Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Установка мікрометра на нуль.

Перед виміром варто перевірити установку мікрометра на нижню межу виміру (на нуль). Для цього обертають мікрогвинт за тріскачку до дотику вимірювальних поверхонь п'ятки та мікрогвинта. Якщо мікрометр має межу виміру понад 25 мм, то вимірювальні поверхні п'яти і мікрогвинта вводять у дотик з настановною мірою 3, розмір якої дорівнює нижній межі виміру даного мікрометра.

Рисунок 3 – Види мікрометрів.

При правильній установці мікрометра на нуль після виміру нижньої межі нульовий штрих барабана 6 повинен збігтися з подовжнім штрихом на стеблі 5. У противному випадку варто зробити установку мікрометра на нуль. Для цього після виміру нижньої межі закріплюють мікрогвинт 4 стопором 13 і обережно відгвинчують настановний ковпачок 9 на півоберта. У результаті звільнюється барабан 6, що повертають щодо мікрогвннта 4 до збігу нульового штриха кругової шкали, нанесеної на конічному кінці барабана 6, з подовжнім відліковим штрихом на стеблі 5. Після цього барабан 6 знову закріплюють настановним ковпачком 9, намагаючись не змістити нульовий штрих кругової шкали на конічному кінці барабана 6 щодо подовжнього відлікового штриха на стеблі 5. Потім потрібно звільнити мікрогвинт 4, послабивши стопор 13. Зроблену установку необхідно декілька разів перевірити - відвести вимірювальні поверхні і знову виміряти нижню межу виміру. Якщо нульовий штрих барабана щораз буде збігатися з подовжнім штрихом на стеблі, настроювання мікрометра на нижню межу виміру проведено правильно.

Установка мікрометра мк 025.2000.010.000 пс «Мікротех» на нуль.

Рисунок 4 - Мікрометр МК 025.2000.010.000 ПС

Налагодження мікрометра МК 025.2000.010.000 ПС (рисунок 4) на нуль виконується в наступній послідовності:

Для МК-25 ввести в зіткнення між собою вимірювальні поверхні п'яти й мікрометричного гвинта, приклавши вимірювальне зусилля за допомогою тріскачки.

Для інших модифікацій - ввести у вимірювальний зазор відповідну настановну міру, при необхідності скориставшись втулками, що центрують, і зробити вимір, приклавши вимірювальне зусилля за допомогою тріскачки.

Якщо нульовий штрих барабана не збігається з поздовжнім штрихом стебла, необхідно закріпити мікрометричний гвинт стопором. Вставити ключ в отвір у стеблі і, повертаючи стебло ключем, установити барабан на нуль. При цьому початковий штрих повинен бути видний цілком, але відстань від торця конічної частини барабана до найближчого краю штриха не повинна перевищувати 0,15мм. Потім звільнити мікрометричний гвинт і перевірити нульову установку.

Вимір розміру деталі зробити шляхом введення деталі у вимірювальний зазор мікрометра і, обертаючи барабан за допомогою тріскачки, забезпечити зіткнення деталі з вимірювальними поверхнями мікрометра; виконати відлік показань розміру деталі.

Забороняється робити обертання мікрометричного гвинта в напрямку зближення вимірювальних поверхонь за допомогою барабана.

Установка мікрометра мкц1 025.200.001.100 пс «Мікротех» на нуль.

Рисунок 5 – Мікрометр МКЦ1 025.200.001.100 ПС. (Ціна поділки для даного типу мікрометрів складає 0,001 мм).

Налагодження мікрометра МКЦ1 025.200.001.100 ПС (рисунок 5) на нуль виконується в наступній послідовності:

За допомогою кнопки On/Off – Set увімкнути прилад;

Для МКЦ1 ввести в зіткнення між собою вимірювальні поверхні п'яти й мікрометричного гвинта, приклавши вимірювальне зусилля за допомогою тріскачки.

Для інших модифікацій - ввести у вимірювальний зазор відповідну настановну міру і зробити вимір, приклавши вимірювальне зусилля за допомогою тріскачки.

Якщо індикація на екрані має значення, відмінне від «0,000», необхідно закріпити мікрометричний гвинт стопором. Затиснувши кнопку On/Off – Set на 3 секунди обнулити показання приладу. Потім звільнити мікрометричний гвинт і перевірити нульову установку.

Вимір розміру деталі зробити шляхом введення деталі у вимірювальний зазор мікрометра і, обертаючи барабан за допомогою тріскачки, забезпечити зіткнення деталі з вимірювальними поверхнями мікрометра. Показання приладу відповідають дійсному розміру деталі, виміряному в мм.

Забороняється робити обертання мікрометричного гвинта в напрямку зближення вимірювальних поверхонь за допомогою барабана.