Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторн1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать
  1. Методологічні вказівки до вивчення теоретичної частини

Спочатку слід вивчити теорію. При вивченні теоретичного матеріалу звернути увагу на принципи класифікації основних промислових матеріалів, на маркіровку вуглецевих і легованих сталей, чавунів, мідних, алюмінієвих, магнієвих і титанових сплавів.

  1. Контрольні запитання

    1. За якими ознаками класифікуються сталі ?

    2. Як маркуються вуглецеві конструкційні сталі звичайної якості і якісні ?

    3. Навести приклад вуглецевих інструментальних сталей і як вони легуються ?

    4. Як маркуються леговані сталі ?

    5. Як маркуються бронзи ?

    6. Як маркуються латуні ?

    7. Які існують алюмінієві сплави і як вони маркуються ?

    8. Як маркуються алюмінієві сплави ?

    9. Що таке дюралюміній ?

    10. Що таке силумін ?

    11. Як маркуються магнієві сплави ?

    12. Як маркуються титан і його сплави ?

Лабораторна робота № 8 Пресування металів

8.1. Мета і завдання роботи

Познайомитися із суттю процесу пресування, інструментом і обладнан- ням, який застосовується при пресуванні.

Вивчення величин, які характеризують деформацію і характер деформації при пресуванні.

8.2. Основні теоретичні положення

Пресування являється одним із способів обробки металів тиском і заклю- чається у витискуванні металу, поміщеного в замкнуту порожнину – контейнер, через отвір матриці, що відповідає перерізу витискуючого профілю.

В промисловості застосовують головним чином два методи пресування – прямий і обернений.

Прямий метод (рис. 2.1.) полягає в тому, що течія металу через отвір ма- триці і рух діючого на заготовку зусилля P відбувається в одному напрямку.

Обернений метод (рис. 2.2) характеризується тим, що течія металу і рух штемпеля з матрицею відбувається в обернених напрямках, тобто назустріч один одному.

Заготовка 4 поміщена в контейнер 3, витискується штемпелем 1 через отвір матриці 2, утворюючи виріб 5.

Зовнішня конфігурація виробу визначається конфігурацією зовнішнього отвору матриці. В кінці пресування в контейнері залишається невелика частина металу, який називається прес-залишком, яка не використовується для одержання виробу.

При прямому методі пресування прес-залишок складає 18-20 % від маси заготовки, а при оберненому – 5-6 %. Враховуючи відходи металу при відділені заготовки від одержаного виробу, а також пресзалишка вихід річної продукції при пресуванні складає 75-80 %.

Так як при прямому методі пресування заготовка переміщається в сере- дині контейнера і дотикається до стінок прес-втулки, а при оберненому – залишається нерухомою, то в другому випадку внаслідок зменшення тертя зусилля пресування менше приблизно на 25-30 %.

1 – штемпель (шплінтон); 2 – прес-втулка; 3 – контейнер; 4 – прес-шайба;

5 – заготовка (метал, який випресовується); 6 – матриця; 7 – матриця-тримач;

8 – прес-виріб.

Рисунок 8.1 - Схема методу прямого пресування

1 – пустотілий шлінтон; 2 – прес-виріб; 3 – прес-матриця; 4 – заготовка;

5 – контейнер; 6 – днище із вставкою (пробкою).

Рисунок 8.2 - Схема методу зворотнього пресування

Обернений метод пресування одержав в промисловості обмежене засто- сування із-за складності конструкції штемпеля і преса в зв’язку з необхідністю пропускати через них одержаний нагрітий виріб.

Вихідною заготовкою при пресуванні являється зливок або прокат. Стан поверхні заготовок виявляє значний вплив на якість поверхні і точність пресо- ваних профілів. В зв’язку з цим, в багатьох випадках заготовку попередньо обточують на верстаті. Особливу увагу приділяють нагріваню заготовки і очис- тки її від окалини, так як окалина різко понижує стійкість матриць. Процес пресування характеризується такими особливостями:

8.2.1 Пресуванням можуть виготовлятися різні профілі як простої, так і склад- ної форми, яка не може бути одержана другим способом обробки мета- лів тиском (прокаткою і ін.).

8.2.2 Процес пресування може здійснюватись як в холодному так і в нагрітому стані металу. При пресуванні метал піддається всесторонньому нерівномірному стискуванню і при цьому набирає високу пластичність. Ці обставини дають можливість успішно обробляти пресуванням багато інших труднодеформуючих спеціальних сталей, титанові сплави і інші малопластичні метали і сплави. Пресування відрізняється великою гнучкістю процесу при одержані різних профілів, ніж інші способи обробки металів тиском.

8.2.3. Заміна деталей робочого інструменту (матриці при пресуванні прутків або матриці і виправки при пресуванні труб) дозволяє легко і скоро перейти від виготовлення одного профілю виробу до іншого. При цьому зміна інструменту при пресуванні значно простіша зміни валків при прокатці. Завдяки цьому дрібні серії профілів більш економічно виготов- ляти пресуванням, ніж прокаткою.

До основних інструментів при пресуванні відносяться : матриця, прес-шайба, матрицетримач, штемпель, контейнер з трубкою, а також голка і гол- котримач, які застосовуються при пресуванні труб.

В якості обладнання для пресування в промисловості одержали найбіль- ше поширення гідравлічні преси прямого пресування з горизонтальним і верти- кальним розміщенням плунжера і контейнера. Зусилля сучасних гідравлічних пресів досягає 750 MH (75000 т с).

8 .2.4. Основними величинами, які характеризують деформацію при пресуванні є коефіцієнт витягування і степінь деформації (степінь обтисненя).

1 – прес-шайба; 2 – матриця; 3 – прес-втулка; 4 – голка (дорн); 5 – прес-виріб (труба).

Рисунок 8.3 -Схема виробництва труб методом прямого пресування

Коефіцієнт витягування являє собою відношення площі перерізу контей- нера F0 до площі перерізу отвору матриці (або всіх отворів ∑Fi ) і виражається формулою:

Звичайно він коливається в межах 8 – 80. Для міді, алюмінію і ряду сплавів кольорових металів коефіцієнт витягування досягає 500 – 700.

Ступінь деформації – це відношення різниці між площею контейнера F0 і площею перерізу отвору F1 матриці (або всіх отворів ∑Fi ) до площі перерізу контейнера і виражається формулою:

В випадку пресування труб приймається відповідне відношення кільцевих площ. Ступінь деформації значно впливає на характер стікання металу, на зусилля пресування, а також на величину і рівномірність механічних властивостей пресованих виробів. При пресуванні ступінь деформації складає 80 – 98 %.