Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_ VIII.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.67 Mб
Скачать

8.7.6 Визначення достовірності контролю

Достовірність контролю – це ступінь довіри до рішень, що приймаються в процесі контролю і характеризується мірою їх визначеності після контролю ОК.

Як показник достовірності використовується імовірність прийняття правильного рішення за результатами контролю. У відповідності з прийнятою концепцією контролю рішення приймається на основі результатів порівняння показника якості з допусками. Показник якості ОК визначається за виміряними значеннями параметрів.

Замість достовірності за показниками якості можна використати також достовірність за параметрами стану. Достовірність за показниками якості пов’язана із достовірністю за параметрами.

Достовірність контролю залежить від наступних факторів:

  • законів розподілу ймовірностей контрольованих величин та їх похибок вимірювань;

  • кількості контрольованих величин та повноти контролю;

  • часу контролю;

  • способу вибору контрольованих параметрів і контрольних допусків;

  • наявності методичних похибок, зумовлених процедурою контролю;

  • точності заданих вхідних впливів на ОК;

  • точності визначення зовнішніх умов при проведенні контролю (температура, вологість тощо).

Загальна достовірність контролю визначається інструментальною та методичною складовими достовірності.

Інструментальна складова достовірності контролю визначається інструментальними похибками вимірювання контрольованих параметрів, алгоритмом прийняття рішення про стан ОК, кількістю контрольованих параметрів, статистичними характеристиками контрольованих параметрів та похибок їх вимірювання.

Оцінюється ймовірністю прийняття правильного рішення про стан ОК з урахуванням цих факторів.

Методична складова достовірності контролю зумовлена неповнотою контролю ОК, режимами контролю, методичними похибками вимірювання.

Враховуючи те, що обидві складові достовірності контролю є ймовірностями прийняття правильного рішення про стан ОК та те, що ці складові є незалежними одна від одної, загальна достовірність контролю визначається як

. (1.6)

Достовірність контролю є основною характеристикою системи контролю, що оцінює якість отримуваної інформації. Тому при виборі кількісної міри достовірності контролю, який може бути здійснений різними способами, потрібно керуватися наступним. Достовірність контролю повинна функціонально залежати від об’єму та точності вимірювання параметрів, легко визначатися і дозволяти достатньо просто вирішувати зворотну задачу – визначати об’єм контролю і необхідну точність вимірювань контрольованих параметрів за заданою достовірністю контролю.

Методична складова достовірності контролю дорівнює

, (8.7)

де - ймовірність признати придатним за контрольованими параметрами непридатний ОК; - ймовірність забракувати за контрольованими параметрами придатний ОК.

Інструментальна складова достовірності контролю дорівнює

, (8.8)

де - ймовірність признати системою контролю із-за похибок вимірювання придатним за контрольованими параметрами непридатний ОК; - ймовірність забракувати системою контролю із-за похибок вимірювання за контрольованими параметрами придатний ОК.

Підставляючи вирази (8.7) і (8.8) в формулу (6.6), отримаємо

. (8.9)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]