Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
характеристика нова.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

4. Технологія і комплексна механізація збирання зернових.

Господарство збирає зернові у фазі високої стиглості зерна, застосовуючи однофазний (пряме комбайнування) і двофазне ( роздільний) способи збирання. Двофазним способом збирають забур’янені посіви, густі високорослі сорти, схильні до обсипання. Починають збирання при досягненні зерном вологості 30-32%. Скошують зернові жатками ЖВП-6А, ЖВН-6А, а також косілкою Е-303 у валки товщиною 12-18 см при висоті зрізу середньо- і низькорослих сортів 15-20 см, високорослих та густих 25-30 см. За такої висоти стерні валки швидше просушуються. Через 2-4 дні підсохлі валки підбирають комбайнами , «JOHN DEERE 9660» , ДОН-1500.

Роздільне збирання проводять протягом 2-4 днів, після чого переходять на пряме комбайнування, яке починають при вологості зерна 18-20%. Для прямого комбайнування залишають чисті, стійкі проти обсипання, не полеглі та зріджені низькорослі посіви зернових, які досягли повної стиглості. застосовують його також у дощові жнива.

Комбайни при збиранні старанно регулюють з тим, щоб звести до мінімуму втрати зерна (не більше 1%), травмованість (насінного зерна не більше 1%, продовольчого до 2%).

Швидкість агрегату при прямому комбайнуванні становить 6-7 км/год, на обмолоті валків 4,5-6 км/год.

Механізатори стежать за режимом роботи комбайна на збиранні. Наприклад, при обмолоті вологої хлібної маси, коли зерно вимолочується важко і менше травмується, що буває на початку збирання, обмолот проводять при підвищених обертах барабана і меншому зазорі деки; при сухій хлібній масі зерно легко вимолочується і більше травмується, тому обмолот проводять при менших оборотах і більшому зазорі між декою і барабаном. У ранці і у вечері обмоло- чують зернові при підвищених обертах, удень – при менших.

Зерно від комбайнів відвозять автомобілями ГАЗ-53,КАМАЗ-5320 на тік де його старанно очищають, при потребі пропускають через сушильні агрегати, доводять вологість його до 14-15% і використовують за призначенням.

Збирають ячмінь прямим і роздільним способом. Забур'янені та полеглі посіви високорослих сортів ячменю збирають роздільним способом, скошуючи у валки, при вологості зерна 30-38 %, а зріджені і чисті посіви низькорослих сортів - прямим комбайнуванням при повній стиглості зерна (вологість 14-17 %). Між скошуванням і підбиранням валків не слід допускати розриву більше 3-4 днів, особливо для пивоварених сортів. Перестій посіву веде до значного зниження урожаю і якості зерна. Збирання проводять комбайнами «Дон-1500», та ін.

Після збирання зерно ячменю очищають, доводять його вологість до 14-15 % і використовують за призначенням.

Двофазне збирання зернових культур. Рослини скошують у валки, коли ниж­ні листки обпадають, близько половини стручків стають лимонно-зеленими, а вологість насіння знижується до ЗО— 40 %. Скошують ріпак жатками ЖВН-6, ЖБА-3,5, ЖРБ-4,2 та ін. Висота зрізу рослин має бути не нижчою за 15—20 см. Обмолочують валки у міру підсихання при вологості насіння 10—11 %. Щоб зменшити втрати насіння, обмолочують їх за 1—2 дні. Для обмолоту використо­вують зернові комбайни типу «ДОН-1500» та ін. з пристосуванням ПКК. При підбиран­ні валків жатки комбайна обладнують підбирачами ППТ. Час­тоту обертання барабана молотарки ком­байна зменшують до 700—800 обертів за хвилину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]