Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
46.7 Кб
Скачать

11. Оцінка фінансового стану підприємства

В сучасних умовах господарювання кожне підприємство повинно забезпечувати себе відповідним обсягом фінансових ресурсів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Здатність підприємства забезпечити свою господарську діяльність відповідними фінансовими ресурсами в значній мірі залежить від його фінансового стану. Тому фінансовий стан підприємства - одна з найважливіших характеристик виробничо-фінансової діяльності підприємства, адже він характеризується забезпеченістю фінансовими ресурсами, які необхідні для нормального функціонування підприємства, доцільністю їх розміщення та ефективністю використання, фінансовими взаємовідносинами з іншими юридичними і фізичними особами, платоспроможністю та фінансовою стійкістю.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності. Тому на нього впливають усі ці види діяльності. Так, наприклад, безперебійний випуск та реалізації високоякісної продукції, зниження її собівартості позитивно позначається на його фінансовому стані. І навпаки, неритмічність виробничих процесів, погіршення її якості та збільшення собівартості продукції, труднощі з її реалізацією, призводять до зменшення грошових надходжень, зниження прибутковості та рентабельності господарської діяльності.

Існує і зворотній зв'язок. Стійкий фінансовий стан позитивно впливає на забезпечення потреб виробництва необхідними матеріальними і трудовими ресурсами, на виконання виробничих програм, а звідси і на підвищення ефективності господарської діяльності.

Сигнальним показником характеристики фінансового стану підприємства є його платоспроможність, тобто його здатність своєчасно вносити платежі в бюджет і в позабюджетні фонди, задовольняти платіжні вимоги постачальників, повертати банківські кредити, видавати заробітну плату працівникам, фінансовий стан може бути стійким, нестійким та кризовим.

Фінансова діяльність підприємства повинна бути спрямована на забезпечення систематичного надходження та ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової і платіжної дисципліни, досягнення оптимального співвідношення власних, позичених і залучених фінансових ресурсів. Тому виникає об'єктивна необхідність оцінки фінансового стану суб'єктів господарювання з метою раціонального використання їх фінансових ресурсів. Така оцінка проводиться шляхом проведення аналізу фінансового стану.

^Організація взаємовідносин агропідприємства з податковими

Органами.

Податки є однією з найважливіших фінансових категорій. Історично це найдавніша форма фінансових відносин між державою і членами суспільства.

Податки являють собою обов'язкові платежі юридичних і фізичних осіб до бюджету. За економічним змістом це фінансові відносини між державою і платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, необхідних для виконання державою її функцій.

Господарство ТзОВ «Вінал-Агро» виступає платником фіксованого сільськогосподарського податку. Таким чином, підприємство сплачує ФСП,

ПДВ.

Податок на додану вартість був введений в Україні з 1 січня 1992 року згідно із Законом України "Про податок на додану вартість" від 20 грудня

1991р.

Платниками ПДВ є всі юридичні і фізичні особи, які здійснюють від свого імені виробничу чи іншу підприємницьку діяльність на території України, незалежно від форм власності та господарювання за умови, якщо обсяг їхніх оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) протягом будь-якого періоду за останні дванадцять календарних місяців перевищував 300 тисяч гривень.

Механізм нарахування і сплати ПДВ суб'єктів підприємницької діяльності будь-яких форм власності і галузей діяльності полягає в наступному. Як відомо, всі товаровиробники та інші суб'єкти підприємницької діяльності на ринку виступають почергово то як покупці товарів та послуг, які використовуються ними на виробництво, торгівлю, організацію посередницької діяльності; надання послуг, тощо, то як продавці готової продукції свого виробництва або товарів, придбаних на стороні. Як покупець засобів і предметів праці, а також товарів на внутрішньому ринку України кожне підприємство сплачує ПДВ своїм постачальникам, оскільки, згідно з законодавством даний вид податку обов'язково включається в ціну (тариф) усіх товарів, робіт, послуг, (крім тих, що не оподатковуються даним видом податку), в результаті чого виникає податковий кредит. І навпаки, як продавцеві, йому покупці сплачують відповідну суму податку в результаті чого виникає податкове зобов'язання. Продавець сплачує державі ПДВ як різницю між податковим зобов'язанням і податковим кредитом.

У всіх випадках продажу продукції (товарів, робіт, послуг) в момент виникнення податкового зобов'язання продавець - платник податку на додану вартість виписує податкову накладну в двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцю на його вимогу, а копія залишається у продавця.

Суми податку, що підлягають сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету, визначаються як різниця між загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли у зв'язку з будь-яким продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту цього періоду.

Розрахунок сум податкового зобов'язання, податкового кредиту і суми податку, що підлягає сплаті до бюджету чи поверненню з нього, платники проводять у податковій декларації. Податкова декларація складається на основі даних бухгалтерського обліку і даних Книги обліку продажу товарів (робіт, послуг) і Книги обліку придбання товарів (робіт, послуг) за звітний період, який дорівнює календарному місяцю..

У випадку, якщо розрахована у декларації сума податкового кредиту перевищує суму податкових зобов'язань, різниця зараховується в погашення існуючих заборгованостей з ПДВ, а лишки підлягають відшкодування з бюджету.

Законом України від 17.12.1998 року № 320 на території України із 01. 01. 1999 року запроваджено фіксований сільськогосподарський податок .який справляється з одиниці земельної площі.

Об'єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди.

Для визначення суми ФСП виконують множення кількості гектарів сільськогосподарських угідь певної категорії на їх грошову оцінку та на ставку податку.

Сплата податку повинна проводитися щомісячно до 20 числа наступного місяця у розмірі третини суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, у таких розмірах: у І кварталі -10 відсотків; у кварталі - 10 відсотків; у кварталі - 50 відсотків; у кварталі - ЗО відсотків.

Платниками прибуткового податку (суб'єктами оподаткування) в Україні є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства (надалі - громадяни) як ті, що мають, так і ті, що не мають постійного місця проживання в Україні. При цьому на суб'єктів підприємницької діяльності, де працюють громадяни покладено функції нарахування та перерахування цього податку. Вони зобов'язані по закінченні кожного місяця, але не пізніше терміну одержання в установах банків коштів на виплату заробітної плати перерахувати до бюджету суму нарахованого податку за минулий місяць.

Об'єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел, як на території України, так і за її межами. Законодавчими актами не дається переліку відповідних доходів які підлягають оподаткуванню, а дається перелік тільки тих доходів, що такому оподаткуванню не підлягають.

При визначенні сукупного оподатковуваного доходу враховуються доходи, одержані як в натуральній, так і в грошовій формі. Доходи, одержані в натуральній формі, зараховуються до сукупного оподатковуваного доходу за календарний рік за відпускними цінами встановленими на відповідну продукцію при її відпуску покупцям у поточному місяці, коли проведено нарахування заробітної плати. Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку.

Податкове зобов'язання, яке обчислюється шляхом множення вартості реалізованої продукції (робіт, послуг) на ставку ПДВ. При цьому необхідно також враховувати дату виникнення податкового зобов'язання за першою з подій: або за датою зарахування засобів від покупця (замовника) на банківський рахунок чи в касу платника податків; або за датою відвантаження товарів, чи датою оформлення документу, який засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку. Податкові зобов'язання ТзОВ «Вінал-Агро» згідно податкової декларації становлять 391513 грн.

При купівлі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) виникає податковий кредит, який визначається в розмірі 20% від їх вартості та зазначений у відповідних документах на їх купівлю та у податкових накладних. Податковий кредит становить 25054 грн.

Суми податку, що підлягають сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету, визначаються як різниця між загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли у зв'язку з будь-яким продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту цього періоду. Отже 391513-125270 = 266243 грн., це сума ПДВ що підлягає сплаті до бюджету. Таким чином ТзОВ «Вінал-Агро» за даними декларації сплачує до бюджету 266243 грн.

Розрахунок сум податкового зобов'язання, податкового кредиту і суми податку, що підлягає сплаті до бюджету чи поверненню з нього, платники проводять у податковій декларації. Складена податкова декларація подається платником податку до податкового органу за місцем реєстрації в такі терміни: при місячному звітному періоду - протягом 20 календарних днів, наступних за звітним місяцем; при квартальному - протягом 40 календарних днів, наступних за звітним кварталом. При цьому податкова декларація подається незалежно від того, чи виникає в Даному звідному періоді податкове зобов'язання чи податковий кредит. Розрахована в податковій декларації сума податку сплачується до бюджету не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом.