Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк операції Т1.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
46.32 Кб
Скачать

2. Класифікація банків

У ринковій економіці функціонують різні види банків, які класифікують за певними ознаками:

1. За формою власності комерційні банки бувають:

- приватними або державними.

Приватний банк – це банк, капітал якого формується повністю або частково за рахунок коштів приватних осіб. Держава не відповідає за зобов’язаннями цих банків, а банки не відповідають за зобов’язаннями держави, якщо інше не передбачено законом або відповідним договором. Так само і Національний банк України не відповідає за зобов’язаннями банків, а банки не відповідають за зобов’язаннями Національного банку України.

Державний банк – це банк, сто відсотків статутного капіталу якого належать державі. В Україні державний банк засновується за рішенням Кабінету Міністрів України. У нашій країні функціонують два банки з державною формою власності: Ощадний банк і Експортно-імпортний банк, статутні фонди яких створені за рахунок бюджетних коштів та коштів бюджетних установ.

2. За організаційно-правовою формою діяльності:

- акціонерні товариства відкритого і закритого типів (акціонерні банки);

- товариства з обмеженою відповідальністю ( пайові банки);

- кооперативні банки.

Акціонерні банки формують свій капітал за рахунок об’єднання індивідуальних капіталів засновників шляхом випуску і розміщення акцій банку. Причому всі емітовані акції можуть біти іменними, оскільки банки за чинним законодавством не мають права на випуск акцій на пред’явника. Власником капіталу є акціонерне товариство, тобто банк. Акціонери не мають права вимагати від банку повернення своїх внесків. Саме тому акціонерні банки вважаються більш стійкими та надійними.

Пайові банки формують свій капітал за рахунок грошових внесків (паїв) у статутний капітал. При цьому за кожним із учасників зберігається право власності на його частку капіталу, тобто банк не є власником цього капіталу. Пайові банки в Україні створюються на принципах товариств з обмеженою відповідальністю, в яких відповідальність кожного учасника обмежена розміром його внеску в статутний капітал банку.

Кооперативні банки створюються за принципом територіальності і поділяються на місцеві та центральний кооперативні банки. Мінімальна кількість учасників місцевого (у межах області) кооперативного банку має бути не менше, ніж 50 осіб. У разі зменшення кількості учасників і неспроможності кооперативного банку протягом одного року збільшити їхню кількість до мінімально необхідного рівня діяльність такого банку припиняється шляхом зміни організаційно-правової форми або ліквідації. Кожен учасник банку незалежно від розміру своєї участі в капіталі має право лише одного голосу. Клієнтами кооперативного банку можуть бути лише його учасники.

Учасниками центрального кооперативного банку є місцеві кооперативні банки. До функцій центрального кооперативного банку належать централізація та перерозподіл ресурсів, акумульованих місцевими кооперативними банками, а також здійснення контролю за діяльністю кооперативних банків регіонального рівня. Нині в Україні кооперативні банки поки що не створені.

3.За величиною активів:

Згідно Рішення комісії з питань нагляду та регулювання діяльності банків №868 від 30.12.2010 р. визначено такі граничні межі розміру активів:

- група 1 (найбільші) – більше 14000 млн грн.;

- група 2 (великі) – більше 4500 млн грн.;

- група 3 (середні) – більше 2000 млн грн.;

- група 4 (малі) – менше 2000 млн грн.

4. За наявністю філій:

- багато філіальні та без філіальні.

5. За територією діяльності:

- регіональні, що обслуговують, як правило, клієнтів одного регіону (міста, району, області);

- міжрегіональні, які здійснюють свою діяльність на території всієї України;

- міжнародні, які здійснюють свою діяльність як на території України, так і за її межами.

6. За належністю капіталу банку:

- українські:

- іноземні – згідно ЗУ «Про банки і банківську діяльність» - банк, у якому частка капіталу, що належить хоча б одному іноземному інвестору, становить не менше 10 відсотків;

- спільні, за участю іноземного капіталу.

7. Залежно від діапазону виконуваних операцій:

- універсальні або спеціалізовані.

Універсальні банки виконують широкий спектр банківських операцій, охоплюють багато секторів грошового ринку та галузей економіки. В Україні діяльність більшості банків має універсальний характер.

Спеціалізований банк – банк, у якого більше 50% його активів є активами одного типу:

а) спеціалізовані ощадні банки – банк, понад 50% пасивів якого є вкладами фізичних осіб. Вони спеціалізуються на кредитуванні населення за рахунок залучення невеликих за розмірами строкових депозитів;

б) інвестиційні банки – емісія та розміщення цінних паперів, що здійснюються за рахунок грошових коштів приватних інвесторів;

в) Іпотечні банки здійснюють довгострокові кредитні операції під заставу землі чи нерухомого майна. Значна частка їхніх пасивів формується за рахунок власного капіталу і капіталу, мобілізованого за допомогою випуску іпотечних облігацій.

г) Розрахункові (клірингові) банки основним об’єктом власної спеціалізації обирають здійснення розрахунків своїх клієнтів та інших банківських установ, тобто 50% його активів розміщуються на клірингових рахунках.

Банки самостійно визначають напрямки своєї діяльності і спеціалізацію за видами операцій. При цьому Національний банк України здійснює регулювання діяльності спеціалізованих банків через економічні нормативи та нормативно-правове забезпечення здійснюваних цими банками операцій. Банк набуває статусу спеціалізованого у тому разі, якщо більше, ніж 50% його активів є активами одного типу. Банк набуває статусу спеціалізованого ощадного банку в разі, якщо більше, ніж 50% його пасивів є вкладами фізичних осіб.

В Україні поки що не створені інвестиційні, іпотечні та розрахункові банки у традиційному розумінні їхньої спеціалізації. Причинами цього є відсутність достатньо розвинутого фондового ринку, ринку нерухомості і землі, а також наявність ефективної системи електронних платежів Національного банку України. Основним спеціалізованим банком на вітчизняному фінансовому ринку є державний Ощадний банк України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]