Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
характеристика нова.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

3. Технологія обробітку ґрунту, комплекси механізації вирощування основних видів сільськогосподарських культур

СТОВ „Прогрес” є одним з найкращих господарств по вирощуванню сільськогосподарських культур.

Дане господарство вирощує такі види культур: озиму пшеницю; ячмінь ярий; овес; горох; сою; соняшник; кукурудзу на зерно і силос; цукровий буряк; багаторічні трави.

Озиму пшеницю господарство висіває по таких попередниках: багаторічні трави, зайняті пари, горох;

Кукурудзу висівають по: озимій пшениці, зернобобових культурах;

Овес висівають після: зернобобових культур, кукурудзи;

Попередниками гороху є: кукурудза на зерно або на силос, цукровий буряк;

Сою висівають по: озимих і ярих колосових культурах, кукурудзі;

Цукровий буряк має такі попередники: озимі зернові, які висіваються після багаторічних трав, по кукурудзі.

Господарство при вирощуванні цих культур використовує відповідні технології обробітку ґрунту.

Лущення відразу після збирання попередника, дисковими лущильниками ЛДГ-10 на глибину 6-8см. Після відростання бур’янів площу орють плугами з передплужниками ПЛН-5-35 на глибину 20-22см. При наявності коренепарост- кових бур’янів поле перший раз дискують на глибину 6-8см, в друге лущать полиневими лущильниками.

Після збирання багаторічних трав, кукурудзи поле дискують у здовж і в поперек дисками БГР-4.2‹‹ Солоха» на глибину 10-12см і орють на глибину 25-27см. Обробітокчорних парів починають восени після збирання попередника із застосуванням системи зяблевого обробітку, який включає двох, трьох фазне лущення та глибоку оранку плугами з передплужниками на глибину до 27-30см. Передпосівний обробіток включає: культивацію культиваторами КПС-4, УСМК-5,4. культивацію проводять одночасно з боронуванням зубовими боронами БЗТС-1,0.

Для кращого вирівнювання поверхні ґрунту і проведення якісної сівби

культивацію проводять під кутом до оранки на глибину загортання насіння.

Сівбу проводять у відповідні для цього строки.

Озиму пшеницю сіють 5-20 вересня, сівалками СЗ-3,6 і СЗТ-3,6 звичайним рядковим способом з міжряддям 15см.

Кукурудзу висівають коли ґрунт прогріється на глибині 10см до 10-12 ˚С. Висівають сівалками СУПН-8 пунктирним способом з міжряддям 70см.

Горох починають сіяти при настанні фізичної стиглості ґрунту. Сіють звичайним рядковим способом сівалками СЗ-3,6.

Цукровий буряк сіють при настанні фізичної стиглості ґрунту, коли температура ґрунту на глибину 5-7см досягає 6-8 ˚С. Перед сівбою проводимо лущення стерні. Цей обробіток здійснюємо з 22/07 по 28/07, агрегатом в складі трактора Т-150К і лущильника ЛДГ-15. Лущення проводимо на глибину 5 – 6 см. Відхилення середньої фактичної глибини обробітку від заданої не більше ± 2 см. Бур’яни і стерня при цьому повністю підрізані. Перекриття між суміжними проходами 10-15 см.

Перед виїздом в поле перевіряємо технічний стан трактора, а також лущильника. На лущильнику перевіряємо технічний стан дисків, гідравлічних циліндрів, шланг. Проводимо регулювання глибини обробітку грунту.

При лущенні стерні швидкість руху агрегата повинна бути не більше 12 км/год. Після виконання операції проводимо контроль якості роботи по таких показниках: розпушеність верхнього шару грунту і рівномірність глибини ходу дисків лущильника, ступінь підрізання бур’янів і стерні. Контроль глибини обробітку проводимо не менше 10 раз за зміну. Можливе відхилення від заданої глибини обробітку ± 1 см. Грибнистість контрлюють глибиноміром по діагоналі поля через 50м.

Після лущення вносимо мінеральні добрива (12-15/08). Навантаження мінеральних добрив проводимо ПЭ-0,8 на базі трактора ЮМЗ-6, навантажуємо в транспортні засоби в даному випадку це САЗ-3507. При цьому слідкуємо щоб не було висипання мінеральних добрив із транспортного засобу.

Вносимо мінеральні добрива агрегатом в скалі трактора ЮМЗ-6 і агрегату 1-РМГ-4. При навантаженні мінеральних добрив у агрегат працівникам видаємо спецодяг, рукавиці.

Норма внесення добрив залежить від попередника. Так, як попередником в даному господарстві є озима пшениця, то норма внесення становить 150 кг/га. Цю норму суворо контролюємо тому, що вразі збільшення норми внесення можна пошкодити рослини, забруднити грунт та грунтові води.

Після розкидання мінеральних добрив проводимо внесення органічних добрив. Агрегатом в складі трактора МТЗ-80 і РПН-4. Норма внесення органічних добрив становить 50 т/га. Гній вносимо тільки після термічного знезараження.

Після розкидання добрив проводимо оранку (14/08 – 5/09). Оранку проводимо агрегатом в складі трактора Т-150 і плуга ПЛН-5-35. Так, як площа поля становить 335 га оранку виконуємо гусеничним трактором тому, що його тягові характеристики вищі, менше ущільнюється грунт, якісніший обробіток ніж коли б ми проводили обробіток трактором Т-150К. Якщо проводити оранку трактором МТЗ-80 то це економічно не вигідно.

Оранку проводять на глибину 28-32 см. Відхилення глибини обробітку від заданої не повинно перевищувати ± 1см, при нерівномірності рельєфу ± 2 сантиметрів. Бур’яни, залишки повинні бути повністю заорані. Висота гребенів не повинна перевищувати 7 см.

Після оранки проводимо культивацію (15-20/09), агрегатом в складі трактора Т-150К, зчіпки СП-11 і культиватора КПС-4.

Якщо б ми використовували трактор ЮМЗ-6 або МТЗ-80 і культиватор то це було б економічно не вигідно. Культивацію проводимо на глибину 12см. Після культивації проводимо закриття вологи. Обробіток виконуємо агрегатом в складі трактора Т-150, зчіпки СП-16 і борін ЗБЗС-1,0. При використанні гусеничного трактора зменшується ущільнення грунту.

Контроль якості боронування визначаємо за трьома основними показниками: глибина розпушування, вирівнювання поверхні і грудкуватість. Глибина розпушування повинна бути не менше 3 см. Глибина обробітку повинна бути – 4 см. Грудкуватість не більше – 5 см.

Наступною операцією є передпосівна культивація ‒ проводимо агрегатом в складі трактора МТЗ-82 і культиватора УСМК-5,4. Обробіток проводимо на глибину 3-4 см. Глибина обробітку повинна відповідати: 1) глибині загортання насіння під час посіву;

2) глибині проростання бур'янів;

Посів проводимо агрегатом в складі трактора МТЗ-82 і сівалки ССТ-12В.

Посів цукрових буряків починаємо при температурі грунту на глибину загортання насіння +5°С. Посів потрібно проводити на глибину 3-4 см з відхиленням ±1 см. Дозволяється 20% відхилення інтервалу між насінням на довжині рядка від заданого, а мінеральних добрив не більше 7%. відхилення стикового міжряддя повинно становити не більше 3 см. Ширина міжрядь при сівбі цукрового буряку повинна становити 45±1 см. Посів цукрових буряків проводимо в поперек до боронування.

Перед посівом сівалку оглядаємо, перевіряємо комплектність, виставляємо норму висіву насіння за допомогою змінних зірочок. Перевіряємо фактичну норму висіву насіння. Встановлюємо глибину загортання насіння, а також виліт правого і лівого маркерів.

Після посіву проводимо коткування посіву агрегатом в складі трактора МТЗ-80, зчіпки СП-16 і котків 3КВГ-1,4, для закриття вологи та вирівнювання поверхні поля та зменшення випаровування.

Далі проводимо обприскування посівів отрутохімікатами, агрегатом в складі трактора МТЗ-80 і обприскувача ОПШ-15.

Норма внесення отрутохомікатів становить 150 кг/га. Обприскування проводимо в тиху погоду. Якщо проводити у вітряну погоду то буде не якісне обприскування, а також можна пошкодити рослини які знаходяться на сусідньому полі.

Після обприскування проводимо міжрядний обробіток, трактором МТЗ-82 і культиватором УСМК-5,4. Попередньо на трактор ставимо вузькі колеса. Міжрядний обробіток проводимо на глибину 10см. Для кращого обробітку культиватор обладнуємо стрільчатими і односторонніми лапами.

Далі проводимо обприскування отрутохімікатами, трактором МТЗ-80 і обприскувачем ОПШ-15. Норма внесення становить 150 кг/га. Якщо збільшити норму внесення то можна пошкодити рослини.

Після обприскування проводимо рихлення міжрядь, трактором МТЗ-82 і культиватором УСМК-5,4Б. Обробіток проводимо на глибину 10см для кращого розпушення і знищення бур’янів.

Далі проводимо обприскування отрутохімікатами (10-13/06). Після обприскування проводимо передзбиральне рихлення міжрядь.

Збирання врожаю проводять гичкозбиральними машинами БМ-6А і бурякозбиральними комбайнами РКС-6. Перед виїздом у поле БМ-6А і РКС-6 оглядаємо вузли і робочі органи, змащуємо, підтягуємо кріплення, перевіряємо натяг ланцюгів. У РКС-6 особливу увагу приділяємо регулюванні автомата водіння по рядках, бітерний пристрій шнекового очищувача і виконуючого пристрою.

При роботі комбайна повинно викопуватись не менше 94% коренеплодів. Допускається 1% коренеплодів, які залишалися в грунті і не більше 5% втрачених на поверхні поля в тому числі не більше 5% пошкоджених. Зрізання головки коренеплодів повинно бути рівним і без скосів.

Якщо пшеницю висівають після зернових, пласт орють плугами з передплужниками з одночас­ним боронуванням, а якщо після зер­нових або однорічних трав на зелений корм, відразу після збирання врожаю попередника проводять лущення стерні дисковими лущильниками (ЛД-10, ЛДГ-15, ЛДГ-20 та ін.) на глибину 6-8 см., потім оранку плугами з передплужника­ми в агрегаті з кільчастими котками і боронами на глибину 22—25 см (з прио­рюванням органічних добрив). До сівби застосовують напівпаровий обробіток.

Велике значення при вирощуванні пшениці має вирівнювання поверхні грун­ту. Для вирівнювання та передпосівного обробітку грунту використовують культиватори КПС-4.0. Грунт має бути пухким, чистим від бур'янів. Залежно від попередника, грунту і погодних умов обробіток проводиться по-різному.

При розміщенні озимої пшениці після зернових культур система зяблевого обробітку включає лущення стерні та оранку на зяб на глибину 22-25 см. Якщо поле засмічене однорічними бур'янами, обмежуються одним лущенням За наявності багаторічних бур'янів проводять повторне лущення на глибину 10-12 см важкими боронами або культиваторами-плоскорізами. При незначному засміченні однорічними бур'янами і наявності вологи замість оранки слід проводити безполицевий обробіток плоскорізами або чизельними знаряддями.

Після кормових і цукрових буряків на відносно чистих від бур'янів площах проводять безполицевий обробіток наявними знаряддями (важкими боронами, чизельними культиваторами, плоскорізами або комбінованими агрегатами). Глибина обробітку від 16 до 20 см.

Передпосівний обробіток проводять боронування середніми зубовими боро-нами, а потім, в день сівби, передпосівну культивацію на глибину загортання насіння. Якісний передпосівний обробіток забезпечується при використанні ком-бінованих агрегатів ("Європак", „Резидент", „Кардінал", Ноrsch FG 18.30 та ін.).

Підготовка насіння до сівби

Насіння завчасно протруюють 65 % з. п. фентіураму (3 кг/т) або 80 % з. п. ТМТД (3 кг/т). Ефективне також його інкрустування. При виборі препарату для протруювання необхідно враховувати прогноз ураження хворобами та шкідниками, сортові особливості, погодні умови. Ефективно також обробляти насіння біостимуляторами росту.

Сівба

Строки сівби: Запізнення з сівбою на 5-7днів приводить до зниження урожаю, а в пивоварному ячменю підвищується плівчастість зерна, зменшується його крупність та знижується вміст крохмалю.

Способи сівби. Основний спосіб сівби при вибраній технології - звичайний рядковий з шириною міжрядь 15 см і глибиною за­гортання насіння до 3 см, на легких грун­тах — 3—4 см.

Норма висіву: технологія вирощування низькоерукових сортів пшениці виключає вирощування її в загущених посівах. Оптимальна кількість рослин восени має становити 100—120 на 1 м2, норма висіву—6—8 кг насіння на гектар. Наяв­ність після зими більш як 50 рослин на 1 м2 забезпечує оптимальну врожайність, ЗО—50 — задовільну. При наявності на 1 мг менш як 30 рослин треба пересівати поле.

Для сівби використовують зернотра-в'яні СЗТ-3,6 або зернові сівалки СЗ-3,6, СЗП-3,6. Для доброї перезимівлі посівів ріпа­ка при кожному проході сівалки у між­ряддя висівають білу гірчицю. Висота стебел гірчиці до зими досягає 70 см, і вони добре затримують сніг на посівах. Глибина загортання насіння ріпаку становить 3см.

Догляд за посівами У по­сушливі роки грунт до і після сівби кот­кують кільчастими котками. Восени при утворенні ґрунтової кірки або загущен­ні посівів проводять боронування. Проти бур'янів, крім агротехнічних заходів, застосовують гербіциди. Для знищення багаторічних злакових бур'янів вносять ТХАН (20—25 кг/га) до сівби ріпака із загортанням у грунт на глибину 8— 10 см.

Однорічні злакові і дводольні бур'яни знищують трефланом. Його вносять до сівби, заробляючи у грунт (3,5—4 л/га). У перші два дні після сівби вносять гер­біциди лассо (5 л/га) або рамрод (5— 7 кг/га) — обприскують поверхню грун­ту без наступного загортання. По сходах у фазі 4—6 листків восени вносять лонт-рел-300 (0,3—0,4 л/га) або у фазі 3—4 листків рамрод (5—6 кг/га), навесні після відновлення вегетації — лонт-рел-300 (0,4 л/га за препаратом). Остан­ній можна застосовувати на посівах рі­пака, раніше оброблених іншими гер­біцидами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]