Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП_ФП_заоч._3_к. 75 ч.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Донецький університет економіки та права

ЗАТВЕРДЖУЮ

В.о. директора Інституту права

к.е.н., доцент С.Я. Ходос

__________________________

“_____“_____________20___р.

Робоча навчальна програма

нормативної дисципліни

Фінансове право для бакалаврів Галузь знань: 0304 «Право»

Напрям підготовки: 6.030401 «Право»

форма навчання: заочна

курс: ІІІ

семестр: 5

РОЗГЛЯНУТО

Протокол засідання

кафедри адміністративного і кримінального права та процесу

від _____________ ____

В.о. завідувача кафедри

к.ю.н., доцент

Титов А.М

______________________

"_____"_________20___р.

УКЛАДАЧ

к.ю.н., доцент

Чвалюк А.М.

______________________

"_____"_________20___р.

1. Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма дисципліни «Фінансове право» входить до складу основних документів по кафедрі адміністративного та кримінального права та процесу, які визначають зміст і організацію навчального процесу студентів галузі знань 0304 «Право», напряму підготовки 6.030401 «Правознавство».

Фінансове право та його складова бюджетна система, зараз як ніколи, знаходяться в стані постійних реформ, які визвані незадовільним станом у сфері наповнення Державного бюджету. Реформа у бюджетній сфері направлена на уточнення повноважень фінансових контролюючих органів; жорстке закріплення строків бюджетного процесу; розширення переліку видів бюджетних правопорушень та введення відповідальності за їх вчинення; надання більшої кількості повноважень у сфері здійснення запозичень місцевим органам влади.

Мета: формування систематичних теоретичних знань фінансової діяльності держави, сутність місцевих фінансів, а також правове регулювання в бюджетній, податковій, страховій та банківській сфері.

Завдання: оволодінні знаннями, що дозволять в майбутньому вільно орієнтуватися в нормативному масиві, що регулює фінансово-правові відносини, формувати і аналізувати фінансову діяльність держави, чи окремих господарюючих структур.

Предмет: фінансове право як комплексна галузь права, що регулює суспільні відносини, що виникають в процесі фінансової діяльності держави.

Фінансове право є важливою самостійною галуззю національного права і тісно пов’язана, з такими курсами як: «Адміністративне право», «Кримінальне право», «Міжнародне право» та іншими правовими навчальними дисциплінами.

Зміст навчальної дисципліни «Фінансове право» розкривається в темах: фінансова діяльність держави; предмет, метод і система фінансового права; правові основи фінансового контролю в Україні; державний бюджет України і бюджетне право; бюджетний процес в Україні і його учасники; правове регулювання державних доходів; правові основи державного кредиту; правові основи страхування; правове регулювання державних витрат в Україні; правове регулювання відносин, що виникають у процесі банківської діяльності; правове регламентування грошового обігу; правове регулювання валютних операцій банків.

Після вивчення даного курсу студент повинен: розуміти місце фінансового права в системі права; знати основні поняття, принципи, методи фінансового права та фінансово-правових відносин; оволодіти знаннями бюджетного кодексу України; уміти аналізувати законодавство України у сфері фінансової діяльності держави; знати види відповідальності за порушення податкового законодавства; засвоїти теоретичні засади правовідносин України з іноземними державами і міжнародними фінансово-кредитними установами в сфері державного кредиту, страхування; розбиратися у системі державних витрат та основах кошторисно-бюджетного фінансування; засвоїти правове регламентування грошового обігу та валютних операцій банків.