Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Послідовність виконання роботи.

1. Закріпити мікрометр у стійку так, щоб розподіли на стеблі та подовжній відліковий штрих були звернені до вас. Перевірити встановлення мікрометра і при необхідності за одне чи кілька настроювань встановити на нуль.

2. За таблицею 2 встановити розміри, за якими буде перевірятися мікрометр за похибками показань (точності мікрометричної пари). Для кожного розміру розрахувати необхідні розміри кінцевих мір (плиток), що включаються до складу блоку кінцевих мір.

3. Зробити перевірку показань мікрометра по кожному контрольованому розміру, для чого скласти блоки плоскопаралельних кінцевих мір відповідних розмірів.

Для підвищення точності перевірки показань мікрометра кожен відлік (вимір) повторювати не менш 3-х разів і за остаточний результат по кожному розміру приймати середньо арифметичне значення.

4. Зробити вимір відхилення паралельності вимірювальних площин мікрометра.

Для виміру складається блок кінцевих мір (плиток), рівний приблизно середньо арифметичному розміру між верхньою та нижньою межами вимірів мікрометра. Для мікрометра з межами вимірів 0-25 мм рекомендується брати розмір 12 — 13 мм.

Вимір і відлік виконується так само, як і при визначенні погрішностей показань мікрометра, тільки торкання вимірювальних поверхонь мікрометра з блоком плиток обмежуються сегментом, висотою приблизно 1/4 діаметра (рисунок 5).

Для підвищення точності вимір у кожному положенні повторюється не менше 3-х разів та за остаточний результат вимірів приймається середньо арифметичне значення. Різниця середньоарифметичних значень найбільшого та найменшого виміру і є відхилення від паралельності в напрямку а-б. Аналогічно визначається відхилення від паралельності в напрямку в-г.

Результати вимірів заносяться у бланк звіту паралельно з виконанням роботи (таблиця 4).

Погрішність показань визначається за формулою:

Δ = dн - dcp, (2)

де dн - номінальний розмір блока кінцевих мір;

dcp - середньоарифметичний розмір, отриманий при вимірюванні.

5. Зробити висновок про придатність мікрометра, порівнюючи отримані результати перевірки точності мікрометричної пари і відхилення паралельності вимірювальних площин із припустимими відхиленнями (відповідно до таблиці 4).

  • Мікрометр вважається придатним для роботи, якщо жодне відхилення не перевищує припустимих ГОСТ.

  • Якщо кілька відхилень перевищують припустимі, але всі мають один знак, мікрометр збився з установки на нижню межу виміру (на нуль) то потрібно переналагодити мікрометр та повторити перевірку.

  • Якщо хоча б одне чи декілька відхилень перевищують припустимі і мають різні знаки, мікрометр підлягає вибраковці.

  • Якщо відхилення від паралельності вимірювальних площин перевищують припустимі, а похибки показань мікрометра задовольняють вимогам ГОСТ, чи цим вимогам він може задовольнити після переналагодження, то варто зробити висновок, що потрібні виправлення (доведення) вимірювальних поверхонь.

Таблиця 4 – Показання мікрометра

dн

Блок кінцевих мір

1-й вимір

2-й вимір

3-й вимір

dср

Δ

Похибка показань

Відхилення паралельності

Напрямок:

а

б

в

г

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. А.И. Якушев. Взаимозаменяемость, стандартизация и технические измерения. - 5-е изд., перераб. и доп. - M.: Машиностроение, 1987. - 334 с, ил.

2. Допуски и посадки. В 2-х т. – Т1. Справочник./ В.Д. Мягков, М.А. Палей, А.Б. Романов, В.А Брагинский. 6-е изд., перераб. и доп. -Л.: Машиностроение. - 1983. - 543 с.

3. А.Г.Дербас. Допуски и посадки: Краткий справочник -Кривой Рог: Мінерал, 1997. - 81 с.

4. Н.Н. Зябрева, М.Я.Шегал, Лабораторне заняття по курсу "Основы взаимозаменяемости и технические изменения" -М.: Машиностроение, 1966. - 348 с, ил.

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи №1 з курсу "Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання" ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ МІКРОМЕТРИЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ЗА ДОПОМОГОЮ КІНЦЕВИХ МІР для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки «Інженерна механіка»

Укладачі: Дербас Анатолій Георгійович,

Гуцал Андрій Володимирович.

Реєстрац. № ______________

Підписано до друку _________ 2010 р.

Формат ___А5___

Обсяг _________ стор.

Тираж _________ прим.

Видавничий центр КТУ,

вул. XXII партз'їзду, 11,

м. Кривій Ріг

17