Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші та кредит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

6. Інфляція, її сутність, причини, види і соціально-економічні наслідки

Проблема інфляції є складовою частиною теорії грошей.

Існують різні погляди на природу і причини інфляції, але переважають два напрями: перший розглядає інфля­цію як суто грошове явище, спричинене порушенням за­конів грошового обігу; другий — як макроекономічне яви­ще, спричинене порушенням пропорцій відтворення, і на­самперед між виробництвом і споживанням, попитом і пропозицією товарів.

Тим часом інфляція є складним, багатостороннім яви­щем, причини якого криються у взаємодії факторів сфери виробництва і сфери грошового обігу.

Інфляція зовні виглядає як знецінення грошей вна­слідок їхньої надмірної емісії, яка супроводжується стійким зростанням цін на товари та послуги.

Проте це лише форма прояву, а не глибинна сутність і причина інфляції. Насправді ж інфляція зумовлена комп­лексом внутрішніх і зовнішніх причин (рис. 21).

Найважливішими з внутрішніх причин інфляції є:

- порушення пропорцій відтворення між виробницт­вом і споживанням, нагромадженням і споживанням, по­питом і пропозицією, грошовою масою в обігу і сумою то­варних цін;

- значне зростання дефіциту державного бюджету і дер­жавного боргу, зумовлених непродуктивними державними витратами;

- надмірна емісія паперових грошей, яка порушує за­кони грошового обігу;

- мілітаризація економіки, що відволікає значну час­тину ресурсів в оборонну промисловість, призводить до не-довиробництва товарів народного споживання, створює їх дефіцит;

- збільшення податкового тягаря на товаровиробників;

- випередження темпів зростання заробітної плати порівняно з темпами зростання продуктивності праці.

Рис. 21. Основні причини інфляції

Зовнішні фактори інфляції пов'язані з посиленням інтернаціоналізації господарських зв'язків між держава­ми, що супроводжуються загостренням конкуренції на світо­вих ринках капіталів, товарів та послуг, робочої сили, заго­стренням міжнародних валютно-кредитних відносин, зі структурними світовими кризами (енергетичною, продоволь­чою, фінансовою та ін.)

Узагальнюючи сказане, можна дати таке визначення інфляції.

Інфляція — це знецінення грошей, спричинене дис­пропорціями в суспільному виробництві й порушен­ням законів грошового обігу, яке виявляється у стійко­му зростанні цін на товари і послуги.

Інфляція може набувати різноманітних форм (рис. 22).

Відкрита інфляція розвивається вільно і ніким не стри­мується.

Прихована інфляція це така інфляція, коли держа­ва вживає заходи, спрямовані на безпосереднє стримування цін на товари і послуги.

Повзуча інфляція інфляція, що розвивається посту­пово, коли ціни зростають незначною мірою, але неухильно (до 10 % на рік).

Рис. 22. Типи інфляції

Помірна інфляція (3 - 5 % на рік) у розвинутих країнах Заходу не розглядається як негативний фактор. Навпаки, вважається, що вона стимулює розвиток економіки, надає їй необхідного динамізму.

Галопуюча інфляція інфляція, коли ціни зростають швидко — на 20 -100 % щорічно.

Гіперінфляція інфляція, коли ціни зростають астро-номічно — на 1 - 2 % щодня або на 500 % і більше на рік.

Вона означає глибоку економічну і соціальну кризу в країні.

Збалансована інфляція — інфляція, коли ціни товарів різних товарних груп відносно один одного не змінюються. Ціни підвищуються досить повільно й одночасно на біль­шість товарів та послуг.

Незбалансована інфляція — інфляція, коли співвідно­шення цін у різних товарних групах змінюється на різні відсотки і по-різному на кожний вид товару.

Очікувана інфляція — зазвичай помірна інфляція, яку можна спрогнозувати на будь-який період часу. Досить часто це є прямим результатом антиінфляційних дій уряду.

Неочікувана інфляція характеризується раптовим стриб­ком цін, зумовленим збільшенням під впливом інфляційних очікувань суспільного попиту населення на споживчі това­ри, товаровиробників — на сировину та засоби виробництва.

Інфляція попиту — це порушення рівноваги між по­питом і пропозицією з боку попиту.

Спричинити її може в основному збільшення державних замовлень (наприклад, військових), попиту підприємців на за­соби виробництва в умовах повної зайнятості й майже повної завантаженості виробничих потужностей, а також зростання купівельної спроможності трудящих (зростання заробітної плати) в результаті, наприклад, узгоджених дій профспілок. Усе це спричиняє утворення надлишку грошей порівняно з кількістю товарів, призводить до підвищення цін. Таким чи­ном, надлишок платіжних засобів в обігу створює дефіцит про­позиції, коли виробники не можуть адекватно реагувати на зростання попиту.

Інфляція пропозиції зростання цін внаслідок підвищен­ня витрат виробництва чи скорочення сукупної пропозиції.

Причинами збільшення витрат можуть бути зростання цін на сировину, енергоносії, підвищення заробітної плати, олігополістична політика ціноутворення, економічна і фінан­сова політика держави і т. ін. Вона може також виникнути в результаті зміни структури пропозиції на ринку.

Стагфляція це інфляція, що супроводжується стаг­нацією виробництва й одночасно зростанням рівня цін і безробіття.

Рівень інфляції можна обчислити за допомогою індексу цін за формулою:

де Н — індекс зростання цін за рік;

Р° і Р - ціни однакових товарів, виражені відповідно в цінах базового і поточного років;

Q - обсяг виробництва певного продукту в поточному році.

Інфляція - це тяжка хвороба економіки з глибокими соціально-економічними наслідками.

Економічні наслідки інфляції

По-перше, інфляція руйнує нормальні господарські зв'яз­ки, посилює диспропорції в економіці, дезорганізує інвести­ційний процес, оскільки при нестримному зростанні цін мета виробництва (прибуток) може бути досягнута і без зростан­ня виробництва.

По-друге, капітали переливаються з виробництва у сфе­ру обігу, насамперед у спекулятивні комерційні структури, де вони швидше обертаються і приносять величезні при­бутки, а також "втікають" за кордон у пошуках прибутковішого застосування й надійного прибутку. Зростають спе­куляція, тіньова економіка, корупція.

По-третє, порушується нормальне функціонування кре­дитно-грошової системи. Знецінення грошей підриває сти­мули до нагромадження їх, породжуючи таке явище як "вте­ча від грошей", коли підприємці й населення надають пере­вагу вкладанню грошових заощаджень у товари та інші матеріальні цінності. Розриваються кредитні угоди, бо при інфляції невигідно надавати довгострокові кредити під не­великі проценти, оскільки кредиторові доведеться отриму­вати борги у знецінених грошах.

По-четверте, поступово згортаються товарно-грошові відносини й розширюється прямий продуктообмін на ос­нові бартерних угод. Це призводить до втрати грошима своїх економічних функцій, і відносини обміну повертаються назад — до простої, або випадкової, форми вартості.

По-п'яте, інфляція негативно впливає і на міжнародне економічне та валютно-кредитне становище країни. Вона підриває конкурентоспроможність і експорт вітчизняних товарів, водночас заохочує імпорт товарів з-за кордону, оскіль­ки на внутрішньому ринку вони продаються за вищими цінами. Інфляція стримує надходження іноземного капіта­лу, знижує офіційний і ринковий курси національної валю­ти через її знецінення.

Соціальні наслідки інфляції

По-перше, інфляція знижує життєвий рівень усіх верств населення, особливо тих, які мають сталий дохід, оскільки темпи зростання доходів відстають від темпів зростання цін на товари й послуги.

По-друге, інфляція знецінює попередні грошові заоща­дження населення в банках, страхових полісах, щорічну рен­ту та інші паперові активи з фіксованою вартістю.

По-третє, інфляція посилює безробіття, підриває мотива­цію до ефективної трудової діяльності, посилює соціальну диференціацію населення і соціальну напругу в суспільстві.

Для боротьби з інфляцією держава проводить антиінфляційну політику, яка передбачає:

— зростання виробництва і насичення ринку товарами;

— структурну та конверсійну перебудову економіки;

— обмеження емісії грошей;

— скорочення дефіциту державного бюджету;

  • стимулювання нагромаджень та інвестицій;

  • проведення обґрунтованої кредитної та податкової політики;

— приватизацію І стимулювання середнього й малого підприємництва;

— обмеження емісії грошей;

— збільшення безготівкового обігу;

— широке впровадження електронної системи розра­хунку;

— скорочення ставок податків;

— регулювання валютного курсу;

— ослаблення інфляційних очікувань;

— роздержавлення, приватизацію, розвиток підприєм­ництва;

— проведення грошової реформи конфіскаційного типу.

Дефляція — загальне зниження середнього рівня цін в економіці. Процес, протилежний інфляції.

У результаті проведення в Україні грошової реформи у ве­ресні 1996 року тимчасова грошова одиниця купоно-карбова-нець була замінена новою українською національною ва­лютою — гривнею, яка стала єдиним законним засобом платежу на території України. Введення гривні стало од­ним із важливих факторів значного зниження рівня інфляції та стабілізації грошового обігу в країні.