Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22_0909.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Тема 2. Історична ґенеза соціальної філософії

Соціально-філософські погляди мислителів Стародавнього Сходу. Природа суспільства і людини, проблема держави у мислителів Стародавньої Греції та Риму. Обґрунтування космосу, людини та суспільства в епоху середньовіччя. Соціально-філософські погляди мислителів доби Відродження та Нового часу. Просвітительство та теорії суспільного договору. Соціально-філософські погляди І.Канта і Г. Геґеля. Соціальна філософія марксизму та її критики. Соціальні пошуки школи "філософії життя". Проблеми соціальної філософії в неокантіанстві та неогеґельянстві.

Тема 3. Становлення української соціальної філософи

Соціально-філософська традиція в Україні. Київська релігійно-філософська школа (П. Юркевич). Кирило - Мефодіївське товариство: форму­вання філософії української національної ідеї. П.Сорокін. Політична філософія М.Драгоманова. Соціальна філософія І.Франка. Політична філософія Д. Донцова та В. Липинського.

Тема 4. Розвиток соціальної філософії у XX ст.

Основні напрямки соціальної філософії XX ст.: соціально-філософська концепція К. Поппера; мадридська школа (X.Ортега-і-Гассет); франкфуртська школа (М. Горкхаймер, Т. Адорно, Ю. Габермас); релігійні концепції суспільства ( Ж. Марітен, Е. Жільсон, П. Тейяр де Шарден);екзистенціалізм ( М. Гайдеггер, К. Ясперс, Ж.-П. Сартр, А. Камю); феноменологія ( Е. Гуссерль, А. Шюц, П. Бергер, Т. Лукман); технократичні концепції суспільства (Д. Белл, 3. Бжезинський, Дж. Гелбрейт); психоаналітичний напрям: 3. Фройд та його послідовники як соціальні мислителі; постмодерн і сучасна західна соціальна філософія.

Тема 5. Соціальна філософія к.Поппера.

Становлення К.Поппера як мислителя. К.Поппер і неопозитивізм. Концепція відкритого суспільства: А.Бергсон, К.Поппер, Дж.Сорос. «Відкрите суспільство та його вороги»: від Платона до Маркса. Критика закритого суспільства Г.Гегеля. «Злиденність історицизму»: історизм та історицизм.

Тема 6. Соціальна філософія х.Ортеги-і-Гасета.

Становлення соціальної філософії Мадридської школи. Європа в концепціях іспанських мислителів: від М.Унамуно до Х.Ортеги-і-Гассета. Трагічне в концепції М.Унамуно.

Соціальная філософія Х.Ортегі-і-Гассета від екзистенціалізму до філософської антропології. Опис соціальної реальності в роботі «Людина та люди». Держава і суспільство. «Спортивне походження держави». Бунт мас та еліти. Доктрина генерацій і еволюція соціально-політичних поглядів Х.Отреги-і-Гассета.

Тема 7. Соціальна філософія Франкфуртської школи

Особливості становлення та розвитку Франкфуртської школи. М.Горкгаймер та Т. Адорно «Діалектика Освіти»: історична криза ХХ ст. як породження репресивного розуму. Відчуження та його подолання.

Г.Маркузе «Розум і революція». «Одновимірна людина»: критика консюмеристського суспільства. Революція 1968 року і Г.Маркузе. Спадщина «нових лівих».

Розвиток ідей Франкфуртської критичної філософії в концепції Ю.Габермаса. «Теорія комунікативної дії».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]