Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_ VIII.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.67 Mб
Скачать

8.9 Системи технічної діагностики

Якщо ж один чи декілька параметрів, що характеризують стан об’єкта, виходять за межі допуску, то виникає задача встановлення причин і місця виникнення браку (табл.8.6). Для цього в пам’яті числового перетворювача (персонального комп’ютера) мають бути діагностичні ознаки.

Таблиця 8.6 – Послідовність операцій, що виконується у СТД

Послідовність операцій

Умовне позначення

ХВ

  «1»

ОДВПМППРЧППЗЧЗПР

   «0»

В ХН

ПМВБПР

ДО

ОК – об’єкт

діагностування

ВП – вимірювальне

перетворення

МП – масштабування

В – відтворення

ПР – порівняння

П – передача

З – запам’ятовування

ОР – обробка результатів

ЧЗ – числове значення

ХН – нижня межа норми

ХВ – верхня межа норми

1/0 – придатний

ДО – діагностичні ознаки

ПМВБ – причини і місце виникнення браку

Технічне діагностування — це пошук відмови, тобто визначення місця і при необхідності причини та виду відмови об'єкта.

Процес технічного діагностування не є самоціллю і потрібен для того, щоб можна було зробити необхідні впливи на об'єкт: регулювання, заміну дефектних елементів, ремонт. Час пошуку відмови складних систем істотно більше часу їх усунення. Тому одна з основних задач технічного діагностування — складання алгоритму пошуку.

Сукупність засобів, які забезпечують визначення стану перевіряємого об'єкта та виявляють місце несправності у разі його непрацездатності, взаємодіючих з ОК за правилами, які установлені відповідною документацією, називаються системою технічного діагностування.

Окремий тестовий або робочий вплив на об'єкт і відповідь, що знімається з об'єкта називаються елементарної перевіркою об'єкта. Певна сукупність тестових впливів і послідовність їх виконання, що забезпечує діагностування, визначає тест діагностування, або скорочено — тест.

Тест, призначений для перевірки працездатності об'єкта, є перевіряючим. Тест, який забезпечує пошук місця відмови, називається тестом пошуку відмови, або розрізнювальним тестом.

Алгоритмом діагностування називається сукупність приписів про порядок проведення діагностування, він задає сукупність елементарних перевірок або тестів, послідовність їх реалізації та правила обробки результатів перевірок.

Умовним алгоритмом діагностування називається алгоритм, в якому зміст чергової перевірки залежить від результатів попередніх перевірок.

Безумовним алгоритмом діагностування називається алгоритм, в якому зміст чергової перевірки не залежить від результатів попередніх перевірок. Якщо видача результатів діагностування здійснюється тільки по завершенні всіх елементарних перевірок, то має місце алгоритм з безумовної зупинкою.

Алгоритм, в якому передбачено видача результатів діагностування після кожної елементарної перевірки або визначеної групи перевірок та припинення перевірок при виявленні місця порушення технічних стану об'єкта контролю до закінчення всіх передбачених перевірок, називають алгоритмом з умовної зупинкою.

Розрізняють пряму задачу діагностування, коли здійснюється пошук місця і причини відмови, і зворотну задачу діагностування: якщо відомі місце і причина відмови, необхідно розробити алгоритм діагностування, тобто сукупність елементарних перевірок, які дозволили би за мінімальний час визначити дефект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]