Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Omelyanovich_L.O_ta_insh._Finansoviy_menedgment...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

2. Рекомендації до написання першого розділу курсової роботи

Теоретичною частиною є тільки перший розділ курсової роботи, що складається, як правило, із двох-трьох параграфів у залежності від теми і напряму наукової роботи.

Написанню першого розділу передує ряд дій, які представлені на рис. 2.

Р ис. 2. Основи складання першого розділу курсової роботи

Теоретична частина повинна бути виконана в проблемному аспекті. Це означає, що студент повинний осмислити матеріал, який викладається в літературних джерелах, проаналізувати його і виразити своє відношення до позитивних і негативних (з його погляду) сторін питання, зробити установку на рішення поставленої мети в наступній частині. Логічна схема підготовки і викладення матеріалу в першому теоретичному розділі курсової роботи представлена наступним чином (рис. 3).

Початковим етапом виконання курсової роботи є підбір і вивчення літературних джерел, конспектування основних питань з обраної теми. Тільки в результаті усебічного вивчення всієї необхідної літератури по відповідній темі студент може підготуватися до виконання курсової роботи на належному рівні.

Теоретичну частину курсової роботи можна представити в розрізі наступних пунктів (параграфів):

  • Перший пункт курсової роботи повинний містити теорію питання з теми дослідження. В ньому необхідно викласти сутність і сучасний стан розгляду питання (процесу, проблеми), описати різні думки вчених і практиків (за літературними джерелами) і дати критичну оцінку з обґрунтуванням своєї точки зору.

Рис. 3. Організація підготовки і викладення матеріалу в першому (теоретичному) розділі курсової роботи

  • В другому пункті проводиться аналіз стану питання і шляхи його вирішення, що викладені в аналізованих джерелах літератури.

На основі аналізу, проведеного в першому і другому пунктах, проводиться критична оцінка автора і робляться його висновки, що можуть послужити основою третього параграфа курсової роботи.

  • У третьому пункті (за необхідністю) може бути сформована узагальнена модель проблеми, тобто еталонний зразок її вирішення, який компонується з окремих, найбільш суттєвих елементів, що рекомендуються наукою і практикою. Вона може бути представлена у вигляді ілюстративної, блокової чи іншої схеми, у якій виділяються елементи (блоки), що необхідні для подальшого дослідження.

Також необхідно розкрити інформаційне забезпечення фінансового менеджменту, підкреслити його роль і значення. Варто найбільш повно представити систему законодавчої, планово-нормативної і фактографічної інформації щодо досліджуваного напряму.

В цілому, перший розділ курсової роботи за своєю суттю є теоретико-методологічною основою дослідження. В огляді літератури рекомендується розглянути основні етапи розвитку економічної думки по обраній темі, закордонний досвід у даній області, проблеми в економіці України в цілому і окремих галузях і регіонах.

Наприкінці розділу необхідно дати коротке резюме (узагальнення) щодо необхідності проведення аналітичних досліджень у даній сфері фінансового менеджменту.