Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
46.7 Кб
Скачать

8. Кредитування господарської діяльності сільськогосподарського підприємства.

Розрив в часі між рухом товарів і грошовим еквівалентом є не єдиною причиною функціонування кредитних взаємовідносин.

Кредитні відносини можуть виникати також в зв'язку із особливостями виробництва, що характерні для сільського господарства. Характер виробництва у сільському господарстві залежить від природних факторів і характеризується великою тривалістю періоду виробництва, перервністю, не співпаданням часу виробництва з робочим періодом. Під кредитуванням розуміють відповідні економічні відносини, що пов'язані з видачею господарствам коштів у тимчасове користування, на строго визначені цілі, за плату та на умовах повернення. Сторони, які беруть участь у цих економічних відносинах, називаються суб'єктами, а ті грошові кошти, товарно-матеріальні цінності, витрати, виконані роботи є об'єктом кредитування.

Суб'єктами кредитних відносин можуть бути:

— комерційні банки та інші спеціалізовані фінансово-кредитні установи;

— держава - при видачі державного кредиту;

— підприємства та організації при наданні чи одержанні комерційного кредиту.

Перша сторона кредитної угоди, яка надає кредит, називається кредитором, друга, що його одержує, - позичальником. Економічні відносини між сторонами кредитної угоди, щодо яких укладається кредитний договір, є об'єктом кредитування.

Основною формою надання кредиту є банківське кредитування, тобто банками видаються позики безпосередньо на оплату розрахунково-платіжних документів за придбані ними товарно-матеріальні цінності та надані послуги, на оплату праці та інші витрати.

9. Фінансування капітальних вкладень, спеціальних заходів і витрат на соціально-культурні потреби

Капітальні вкладення -— це витрати на створення нових, реконструкцію і переозброєння діючих виробничих і невиробничих основних та нематеріальних активів.

До капітальних вкладень належать:

- витрати на зведення будівель, споруд та інших об'єктів інвентарного характеру;

- вартість придбання обладнання та інвентарю, що входять в кошторис будівництва, витрати на їх монтаж і введення в експлуатацію;

- витрати на придбання машин і обладнання, що не входять до кошторисів будівництва;

- витрати на проектно-пошукові роботи;

- витрати на відведення земельних ділянок під будівництво;

- витрати на технічний нагляд за будівництвом;

- витрати на науково-дослідницькі роботи, передбачені в кошто­рисах на будівництво;

- інші витрати, що не пов'язані з будівельно-монтажними роботами, але передбачені зведеним кошторисом будівництва.

В структурі капітальних вкладень найбільшу питому вагу має капітальне будівництво. Капітальне будівництво може виконуватися підрядним або господарським способом.

При підрядному способі будівництва всі роботи виконуються підрядними організаціями. Замовник укладає договір на виконання будівельно-монтажних робіт з підрядною організацією і передає їй необхідну проектно-кошторисну документацію. Підрядна організація виконує відповідні будівельні роботи, добирає необхідне обладнання, замовляє та монтує його і здає об'єкт в експлуатацію. У випадку, якщо підрядна організація не можевиконати певні роботи (електромонтажні, санітарно-технічні, монтажні, пуско-налагоджувальні), вона залучає відповідні спеціалізовані організації. Розрахунки із спеціалізованими організаціями може проводити як замовник, так і підрядчик з наступним відшкодуванням відповідних витрат замовником. При цьому відповідальність за якість виконання будівельно-монтажних робіт та здачу об'єкта в експлуатацію покладається на генерального підрядчика, який виконує основні будівельно-монтажні роботи.

При господарському способі будівництва всі роботи виконує саме господарство. Для виконання складних спеціальних робіт господарство може залучати відповідні спеціалізовані організації. При цьому господарство самостійно контролює якість всіх робіт і несе повну відповідальність за здачу об'єкта в експлуатацію. Господарським способом проводиться будівництво невеликих об'єктів, а також реконструкція та капітальний ремонт діючих.

ТзОВ «Вінал-Агро» не здійснює капітальних вкладень в будівництво чи інше майно. В результаті відсутня проектно-кошторисна документація і титульні списки.