Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GRAVIMETRIChNIJ_TA_TITRIMETRIChNIJ_ANALIZ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
680.96 Кб
Скачать

3.5.2. Меркурометрія

Меркурометричний метод грунтується на утворенні важкорозчинних сполук, головно меркурію (I) галогенідів. Титрантом є розчин Hg2(NO3)2. Іони [Hg2]2+, взаємодіючи з іонами Cl-, Br-, J-, утворюють осади важкорозчинних галогенідів Hg2Cl2, Hg2Br2, Hg2J2, наприклад:

[Hg2]2+ + 2 Cl-  Hg2Cl2.

Оскільки сіль Hg2(NO3)2 нестійка і здатна окиснюватись, то її розчин готу-ють з препарату солі і концентрацію визначають за стандартним розчином NaCl.

Для визначення точки еквівалентності запропоновано різні індикатори:

  • розчин ферум (III) тіоціанату, який знебарвлюється під час взаємодії

n/2 [Hg2]2+ + [Fe(SCN)n]3-n  n/2 Hg2(SCN)2 + Fe3+,

оскільки лише після закінчення осадження іонів Cl- у розчині з’являється надли-шок іонів [Hg22+], які реагують з іонами SCN-, і червоне забарвлення зникає;

  • етанольний розчин дифенілкарбазону або дифенілкарбазиду, який під час додавання до розчину іонів [Hg22+] забарвлює його відповідно у синій або фіолетовий кольори. Це адсорбційні індикатори, застосування яких потребує певних навиків у роботі аналітика. Ускладнення пов’язане з будовою іона [Hg22+], який утворений з іона Hg2+ та поляризованого атома Hg, тому у розчині є рівновага:

[Hg22+] Hg2+ + Hg.

При титруванні хлоридів розчином Hg2(NO3)2 утворюється осад Hg2Cl2. Надлишок іонів Cl- до точки еквівалентності є причиною того, що перший адсорбований шар на осаді Hg2Cl2 має від’ємний заряд, тому в другому шарі адсорбуються іони Hg2+ і при достатній їх концентрації утворюють з індика-тором дифенілкарбазоном забарвлену в голубий колір сполуку. Це забарвлення виникає ще до досягнення точки еквівалентності та заважає її індикації. Тому при використанні адсорбційних індикаторів (дифенілкарбазону чи дифеніл-карбазиду) їх вводять у розчин наприкінці титрування.

Працювати зі солями Меркурію слід обережно! Використані розчини зливають у спеціальний посуд!

Стандартизація меркурію(I) нітрату. Визначення хлоридів. Готують розчин меркурію (I) нітрату з концентрацією CE~0,05 моль/л. Оскільки розчин Hg2(NO3)2 містить домішки іонів Hg2+, які реагують з іонами Cl-, то для відновлення Hg2+ у приготовлений розчин вводять металічну ртуть, добре пере-мішують і залишають відстоюватись не менше ніж одну добу. Після цього визначають точну концентрацію розчину. Первинним стандартом для визна-чення концентрації Hg2(NO3)2 є NaCl.

Реагенти: NaCl, стандартний 0,05 М розчин;

Hg2(NO3)2, ~0,05 М розчин;

HNO3, концентрований розчин;

індикатор: 1% дифенілкарбазон.

Методика визначення. Обчислюють наважку NaCl, необхідну для виго-товлення 0,05 М розчину (формула (3.12), fE(NaCl)=1). Готують за наважкою твердої солі первинний стандартний розчин NaCl, як це описано в розділі 3.1. Концентрацію розчину NaCl обчислюють за формулою (3.12).

Стандартизацію розчину Hg2(NO3)2 виконують титриметрично за стан-дартним розчином NaCl. Для цього в конічну колбу відбирають піпеткою 10 мл розчину натрію хлориду, додають 15 мл дистильованої води, 2 мл концентро-ваної нітратної кислоти і титрують розчином Hg2(NO3)2, безперервно пере-мішуючи. Після додавання 78 мл титранта, доливають у розчин 78 крапель дифенілкарбазону і продовжують титрування до появи фіолетового забар-влення. Перше титрування  орієнтовне. Після цього проводять точне титру-вання, додаючи індикатор у титрований розчин не раніше, ніж за 0,51,0 мл до точки еквівалентності. Титрування повторюють декілька разів. Обчислюють концентрацію розчину Hg2(NO3)2 за формулою (3.11), fE(Hg2(NO3)2) = 1/2.

Визначення хлоридів виконують аналогічно, використовуючи титрований розчин Hg2(NO3)2. За формулою (3.13) обчислюють масу наважки зразка, що містить відповідний хлорид (~50%), з розрахунку на мірну колбу об’ємом 100 мл. Готують розчин зразка (див. розд. 3.1). Методом піпетування (аліквота розчину 10 мл) визначають вміст хлориду у розчині, титруючи його розчином Hg2(NO3)2, як це описано вище. Виконують трип’ять титрувань. За формулами (3.15) та (3.18) обчислюють вміст хлориду, fE(Cl)=1, fE(Hg2(NO3)2)=1/2. Результати аналізу обробляють методом математичної статистики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]