Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропоцентризм.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Яка роль екологічної свідомості в умовах переходу до стійкого розвитку?

Один з напрямів, по якому Україна повинна виходити з екологічної кризи, рухаючись по шляху стійкого розвитку, — экологогічна

освіта, значення якої полягає в розвитку екологічної освіти, освіти і виховання з метою перебудови суспільної екологічної свідомості, зміни способу життя людини, його моральності.

Як справедливо відзначають В.И. Данилов-Данильян і К.С. Лосев (2000), «всі екологічні, соціальні і економічні проблеми сучасної цивілізації лежать в самій людині — перш за все в його свідомості, яка визначає його дії у всіх областях». Екологічна свідомість перш за все характеризує відношення людини до природи. Тому перехід до стійкого розвитку це не стільки науково-технічна або економічна проблема, скільки соціальна, пов'язана з формуванням нової екологічної свідомості, заснованої на розумінні необхідності гармонії людини і природи.

В «Концепції переходу до стійкого розвитку» підкреслюється, що цей перехід здійснити не можна, зберігаючи нинішні стереотипи мислення, що нехтують можливостями біосфери і що породжують безвідповідальне відношення до навколишнього природного середовища і забезпечення екологічної безпеки.

Суспільно-екологічна свідомість існувала завжди, на всіх етапах історичного розвитку людства

об'єктивно відображаючи на даний момент уявлення про взаємостосунки людини і природи. Тип екологічної свідомості, що склався, визначав поведінку людей у взаємодії з природою.

Що таке антропоцентризм?

Поведінка людей по відношенню до навколишнього природного середовища засноване на парадигмі«людської винятковості», на думку багатьох дослідників, і є одна з головних причин екологічної кризи на нашій планеті.

Широко поширений тип екологічної свідомості, що базується на уявленнях про «людську винятковість», отримав назву антропоцентричного. Основні особливості антропоцентризма (Дерябо, Ясвин, 1996):

  1. Вищу цінність представляє людина. Лише він са моценен, все інше в природі цінно лише постоль ку, оскільки воно може бути корисний людині. Пріро та оголошується власністю людства.

  2. Ієрархічна картина світу. На вершині піраміди стоїть людина, дещо нижче — речі, створені людиною і для людини, ще нижче розташовуються різноманітні об'єкти природи.

  3. Метою взаємодії з природою є задоволення тих або інших прагматичних потреб, тобто отримання певного «корисного продукта». Суть його виражається словом «використання».

  4. Характер взаємодії з природою визначається свого роду «прагматичним імперативом»: правильно і дозволено те, що корисно людині і людству.

  5. Етичні норми і правила діють тільки в світі

людей і не розповсюджуються на взаємодію з світом природи.

6. Подальший розвиток природи мислиться як процес, який повинен бути підлеглий процесу розвитку людини.

Дійсно, в початкову епоху бурхливого зростання промисловості широке розповсюдження в наукових кругах мали теорії, які об'єктивно сприяли розриву людини, що намічався, з природою, неправильно тлумачили хід еволюційного розвитку біосфери. Серед цих уявлень можна відзначити настирні заклики зробитися владоможцями природи, очолювати над нею, різні теорії непорушності і приреченості гармонії суспільства і природи, по суті заперечуючи реальність загрози екологічної кризи. В різний час ці і близькі до них погляди виказували Р. Гегель, Б. Спіноза, Ф. Ніцше, Р. Декарт і інші учені.