Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
46.7 Кб
Скачать

6.Визначення фінансових результатів господарювання сільськогосподарського підприємства.

Валовий дохід - це створена живою працею і виражена в грошовій формі вартість, яка залишається після покриття спожитих у процесі виробництва затрат уречевленої праці, або так званий чистий продукт. Він є тією частиною валового продукту, яка залишається після відрахування частини цього продукту, що використовується на відтворення виробництва.

Протягом 2007 р. ТзОВ «Вінал-Агро " отримало валовий дохід (виручку) від реалізації продукції на суму за звітний період-7003,6 тис. грн., та за попередній період-679,9 тис.грн.

У процесі відтворення валовий дохід поділяється на оплату праці і на чистий дохід.

Чистий дохід — це частина вартості продукту, яка залишилася після відшкодування затрат живої і уречевленої праці. Обсяг чистого доходу становить за звітний період-15652.3 тис.грн., та за попередній період-5371,9 тис.грн.

Суб'єкт підприємницької діяльності, здійснюючи виробничу, комерційну, науково-дослідницьку та іншу діяльність, отримує відповідний фінансовий результат у вигляді прибутку або збитку. Якщо грошові надходження від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та інших видів діяльності є більшими за їх собівартість та інші видатки і витрати, то суб'єкт підприємницької діяльності отримує прибуток, а у випадку перевищення витрат господарської діяльності над виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та іншими доходами господарюючі суб'єкти одержують збиток.

Собівартість реалізованої продукції становить за звітний період-8648,7 тис.грн., та за попередній період-4692,0 тис. грн. Крім цього ТзОВ «Вінал-Агро» здійснило такі витрати:

• адміністративні витрати — за звітний період-1569,8 тис. грн., та за попередній період-288,8 тис.грн;

• інші операційні витрати — за звітний період-7885,7 тис. грн., та за попередній період-1878,4 тис.грн.

Разом всі ці витрати становлять за звітний період-9455,5тис. грн., та за попередній період-2167,2 тис.грн. Водночас були отримані кошти у вигляді інших операційних доходів за звітний період-4721,7 тис. грн., та за попередній період-2487,7 тис.грн. Додавши до валового прибутку суму операційних доходів і віднявши суму витрат отримаємо фінансовий результат від операційної діяльності у вигляді прибутку за звітний період-2269,8 тис. грн., та за попередній період-1000,4 тис.грй

Згідно Звіту про фінансові результати за фінансові витрати

становили за звітний період-2141,9 тис. грн., та за попередній період-234,4 тис.грн. , інші витрати — за звітний період-83,6 тис. грн., а за попередній період інших витрат не було.

Віднявши від прибутку операційної діяльності ці витрати отримаємо фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування у вигляді прибутку за звітний період-44,3 тис. грн., та за попередній період-1139,5 тис.грн.

Отже, в звітному і в попередньому періоді господарство було прибутковим.

7.Формування оборотних активів та джерел їх фінансування

Оборотні активи є однією з складових частин майна підприємств. Оборотні активи знаходяться в постійному русі, здійснюючи відповідний кругообіг, переходячи з грошових засобів у виробничі запаси, з виробничих запасів у незавершене виробництво, з незавершеного виробництва у готову продукції. Закінчивши один оборот, вони вступають в новий, тим самим здійснюється їх безперервний оборот змінюючи форми свого руху. При цьому відбувається постійна і закономірна зміна форм авансованої вартості: з грошової вона переходить в товарну, потім у виробничу і знову у товарну і грошову.

У залежності від джерел формування оборотних активів вони поділяються на власні, залучені та позикові.

Власні джерела формування оборотних активів складаються з коштів підприємства, якими вони покривають мінімальні розміри оборотних активів (запасів і витрат), що необхідні для забезпечення нормального і безперервного процесу виробництва і реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Основним власним джерелом формування оборотних активів є прибуток.

Залучені джерела формуються з коштів, які не належать підприємству, однак в результаті функціонування діючої системи розрахунків знаходяться в його користуванні. До них відноситься стійкі пасиви та кредиторська заборгованість.

Позикові джерела характеризують ту їх частину, що сформована за рахунок залученого підприємством товарного або фінансового кредиту як на довгостроковій, так і на короткостроковій основі.

При плануванні відповідних джерел формування оборотних засобів існує чітка послідовність у їх використанні. В першу чергу використовуються фіксовані джерела формування - залучені та наявність власних оборотних активів; нефіксовані - прибуток, позичені джерела.

Необхідно зауважити, що в сучасних умовах виробничої діяльності господарських формувань типовим наслідком кризових явищ їхнього економічного розвитку стала гостра нестача необхідного обсягу власних джерел формування оборотних активів, що істотно позначається на ефективності їхнього господарювання. Разом з цим низька забезпеченість господарських формувань оборотними засобами супроводжується низьким рівнем їх використання. Тому одне з найактуальніших завдань в забезпеченні підвищення ефективності виробничої діяльності на сучасному етапі їх розвитку полягає в суттєвому вдосконаленні управління оборотними активами та джерелами їх формування.

Підприємницька діяльність будь якого господарства неможлива без оборотних активів. Забезпеченість господарства оборотними активами суттєво впливають на процес виробництва і реалізації продукції. Тому визначення потреби в оборотних активах є одним з об'єктів фінансового планування. Розмір авансованої вартості, втіленої в оборотних активах, що необхідний для забезпечення нормальної діяльності господарства, встановлюється за допомогою нормування.

Нормування оборотних активів - це процес розрахунку тієї їх частини, яка необхідна для забезпечення нормального і безперебійного процесу виробництва, реалізації продукції та розрахунків. Нормування оборотних активів має для господарства як виробниче, так і фінансове значення. Виробниче значення нормування полягає в тому, що в результаті відповідних планових розрахунків встановлюються мінімальні норми запасів, які повинні бути у наявності в господарстві для забезпечення нормальної його діяльності. Фінансове значення нормування полягає в тому, що в межах розрахованих нормативів визначаються власні джерела формування оборотних активів.

Норма - це обчислена у встановленому порядку на кожний вщ оборотних активів, тобто мінімальна їх величина, що необхідна дай розрахунку нормативу. На окремі види оборотних засобів вон; розраховується в абсолютних або відносних величинах.

Норматив оборотних активів - це мінімальний розмір власних оборотних активів у грошовому виразі, що забезпечує нормальний і безперервний процес виробництва і реалізації продукції та розрахунків.

Нормування оборотних активів включає розробку та встановлення в кожному господарстві норм на окремі види матеріальних цінностей, затрат виробництва, розрахунки, а також розрахунок нормативів власних оборотних активів у грошовому виразі на кінець кварталу, року.

На підприємстві ТзОВ «Вінал-Агро» розрахунки нормативів проводяться методом прямого підрахунку, при якому визначаються індивідуальні та сукупний нормативи власних оборотних активів. Індивідуальні нормативи являють собою нормативну потребу певних видів оборотних засобів, при яких господарство може здійснювати свою господарську діяльність. Сукупний норматив власних оборотних активів виражається сумою індивідуальних нормативів.

Нижче наведені приклади розрахунку нормативів власних оборотних засобів.