Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
46.7 Кб
Скачать

2.0Рганізація розрахунків сільськогосподарських підприємств з постачальниками та покупцями.

Будь-яке сільськогосподарське підприємство не може існувати автономно, не співпрацюючи з іншими підприємствами. Адже для забезпечення безперервного та безперебійного процесу виробництва необхідні запчастини, паливо-мастильні матеріали, засоби захисту рослин, техніка, мінеральні добрива, насіння та посадкові матеріали, корм тваринам тощо. Також підприємство має кудись реалізовувати виготовлену сільськогосподарську продукцію з метою покриття всіх виробничих витрат та отримання прибутку. Таким чином важливим аспектом є організація розрахунків сільськогосподарських підприємств з постачальниками, підрядчиками, покупцями та іншими організаціями агропромислового комплексу.

Сільськогосподарське підприємство ТзОВ «Вінал-Агро» регулярно продає сільськогосподарську продукцію, а для забезпечення безперебійного процесу виробництва закуповує запчастини, засоби захисту рослин, техніку, мінеральні добрива та паливно-мастильні матеріали і має постійних партнерів - постачальників та покупців.

Основним документом при розрахунках з постачальником чи покупцем є договір купівлі-продажу.

Згідно звіту про реалізацію сільськогосподарської продукції ТзОВ

«Вінал-Агро» продало зернових та зернобобових культур-всього: на суму 9829159 мян.грн, в тому числі: пшениці на суму 2184800 .млнлрн., кукурудзи на^975159з«їн,грн., ячменю- 669200 ше.грщ та інша продукція рослинництва - 34005 зис-.грн. Також динаміка виробництва і реалізації продукції наведена у основних економічних показниках роботи сільськогосподарської продукції та послуг.

З.Організація соціального страхування та пенсійного забезпечення.

Пенсійний фонд України — центральний орган виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління соціальною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України. Пенсійний фонд України вносить у встановленому порядку Міністру праці та соціальної політики України пропозиції з питань формування державної політики у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування, забезпечує її реалізацію.

При повній системі оподаткування відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР, а також Законом України "Про фіксований сільськогосподарський податок" встановлено такі ставки збору на обов'язкове пенсійне страхування:

- для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, а також для фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників - 32 відсотки фактичних витрат на оплату праці працівників яка підлягає обкладанню прибутковим податком з громадян;

- для підприємств де працюють інваліди збір визначається окремо: за ставкою 4 відсотки від об'єкта оподаткування для працюючих інвалідів та за ставкою 32 відсотки - для інших працівників.

- для^сільськогосподарські формувань які працюють/на фіксованому податку відрахування в Пенсійний фонд проводять в розмірі 68 відсотків від

суми даного податку;

- для платників єдиного податку - 42% від суми нарахованого податку. ТзОВ «Вінал-Агро» згідно розрахунку суми страхових внесків на

загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, підлягає сплаті

заробітна плата, з якої утримують внески із застрахованих осіб 77165,4< Із цієї суми утримано 1543,3 грн., 2%, 1-5%.

Нарахування внесків на соціальне страхування у зв'язку з тимчас втратою працездатності: за рахунок роботодавців проводиться в рс 2,9%, а за рахунок доходів працівників в розмірі 0,5 %. сільськогосподарських формувань, які сплачують фіксої сільськогосподарський податок, відрахування на соціальне страхуван рахунок суб'єкта підприємницької діяльності проводиться в розмірі 2 суми цього податку.