встановлює кількість і порядок залучення сил та засобів підрозділів МНС до гасіння пожеж і проведення аварійно-рятувальних робіт у місті чи у великому населеному пункті [306].

РОЗЛИВ НАФТИ У ВОДЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ

забруднення водяного середовища в результаті витоку нафти і нафтопродуктів при аваріях на морських (річкових) об’єктах, несправності й ушкодження технологічного устаткування чи берегових споруджень, а також у результаті викиду нафти при буравленні на континентальному шельфі [286].

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРО УСУНЕННЯ

ПОРУШЕНЬ ЛІЦЕНЗІЙНИХ УМОВ

рішення органу ліцензування (територіального органу ліцензування) про необхідність усунення ліцензіатом у встановлені строки порушень ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проектування, монтажу, технічного обслуговування засобів протипожежного захисту та систем опалення, оцінки протипожежного стану об'єктів та ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проведення випробувань на пожежну небезпеку речовин, матеріалів, будівельних конструкцій, виробів і обладнання, а також пожежної техніки, пожежно-технічного озброєння, продукції протипожежного призначення на відповідність установленим вимогам [314].

РОЗРАХУНКОВИЙ СТВОР

створ, для якого визначають розрахункові характеристики водного об’єкта; ним можуть бути контрольний, фоновий, гідрометричний, гирловий (для річок) та інші створи [288].

РОЗРАХУНКОВІ УМОВИ

сукупність характеристик, що приймаються для розрахунку умов скиду зворотних вод та інших видів господарського впливу на водні об’єкти в сучасний період і перспективі. До них належать гідрографічні, гідрологічні, гідрохімічні та інші характеристики водних об’єктів, характеристики водозаборів, випусків зворотних вод, водоохоронних заходів. Суміщені у часі РУ, за яких формується найменша (лімітуюча) асимілююча спроможність водного об’єкта, визначають лімітуючі періоди (сезони, місяці), що розглядаються в розрахунках умов скиду зворотних вод [288].

РОЗРАХУНКОВО-АНАЛІТИЧНА

ГРУПА (РАГ)

позаштатне спеціалізоване форму­вання, яке здійснює збирання, оброблення, передавання і збереження інформа­ції про стан радіаційної та хімічної обстановки [298].

РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНА РОБОТА

СЕРЕД МІСЦЕВОГО НАСЕЛЕННЯ

робота з місцевим населенням щодо попередження мінної небезпеки та виконання заходів безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів (ВНП), спрямована на запобігання нещасних випадків, пов’язаних з ВНП, що зустрічаються на даній території [312].

РУДНИКОВА ПОЖЕЖА

пожежа, що виникає безпосе­редньо в гірничій виробці (під­земній або відкритій) і в масиві корисної копалини [278].

РУКАВНА ВСМОКТУВАЛЬНА (ПОЖЕЖНА)

З'ЄДНУВАЛЬНА ГОЛОВКА

всмоктувальна з'єднувальна головка, якою оснащено всмоктувальний або напірно-всмоктувальний рукав [273].

РУКАВНА З’ЄДНУВАЛЬНА ГОЛОВКА

головка для швидкого з’єднування пожежних рукавів [288].

РУКАВНА ЗАТРИМКА

пристрій для закріплювання на висоті напірної рукавної лінії [288].

РУКАВНА КАСЕТА

пристрій для розміщення та зберігання укладеного певним способом напірного рукава [273].

РУКАВНА КОТУШКА

пристрій для намотування і розмотування попередньо з'єднаних напірних рукавів [273].

РУКАВНА ЛІНІЯ

один або декілька з'єднаних між собою і прокладених пожежних рукавів [273].

РУКАВНА НАПІРНА (ПОЖЕЖНА)

З'ЄДНУВАЛЬНА ГОЛОВКА

напірна з'єднувальна головка, яка входить до складу напірного рукава [273].

РУКАВНЕ КОЛІНО

пристрій для запобігання надмірному виги­нанню або пошкодженню пожежного рукава під час його прокладання крізь перепони [273].

РУКАВНЕ РОЗГАЛУЖЕННЯ

арматура для роз’єднання потоку та регулювання кількості вогнегасної речовини, що подається, транспортованої по напірних пожежних рукавах [288].

РУКАВНИЙ ВОДОЗАБІРНИК

арматура для об’єднання декількох рукавних ліній в одну [288].

РУКАВНИЙ ЗАТИСКАЧ

пристрій для тимчасової ліквідації течі із розривів напірних пожежних рукавів без припинення подавання вогнегасної речовини [288].

РУКАВНИЙ КОЛЕКТОР

арматура для об'єднування декількох рукавних ліній в одну [273].

РУКАВНИЙ МІСТОК

пристрій для захисту пожежного рукава від ушкодження під час наїзду на нього транс­портного засобу [273].

РУКАВНИЙ ПЕРЕХІДНИК

арматура для з’єднування двох пожежних з’єднувальних головок різних умовних проходів чи різних типів [288].

РУКАВНИЙ ПОЖЕЖНИЙ АВТОМОБІЛЬ

пожежний автомобіль, призначений для пе­ревезення напірних пожежних рукавів, а та­кож для механізованого прокладання та прибирання рукавних ліній [273].

РУКАВНИЙ РОЗГАЛУЗНИК

пристрій для розподіляння потоку вогнегасної речовини по рукавних лініях [273].

РУКАВНИЙ УТРИМУВАЧ

пристрій для закріплювання і утримування рукавної лінії на висоті [273].

РУКАВОНАВ’ЯЗУВАЛЬНИЙ ПРИСТРІЙ

пристрій для нав'язування пожежних рукавів на з'єднувальні головки [273].

РУЧНА ПОЖЕЖНА ДРАБИНА

технічний пристрій, призначений для піднімання людей на висоту, маса якого забезпечує зручність його перенесення [288].

РУЧНА УСТАНОВКА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння із ручним способом приведення в дію [288].

РУЧНИЙ ПОЖЕЖНИЙ ІНСТРУМЕНТ

ручний інструмент для розкриття та розбирання конструкцій, проведення аварійно-рятівних робіт у разі пожежі [288].

РУЧНИЙ ПОЖЕЖНИЙ СПОВІЩУВАЧ

пожежний сповіщувач, який приводиться в дію безпосередньо людиною [273].

РУЧНИЙ ПОЖЕЖНИЙ СТВОЛ

пожежний ствол, призначений для одержання вогнегасних струменів малої або середньої потужності [288].

РЯТУВАЛЬНА МОТУЗКА

спеціальна мотузка для самоврятування пожежника та рятування людей з висоти [288].

РЯТУВАЛЬНЕ СТРИБКОВЕ ПОЛОТНО

пристрій із тканини, що розтягується людьми, для безпечного приймання падаючої людини [288].

РЯТУВАЛЬНЕ СУДНО

судно з обладнанням, призначене для виконання аварійно (пошуково)-рятувальних робіт, а також для того, щоб брати участь у суднопідіймальних, підводних і підводно-технічних роботах [277].

РЯТУВАЛЬНИЙ ПОСТ

структурний відомчий підрозділ підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, що постійно, сезонно чи тимчасово вирішує завдання охорони життя людей на певному водному обєкті (пляжі) [308].

РЯТУВАЛЬНИЙ РУКАВ

пожежний рятувальний пристрій з тканини для ковзного спускання врятованих [288].

РЯТУВАЛЬНИЙ СТРИБКОВИЙ МАТРАЦ

пристрій у вигляді подушки для безпечного приймання падаючої людини [288].

РЯТУВАЛЬНИК

особа, яка має відповідну спеціальну підготовку, атестована на здатність до проведення аварійно-рятувальних робіт і безпосередньо бере у них участь, має спеціальну фізичну та психологічну підготовку та відповідає за її підтримання [9, 274].

РЯТУВАЛЬНІ ЗАСОБИ НА МОРСЬ­КИХ

(РІЧКОВИХ) ОБ'ЄКТАХ

сукупність обладнання, пристроїв і технічних засобів, призначених для рятування під час аварії екіпажів та пасажирів, виведення людей із затонулих підводних і надводних морських [річкових] об'єктів.

Примітка. Рятувальні засоби поділя­ють на колективні та індивідуальні [277].

РЯТУВАННЯ

операція, що здійснюється з метою рятування осіб, які зазнають або зазнали лиха, надання їм першої медичної і іншої допомоги та доставки їх у безпечне місце [307].

САЖА

тонкодисперсна аморфна речовина, яка осідає під час горіння органічної речовини чи матеріалу і (або) після його припинення.

Примітка. Основу сажі зазвичай становить вуглець, який є продуктом неповного окиснення органічної речовини або матеріалу [272].

САМОДЕАКТИВАЦІЯ

автоматичне приведення боєприпасу в недієздатний стан шляхом необоротного виснаження компоненту, наприклад батареї, який має суттєве значення для дії боєприпасу [312].

САМОЗАГОРЯННЯ

загоряння внаслідок самонагрівання [272].

САМОЗАЙМАННЯ

займання внаслідок самонагрівання [272].

САМОНАГРІВАННЯ

підвищування температури матеріалу внаслідок екзотермічного процесу всередині матеріалу [272].

САМОНАГРІВАННЯ ВУГІЛЛЯ

процес природного підвищення температури вугілля внаслідок його окислення [278].

САМОСТІЙНЕ ГОРІННЯ

горіння, яке відбувається незалежно від наявності зовнішнього джерела запалювання [272].

САНІТАРНА МОРСЬКА ЗОНА УКРАЇНИ

прилегла морська зона або її частина, на якій Україна здійснює контроль за виконанням націо­нальних і міжнародних правил, що запобігають поширенню інфекцій­них хвороб людей, тварин і рослин [277].

САНІТАРНА ОХОРОНА

ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

система організаційних, медико-санітарних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних та протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання занесенню та поширенню на території України особливо небезпечних інфекційних хвороб, а в разі їх виникнення – на недопущення поширення цих хвороб за межі України, а також на запобігання ввезенню на територію України товарів, хімічних, біологічних і радіоактивних речовин, відходів та інших вантажів, небезпечних для життя та здоров’я людини [4].

САНІТАРНЕ ТА ЕПІДЕМІЧНЕ

БЛАГОПОЛУЧЧЯ НАСЕЛЕННЯ

оптимальні умови життєдіяльності, що забезпечують низький рівень захворюваності, відсутність шкідливого впливу на здоров’я населення факторів навколишнього середовища, а також умов для виникнення і поширення інфекційних захворювань [61].

САНІТАРНІ ПРАВИЛА В ЛІСАХ

сукупність норм здійснення санітарно-оздоровчих заходів та санітарних вимог, які встановлюються з метою охорони та захисту лісів при веденні лісового господарства, використанні лісових ресурсів та здійснення робіт, не пов’язаних з веденням лісового господарства, підприємствами, установами, організаціями та громадянами [142].

САНІТАРНІ ТА ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ

діяльність, спрямована на створення безпечних для здоров’я умов побуту, праці, навчання, відпочинку та інших сфер життя і діяльності людини, запобігання виникненню та поширенню інфекційних хвороб [61].

САНІТАРНО – ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИЙ

НОРМАТИВ (ГІГІЄНІЧНИЙ НОРМАТИВ,

ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИЙ ПОКАЗНИК,

ПРОТИЕПІДЕМІЧНИЙ НОРМАТИВ)

встановлене дослідженнями припустиме максимальне або мінімальне кількісне та (або) якісне значення показника, що характеризує фактор середовища життєдіяльності за медичними критеріями (параметрами) його безпечності для здоров'я людини та здоров'я майбутніх поколінь, а також стан здоров'я населення за критеріями захворюваності, розповсюджуваності хвороб, фізичного розвитку, імунітету тощо; державні санітарні норми та правила, санітарно - гігієнічні та санітарно - протиепідемічні правила і норми, санітарно - епідеміологічні правила і норми, протиепідемічні правила і норми, гігієнічні та протиепідемічні правила і норми, державні санітарно - епідеміологічні нормативи, санітарні регламенти (далі - санітарні норми) - обов'язкові для виконання нормативно - правові акти центрального органу виконавчої влади в галузі охорони здоров'я, що встановлюють медичні вимоги безпеки щодо середовища життєдіяльності та окремих його факторів, недотримання яких створює загрозу здоров'ю і життю людини та майбутніх поколінь, а також загрозу виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь) серед населення [295].

САНІТАРНО - ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИЙ

СЕРТИФІКАТ

разовий документ суворої звітності, виданий органами, установами та закладами державної санітарно - епідеміологічної служби, що підтверджує безпеку для здоров'я та життя людини окремих видів товарів широкого вжитку (харчових продуктів і напоїв, парфумерно - косметичних виробів, товарів дитячого асортименту, виробів побутового призначення тощо) на підставі результатів проведених санітарно - хімічних, токсикологічних, фізико - хімічних, радіологічних, мікробіологічних та інших досліджень [295].

САНІТАРНО - ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ

стан середовища життєдіяльності та обумовлений ним стан здоров'я населення на певній території в конкретно визначений час [295].

САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ НОРМИ

гранично допустимі рівні, гранично допустимі концентрації та орієнтовні безпечні рівні впливу на атмосферне повітря [158].

САНІТАРНО-ЗАХИСНА ЗОНА АС

територія навколо АС, де рівень опромінення людей може перевищувати квоту ліміту дози для категорії В. У санітарно-захисній зоні забороняється проживання населення, установлюються обмеження на виробничу діяльність, яка не стосується до АС, а також здійснюється радіаційний контроль [311].

САНІТАРНО-ЗАХИСНІ ЗОНИ

зони, які встановлюються з метою охорони атмосферного повітря в районах житлової забудови, масового відпочинку і оздоровлення населення при визначенні місць розміщення нових, реконструкції діючих підприємств, споруд та інших об’єктів, які впливають на стан атмосферного повітря [50].

САНІТАРНО-ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ

ПРАВИЛА І НОРМИ

нормативно-правові акти (накази, інструкції, правила, положення тощо) спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони здоров’я, вимоги яких спрямовані на запобігання виникненню та поширенню інфекційних хвороб [4].

САНКЦІОНОВАНІ СМІТНИКИ

дозволені органами виконавчої влади території (існуючі площадки) для розміщення промислових і побутових відходів, але не обладнані відповідно до СНіП (санітарних норм і правил). Є тимчасовими, підлягають облаштованості відповідно до зазначених вимог або закриттю в строки, необхідні для проектування й будівництва полігонів, що відповідають вимогам СніП [295].

СВІТЛОВЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ

ЯДЕРНОГО ВИБУХУ

потік променистої енергії, який включає ультрафіолетові, інфрачервоні й видимі промені. Джерелом світлового випромінювання є світна сфера, яка складається з повітря і розжарених продуктів вибуху. Зі збільшенням світної сфери (при повітряному вибуху), температура на її по верхні знижується. Коли така куля досягає максимальних розмірів (діаметром понад 200 м), температура на її поверхні дорівнює 8000-10000 °С (температура на поверхні Сонця приблизно 6000 °С).

Залежно від потужності ядерного вибуху світлове випромінювання може тривати від кількох секунд до десятків секунд. При ядерному вибуху потужністю 20 кт світлове випромінювання триває 3 с, термоядерному в 1 Мт — 10 с, а потужністю 10 Мт – до 23 с.

Уражаюча дія світлового випромінювання визначається світловим імпульсом [289].

СВІТЛОВИЙ ІМПУЛЬС

кількість світлової енергії, яка припадає на 1 м2 (або на 1 см2) освітленої поверхні, розміщеної перпендикулярно поширенню випромінювань протягом всього часу існування світлового потоку ядерного вибуху. Світловий імпульс у системі СІ вимірюється в джоулях на квадратний метр (Дж/м2), несистемна одиниця вимірювання світлового імпульсу кал/см2,1кал = 4,1868 Дж. Величина світлового імпульсу залежить від потужності та виду ядерного вибуху, відстані освітлювальної поверхні до місця вибуху і атмосферних умов. Тривалість світлового імпульсу залежить від потужності вибуху [289].

СЕЙСМІЧНА БЕЗПЕКА

стан захищеності населення, об’єктів економіки і навколишнього природного середовища від небезпек, що виникають у результаті землетрусу [286].

СЕЙСМІЧНА ХВИЛЯ

потужне коливання, яке поширюється у земній корі від осередку землетрусу чи вибуху [276].

СЕЙСМІЧНЕ РАЙОНУВАННЯ

виділення областей, районів чи окремих ділянок місцевості на поверхні Землі за ступенем потенційної сейсмічної небезпеки, здійснюваний на базі комплексного аналізу геологічних і геофізичних даних [286].

СЕЙСМІЧНЕ УБЕЗПЕЧУВАННЯ

приймання та дотримування сейсмозахисних правил, норм і вимог, а також впроваджування організаційних, прогнозних, інженерно-технічних, сейсмозахисних, спеціальних та інших заходів ,призначених захищати людей, об’єкти економіки та довкілля від уражальних чинників землетрусу [276].

СЕЙСМІЧНИЙ ВПЛИВ

вплив, який викликаний підземними ударами і коливаннями Землі [286].

СЕЙСМОНЕБЕЗПЕЧНА ЗОНА

гірсько-складчаста область або активна платформа, в межах якої можуть відбуватися землетруси, ступінь потенційної сейсмічної небезпеки яких характеризується макросейсмічною інтенсивністю і максимально можливим прискоренням коливання ґрунту під час землетрусу [276].

СЕЙШІ

стоячі хвилі великого періоду на водоймах [286].

СЕЛЕВІ ПОТОКИ (СЕЛІ)

це короткочасні гірські потоки, які складаються із суміші води і великої кількості твердого матеріалу. Вони виникають унаслідок дощів, інтенсивного розтавання снігу та льоду, завалів і дамб у долинах, де наявні великі запаси розсипчастого уламкового матеріалу.

Розрізняють три головних типи механізму зародження селів: ерозійний, проривний та обвально-зсувний [298].

СЕЛЕНЕБЕЗПЕЧНА ЗОНА

територія з інтенсивним розвитком селевих процесів, які становлять небезпеку для людей, об’єктів економіки та довкілля [276].

СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

ЛЮДИНИ (ДАЛІ – СЕРЕДОВИЩЕ

ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ)

сукупність об'єктів, явищ і факторів навколишнього середовища (природного і штучно створеного), що безпосередньо оточують людину і визначають умови її проживання, харчування, праці, відпочинку, навчання, виховання тощо [295].

СЕРЕДОВИЩЕ ПЕРЕБУВАННЯ ЛЮДИНИ

сукупність об'єктів, явищ і факторів навколишнього (природного та штучного) середовища, що визначає умови життєдіяльності людини [295].

СЕРТИФІКАТ

документ, який свідчить, що його власник відповідає певним вимогам, які встановлено для цього напрямку діяльності [307].

СЕРТИФІКАТ ВІДПОВІДНОСТІ

документ, який підтверджує, що продукція, системи якості, системи управління якістю, системи управління довкіллям, персонал відповідає встановленим вимогам конкретного стандарту чи іншого нормативного документа, визначеного чинним законодавством [314].

СЕРТИФІКАЦІЯ

діяльність з підтвердження відповідності продукції, послуг і інших об`єктів (процеси, роботи, системи якості й ін.) установленим вимогам [295].

СЕРТИФІКАЦІЯ ПО ПРИРОДО-

ОХОРОННИХ ВИМОГАХ

процедура підтвердження відповідності, за допомогою якої незалежна від виготовлювача (продавця, виконавця) і споживача (покупця) організація засвідчує в писемній формі, що об'єкт відповідає встановленим природоохоронним вимогам [295].

СЕРТИФІКАЦІЯ ПРОДУКЦІЇ

процедура прийняття та реалізації міжнародних норм оцінки та контролю якості продукції, що поставляється в інші країни [295].

СИГНАЛ БЕЗПЕКИ

міжнародний радіосигнал, який передають на частотах 500 і 2182 кГц, який означає, що станція має намір передавати повідомлення, яке стосується безпеки навігації, або щодо важливих мете­орологічних попереджень [277].

СИГНАЛ ОПОВІЩЕННЯ ЩОДО

НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

повідомлення, яке передають через підсистему оповіщення ЄДС НС на певній території чи об’єкті економіки і яке є командою для здійснення заходів органами оперативного управління, силами і засобами ЄДС НС щодо ліквідування надзвичайної ситуації, а також для використання населенням засобів захисту від уражальної дії джерела небезпеки [274].

СИГНАЛИ ЛИХА

НА МОРІ

міжнародні сигнали, що пере­дають по радіо, або іншими спосо­бами, які означають, що морський (річковий) об'єкт зазнав лиха і потребує допомоги [277].

СИГНАЛІЗАТОР

прилад, який здійснює тільки сигналізацію про досягнення заздалегідь установленого значення концентрації досліджуваного компонента (або їх суми) – горючих газів, парів та їх сумішей, які відносяться до різних категорій вибухонебезпеки. Сигналізатор не призначений для кількісної оцінки фактичної концентрації до або після його спрацювання [298].

СИГНАЛЬНА СИСТЕМА

ВИЯВ­ЛЕННЯ ПОЖЕЖІ НА БЕРЕГОВОМУ (МОРСЬКОМУ, РІЧКОВОМУ) ОБ'ЄКТІ

система, призначена для пода­вання сигналу автоматично та (або) ручним способом з місця виникнення пожежі [277].

СИГНАЛЬНА СИСТЕМА

ПОЖЕЖ­НОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ

НА БЕРЕГО­ВОМУ (МОРСЬКОМУ,

РІЧКОВОМУ) ОБ'ЄКТІ

система, яка призначена для оповіщення екіпажу та (або) спеціального персоналу, що пере­буває у захищеному приміщенні, про наступне застосування засо­бів пожежогасіння [277].

СИЛИ ТА ЗАСОБИ ГАРНІЗОНУ

СЛУЖБИ

особовий склад органів управління, підрозділів, навчальних і науково-дослідних закладів, підприємств, установ та організацій МНС, пожежна й аварійно-рятувальна техніка, пожежно-технічне та аварійно-рятувальне обладнання, засоби зв’язку й управління, засоби пожежогасіння та інші технічні засоби, що знаходяться на озброєнні підрозділів МНС, пожежних підрозділів, незалежно від їх відомчої належності, а також інших сил цивільного захисту, які залучаються до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (їх небезпечних проявів і подій) та гасіння пожеж [306].

СИЛИ І ЗАСОБИ ЄДИНОЇ

ДЕРЖАВНОЇ СИСТЕМИ

військові, спеціальні і спеціалізовані цивільні підрозділи з їх оснащенням, наглядові органи та інформаційні бази підсистем єдиної державної системи, призначені або залучені для виконання завдань щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації [110].

СИЛИ І ЗАСОБИ ПІДСИСТЕМИ

ЄДСНС

військові, спеціальні і спеціа­лізовані цивільні підрозділи га­лузевих міністерств та інших органів виконавчої влади з їх оснащенням, наглядові органи та інформаційні бази структурних підрозділів, позаштатні спеціа­лізовані формування та гро­мадські об'єднання, призначені або залучені для виконання завдань щодо запобігання і реа­гування на надзвичайні ситуації на акваторіях [277].

СИЛИ І ЗАСОБИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ

ПІДСИСТЕМИ

спеціальні, спеціалізовані цивільні штатні і позаштатні підрозділи з їх оснащенням, наглядові органи та інформаційні бази регіональних структур функціональних підсистем єдиної державної системи, призначені або залучені до виконання завдань щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації в межах підпорядкованої території [241].

СИЛИ І ЗАСОБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

особовий склад і працівники органів та підрозділів цивільного захисту, добровільні рятувальні формування, пожежна та аварійно-рятувальна техніка, пожежно-технічне та аварійно-рятувальне обладнання, засоби пожежогасіння та індивідуального захисту, інше майно, призначене для гасіння пожеж, ліквідації наслідків аварій, повеней, землетрусів та інших катастроф техногенного, біологічного, радіаційного, хімічного або екологічного та військового характеру, мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи [1].

СИЛЬНА ЗАМЕТІЛЬ

перенос снігу над поверхнею землі сильним вітром, можливо в сполученні з випаданням снігу, що приводить до погіршення видимості і замету транспортних магістралей [286].

СИЛЬНА ЗЛИВА

випадіння інтенсивного короткочасного дощу з кількістю більше 30 мм за період часу менше, ніж 1 години [276].

СИЛЬНА ПИЛОВА (ПІЩАНА) БУРЯ

перенесення значної кількості пилу та піску сильним вітром з швидкістю більше 15 м/с і тривалістю понад 12 годин [276].

СИЛЬНА СПЕКА

підвищення температури повітря до плюс 40 0С у південних та східних регіонах України та до плюс 35 0С на решті території [276].

СИЛЬНА ХУРТОВИНА

перенесення снігу над поверхнею землі вітром зі швидкістю більше 15 м/с і тривалістю понад 12 годин [276].

СИЛЬНЕ НАЛИПАННЯ СНІГУ

налипання або намерзання мокрого снігу на деревах, дротах, конструкціях діаметром більше 35 мм на ожеледному станку на висоті 2 м над поверхнею землі [276].

СИЛЬНЕ ХВИЛЮВАННЯ

виникнення високих хвиль на акваторіях водосховищ і морів, що може спричинити (спричиняє) надзвичайні ситуації [276].

СИЛЬНИЙ ВІТЕР

рух повітря відносно земної поверхні з швидкістю на суші понад 25 м/с і в горах Криму і Карпат 40 м/с і більше [276].

СИЛЬНИЙ ДОЩ

дощ з кількістю опадів більше 50 мм на рівнинній території і 30 мм у гірських районах, тривалістю до 12 годин. Такі дощі (зливи) в Україні бувають щорічно на значній території, але частіше в горах Криму і Карпат. 10-11 червня 2002 р. сильний дощ у Івано-Франківській та Львівській областях підтопив 384 садиби, пошкодив 27 мостів, 29,5 км автомобільних доріг, 3 км берегоукріплень, внаслідок чого утворилось 6 зсувонебезпечних ділянок [289].

СИЛЬНИЙ МОРОЗ

зниження температури повітря нижче мінус 10 0С на Південному узбережжі Криму, нижче мінус 30 0С у південній частині України, нижче мінус 35 0С на решті території [276].

СИЛЬНИЙ СНІГОПАД

тривале інтенсивне випадання снігу з хмар (20 мм і більш опадів (снігу) за 12 годин і менш), що приводить до значного погіршення видимості й утрудненню руху транспорту [286].

СИЛЬНИЙ ТУМАН

скупчення завислих у приземному шарі атмосфери крапель води чи кристалів льоду, яке погіршує горизонтальну видимість до 100 м і триває понад 12 годин [276].

СИЛЬНИЙ ТЯГУН

перемішування води вздовж морського узбережжя, за якого можливе травмування або загибель людей через виникнення аварій на суднах і в портах, внаслідок горизонтальних коливань суден більше 2 м. під впливом довгоперіодних (від 0,5 до 5 хв.) хвиль та брижі вище 20 см [276].

СИЛЬНІ ОЖЕЛЕДІ

шар щільного прозорого або матового льоду діаметром більше 20 мм, що наростає на дротах, земній поверхні, деревах, будівлях, предметах і техніці внаслідок замерзання крапель дощу, мряки або туману. Виникнення такої стихії пов’язане з надходженням південних циклонів, частіше при температурі трохи нижче 0 °С. Вона триває більше 12 годин, інколи до 2-3 діб. Найчастіше буває у грудні — січні, але можлива з листопада до березня. Сильні ожеледі частіше бувають на Волинській, Подільській височині, в горах Криму і на Донецькому кряжі [289].

СИЛЬНІ РУЙНУВАННЯ

руйнування частини стін і перекриття поверхів, деформація їх, виникнення тріщин у стінах, ураження значної частини людей, що знаходяться в них. Збитки ставлять від 30 до 70 % вартості основних виробничих фондів (балансової вартості). Можливе обмежене використання будівель, що збереглися. Відновлення можливе після капітального ремонту [289].

СИНОПТИЧНІ ОБ’ЄКТИ

повітряні маси, фронти, циклони й антициклони, що є основними об’єктами синоптичних процесів [286].

СИСТЕМА

сукупність взаємопов'язаних елементів, призначених для виконання заданих функцій [311].

СИСТЕМА АЕРОЗОЛЬНОГО ПОЖЕЖОГАСІННЯ

система пожежогасіння, яку опоряджують аерозолевою вогнегасною речовиною [273].

СИСТЕМА ВОДЯНОГО ПОЖЕЖОГАСІННЯ

система пожежогасіння, яку опоряджують водною вогнегасною речовиною [273].

СИСТЕМА ГАЗОВОГО ПОЖЕЖОГАСІННЯ

система пожежогасіння, яку опоряджують газовою вогнегасною речовиною [273].

СИСТЕМА ГАЗОДИМОВИДАЛЯННЯ

комплекс технічних засобів, призначений для видаляння летких продуктів згоряння з приміщень, що підлягають захисту, в разі пожежі [272].

СИСТЕМА ГАЗОДИМОЗАХИСТУ

сукупність засобів та організаційних заходів, призначених для запобігання впливу на людей летких продуктів згоряння в разі пожежі [272].

СИСТЕМА ГІДРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИХ

СПОСТЕРЕЖЕНЬ ТА БАЗОВА МЕРЕЖА

СПОСТЕРЕЖЕНЬ ЗА ЗАБРУДНЕННЯМ

НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЕРЖКОМГІДРОМЕТУ

комплексна багаторівнева вимірювально-інформаційна система, що дає змогу отримати понад 70 різних видів даних, у тому числі: метеорологічних, аерологічних, озонометричних, метеорологічних радіолокаційних, агрометеорологічних, гідрологічних, інформацію про забруднення повітря, поверхневих і морських вод, ґрунтів [143].

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

складне поняття, зміст якого охоплює такі складові елементи:

а) суб’єкти управління, тобто органи виконавчої влади;

б) об’єкти управління, тобто сфери та галузі суспільного життя, що перебувають під організуючим впливом держави;

в) управлінська діяльність (процес), тобто певного роду суспільні відносини, через які реалізуються численні прямі та зворотні зв’язки між суб’єктами та об’єктами управління.

Досить поширений термін “адміністративна система” найчастіше характеризує поєднання двох згаданих елементів – суб’єктів управління та управлінської діяльності. Зміст останньої розкривається, зокрема, через поняття “цілі і завдання”, “функції”, “методи”, “стадії”, “процедури”, “повноваження”, “ефективність”, “культура”, “етика” тощо [292].

СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧУВАННЯ

ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

сукупність засобів та організаційних заходів, призначених для протипожежного захисту і запобігання пожежі [272].

СИСТЕМА ЗАПОБІГАННЯ ПОЖЕЖІ

сукупність засобів та організаційних заходів, призначених для створювання умов, за яких ймовірність виникання і (або) розвитку пожежі не перевищує унормоване допустиме значення [272].

СИСТЕМА КЕРУВАННЯ

сукупність адміністративних ланок, наділених певними повноваженнями керування, і упорядковано функціонуюча для досягнення головної мети діяльності. Принципова схема системи керування містить у собі суб'єкт і об'єкт керування, цілеспрямовані дії та зворотний зв'язок [295].

СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ЕВАКУЮВАННЯМ

сукупність засобів та організаційних заходів, призначених для оповіщування про виникнення пожежі та подавання сигналів керування евакуюванням [272].

СИСТЕМА КОМБІНОВАНОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

система пожежогасіння, призначена для застосовування кількох вогнегасних речовин різних видів [273].

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ТА ОБЛІКУ ДОЗ

ОПРОМІНЕННЯ НАСЕЛЕННЯ

система, що спрямована на визначення критичних груп людей залежно від умов та місця проживання чи розташування робочих місць та реєстрацію індивідуальних доз опромінення осіб, віднесених до критичної групи [62].

СИСТЕМА

КОСПАС-САРСАТ

супутникова система, призначена для виявлення аварійних маяків, що передають сигнали на частотах 121,5 Мгц і 406 Мгц [307].

СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ

відкрита інформаційна система, пріоритетами функціонування якої є захист життєво важливих екологічних інтересів людини і суспільства; збереження природних екосистем; відвернення кризових змін екологічного стану довкілля і запобігання надзвичайним екологічним ситуаціям [110].

СИСТЕМА ОПОВІЩЕННЯ

комплекс організаційно-технічних заходів, апаратури і технічних засобів оповіщення, апаратури, засобів та каналів зв’язку, призначених для своєчасного доведення сигналів та інформації про виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру до центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій і населення [2].

СИСТЕМА ОПОВІЩУВАННЯ ПРО ПОЖЕЖУ

комплекс засобів, призначений для оповіщу­вання про виникнення пожежі [273].

СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

комплекс офіційних і неофіційних заходів медичного, економічного та організаційного характеру, спрямованих на надання населенню профілактичної та лікувальної допомоги [295].

СИСТЕМА ПІДПОРУ ПОВІТРЯ

комплекс технічних засобів, призначений для запобігання поширенню летких продуктів згоряння інженерними комунікаціями створюванням надлишкового тиску повітря на сходових клітках і в шахтах ліфтів [272].

СИСТЕМА ПІДТРИМКИ УПРАВЛІНСЬКИХ

РІШЕНЬ З РЕГІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ (СПРБ)

спрямована на підвищення ефективності заходів із запобігання і реагування на НС сукупність математичних моделей і методів, інформаційних і програмно-технічних засобів, взаємопов’язаних і взаємодіючих із спеціалістами-користувачами при підготовці, прийнятті на контролі за виконанням управлінських рішень щодо захисту населення, господарських і природних об’єктів регіону від уражаючих впливів внутрішнього і зовнішнього походження [298].

СИСТЕМА ПІННОГО ПОЖЕЖОГАСІННЯ

система пожежогасіння, яку опоряджують водопійною вогнегасною речовиною [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖНОЇ СИГНАЛІЗАЦІЇ

комплекс технічних засобів, призначений для виявляння ознак горіння, формування сигналів про виникнення пожежі та технічний стан цих засобів, а також для передавання сигналів на інші виконавчі пристрої без втру­чання людини.

Примітка. Ознаками горіння є теплове, світлове, ультра­фіолетове випромінювання, наявність диму, погіршення складу газового середовища та підвищення його темпе­ратури [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖНОЇ СИГНАЛІЗАЦІЇ

[АДРЕСНОГО] [БЕЗАДРЕСНОГО] ТИПУ

система пожежної сигналізації, яка функціюе [з наданням] [без надання] інформації про місце, з якого надходить сигнал [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

стаціонарний або транспортований комплекс технічних засобів, до складу якого входять один або кілька резервуарів для вогнегасної речовини, призначений для локалізування або ліквідування пожежі подаванням вогнегасної речовини до фіксованого об’єкта протипожежного захисту [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

ДРЕНЧЕРНОГО ТИПУ

система пожежогасіння, обладнана дренчерними зрошувачами [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

ЛОКАЛЬНОГО ЗАСТОСУВАННЯ

система пожежогасіння, призначена для подавання і розподіляння вогнегасної речо­вини по частині простору або поверхні об'єк­та протипожежного захисту [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

МОДУЛЬНОГО ТИПУ

система пожежогасіння, до складу якої входять один або кілька модулів пожежогасіння [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

ОБ'ЄМНИМ СПОСОБОМ

система пожежогасіння, призначена для подавання і розподіляння вогнегасної речо­вини по внутрішньому простору об'єкта про­типожежного захисту [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

ПОВЕРХНЕВИМ СПОСОБОМ

система пожежогасіння, призначена для по­давання і розподіляння вогнегасної речовини по поверхні об'єкта протипожежного захисту [273].

СИСТЕМА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

СПРИНКЛЕРНОГО ТИПУ

автоматична система пожежогасіння, обладнана спринклерними зрошувачами [273].

СИСТЕМА ПОРОШКОВОГО ПОЖЕЖОГАСІННЯ

система пожежогасіння, яку опоряджують вогнегасним порошком [273].

СИСТЕМА ПРОТИПОЖЕЖНОГО

ВОДОПОСТАЧАННЯ

комплекс інженерно-технічних споруд, призначених для забирання, транспортування води, зберігання її запасів та використовування її для пожежогасіння [272].

СИСТЕМА ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ

сукупність організаційних заходів, а також технічних засобів, спрямованих на запобігання впливу на людей небезпечних факторів пожежі та обмеження матеріальних збитків від неї [288].

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ

сукупність адміністративних ланок, наділених певними повноваженнями управління, і упорядковано функціонуюча для досягнення головної мети діяльності. Принципова схема системи управління містить у собі суб`єкт і об`єкт управління, цілеспрямовані дії й зворотний зв`язок [295].

СИСТЕМА ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО

ПОЖЕЖНОГО СПОСТЕРІГАННЯ

комплекс технічних засобів, призначений для передавання в заданому вигляді повідомлень про виникнення пожеж і технічний стан авто матичних засобів протипожежного захисту з об'єктів протипожежного захисту на пункт центрального пожежного зв'язку, а також їх, приймання, обробляння і реєстрування [273].

СИСТЕМИ (ЕЛЕМЕНТИ) БЕЗПЕКИ

системи (елементи), призначені для виконання функцій безпеки. Системи (елементи) безпеки за характером виконуваних ними функцій поділяються на захисні, локалізуючі, забезпечуючі та керівні [311].

СИСТЕМИ (ЕЛЕМЕНТИ), ВАЖЛИВІ

ДЛЯ БЕЗПЕКИ

системи (елементи) безпеки, а також системи (елементи) нормальної експлуатації, відмови яких з урахуванням відмови активного або пасивного елемента системи безпеки, що має механічні рухомі частини, чи однієї, незалежної від цієї відмови помилки персоналу, можуть призвести до аварії [311].

СИСТЕМИ (ЕЛЕМЕНТИ) КОНТРОЛЮ

І УПРАВЛІННЯ

системи (елементи), призначені для контролю і управління системами нормальної експлуатації [311].

СИСТЕМИ (ЕЛЕМЕНТИ) НОРМАЛЬНОЇ

ЕКСПЛУАТАЦІЇ

системи (елементи), призначені для здійснення нормальної експлуатації [311].

СКОМБІНОВАНИЙ ВОГНЕГАСНИК

вогнегасник, який опоряджують кількома вогнегасними речовинами різних видів [273].

СКОМБІНОВАНИЙ ПОЖЕЖНИЙ

СПОВІЩУ­ВАЧ

автоматичний пожежний сповіщувач, який спрацьовує в разі виникнення принаймні однієї з двох або більше ознак горіння, для виявлення яких він призначений [273].

СКОМБІНОВАНИЙ ПОЖЕЖНИЙ СТВОЛ

пожежний ствол, призначений для форму­вання і спрямовування струменів вогнегасних речовин різних видів [273].

СЛУЖБА ГІГІЄНИ ПРАЦІ

служби, на які покладені в основному профілактичні функції і відповідальність за консультування підприємця, трудящих і їхніх представників на підприємстві з питань

  1. вимог щодо створення і підтримки безпеки і здорового виробничого середовища, що буде сприяти оптимальному фізичному і психічному здоров’ю в зв’язку з трудовим процесом;

  1. пристосування трудових процесів до спроможностей трудящих з урахуванням стану їх фізичного і психічного здоров’я [218].

СЛУЖБА ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

державна служба особливого характеру, пов’язана із забезпеченням пожежної безпеки, запобіганням і реагуванням на інші надзвичайні ситуації техногенного, природного та військового характеру, ліквідацією їх наслідків, захистом населення і територій від їх негативного впливу [1].

СЛУХАЧІ

особи, які зараховані до вищих навчальних закладів МНС на денну форму навчання і мають спеціальні звання середнього та старшого начальницького складу або прапорщика служби цивільного захисту та старшого прапорщика служби цивільного захисту [182].

СМЕРЧ

сильний вихор, який спускається з основи купчасто-дощової хмари у вигляді темної вирви чи хобота, і має майже вертикальну вісь, невеликий поперечний перетин, і дуже низький тиск у центральній його частині. Він супроводжується грозою, дощем, градом і, якщо досягає поверхні землі, завжди завдає значних збитків [298].

СНІГОВІ ЗАМЕТИ

наметені вітром кучугури снігу [276].

СНІГОЛАВИННА БЕЗПЕКА

стан захищеності населення, об’єктів економіки і навколишнього природного середовища від небезпеки сходу сніжних лавин [286].

СОКИРА ПОЖЕЖНИКА

сокира, яка слугує індивідуальним інстру­ментом пожежника, призначена для розби­рання елементів конструкцій під час гасіння пожежі [273].

СОРТУВАННЯ ПОСТРАЖДАЛИХ

(в авіаційній сфері)

ідентифікація постраждалих унаслідок авіаційної події, залежно від характеру та тяжкості отриманих ними травм [307].

СОЦІАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ

компонент життєвого середовища, який утворюють люди, їхня діяльність та взаємовідносини [295].

СОЦІАЛЬНИЙ РИЗИК

імовірність загибелі людей понад певну кількість (або очікувана кількість загиблих) у даному регіоні протягом року від можливих джерел небезпеки об’єкта підвищеної небезпеки, з урахуванням імовірності їх перебування в зоні ураження [240].

СПАЛАХ

короткочасне полуменеве горіння, яке не супроводжується виникненням ударної хвилі [272].

СПАЛАХ ІНФЕКЦІЙНОЇ ХВОРОБИ

декілька захворювань на інфекційну хворобу, пов’язаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції [4].

СПЕЦІАЛІЗОВАНА АВАРІЙНО-

РЯТУВАЛЬНА СЛУЖБА

професійна аварійно-рятувальна служба, що має підготовлений і споряджений особовий склад для ліквідації окремих класів і підкласів надзвичайних ситуацій (гасіння газових фонтанів, подання медичної допомоги потерпілим, водолазні роботи тощо) та відповідні аварійно-рятувальні засоби [9].

СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ПІДПРИЄМСТВО

ПО ПОВОДЖЕННЮ З РАДІОАКТИВНИМИ

ВІДХОДАМИ

підприємство (об’єднання), яке здійснює на основі ліцензії збирання радіоактивних відходів, їх переробку, перевезення, зберігання та (або) захоронення [64, 68].

СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ПІДРОЗДІЛИ

гірничо-газорятувальні і пожежні частини, медична служба, підрозділи формувань органів Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи [242].

СПЕЦІАЛІСТ З РОЗМІНУВАННЯ

особа, яка має відповідну кваліфікацію та виконує роботи з розмінування [312].

СПЕЦІАЛЬНА (ВОЄНІЗОВАНА)

АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНА СЛУЖБА

професійна аварійно-рятувальна служба, заснована на принципах єдиноначальності, централізації управління, статутної дисципліни, особистої відповідальності [9].

СПЕЦІАЛЬНА УРЯДОВА КОМІСІЯ

З ЛІКВІДАЦІЇ НС ТЕХНОГЕННОГО ТА

ПРИРОДНОГО ХАРАКТЕРУ

координуючий орган, який утворюється, у разі необхідності, рішенням Кабінету Міністрів України у разі виникнення НС техногенного та природного характеру державного рівня [298].

СПЕЦІАЛЬНЕ ВОГНИЩЕ

вогнище, призначене для проведення технологічних процесів, досліджень, випробувань [272].

СПЕЦІАЛЬНІ КОШТИ

доходи бюджетних установ і організацій, які вони отримують від надання платних послуг, виконання робіт, реалізації продукції чи іншої діяльності, яка здійснюється відповідно до затверджених нормативно-правових актів, і використовують за цільовим призначенням, згідно з єдиним кошторисом доходів та видатків установи [262].

СПОРУДИ ПІДЗЕМНОГО ПРОСТОРУ

МІСТ ТА ІНШИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ

це станції метрополітену, підземні переходи та тунелі, гаражі, гірничі виробки, підвальні та інші приміщення, які можуть бути використані для захисту населення у разі ви­никнення НС техногенного та природного характеру [299].

СПОСІБ ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО

НАГЛЯДУ (КОНТРОЛЮ)

процедура здійснення державного нагляду (контролю), визначена законом [15].

СТАГНАЦІЙНІ РАЙОНИ

райони, в яких темпи розвитку господарства рівні нулю або негативні [288].

СТАНДАРТИЗОВАНЕ МОДЕЛЬНЕ ВОГНИЩЕ

ПОЖЕЖІ

модельне вогнище пожежі, розміри, конфігурація і матеріал якого встановлені стандартом [272].

СТАНДАРТИЗОВАНИЙ РІВЕНЬ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АВІАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ

рівень, що визначається вимогами чинних в Україні норм з питань авіаційної безпеки, які не суперечать стандартам Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) [268].

СТАНДАРТНІ ОПЕРАТИВНІ

ПРОЦЕДУРИ (СОП)

інструкції, де визначені бажані чи встановлені на даний момент методи проведення заходів з розмінування [312].

СТАРА ХІМІЧНА ЗБРОЯ

а) хімічна зброя, зроблена до 1925 року; або

б) хімічна зброя, зроблена в період між 1925 і 1946 роками, що погіршилося в такому ступені, що воно вже не може використовуватися в якості хімічної зброї [98].

СТАТИСТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ (ДАНІ)

офіційна державна інформація, яка характеризує масові явища та процеси, що відбуваються в економічній, соціальній та інших сферах життя України та її регіонів [295].

СТАЦІОНАРНИЙ ПОЖЕЖНИЙ ПІНОЗМІШУВАЧ

пожежний пінозмішувач, встановлюваний на пожежному транспортному засобі або який вхо­дить до складу системи пінного пожежогасіння [273].

СТАЦІОНАРНИЙ ПОСТ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

ЗА ЗАБРУДНЕННЯМ АТМОСФЕРИ

стаціонарний пост спостереження за забрудненням атмосфери, дані спостережень якого використовуються для оцінки річних та багаторічних рівней забруднення атмосфери [316].

СТВОР (ПУНКТ СПОСТЕРЕЖЕНЬ)

умовний поперечний перетин водного об’єкта, у якому проводиться комплекс робіт для отримання даних про показники складу і властивостей води [318].

СТЕПОВА ПОЖЕЖА

пожежа на степовій території, яка виникає внаслідок природних чинників або викликана штучно [276].

СТИХІЙНЕ ЛИХО

руйнівне небезпечне природне явище чи процес значного масштабу, внаслідок якого може виникнути або виникла загроза життю і здоров’ю людей та завдана шкода об’єктам економіки і довкіллю [276].

СТІЙКІ ВЕРХОВІ ПОЖЕЖІ

це такі пожежі, які поширюються зі швидкістю до 4 км/год кронами дерев одночасно з просуванням фронту стійкої низової пожежі. Після таких пожеж на їх площі вигоряє майже все і лишаються тільки обвуглені рештки стовбурів колишнього лісу [298].

СТІЙКІСТЬ РОБОТИ ОБ’ЄКТА

здатність його в надзвичайних ситуаціях випускати продукцію у запланованому обсязі, необхідної номенклатури і відповідної якості, а у випадку впливу на об’єкт уражаючих факторів, стихійних лих та виробничих аварій – у мінімально короткі строки відновити своє виробництво [289].

СТІЙКІСТЬ ХІМІЧНОЇ РЕЧОВИНИ

НА МІСЦЕВОСТІ

тривалість уражаючої дії на людей, сільськогосподарських тварин, рослини і лісові насадження, які знаходяться на зараженій території.

Стійкість визначається часом (хвилини, години, доби), що минув з моменту надходження хімічної речовини, після закінчення якого ця речовина вже не є небезпечною для рослин, тварин, а люди можуть перебувати в осередку хімічного забруднення без засобів захисту. Стійкість хімічних речовин залежить від температури повітря, наявності атмосферних опадів, фізичних і хімічних властивостей речовини. Розрізняють стійкість за дією парів і дією крапель хімічних речовин [289].

СТОРОНА, ЩО ЗАПИТУЄ

cторона, яка звертається до іншої Сторони з проханням про направлення аварійно-рятувальних формувань, відповідного оснащення і матеріалів забезпечення [102].

СТОРОНА, ЩО НАДАЄ

cторона, яка задовольняє прохання іншої Сторони про направлення аварійно-рятувальних формувань, відповідного оснащення і матеріалів забезпечення [102].

СТРАХОВИЙ ВИПАДОК

заподіяння прямої шкоди третім особам внаслідок пожежі та/або аварії на об’єкті підвищеної небезпеки під час дії договору обов’язкового страхування, внаслідок чого виникає обов’язок страховика здійснити виплату страхового відшкодування [116].

СТРАХОВИЙ ФОНД ДОКУМЕНТАЦІЇ

НА ОБ'ЄКТИ АРХІТЕКТУРИ ТА

МІСТОБУДУ­ВАННЯ

упорядкований банк документів науково-проектної та облікової докумен­тації на об'єкти архітектури та містобудування, зафіксованих на мікрографічній плівці чи інших компактних носіях інформації, які прийняті на державний облік і довгострокове надійне зберігання [281].

СТРАХОВИЙ ФОНД ДОКУМЕНТАЦІЇ УКРАЇНИ

упорядкований масив документів, зафіксованих на мікрофільмах чи інших компактних носіях інформації, які прийняті на державний облік і довгочасне надійне зберігання [257].

СТРАХОВИКИ

юридичні особи – резиденти України, які отримали в установленому порядку ліцензію на проведення обов’язкового страхування [116].

СТРАХУВАЛЬНИКИ

суб’єкти господарювання, яким об’єкти підвищеної небезпеки належать на праві власності, повного господарського відання або оперативного управління чи які користуються або володіють об’єктами підвищеної небезпеки [116].

СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ

ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ПІДСИСТЕМИ

складова частина функціональної підсистеми [258].

СТУПІНЬ ВОГНЕСТІЙКОСТІ

нормована характеристика вогнестійкості будинків і споруд, що визначається межею вогнестійкості основних будівельних конструкцій [288].

СТУПІНЬ РУЙНУВАНЬ

сукупність наслідків руйнувань характеризує ступінь ура­ження в цілому. Найбільш сильні руйнування споруд виникають внаслідок вибухів, пожеж, виробничих аварій або землетрусів, ураганів та інших стихійних явищ [298].

СТУПІНЬ СЕКРЕТНОСТІ

категорія, яка характеризує важливість такої інформації, можливу шкоду внаслідок її розголошення, ступінь обмеження доступу до неї та рівень її охорони державою [20].

СУБ’ЄКТ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

юридична або фізична особа, у власності або у користуванні якої є хоча б один об’єкт підвищеної небезпеки [10].

СУБ’ЄКТ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

У ВЛАСНОСТІ (УПРАВЛІННІ) АБО У

КОРИСТУВАННІ ЯКИХ Є ОБ’ЄКТ (ОБ’ЄКТИ)

ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ

об’єктовий запас для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків, проведення невідкладних відновних робіт [114].

СУБ’ЄКТ МОНІТОРИНГУ ПОТЕНЦІЙНО

НЕБЕЗПЕЧНИХ ОБ’ЄКТІВ

юридична або фізична особа, яка здійснює визначені цим Положенням функції щодо моніторингу ПНО [239].

СУБ’ЄКТ НАУКОВОЇ І НАУКОВО-

ТЕХНІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

вчені, наукові працівники, науково-педагогічні працівники, а також наукові установи, наукові організації, вищі навчальні заклади ІII-ІV рівнів акредитації; громадські організації у науковій та науково-технічній діяльності (далі – громадські наукові організації) [42].

СУФОЗІЯ

ерозійний процес вимивання фільтрівною водою мікрочастинок з розчинних гірських порід, що супроводжується утворенням просадних деформацій у породах, що знаходяться вище [300].

СУФОЗІЙНА ДЕФОРМАЦІЯ

деформація земної поверхні, яка виникла внаслідок вимивання підземними водами пилових часток із пухких гірських порід [276].

СУХОВІЇ

вітри з високою температурою і низькою відносною вологістю повітря (швидкість перевищує 5 м/с). Під час суховіїв різко посилюється випаровування вологи, що при нестачі вологи у ґрунті призводить до в’янення і загибелі рослин [300].

СУЧАСНИЙ УРАЖАЛЬНИЙ ЗАСІБ

бойовий засіб озброєння військ (бойовий військовий засіб), застосування якого під час воєнних дій може призвести до погіршення здоров’я або загибелі людей, тварин і рослин, руйнування та пошкодження об’єктів економіки, завдати шкоди довкіллю, а також до виникнення вторинних уражальних чинників [274].

СХЕМА ВИКОРИСТАННЯ І ОХОРОНИ ВОДИ

ТА ВІДТВОРЕННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВ

передпроектний документ, що визначає основні водогосподарські та інші заходи, які підлягають здійсненню для задоволення перспективних потреб у воді населення і галузей економіки, а також для охорони вод або запобігання їх шкідливим діям [288].

СХОВИЩЕ

захисна споруда, в якій упродовж певного часу забезпечуються умови для переховування людей з метою захисту від сучасних уражальних засобів, дії небезпечних хімічних і радіоактивних речовин та інших уражальних чинників [274].

ТАЄМНА ІНФОРМАЦІЯ

інформація, що містить відомості, які становлять державну та іншу передбачену законом таємницю, розголошення якої завдає шкоди особі, суспільству і державі [49].

ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНІ НАВЧАННЯ

основна форма підготовки працівників підприємств, установ та організацій, які зараховані до складу формувань, створених в межах єдиної державної системи цивільного захисту щодо набуття ними практичних навичок для ефективного виконання рятувальних та інших невідкладних робіт у зоні надзвичайної ситуації, яка визначає загальний рівень підготовленості формувань до дій за призначенням [274].

ТЕМПЕРАТУРА ЗАЙМАННЯ

(САМО­ЗАЙМАННЯ)

найнижча температура, при якій матеріали можуть займатися від [без впливу] джерела запалювання [278].

ТЕПЛОВИЙ ПОЖЕЖНИЙ СПОВІЩУВАЧ

автоматичний пожежний сповіщувач, який спрацьовує під впливом тепла [273].

ТЕПЛОВІДБИВНИЙ ОДЯГ ПОЖЕЖНИКА

захисний одяг пожежника спеціальної призначеності, в якому захист від теплових впливів реалізується переважно завдяки здатності матеріалу верху відбивати інфрачервоне випромінення [273].

ТЕПЛОЗАХИСНИЙ ОДЯГ ПОЖЕЖНИКА

захисний одяг пожежника спеціальної призначеності, в якому захист від теплових впливів реалізується переважно завдяки здатності матеріалу верху витримувати тривалий контакт з відкритим полум‘ям [273].

ТЕПЛОЗАХИСНИЙ ПОЖЕЖНИЙ КОСТЮМ

пожежний захисний костюм від теплових впливів під час підходу та короткочасного перебування в осередку пожежі [288].

ТЕРИТОРІАЛЬНА ОБОРОНА

комплекс загальнодержавних, воєнних та спеціальних заходів, що застосовуються під час загрози або відбиття агресії з метою охорони та захисту державного кордону від посягань ззовні, забезпечення умов для надійного функціонування державних органів, мобілізаційного та оперативного розгортання військ (сил), охорони важливих об’єктів і комунікацій, боротьби з диверсійно-розвідувальними силами та іншими озброєними формуваннями агресора на території країни, а також радіаційного, хімічного, біологічного захисту військ і населення від наслідків аварій (зруйнувань) атомних електростанцій, об’єктів, небезпечних у хімічному відношенні, та підтримання режиму воєнного стану [8].

ТЕРИТОРІАЛЬНА ПІДСИСТЕМА і ЄДИНОЇ

ДЕРЖАВНОЇ СИСТЕМИ ЗАПОБІГАННЯ І

РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ

ТЕХНОГЕННОГО ТА ПРИРОДНОГО ХАРАКТЕРУ

складова частина єдиної державної системи, включає місцеві органи виконавчої влади, виконавчі органи рад, державні підприємства, установи та організації з відповідними силами і засобами, які здійснюють нагляд за забезпеченням техногенної та природної безпеки, організовують проведення роботи із запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного походження і реагування у разі їх виникнення з метою захисту населення і довкілля Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, зменшення матеріальних втрат [241].

ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ОРГАН ЦИВІЛЬНОЇ

ОБОРОНИ ТА З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Головне управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації [111].

ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ РИЗИК

імовірність загибелі протягом року людини, яка знаходиться в конкретному місці простору, від можливих джерел небезпеки об’єкта підвищеної небезпеки [240].

ТЕРИТОРІАЛЬНІ ВОДИ УКРАЇНИ

смуга прибережних морських вод певної ширини, яка безпосе­редньо прилягає до сухопутної те­риторії України і зовнішньої межі її внутрішніх вод, на яку поширюєть­ся суверенітет України як прибе­режної держави [277].

ТЕРИТОРІЇ, ЩО ЗАЗНАЛИ РАДІОАКТИВНОГО

ЗАБРУДНЕННЯ ВНАСЛІДОК

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ,

В МЕЖАХ УКРАЇНИ

території, на яких виникло стійке забруднення навколишнього середовища радіоактивними речовинами понад доаварійний рівень, що з урахуванням природно-кліматичної та комплексної екологічної характеристики конкретних територій може призвести до опромінення населення понад 1,0 мЗв (0,1 бер) за рік, і яке потребує вжиття заходів щодо радіаційного захисту населення та інших спеціальних втручань, спрямованих на необхідність обмеження додаткового опромінення населення, зумовленого Чорнобильською катастрофою, та забезпечення його нормальної господарської діяльності [16].

ТЕРИТОРІЯ

земельний, водяний, повітряний простір у межах України чи його частини, об’єкта виробничого і соціального призначення, а також навколишнє природне середовище [16].

ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ

термін, установлений виробником товару, протягом якого органолептичні, фізико - хімічні, медико - біологічні та інші показники товару в разі дотримання відповідних умов зберігання повинні відповідати вимогам нормативних документів [295].

ТЕРОРИЗМ

1) насильство чи загроза його застосування у відношенні фізичних осіб, чи організацій, а також знищення (ушкодження) чи загроза знищення (ушкодження) майна й інших матеріальних об’єктів, що створюють небезпеку загибелі людей, заподіяння значного майнового збитку або настання інших суспільно небезпечних наслідків, здійснювані з метою порушення суспільної безпеки, залякування населення чи з метою впливу на прийняття органами влади рішень, вигідних терористам, чи задоволення їх неправомірних майнових і/чи інших інтересів; зазіхання на життя державного чи суспільного діяча, зроблене з метою припинення його державної чи іншої політичної діяльності або з помсти за таку діяльність, напад на представника іноземної держави чи співробітника міжнародної організації, який користується міжнародним захистом, а порівняно на службові приміщення або транспортні засоби осіб, що користуються міжнародним захистом, якщо це діяння зроблене з метою провокації війни чи ускладнення міжнародних відносин;

2) політично мотивована загроза застосування крайніх форм насильства проти невоюючої сторони [111].

ТЕРОРИЗМ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ

використання чи загроза використання ядерної, хімічної і бактеріологічної зброї, радіоактивних і сильнотоксичних хімічних і біологічних речовин, а також спроби захоплення екстремістами ядерних й інших об’єктів, що представляють підвищену небезпеку для життя і здоров’я людей, заради досягнення цілей політичного чи матеріального характеру [111].

ТЕРОРИСТИЧНА АКЦІЯ

безпосереднє здійснення злочину терористичного характеру у формі вибуху, підпалу, чи застосування загрози застосування ядерних вибухових пристроїв, радіоактивних, хімічних, біологічних, вибухових, токсичних, сильнодіючих, отруйних речовин; знищення, ушкодження чи захоплення транспортних засобів чи інших об’єктів; зазіхання на життя державного чи суспільного діяча, представника національних, етнічних, релігійних чи інших груп населення; захоплення заручників, викрадення людини; створення небезпеки заподіяння шкоди життю, здоров’ю чи майну шляхом створення умов для аварій і катастроф техногенного характеру або реальної загрози створення такої небезпеки; поширення загроз у будь-якій формі і будь-яких засобах; інших дій, що створюють небезпеку загибелі людей, заподіяння значного майнового збитку або настання інших суспільно небезпечних наслідків [111].

ТЕХНІЧНА ДОКУМЕНТАЦІЯ

сукупність документів, необхідних і достатніх для безпосереднього використання на усіх стадіях життєвого циклу продукції.

Примітка. До технічної документації належать конструкторська, технологічна, програмна документації, технічне завдання на розроблення продукції тощо [280].

ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

комплекс операцій з контролю і підтримки працездатного стану конструкцій, систем (елементів) [311].

ТЕХНІЧНИЙ ЗАСІБ ПОЖЕЖОГАСІННЯ

одиниця протипожежної техніки, призначена для зберігання та застосовування вогнегасної речовини [272].

ТЕХНІЧНИЙ ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ

діяльність, спрямована на забезпечення інженерно-технічними заходами порядку доступу, цілісності та доступності (унеможливлений блокування) інформації, яка становить державну та іншу передбачену законом таємницю, конфіденційної інформації, а також цілісності та доступності відкритої інформації, важливої для особи, суспільства і держави [162].

ТЕХНІЧНИЙ НАГЛЯД ЗА МОРСЬКИМИ

(РІЧКОВИМИ) ОБ’ЄКТАМИ

нагляд, який здійснює Регістр судноплавства України за морськими (річковими) об’єктами, у межах закону, за виконання норм і правил, вимог міжнародних конвенцій, угод і договорів щодо безпеки судноплавства [277].

ТЕХНІЧНИЙ НОРМАТИВ ВИКИДУ

норматив викиду шкідливої (забруднюючої) речовини в атмосферне повітря, що встановлюється для пересувних і стаціонарних джерел викидів, технологічних процесів, устаткування та відбиває максимально припустиму масу викиду шкідливої (забруднюючої) речовини в атмосферне повітря розраховуючи на одиницю продукції, потужності пробігу транспортних або інших пересувних засобів і інші показники [295].

ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА

стан захищеності населення, території, об’єктів від негативних наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру [1, 111].

ТЕХНОГЕННА ЗАГРОЗА

можливий шкідливий фізичний, хімічний і механічний вплив на населення і середовище життя в результаті виробничої діяльності людини, а також аварій (катастроф) на підприємствах [111].

ТЕХНОГЕННА [НАДЗВИЧАЙНА

СИТУАЦІЯ] [НС]

надзвичайна ситуація, спричинена уражальними чинниками джерела техногенної надзвичайної си­туації [111, 283].

ТЕХНОГЕННА НЕБЕЗПЕКА

стан промислового, сільськогосподарського чи транспортного об'єкта, за якого є наяв­ною чи ймовірною загроза виникнення дже­рела техногенної надзвичайної ситуації [111, 283].

ТЕХНОГЕННА, ПРИРОДНА І

ПРИРОДНО-ТЕХНОГЕННА НЕБЕЗПЕКА

ситуація у техногенній, природній і природно-техногенній сфері (середовищі), у якій за певних умов можливе виникнення аварійних і катастрофічних ситуацій [111].

ТЕХНОГЕННИЙ РИЗИК

ризик для населення, соціальних, техногенних і природних об'єктів від негативної події техногенного походження [296].

ТЕХНОГЕННІ ВПЛИВИ

впливи промислових і сільськогосподарських технологій, транспорту і комунікацій, а також об’єктів військового призначення, здатні викликати порушення процесу життєдіяльності населення, функціонування об’єктів економіки, систем державного керування [111].

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РИЗИК

усі види пагубного впливу результатів чи самого процесу виробництва на здоров’я людини і на природне середовище, пов’язані з якісними змінами соціального й економічного середовища [111].

ТЕХНОЛОГІЯ ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЇ

сукупність способів, заходів і технічних засобів ліквідації аварії.

Примітка. До технології ліквідації аварії відносять також опис аварійно-рятувальних робіт та інструкції щодо їх виконання [278].

ТЕХНОСФЕРА

частина природного середовища, істотно перетворена людьми за допомогою прямого чи непрямого впливу [111].

ТИМЧАСОВО ПОГОДЖЕНИЙ

ВИКИД (ТПВ)

викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що встановлюється на відповідний строк на рівні викидів аналогічних по потужностях і технологічних процесах підприємств, які досягли найкращої технології виробництва до досягнення гранично допустимого викиду [288].

ТИМЧАСОВО ПОГОДЖЕНИЙ

СКИД (ТПС) РЕЧОВИНИ

показник максимально допустимої в одиницю часу кількості (маси) речовини, що відводиться із зворотними водами у водний об’єкт, що встановлюється після кожного етапу реалізації плану заходів щодо досягнення ГДС речовин та щорічно з виділенням етапів зниження скиду речовин протягом року. На першому етапі досягнення ГДС і щорічно з урахуванням реалізації запланованих заходів величини ТПС речовин встановлюються, як правило, виходячи з проектного або нормалізованого (тобто технічно досяжного на діючій чи нововведеній водоохоронній споруді) складу, а також найкращих середніх показників фактичного складу зворотних вод після їх очищення за попередні 12 місяців, якщо вони гірші за проектні чи нормалізовані [288].

ТІЛЕСНЕ УШКОДЖЕННЯ

порушення анатомічної цілісності або фізіологічних функцій органів та тканин людини [288].

ТЛІННЯ

горіння без видимого світлового випромінювання [272].

ТОКСИЧНИЙ ХІМІКАТ

будь-який хімікат, що за рахунок свого хімічного впливу на життєві процеси може викликати летальний кінець, тимчасовий ефект, який інкапасирує, або заподіяти постійну шкоду людині або тварин. Сюди відносяться всі такі хімікати, незалежно від їхнього походження або засобу їхнього виробництва і незалежно від того, чи зроблені вони на об’єктах, у боєприпасах або де-небудь ще [98, 136].

ТОКСИЧНІСТЬ ЗВОРОТНОЇ ВОДИ

це її властивість викликати патологічні зміни або загибель організмів, що зумовлено присутністю у ній токсичних речовин. Токсичність води встановлюється методом біотестування. Критерієм токсичності зворотної води є встановлений кількісний показник патологічних змін або загибелі організмів [288].

ТОРФ

молоде геологічне утворення, яке зароджується внаслідок відмирання болотистої рослинності при надмірній кількості вологи і недостатньому доступі повітря [298].

ТОРФОВА ПОЖЕЖА

загоряння висушеного торфовища внаслідок природних чинників або викликане штучно [276].

ТОЧКА ПОЧАТКУ ПОШУКУ

точка, яка задається координатором пошуку та рятування, з якої починається здійснення схеми пошуку [307].

ТОЧКОВЕ ДЖЕРЕЛО ВИКИДІВ

джерело викидів забруднюючих речовин в атмосферу, від якого надходження речовин здійснюється через отвір, зафіксований у вигляді точки в системі координат [288].

ТОЧКОВИЙ ПОЖЕЖНИЙ СПОВІЩУВАЧ

автоматичний пожежний сповіщувач. який спрацьовує в разі виникнення ознак горіння в зоні дії його точкового чутливого елемента [273].

ТРАВМА

це порушення анатомічної цілісності або фізіологічних функцій тканин або органів людини, викликана раптовим зовнішнім впливом. Звичайно буває наслідком раптового впливу на працівника якого - небудь небезпечного виробничого фактора. Відповідно до виду впливу підрозділяються на механічні (забиті місця, переломи, рани та ін.), теплові (опіки, обмороження, теплові удари), хімічні (хімічні опіки, гостре отруєння, задуха), електричні, комбіновані та ін. (напр., викликані яким - небудь випромінюванням). За ступенем важкості можуть бути легкими, важкими та смертельними. Крім того, можуть бути груповими (якщо травмовано два та більше працівники) [295].

ТРАНСГРАНИЧНА НАДЗВИЧАЙНА

СИТУАЦІЯ

НС, фактори якої виходять за межі України, або НС, що відбулася за рубежем і торкається території України. Т.НС ліквідується за рішенням Уряду України відповідно до норм міжнародного права і міжнародних договорів України [111].

ТРАНСКОРДОННЕ ПЕРЕВЕЗЕННЯ

ВІДХОДІВ

транспортування відходів з території, на / або через територію України, на територію або через територію іншої держави [288].

ТРАНСКОРДОННИЙ ВПЛИВ АВАРІЇ

шкода, заподіяна населенню та довкіллю однієї держави внаслідок аварії, яка сталася на території іншої держави [10].

ТРАНСПОРТНА АВАРІЯ

аварія транспортних засобів на дорогах, мостах, у тунелях, на залізничних переїздах тощо, що призводить до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, пошкодження транспортних засобів, шляхів, споруд, вантажів тощо та/або завдає шкоди навколишньому природному середо­вищу.

Примітка. Транспортні аварії розділяють за видами транспорту, на якому вони відбулися, і/чи за вражаючими факторами небезпечних вантажів [111, 283].

ТРЕТІ ОСОБИ

юридичні та фізичні особи (адвокати, аудитори, члени громадських організацій та інші), які залучаються суб’єктами господарювання або органами державного нагляду (контролю) в ході здійснення заходів державного нагляду (контролю) [15].

ТРУБОПРОВІДНИЙ ТРАНСПОРТ

вид безперервного транспорту, за допомогою якого здійснюють переміщення рідинних, газоподібних або твердих вантажів по трубопроводах [288].

ТУМАНИ

явища, що погіршують видимість на шляхах, створюють завади для роботи різних видів транспорту, сприяють забрудненню повітря. Сильні тумани спостерігаються, в основному, у холодну пору року [287].

ТЯЖКИЙ ПСИХІЧНИЙ СТАН ЧИ

ПСИХІЧНИЙ РОЗЛАД

стан, що супроводжується затьмаренням свідомості, порушенням мислення, волі, емоцій, інтелекту або пам’яті, які перешкоджають сприйняттю особою навколишньої дійсності, свого стану або поведінки [70].

ТЯЖКІСТЬ ПРАЦІ

характеристика трудової діяльності людини, яка визначає ступінь залучення до роботи м’язів і відображає фізіологічні затрати внаслідок переважаючого фізичного перевантаження [288].

УБЕЗПЕЧЕННЯ В НАДЗВИЧАЙНІЙ

СИТУАЦІЇ НА АКВАТОРІЇ

прийняття та дотримання правових норм, виконання вимог і правил мореплавства і безпеки на воді, екологічних вимог, а також впровадження комплексу організаційних, технічних і спеціальних заходів для захисту людей, морських (річкових) об’єктів і довкілля у надзвичайній ситуації на акваторії [277].

УБЕЗПЕЧЕННЯ ЗА УМОВИ

ТЕХНОГЕННОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ

СИТУАЦІЇ

упровад­ження вимог державних, міжгалузевих та галузевих норм і правил, виконання комплексу організаційних, технологічних та інженерно-технічних (у т.ч. природо­охоронних) заходів, які спрямовано на запобігання аварій та катастроф на про­мислових підприємствах у зонах можливих надзвичайних ситуацій [298].

УДАРНА ХВИЛЯ

поширювана з надзвуковою швидкістю перехідна ділянка в газі, рідині чи твердому тілі, де відбу­вається різке збільшення густини, щільності, тис­ку чи швидкості [283].

УКРИТТЯ НАСЕЛЕННЯ В ЗАХИСНИХ

СПОРУДАХ

комплекс заходів із завчасним будівництвом захисних споруд, а також пристосуванням наявних приміщень для захисту населення та підтримання їх у готовності до використання [289].

УКРИТТЯ НАСЕЛЕННЯ У СХОВИЩАХ

збір, розміщення і життєзабезпечення населення в колективних захисних спорудах з метою збереження життя і здоров’я людей у разі виникнення надзвичайної ситуації [274].

УМОВИ БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ АС

установлені в проектній і експлуатаційній документації умови щодо кількості, характеристик, стану працездатності, правил технічного обслуговування та ремонту систем (елементів), важливих для безпеки, за яких забезпечується дотримання меж безпечної експлуатації енергоблока АС [311].

УМОВИ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ

сукупність обставин, дій, процесів, що призводять до пожежі [272].

УМОВИ ДІЯЛЬНОСТІ

сукупність факторів середовища перебування, що діють на людину [288].

УМОВИ ПРАЦІ

сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності [288].

УМОВИ СКИДУ ЗВОРОТНИХ (СТІЧНИХ,

СКИДНИХ, ДРЕНАЖНИХ) ВОД

сукупність встановлених на сучасний період і перспективу характеристик витрат, складу і властивостей зворотних вод, режиму і місця їх скиду до водного об’єкта [288].

УПОВНОВАЖЕНІ ОРГАНИ УПРАВЛІННЯ

З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ

КАТАСТРОФИ

Головне управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Автономної Республіки Крим, Головне управління з питань надзвичайних ситуацій Київської міськдержадміністрації, головні управління (управління) з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи обласних та Севастопольської міської держадміністрацій [115].

УПОВНОВАЖЕНИЙ КЕРІВНИК РОБІТ

З ЛІКВІДАЦІЇ НС

посадова особо яка призначається для організації робіт з ліквідації конкретної НС та безпосереднього управління організаціями і силами, які залучаються до проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт [298].

УПРАВЛІННЯ

процес порівняння фактичного виконання із запланованим аналізом відхилень, оцінки альтернатив і застосування коригуючих дій, якщо це необхідно [295].

УПРАВЛІННЯ АВАРІЄЮ

дії, спрямовані на запобігання розвитку проектних аварій в запроектні та на обмеження наслідків запроектних аварій. З цією метою використовуються будь-які наявні в робочому стані технічні засоби, призначені для нормальної експлуатації і забезпечення безпеки в разі проектних аварій, а також засоби, спеціально призначені для обмеження наслідків запроектних аварій [311].

УПРАВЛІННЯ В НАДЗВИЧАЙНІЙ

СИТУАЦІЇ

полягає у постійному керівництві з боку органу управління та уповноваженого керівника з ліквідації надзвичайної ситуації залученими службами і силами та в організації виконання завдань з ліквідації НС або її наслідків.

Примітка. Управління в НС ґрунтується на принципах: безперервності, твердості, гнучкості та стійкості [298].

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ

процес здійснення впливу на показники безпеки і підтримання їх оптимальних значень за вибраними критеріями на всіх етапах життєвого циклу населення, соціальних, техногенних і природних об'єктів [296].

УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ

процес прийняття рішень і здійснення заходів, спрямованих на забезпечення мінімально можливого ризику [10, 288].

УПРАВЛІННЯ СТАРІННЯМ

система технічних і організаційних заходів, що здійснюються з метою запобігання деградації конструкцій, систем (елементів), унаслідок їхнього старіння і зносу, нижче припустимих меж [311].

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

комплекс заходів, що плануються і реалізуються з метою досягнення впевненості в тому, що дії, які здійснюються, відповідають вимогам нормативних документів [311].

УРАГАН

вітер руйнівної сили і значної тривалості, швидкість якого перевищує 32 м/с [286].

УРАГАНИ, БУРІ, СМЕРЧІ

рух повітряних мас з величезною швидкістю (до 50 м/с і більше) і руйнівною силою зі значною тривалістю. Причиною виникнення таких явищ є різке порушення рівноваги в атмосфері, яке проявляється у незвичних умовах циркуляції повітря з дуже високими швидкостями повітряного потоку [289].

УРАЖАЛЬНА ДІЯ ДЖЕРЕЛА

НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

негативна загальна дія (вплив) одного чи сукупності уражальних чинників джерела надзвичайної ситуації на людей, тварин і рослин, об’єкти економіки та довкілля [274].

УРАЖАЛЬНА ДІЯ ПРИРОДНОГО

ФІЗИЧНО СПРИЧИНЕНОГО

ДЖЕРЕЛА НЕБЕЗПЕКИ

негативний вплив одного чи сукупності уражальних чинників природного фізично спричиненого джерела небезпеки на життя та здоров’я людей, тварин і рослин, об’єкти економіки та довкілля [276].

УРАЖАЛЬНИЙ ЧИННИК ДЖЕРЕЛА

НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

складова частина небезпечного явища або процесу, зумовлена (спричинена) джерелом надзвичайної ситуації, що характеризується фізичною, хімічною, біологічною чи іншою дією (впливом) та визначається відповідними параметрами [274].

УРАЖАЛЬНИЙ ЧИННИК ПРИРОДНОГО

ФІЗИЧНО СПРИЧИНЕНОГО ДЖЕРЕЛА

НЕБЕЗПЕКИ

складова природного джерела небезпеки, яка характеризується фізичними, хімічними та іншими діями і проявами [276].

УРАЖАЛЬНІ ЧИННИКИ АВАРІЇ

фактори, що виникають під час аварії, які здатні у разі досягнення певних значень завдати збитків здоров’ю людей, довкіллю, матеріальним цінностям (надлишковий тиск на фронті ударної (вибухової) хвилі, теплове навантаження від полум’я, концентрація небезпечних речовин у атмосфері, воді, ґрунті тощо) [242].

УРАЖАЮЧА ДІЯ ДЖЕРЕЛА

ТЕХНОГЕННОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

негативний уплив одного чи сукупність уражаючих чинників джерела техногенної небезпеки на життя та здоров'я людей, об'єкти господарювання та навколишнє середовище [298].

УРАЖАЮЧИЙ ЧИННИК ДЖЕРЕЛА

ТЕХНОГЕННОЇ [НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ]

[НС]

складник небезпечної події, що його характери­зують фізичні, хімічні чи біологічні дії та прояви, які визначено чи виявлено відповідними пара­метрами [283].

УРАЖЕНИЙ У НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇ

людина, яка захворіла або яку травмовано чи поранено через уражальну дію джерела небезпеки [274].

УРАН, ЗБАГАЧЕНИЙ ІЗОТОПАМИ

УРАН-235 АБО УРАН-233

уран, збагачений ізотопами уран-235 або уран-233 означає уран, що містить ізотопи уран-235 або уран-233 або обидва ізотопи в такій кількості, що надлишковий відсоток суми цих ізотопів у порівнянні з ізотопом уран-238 вище, чим відсоток ізотопу уран-235 у порівнянні з ізотопом уран-238, що зустрічається в природі [217].

УРАНОВІ РУДИ

корисні копалини, які видобуваються і переробляються з метою виділення ядерного матеріалу [91].

УРВИЩЕ

форма рельєфу, що виникла внаслідок обвалення порід над карстовими або суфозійними порожнинами чи гірничими виробками [276].

УРІЗ ВОДИ

межа води на березі водного об’єкта (берегова лінія) [190].

УСКЛАДНЕНА ПОЖЕЖА

пожежа, безпосереднє гасіння якої ускладнене або зовсім немо­жливе внаслідок завалів пору­шення провітрювання, небезпеки скупчення метану та ін. [278].

УСТАНОВКА

сукупність устаткування (апаратів), яка виконує певну функцію в технологічному процесі [242].

УСТАНОВКА АЗОТНОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння, в якій як вогнегасна речовина використовується азот [288].

УСТАНОВКА ВОДЯНОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння, в якій як вогнегасна речовина використовується вода чи вода з добавками [288].

УСТАНОВКА ВУГЛЕКИСЛОТНОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння в якій як вогнегасна речовина використовується двоокис вуглецю [288].

УСТАНОВКА ГАЗОВОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння, в якій як вогнегасна речовина використовуються вогнегасні гази [288].

УСТАНОВКА ОБ’ЄМНОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння для створення середовища, яке не підтримує горіння в об’ємі, що захищається [288].

УСТАНОВКА ПАРОВОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння, в якій як вогнегасна речовина використовується водяна пара [288].

УСТАНОВКА ПІННОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння, в якій як вогнегасна речовина використовуються водні розчини піноутворювачів. Установка поверхневого пожежогасіння – установка пожежогасіння, яка діє на палаючу поверхню в зоні, що захищається [288].

УСТАНОВКА ПОЖЕЖНОЇ

СИГНАЛІЗАЦІЇ

сукупність технічних засобів, установлених на об’єкті, що захищається, для виявлення пожежі, оброблення, подавання в заданому вигляді повідомлення про пожежу на цьому об’єкті, спеціальної інформації та (чи) подавання команд на включення автоматичних установок пожежогасіння та технічних обладнань [288].

УСТАНОВКА ПОЖЕЖОГАСІННЯ

сукупність стаціонарних технічних засобів для гасіння пожежі за рахунок випуску вогнегасної речовини [288].

УСТАНОВКА ПОРОШКОВОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння, в якій використовуються вогнегасні порошкові суміші [288].

УСТАНОВКА ХЛАДОНОВОГО

ПОЖЕЖОГАСІННЯ

установка пожежогасіння, в якій як вогнегасна речовина використовуються сполуки на основі галогенізованих вуглеводнів [288].

УТИЛІЗАЦІЯ БОЄПРИПАСІВ

виконання підготовчих, організаційних, наукових, технічних, виробничих та інших робіт, спрямованих на безпечну та екологічно чисту зміну їх якісних, фізичних, хімічних та інших властивостей для унеможливлення використання за призначенням, результатом яких є отримання виробів спецхімії, вибухопожежобезпечних елементів, у тому числі металобрухту, вторинної сировини, що можуть бути використані в національній економіці або підлягають знищенню [301].

УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ

використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів [288].

УЧАСНИК ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках – не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві. Перелік цих пунктів визначається Кабінетом Міністрів України [17].

ФАКТИЧНА КОНЦЕНТРАЦІЯ

РЕЧОВИНИ (СЕРЕДНІЙ ПОКАЗНИК)

величина, що приймається для оцінки складу зворотних вод і обчислюється як середньоарифметичне значення даних ряду спостережень за попередні 12 місяців за виключенням найменшого і найбільшого чисел ряду. Концентрація речовини для обчислювання ТПС (найкращий середній показник) — середній показник значень частини даних ряду від найменшого значення до значення, що не перевищує середньоарифметичне для всього ряду спостережень за попередні 12 місяців, з урахуванням середньоарифметичного значення [288].

ФАКТОРИ ПЕРЕДАЧІ ЗБУДНИКІВ

ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

забруднені збудниками інфекційних хвороб об’єкти середовища життєдіяльності людини (повітря, ґрунт, вода, харчові продукти, продовольча сировина, кров та інші біологічні препарати, медичні інструменти, предмети побуту тощо), а також заражені збудниками інфекційних хвороб живі організми, за участю яких відбувається перенесення збудників інфекційних хвороб від джерела інфекції до інших осіб [4].

ФАКТОРИ СЕРЕДОВИЩА

ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

будь - які біологічні (вірусні, пріонні, бактеріальні, паразитарні, генетично модифіковані організми, продукти біотехнології тощо), хімічні (органічні і неорганічні, природні та синтетичні), фізичні (шум, вібрація, ультразвук, інфразвук, теплове, іонізуюче, неіонізуюче та інші види випромінювання), соціальні (харчування, водопостачання, умови побуту, праці, відпочинку, навчання, виховання тощо) та інші фактори, що впливають або можуть впливати на здоров'я людини чи на здоров'я майбутніх поколінь [295].

ФІЗИЧНИЙ ЗАХИСТ АС

сукупність технічних і організаційних заходів, спрямованих на виявлення і припинення спроб несанкціонованого проникнення на територію АС, у її життєво важливі зони, а також несанкціонованого вилучення, переміщення, передачі, використання ядерних матеріалів й інших радіоактивних речовин, що є на АС [311].

ФІЗИЧНИЙ ЗНОС

знос, пов’язаний з участю основних засобів у виробничому процесі і залежить від строку їх використання [263].

ФІЗИЧНИЙ ЗАХИСТ ПРИ ПОВОДЖЕННІ

З РАДІОАКТИВНИМИ ВІДХОДАМИ

комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на недопущення несанкціонованого доступу до радіоактивних відходів та їх використання, на своєчасне виявлення та припинення дій, спрямованих на порушення недоторканості радіоактивних відходів [68].

ФІЗИЧНИЙ ПУСК АС

етап уведення АС в експлуатацію, що включає завантаження реактора ядерним паливом, досягнення критичного стану і виконання необхідних фізичних експериментів на рівні потужності, відповідно до якої тепловідведення від активної зони здійснюється за рахунок природних процесів [311].

ФІЗИЧНО СПРИЧИНЕНА

НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

надзвичайна ситуація, спричинена природними чинниками фізичного походження.

Примітка. До природних чинників фізичного походження відносяться геофізичні, геологічні, гідрологічні, метеорологічні явища і процеси та пожежі у довкіллі [276].

ФІЗІОЛОГІЧНА ПОТРЕБА

об'єктивна реальність, зумовлена природою і умовами життя людини, яка залежить від віку, роду та інтенсивності викону­ваної роботи і не залежить від людських знань та установлень [282].

ФІКСАЦІЙНА ДОКУМЕНТАЦІЯ

документація, у вигляді масштабних ортогональних зображень основних проекцій об'єкта і його деталей, фотографічні документи (позитиви, негати­ви) і текстові описи, що виконуються під час натурних досліджень на підста­ві обмірних креслень, зарисовок або інших зображень об'єкта архітектури та містобудування [279].

ФІТОСАНІТАРНА ЕКСПЕРТИЗА

карантинний огляд та (або) аналіз (лабораторна експертиза) дослідження середньої проби підкарантинного та підконтрольного матеріалу для встановлення наявності карантинних та інших шкідливих організмів [295].

ФІТОСАНІТАРНИЙ КОНТРОЛЬ

огляд, обстеження, аналіз, обробка підкарантинних матеріалів з метою попередження занесення або самостійного проникнення з - за кордону та (або) з карантинної зони карантинних організмів, своєчасного їх виявлення, локалізації і ліквідації [295].

ФІТОСАНІТАРНИЙ СЕРТИФІКАТ

документ, що видається органами Державної служби з карантину рослин України, який засвідчує фітосанітарний стан рослин і рослинних продуктів, що експортуються [295].

ФІТОСАНІТАРНИЙ СТАН

сукупність або відсутність карантинних організмів, рівень їх чисельності, інтенсивності розвитку та потенційної загрози [295].

ФІТОСАНІТАРНІ ПРАВИЛА

офіційний документ, виданий спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики, який описує фітосанітарні заходи, які попереджують від зараження та (або) поширення шкідливого організму, і регулює порядок переміщення, використання, вирощування, реалізації або переробки підкарантинних матеріалів [295].

ФІТОТОКСИКАНТИ

речовини, що призначені для знищення сільськогосподарських культур і лісових насаджень з метою позбавлення країни продовольчої бази і підриву економічного потенціалу [289].

ФЛЕГМАТИЗАТОР

вогнегасна речовина, здатна в разі введення її до горючого середовища за певних умов перетворювати його на негорюче [272].

ФЛЕГМАТИЗУВАННЯ (ГОРЮЧОГО

СЕРЕДОВИЩА)

перетворювання горючого середовища на негорюче розведенням флегматизатором [272].

ФОНОВА КОНЦЕНТРАЦІЯ ШКІДЛИВОЇ

РЕЧОВИНИ (ФОН)

характеристика забруднення атмосфери, яке створюється усіма джерелами викидів на території, що розглядається, виключаючи джерело, для якого визначається фонова концентрація [317].

ФРОНТ ПОЛУМ’Я

зовнішня межа зони полуменевого горіння [272].

ФРОНТ УДАРНОЇ ХВИЛІ

передня межа ударної хвилі [283].

ФУМІГАЦІЯ (ЗНЕЗАРАЖЕННЯ)

обробка хімічними речовинами, які знаходяться у газоподібному і рідкому стані, підкарантинних матеріалів, транспортних засобів з метою знищення карантинних організмів [295].

ФУНКЦІОНАЛЬНЕ НАВЧАННЯ ОСІБ

КЕРІВНОГО СКЛАДУ ЦИВІЛЬНОЇ

ОБОРОНИ ТА ІНШИХ УПРАВЛІНСЬКИХ

КАДРІВ І ФАХІВЦІВ, НА ЯКИХ

ПОШИРЮЄТЬСЯ ДІЯ ЗАКОНІВ У

СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

форма підвищення кваліфікації цільового призначення, що забезпечує своєчасне і систематичне оновлення, поглиблення спеціальних знань, умінь та навичок, необхідних для виконання певних функцій щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації та здійснення ефективного управління у сфері цивільного захисту [179].

ФУНКЦІЯ БЕЗПЕКИ

конкретна мета, яка повинна бути досягнута для забезпечення безпеки [311].

ХАЛАТНІСТЬ

невиконання або неналежне виконання посадовою особою своїх службових обов'язків через недбале чи несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди державним чи громадським інтересам або охоронюваним законом правам та інтересам окремих фізичних чи юридичних осіб [193].

ХАРАКТЕР

сталі риси особистості, що формуються й проявляються в її діяльності й спілкуванні та зумовлюють типові для неї способи поведінки [295].

ХАРЧОВА ДОБАВКА

природна чи синтетична речовина, яка спеціально вводиться у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей [93, 243].

ХАРЧОВИЙ ПРОДУКТ

будь-який продукт, що в натуральному вигляді чи після відповідної обробки вживається людиною у їжу або для пиття [93].

ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

продукти, що вживаються людиною в натуральному вигляді чи після відповідної обробки продовольчої сировини тваринного походження – консерви м'ясні, м'ясо - рослинні та рибні, сири, молоко та молочні продукти, продукти дитячого харчування, маргарин, жири, ковбасні вироби, м'ясні концентрати тощо [295].

ХВОРІ НА СНІД

особи з різноманітними патологічними проявами, зумовленими глибоким ураженням імунної системи вірусом імунодефіциту людини [94].

ХВОРОБИ РОСЛИН

порушення нормального обміну речовин у рослині під впливом фітопатогенів (віруси, бактерії, гриби) або несприятливих умов середовища [24].

ХІМІЧНА ЗБРОЯ

а) токсичні хімікати та їх прекурсори, за винятком, коли вони призначені для цілей, визначених у пункті 6 цього Положення, за умови, що їх види та кількість відповідають таким цілям:

б) боєприпаси та пристрої, спеціально призначені для смертельного ураження або заподіяння іншої шкоди за рахунок токсичних властивостей, зазначених у підпункті "а" токсичних хімікатів, які утворюються внаслідок використання таких боєприпасів та пристроїв;

в) будь-яке обладнання, спеціально призначене для використання безпосередньо у зв'язку із застосуванням боєприпасів та пристроїв, зазначених у підпункті "б" [98, 136].

ХІМІЧНЕ ЗАБРУДНЕННЯ

розповсюдження небезпечних хімічних речовин у навко­лишньому середовищі в концентраціях чи кількостях, що протягом певного часу створюють загрозу життю та здоров'ю людей і/або негативно впливають на навколишнє природне середовище [283].

ХІМІЧНЕ ЗАБРУДНЕННЯ ҐРУНТУ

зміна хімічного складу ґрунту, що виникла під прямим або непрямим впливом фактора землекористування (промислового, сільськогосподарського, комунального), що викликає зниження його якості та можливу небезпеку для здоров'я населення [295].

ХІМІЧНИЙ ВОГНЕЗАХИСТ

вогнезахист, що ґрунтується на хімічній взаємодії вогнезахисної речовини з оброблюваним матеріалом [272].

ХІМІЧНИЙ ЗАСІБ БОРОТЬБИ

З ЗАВОРУШЕННЯМИ

будь-який не включений до Списків хімікатів, здатний швидко викликати в організмі людини подразнення органів чуття або фізичні розлади, які зникають через короткий відрізок часу після закінчення його дії [98, 136].

ХІМІЧНИЙ ПІННИЙ ВОГНЕГАСНИК

вогнегасник із зарядом хімічних речовин, які в момент приведення вогнегасника в дію вступають у реакцію з утворенням піни та надмірного тиску [288].

ХІМІЧНІ РЕЧОВИНИ

хімічні елементи та сполуки і як натуральні, так і штучні суміші з них [222].

ХІМІЧНО НЕБЕЗПЕЧНА

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНА

ОДИНИЦЯ (ХНАТО)

ХАТО – це адміністративна територіальна одиниця, до якої зараховуються області, райони, а також будь-які населені пункти областей, які потрапляють у ЗМХЗ при аваріях на хімічно небезпечних об’єктах [298].

ХІМІЧНО НЕБЕЗПЕЧНІ ОБ'ЄКТИ

об'єкти господарювання, при аварія зруйнуванні яких можуть статися техногенні небезпеки з масовим ураженням людей і навколишнього середовища НХР [287].

ХЛАДОНОВИЙ ВОГНЕГАСНИК

вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини на основі галогенізованих вуглеводнів [288].

ХМАРА

дисперсія в атмосфері якоїсь речовини в кожнім з можливих фазових станів. Виділяють тверді, рідкі і газоподібні фазові стани дисперсії [286].

ХМАРА НХР

це суміш парів і дрібних крапель НХР з повітрям в обсягах (концентраціях), небезпечних для довкілля (уражальних концентраціях) [298].

ХМАРИ ВИСОКОКУПЧАСТІ

білі, або хмари у вигляді шарів і пасм із пластин, округлих мас, валів, пластівців. Ці елементи хмар, звичайно, мають різкі обриси, але бувають і розмитими [298].

ХМАРИ ВИСОКОШАРУВАТІ

сіруватий або синюватий хмаристий шар, волокнис­тий, у вигляді білого і сірого клоччя по всьому небу чи однорідної структури. Сонце чи Місяць просвічуються крізь них як через матове скло і мають "розми­тий" вигляд. Ці хмари - вірна прикмета невеликого дощу [298].

ХМАРИ КУПЧАСТІ

щільні, різко окреслені, з пласкою, порівняно темною осно­вою, розташованою на висоті 2000 метрів, і куполоподібною білою, що наче клубочиться, вершиною, яка нагадує кольорову капусту. Ці хмари зароджуються у вигляді невеликих білих шматків, але незабаром у них формується горизон­тальна основа, вони розвиваються вгору, досягаючи іноді п'ятикілометрової ви­соти. За незначної вологості і слабкого вертикального підйому повітряних мас, купчасті хмари віщують гарну погоду. За різних умов вони накопичуються про­тягом дня і можуть викликати грозу [298].

ХМАРИ КУПЧАСТО-ДОЩОВІ

це хмари, що швидко зростають угору, мають виг­ляд гори чи величезної башти, у верхній частині якої утворюються кристали льоду. Шпиль хмари вирівнюється і набуває форми кувалди або величезного снопа. Висота їх основи становить від 0,4 до 1,0 км. У помірній зоні верхня межа хмар сягає 11-12 км (інколи 14 км), у тропічній -16-18 км, а в тайфунах - навіть 18-21 км. Ці хмари приносять зливи або шторми, тому їх часто називають грозови­ми хмарами [298].

ХМАРИ ПЕРИСТІ

це окремі прозорі хмари волокнистої структури і білястого відтінку. Інколи вони мають вигляд паралельних ниток чи смуг, чи навпаки, їх волокна сплутані і розкидані по небу окремими плямами. Перисті хмари прозорі, позаяк складаються із дрібненьких льодяних кристалів. Часто їх поява пророкує зміни погоди. За допомогою супутників їх інколи важко розпізнати [298].

ХМАРИ ПЕРИСТО-КУПЧАСТІ

хмари тонкі, прозорі, як і перисті, але вони склада­ються із найдрібніших елементів у вигляді пластівців, дрібних кульок, інколи роз­ташованих паралельними волокнами. Ці хмари утворюють своєрідне "купчас­те" небо. Часто вони з'являються поряд із перистими хмарами. Вони прогляда­ються перед штормами [298].

ХМАРИ ПЕРИСТО-ШАРУВАТІ

тонка, напівпрозора білувата чи молочного відтінку смуга, яка складається переважно із льодяних кристалів у формі голок чи сто­впчиків. Буває однорідною, як шар туману, чи волокнистою. Може закривати все небо, часто створює характерне оптичне явище- гало (світлі кола навколо Місяця чи Сонця, "несправжнє Сонце" тощо). Як і перисті, перисто-шаруваті хмари свідчать про наближення поганої погоди [298].

ХМАРИ ШАРУВАТІ

сірий хмаристий шар, подібний до туману, що піднявся над землею на сотню метрів. Шаруваті хмари закривають велику площу. Інколи вони мають вигляд розірваних клаптів [298].

ХМАРИ ШАРУВАТО-ДОЩОВІ

темно-сірий хмаристий покрив, часто похмурий. Під ним нерідко утворюються розірвані хмари у вигляді клоччя, окремо від по­криву або зливаються з ним. Ці хмари є потужними, несуть дощ або снігопад. У вертикальному напрямку утворюються купчасті і купчасто-дощові хмари [298].

ХМАРИ ШАРУВАТО-КУПЧАСТІ

хмари у вигляді сірих чи білих куль і пасм, майже завжди з темнішими частинами, що складаються з окремих великих і щільних елементів і сірого кольору. Слово "купчасті" вказує на сукупність, нагромадженість хмар. Вони лише інколи переходять у шарувато-дощові, що є характерними для дощу чи снігу [298].

ЦАПКОВА НАПІРНА (ПОЖЕЖНА)

З'ЄДНУВАЛЬНА ГОЛОВКА

напірна з'єднувальна головка із зовнішньою приєднувальною наріззю [273].

ЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

зосередження або концентрація функцій керування в центрі системи [295].

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ

система організаційних, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та інших заходів, які здійснюються центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підпорядкованими їм силами і засобами, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, добровільними рятувальними формуваннями, що забезпечують виконання цих заходів з метою запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, які загрожують життю та здоров'ю людей, завдають матеріальних збитків у мирний час і в особливий період [1].

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ

(УБЕЗПЕЧЕННЯ) НАСЕЛЕННЯ

система заходів, які реалізуються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підпорядкованими їм силами та засобами підприємств, установ, організацій (незалежно від форм власності), добровільними формуваннями, що забезпечують розробку та дотримання правових норм, міжнародних, державних, галузевих та відомчих вимог і правил, а також виконання організаційних, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних, протиепідеміологічних та інших заходів щодо запобігання та ліквідування надзвичайних ситуацій, спрямованих на захист населення, тварин, рослин, об'єктів економіки і довкілля [274].

ЦИКЛОН

це величезний вихор діаметром до 2000 км і більше, висотою від 6-8 км до 10-12 км. У його центрі спостерігається знижений атмосферний тиск [298].

ЧАС ВПЛИВУ (ОПРОМІНЮВАННЯ)

час перебування людини в зоні опромінювання; у разі переривчатого впливу від антен, які обертаються і сканують, без урахування діаграм спрямованості випромінювання [295].

ЧАСТИНА КРАЙКИ ЛІСОВОЇ ПОЖЕЖІ

фронт, тил, фланги [298].

ЧАСТКОВА ЕВАКУАЦІЯ

комплекс заходів, що здійснюється для захисту окремих категорій населення у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру. Часткова евакуація проводиться завчасно для визначених категорій населення: студентів, учнів інтернатів, вихованців дитячих будинків, пенсіонерів та інвалідів, які утримуються у будинках для осіб похилого віку, разом з викладачами та вихователями, обслуговуючим персоналом і членами їх сімей, а також хворих разом з лікувальними закладами і їх персоналом [115].

ЧАСТКОВА ЗАГАЛЬНА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ

здатність виконувати в обмеженому обсязі або в полегшених умовах некваліфіковану роботу [246].

ЧАСТКОВА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ

здатність до професійної або некваліфікованої праці, що збереглася у осіб, які зазнали каліцтво або перенесли захворювання [246].

ЧЕРГОВА (ОПЕРАТИВНА) ГРУПА

особовий склад органу управління, підрозділу, який здійснює чергування без використання мобільної техніки, що призначена для гасіння пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт, з урахуванням особливостей організації чергової служби, встановленими нормативними актами МНС [306].

ЧЕРГОВА ЗМІНА (КАРАУЛ)

особовий склад органу управління, підрозділу, який здійснює чергування з використанням пожежної й аварійно-рятувальної техніки цього органу управління, підрозділу, з урахуванням особливостей організації чергової служби, встановленими нормативними актами МНС [306].

ЧЕРГУВАННЯ

період безперервного несення служби особовим складом чергової зміни, чергової групи, включаючи їх участь у гасінні пожеж і проведенні аварійно-рятувальних робіт [306].

ЧИННИКИ НЕБЕЗПЕКИ

внутрішні (наявність небезпечних речовин, застосування небезпечних технологічних процесів, незадовільний стан будівель і обладнання, порушення умов безпечної експлуатації тощо) та зовнішні (особливості місцезнаходження небезпечних об'єктів, несприятливі природні умови тощо) фактори, які можуть безпосередньо спричинити виникнення надзвичайної ситуації на об'єкті або негативно вплинути на її розвиток [238].

ЧЛЕН ЕКІПАЖУ

(в авіаційній сфері)

особа, яку призначено власником або експлуатантом для виконання визначених обов'язків на борту повітряного судна протягом польотного часу [307].

ЧЛЕНИ СПЕЦІАЛЬНОЇ МІСІЇ

глава спеціальної місії, представники посилаючої країни у спеціальній місії та члени персоналу спеціальної місії [183].

ЧОРНОБИЛЬСЬКА КАТАСТРОФА

вибух 4-го енергоблока ЧАЕС 26 квітня 1986 р. Це найбільша промислова катастрофа за всю історію Землі. За оцінками спеціалістів, вибух на ЧАЕС еквівалентний за силою вибуху 300 таких атомних бомб, яка була скинута на Хіросіму. В результаті аварії на ЧАЕС в атмосферу викинуто радіоактивних речовин у 90 з лишком разів більше, ніж від вибуху атомної бомби над Хіросімою. Найбільше постраждала Україна. Площа забруднення в Україні перевищила 41 тис. км2. Забруднено 3159 населених пунктів, у яких проживає 3,7 млн. чол. у тому числі 832,6 тис. дітей. Було евакуйовано 76 населених пунктів, у яких проживало 91,2 тис. чол. У Білорусі в зоні радіоактивного забруднення виявилось 27 міст і 2700 сіл з населенням 2,5 млн. чол., серед яких більше 800 тис. дітей. Це 23 % території і 20% населення цієї країни. Білорусь втратила 20% сільгоспугідь і понад 15 % лісів. У Росії постраждало 15 областей і республік. Більше 110 тис. громадян РФ живуть на території радіоактивного забруднення. У доповіді американського інституту по спостереженню за світовими проблемами говориться, що чорнобильська катастрофа викликала підвищення концентрації радіоактивних речовин до рівня, який потенціальне загрожує здоров'ю населення, не менше ніж у 20 країнах. Урядова комісія оцінила втрати від чорнобильської катастрофи в 8 млрд. крб. Ю. Щербак оцінив сумарні втрати в 200 млрд. крб. В ліквідації наслідків аварії взяли участь 600 тис. чол., із яких 340 тис. - військовослужбовці. Вони очистили 21 млн. м2 поверхні і обладнання, поховали близько 500 тис. м3 зараженого ґрунту, дезактивували і санітарне обробили 450 населених пунктів [288].

ШАХТА

будь-яке підприємство, державне або приватне, по видобутку підземних копальневих багатств [205].

ШАХТИ І РУДНИКИ

будь-яке підприємство, як державне, так і приватне, що робить видобуток якоїсь речовини з надр землі за допомогою засобів, пов'язаних із застосуванням праці людей під землею [208, 209].

ШВИДКА І НЕВІДКЛАДНА МЕДИЧНА

ДОПОМОГА

комплекс медичних послуг, що робляться при гострих порушеннях фізичного або психічного здоров'я пацієнта, що загрожують його життю або здоров'ю оточуючих [236].

ШВИДКА МЕДИЧНА ДОПОМОГА

оперативне виїзне надання первинної або спеціалізованої медичної допомоги за екстреними (життєво важливими) показниками. На даний час в Україні існує об'єднана швидка та невідкладна допомога [295].

ШВИДКІСНИЙ НАПІР ТИСКУ

динамічне навантаження, яке створюється потоком повітря. Так само, як і надмірний тиск, швидкісний напір вимірюється в паскалях (Па). Тривалість дії ударної хвилі вимірюється секундами. Ця величина залежить від потужності вибуху. Зі збільшенням потужності вибуху, час дії стискання збільшується і тим сильніша її уражаюча сила. Ударна хвиля викликає ураження в результаті дії надмірного тиску, швидкісного напору повітря, вона миттєво охоплює людину з усіх боків [289].

ШЕЛЬФ

підводне продовження материка до глибини в середньому 180-200 м, яке обмежується значним перегином материкового схилу [318].

ШИРИНА ВИНЯТКОВОЇ

ЕКОНОМІЧНОЇ ЗОНИ

зона, яка не перевищує 200 морських миль, що відраховуються від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря [34].

ШКАЛА БЕЗПЕКИ

упорядкована послідовність критеріїв безпеки (наприклад, факторів ризику) [286].

ШКВАЛИ

різке короткочасне (хвилини і десятки хвилин) посилення вітру, іноді до 30-70 м/сек. із зміною його напрямку, найчастіше це явище спостерігається під час грози [287].

ШКІДЛИВА РЕЧОВИНА

будь-яка небезпечна, отруйлива або інша речовина, яка опинившись у морському середовищі, через свою токсичність, стійкість і здатність до акумуляції в живих організмах викликає забруднення або негативно впливає на біологічні процеси [185].

ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ ВОД

затоплення, підтоплення та інший шкідливий вплив поверхневих і підземних вод на певні території та об'єкти [295].

ШКІДЛИВИЙ ФАКТОР

чинник життєвого середовища, який призводить до погіршення самопочуття, зниження працездатності, захворювання та навіть до смерті як результату захворювання [295].

ШКІДЛИВІ ДЛЯ ЛЮДЕЙ І

ДОВКІЛЛЯ РЕЧОВИНИ

високотоксичні речовини, токсичні речовини, речовини, які становлять небезпеку для довкілля (високотоксичні для водних організмів), речовини, які становлять небезпеку для довкілля (токсичні для водних організмів) та/або можуть здійснювати довгостроковий негативний вплив на водне середовище, а також речовини, які вступають у бурхливу реакцію з водою з виділенням горючих та/або вибухонебезпечних чи токсичних газів [108].

ШКІДЛИВІ ОРГАНІЗМИ

шкідники, збудники хвороб і бур'яни [24].

ШКІДНИКИ

види тварин (комахи, кліщі, мікроорганізми), здатні заподіяти шкоду рослинам, чагарникам, деревам, продукції рослинного походження, збитки від якої економічно доцільно відвернути [24].

ШКОДА

істотна шкода, заподіяна національному товаровиробнику, або загроза заподіяння істотної шкоди національному товаровиробнику, або істотне перешкоджання створенню чи розширенню національним товаровиробником виробництва подібного товару. [23, 25].

ШКОДА ВІД ПОЖЕЖІ

матеріальні втрати, збитки, людські жерстви, зокрема травми, отруєння, гибель людей, пов’язані з пожежею [272].

ШКОДА ЗДОРОВ'Ю

це захворювання, травмування, у тому числі з летальним наслідком, інвалідністю, тощо [288].

ШЛЯХ ЕВАКУЮВАННЯ

шлях до евакуювального виходу з будь-якої точки приміщення, будівлі або споруди [272].

ШЛЯХ ПРОТІКАННЯ АВАРІЇ

послідовність станів систем і елементів АС у процесі розвитку аварії [298].

ШОК

загрозливий для людини стан її організму, який виникає в результаті реакції на біль, травму, опік, порушення серцевої діяльності, втрату крові та характеризується слабкістю, зниженням артеріального тиску, пригніченням центральної нервової системи, порушенням обміну речовин [295].

ШТАБНІ ОБ'ЄКТОВІ ТРЕНУВАННЯ

форма підготовки працівників підприємств, установ та організацій, які зараховані до складу штабів з ліквідування надзвичайної ситуації, до виконання своїх функціональних обов'язків та злагодження роботи структурних підрозділів штабу в цілому [274].

ШТАБНИЙ ПОЖЕЖНИЙ АВТОМОБІЛЬ

пожежний автомобіль, призначений для забезпечення роботи штабу пожежогасіння [273].

ШТУЧНЕ ДИХАННЯ

комплекс заходів, спрямованих на відновлення дихання в людини, що втратила його [295].

ШТОРМ

тривалий, дуже сильний вітер із швидкістю понад 30 м/с, який спричиняє сильне хвилювання моря і руйнування на суші [276].

ШТОРМОВИЙ НАГІН ВОДИ

нагін води на узбережжя океанів і морів, викликаний штормовим вітром і приводить до розмивання і руйнування ґрунтів, затопленню території узбережжя і підпору води в ріках [286].

ШТУРМОВА ПОЖЕЖНА ДРАБИНА

переносна пожежна драбина з гаком для підвішування на опорній поверхні [273].

ШУМ

одна з форм фізичного (хвильового) забруднення, адаптація до якої неможлива. Сильний шум більш 90 дБ приводить до хвороб нервово-психічного стресу і погіршенню слуху аж до повної глухоти (понад 110 дБ), викликає резонанс клітинних структур протоплазми, що веде до шумового "сп'яніння", а потім і руйнуванню тканин. Шкала сили звуку будується на логарифмах відносин даної величини звуку до порога чутності [286].

ЩІЛЬНІСТЬ ЗАРАЖЕННЯ

кількість небезпечної хімічної речовини, яка припадає на одиницю площі. Вимірюється в грамах хімічної речовини на квадратний метр поверхні (г/м). Щільність зараження характеризується зараженістю території, ґрунту, будов, споруд. Таке зараження нерівномірне, залежить від умов застосування чи аварійного потрапляння хімічної речовини і може бути від кількох до десятків грамів на 1 м2. Поведінка небезпечних хімічних речовин у повітрі на місцевості характеризується їх стійкістю [289].

ЯДЕРНА АВАРІЯ

аварія, пов'язана з пошкодженням твелів, яке перевищує встановлені межі безпечної експлуатації, яка викликана ядерно-фізичними процесами внаслідок: порушенням контролю і управління ланцюговою реакцією поділу в активній зоні; утворенням критичної маси під час перевантаження, транспортування і зберігання твелів [311].

ЯДЕРНА БЕЗПЕКА

отримання норм, правил, стандартів та умов використання ядерних матеріалів, що забезпечують радіаційну безпеку [64].

ЯДЕРНА ЕНЕРГЕТИЧНА УСТАНОВКА

будь-яка енергетична установка, у якій в якості джерела енергії використовується або передбачається використання ядерного реактора, незалежно від того, чи призначений він для руху судна або для будь-якої іншої цілі [207].

ЯДЕРНА УСТАНОВКА

будь-який ядерний реактор, за винятком реактора, яким обладнаний засіб морського або повітряного транспорту з метою використання його як джерела енергії для приведення в рух цього засобу транспорту або з будь-якою іншою метою, будь-який завод, що використовує ядерне паливо для виробництва ядерного матеріалу, або будь-який завод, на якому обробляється ядерний матеріал, включаючи будь-який завод, на якому переробляється опромінене ядерне паливо, та будь-яке місце, де зберігається (складований) ядерний матеріал, за винятком місця складування, пов'язаного з перевезенням такого матеріалу, за умови, що декілька ядерних установок одного оператора, розташовані в одному місці, розглядаються як єдина ядерна установка [64].

ЯДЕРНА ШКОДА

втрата життя, будь-які ушкодження, завдані здоров'ю людини, або будь-яка втрата майна, або шкода, заподіяна майну, або будь-яка інша втрата чи шкода, що є результатом небезпечних властивостей ядерного матеріалу на ядерній установці або ядерного матеріалу, який надходить з ядерної установки чи надсилається до неї, крім шкоди, заподіяної самій установці або транспортному засобу, яким здійснювалося перевезення [64].

ЯДЕРНЕ ПАЛИВО

будь-який матеріал, спроможний робити енергію шляхом процесу ядерного розподілу, що самопідтримується [95].

ЯДЕРНИЙ ЗБИТОК

смерть або каліцтво особи, втрату майна або збиток майну, що випливають з або є результатом радіоактивних властивостей або комбінації радіоактивних властивостей з токсичними, вибуховими або іншими небезпечними властивостями ядерного палива або радіоактивних продуктів або відходів; будь-яка інша втрата, збиток або витрати, що випливають з або є результатом цього, включаються лише в тому випадку й у тому ступені, який це передбачається підлягаючому застосуванню національним законодавством [207].

ЯДЕРНИЙ ІНЦИДЕНТ

будь-яка подія або ряд подій одного й того ж походження, що завдають ядерної шкоди [64].

ЯДЕРНИЙ МАТЕРІАЛ

ядерне паливо, за винятком природного урану і збідненого урану, яке може виділяти енергію шляхом самопідтримуваного ланцюгового процесу ядерного поділу поза ядерним реактором самостійно або у комбінації з яким-небудь іншим матеріалом, та радіоактивні продукти і відходи, за винятком невеликої кількості радіоактивних продуктів, радіоактивних відходів та ядерного палива, що встановлюються нормами, правилами і стандартами з ядерної та радіаційної безпеки, за умови, що ця кількість не перевищує максимальні межі, встановлені Радою керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії [64, 95, 217].

ЯДЕРНИЙ РЕАКТОР

будь-яке спорудження, що містить ядерне паливо, розташоване таким чином, що в ньому може відбутися самопідтримуваний ланцюговий процес ядерного розподілу без додаткового джерела нейтронів [95, 207].

ЯДЕРНІ РЕЧОВИНИ

ядерне паливо (інше ніж природний уран і інше ніж збіднений уран) і радіоактивні продукти або відходи [206].

ЯДЕРНІ УСТАНОВКИ

об'єкти по виробництву ядерного палива, ядерні реактори, які включають критичні та підкритичні збірки; дослідницькі реактори; атомні електростанції; підприємства і установки по збагаченню та переробці палива, а також сховища відпрацьованого палива (крім розділу XIII, де цей термін вживається у значенні відповідно до частини другої цієї статті) [64].

ЯДЕРНО-ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС (ЯЕК)

ЯЕК - атомні станції, підприємства із захоронення радіоактивних відходів [298].

ЯКІСТЬ АТМОСФЕРИ

сукупність властивостей атмосфери, які визначають ступінь дії фізичних, хімічних та біологічних факторів на людей, рослинний та тваринний світ, а також на матеріали, конструкції і навколишнє середовище в цілому [316].

ЯКІСТЬ ВОДИ

характеристика складу і властивостей води, яка визначає її придатність для конкретних цілей використання [190].

ЯКІСТЬ ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ ЗАСОБІВ

сукупність властивостей, які надають цим засобам здатність задовольняти потреби споживачів у відповідності до свого призначення і відповідають вимогам, установленим нормативним документом [245].

ЯКІСТЬ РОЗМІНУВАННЯ

показник, що оцінює результати робіт з розмінування чи очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів [312].