Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GRAVIMETRIChNIJ_TA_TITRIMETRIChNIJ_ANALIZ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
680.96 Кб
Скачать

3.4. Редоксиметрія (окисно-відновне титрування)

Окисно-відновні реакції використовують у титриметричному аналізі для визначення Феруму, Хрому, Мангану, Купруму, Ванадію та інших металів, а також деяких аніонів.

Кількісною характеристикою перебігу цих реакцій є редокспотенціал E, який змінюється у процесі титрування. Характер цієї зміни має велике значення для встановлення точки еквівалентності, правильного вибору потрібного індика-тора, зміщення рівноваги реакції та ін. У точці еквівалентності для реакції

a Red1+ b Ox2 a Ox1+ b Red2

Eт.е= , (3.26)

де E і E —стандартні потенціали першої та другої окисно-відновних півреакцій.

Точку еквівалентності фіксують за допомогою окисно-відновних інди-каторів. Якщо робочий розчин інтенсивно забарвлений (наприклад KMnO4), то можливе безіндикаторне титрування. Механізм дії індикаторів різний. Це можуть бути речовини, які специфічно взаємодіють з однією із речовин, що беруть участь у реакції (SCN- з Fe2+; крохмаль з J2) або необоротно окисню-ються (метиловий оранжевий та метиловий червоний знебарвлюються внаслідок окиснення бромом). Окисно-відновні індикатори оборотно зміню-ють свій колір внаслідок окиснення або відновлення, взаємодіючи з титрантом, а окисна та відновна форми індикатора відрізняються забарвленням:

IndOx + n e IndRed

колір I колір II.

Для таких індикаторів

pT = E , (3.27),

де E стандартний електродний потенціал індикатора; nкількість елек-тронів, які беруть участь у редокспроцесі.

Підбирають індикатор так, щоб його pT збігався зі стрибком на кривій титрування; значення потенціалу в точці еквівалентності повинно бути близьке до E (табл. 3.2).

Таблиця 3.2.Характеристики деяких індикаторів методу редоксиметрії

Індикатор

Колір форми

E , В

n

окиснена

відновлена

N-фенілантранілова кислота

червоний

безбарвний

1,08

2

Дифеніламін

фіолетовий

безбарвний

0,76

2

Залежно від використовуваного титранту розрізняють декілька видів титрування: перманганатометричне, біхроматометричне, броматометричне, йодометричне та ін.

3.4.1. Перманганатометрія

Метод перманганатометричного визначення грунтується на реакції окис-нення відновників калію перманганатом. Залежно від pH розчину MnO4- відновлюється до Mn (II), Mn (IV) або Mn(VI). У сильнокислому розчині процес відновлення описують таким рівнянням півреакції:

MnO4- + 8 H3O+ + 5e Mn2+ + 12 H2O; = 1,51 В.

У слабкокислому, нейтральному та слабколужному розчині іон MnO4- віднов-люється до Mn (IV):

MnO4- + 4 H3O+ + 3e MnO2 + 6 H2O; = 0,59 В.

У сильнолужному середовищі MnO4- відновлюється до Mn (VI):

MnO4- + e MnO42-; = 0,56 В.

Оскільки півреакція відновлення іона MnO4- у сильнокислому середовищі характеризується найвищим значенням стандартного редокспотенціалу, то в методі перманганатометрії використовують саме цю реакцію, тобто проводять титрування у сильнокислому середовищі. Більшість визначень виконують у сульфатнокислому середовищі, якщо наявна хлоридна кислота, можливе част-кове окиснення хлорид-іонів перманганатом. У цьому випадку для зменшення дії спряженого окиснення іонів хлориду додають сіль Mn (II) або зв’язують іони Mn (III), які утворюються, у комплекс. Нітратна кислота, особливо та, що містить оксиди Нітрогену, непридатна, оскільки може спричинити деякі побічні процеси.

Стандартизація розчину калію перманганату. Калій перманганат не відповідає вимогам, які ставлять до первинних стандартів. Препарат звичайно містить певну кількість домішок манган діоксиду. Крім того, концентрація розчину KMnO4 з часом зменшується внаслідок окиснення ним домішок орга-нічних речовин, що потрапляють у розчин як забруднення. Тому робочий розчин KMnO4 готують спочатку приблизної концентрації (CE~0,005 моль/л), а потім визначають його концентрацію за первинним стандартом (переважно H2C2O4.2 H2O, Na2C2O4, As2O3).

Процес взаємодії іона перманганату з іоном оксалату складний:

2 MnO4- + 5 C2O42- + 16 H3O+ Mn2+ + 10 CO2 + 24 H2O.

Він проходить декілька стадій з утворенням Mn (VI), Mn (IV), Mn (III) і їхніх оксалатних комплексів. Швидкість взаємодії невисока, але якщо є каталізатор Mn2+, реакція перебігає досить швидко з утворенням оксалатних комплексів Mn(III): MnC2O4+ (червоний), Mn(C2O4)2- (жовтий), Mn(C2O4)33- (червоний), між якими швидко встановлюється рівновага. Цей процес можна описати схемою

MnO4- +4 Mn2++ 5n C2O42- +8 H3O+ 5 Mn(C2O4)n(3-2n)+ +10 CO2 + 12 H2O, n: 1-3.

Більшість авторів вважає, що ця реакція має декілька стадій. Спочатку утворюється манганат:

MnO4- + MnC2O4  MnO42- + MnC2O4+.

Утворений іон MnO42- у кислому розчині відновлюється іонами Mn2+ до Mn(III) за схемою

Mn (VI) + Mn (II)  2 Mn (IV);

Mn (IV) + Mn (II)  2 Mn (III).

Ці комплекси повільно розкладаються з утворенням Mn2+ і CO2:

Mn(C2O4)n(3-2n)+ Mn2+ + 2n CO2, n: 1-3.

На початку титрування, поки не утворився Mn2+, розчин KMnO4 знебар-влюється повільно. Після нагромадження в системі іонів Mn2+ знебарвлення прилитого розчину KMnO4 прискорюється. Тому для прискорення взаємодії іонів перманганату й оксалату розчин оксалату попередньо нагрівають до 7080С. У цій реакції fE(KMnO4) =1/5, fE(H2C2O4)= 1/2.

Реагенти: H2C2O4. 2 H2O, перекристалізований;

H2SO4 (1:4) розчин;

KMnO4, ~ 0,01 М розчин.

Методика визначення. Для визначення концентрації розчину KMnO4 використовують розчин H2C2O4 з концентрацією CE=0,05 моль/л, який попе-редньо виготовляють розчиненням у мірній колбі (див. розд. 3.1). Наважку обчислюють за формулою (3.12), M(H2C2O4. 2 H2O)=126,07 г/моль. Після приго-тування первинного стандартного розчину його концентрацію обчислюють за формулою (3.12) (fE(H2C2O4) = 1/2).

Концентрацію KMnO4 визначають титруванням розчином H2C2O4. Піпеткою відбирають 10 мл розчину оксалатної кислоти та переносять його у конічну колбу на 100150 мл (готують одночасно дві проби), доливають мірним циліндром 10 мл H2SO4 і нагрівають на піщаній бані до 7080С. Розчин не можна нагрівати до кипіння, бо тоді можливий розклад

H2C2O4  CO2 + CO + H2O.

До гарячого розчину H2C2O4 з бюретки додають декілька крапель розчину KMnO4 і, перемішуючи вміст колби, чекають, поки зникне рожеве забарвлення. Наступні порції калію перманганату додають швидше, але тільки після знебар-влення розчину. Титрування вважають закінченим, коли від останньої краплі прилитого розчину KMnO4 забарвлення розчину в колбі не зникає протягом 30с. Оскільки розчин KMnO4 забарвлений, то об’єм у бюретці вимірюють за верхнім краєм рідини. Концентрацію розчину KMnO4 обчислюють за формулою (3.11). Результати аналізу обробляють методами математичної статистики.

Визначення Феруму. Суть методу полягає в окисненні Феруму (II) в кис-лому середовищі розчином KMnO4:

MnO4- + 5 Fe2+ + 8 H3O+ Mn2+ + 5 Fe3+ +12 H2O.

Метод застосовують для визначення Феруму в рудах, шлаках, силікатах. Для переведення Феруму в розчин досліджувані матеріали обробляють кисло-тами або сплавляють з натрію карбонатом. Після такої обробки частина Феруму (II) може окиснитись до Феруму (III), тому перед титруванням Ферум (III) необ-хідно відновити. Як відновник переважно використовують станум (II) хлорид:

2 [FeCl4]- + [SnCl4]2- 2 Fe2+ + [SnCl6]2- + 6 Cl-.

Надлишок стануму (II) хлориду окиснюють розчином HgCl2:

[SnCl4]2- + 2 HgCl2  [SnCl6]2- + Hg2Cl2.

Осад каломелі майже не окиснюється перманганатом. У випадку утворен-ня металічної ртуті (чорний осад), що може випасти при великому надлишку стануму (II), для визначення треба взяти нову порцію розчину Феруму (III) і повторити відновлення. Зіпсовану пробу з осадом металічної ртуті виливають в окрему посудину і добре її закривають корком. Ртуть не можна зливати у раковину! У процесі титрування концентрація іонів Феруму (III) збільшується і розчин поступово забарвлюється у жовтий колір, що заважає фіксації точки еквівалентності. Тому іони Феруму (III) зв’язують у безбарвний фосфатний комплекс, для чого перед титруванням до розчину додають фосфатну кислоту:

Fe3+ + 2 H3PO4 + 3 H2O H3[Fe(PO4)2] + 3 H3O+.

Реагенти: KMnO4, стандартизований розчин;

H2SO4 (1:4) розчин;

H3PO4, концентрований розчин;

зразок, що містить Ферум (III).

Методика визначення. За приблизним вмістом Феруму у зразку обчислю-ють його наважку з розрахунку на мірну колбу об’ємом 100 мл та концентра-цію 0,05 М (формула (3.13)). Розчиненням зразка готують розчин, як це описано в розд. 3.1, під час розчинення додають 2025 мл H2SO4 (1:4) для запобігання гідролізу. Якщо після тривалого перемішування розчин є каламутним, то його обережно нагрівають на водяній бані. Після розчинення та охолодження розчин у мірній колбі доводять водою до мітки.

Піпеткою відбирають аліквоту розчину (10 мл) та переносять у колбу для титрування, після чого додають 1015 мл розчину H2SO4, 23 мл розчину H3PO4 і титрують розчином KMnO4 до появи рожевого забарвлення, яке не зникає протягом 2030 с. Виконують трип’ять титрувань. За даним кожного титру-вання за формулою (3.15) з урахуванням (3.18) обчислюють вміст Феруму у зразку (fE(KMnO4) = 1/5, fE(Fe) = 1). Результати обробляють методами матема-тичної статистики.

Визначення Мангану (II). Калій перманганат окиснює іони Мангану (II) у нейтральному або слабколужному середовищі до MnO2:

2 MnO4- + 3 Mn2+ + 6 H2O 5 MnO2+ 4 H3O+.

Випадання бурого осаду (гідратованого манган діоксиду MnO(OH)2) ство-рює певні труднощі при визначенні кінця титрування, тому, виконуючи аналіз, потрібно дотримуватися рекомендованої методики.

Як видно з рівняння реакції, зменшення концентрації іонів H3O+ у розчині, яке можна досягти введенням іонів OH-, тобто лугу, викликає зміщення рівно-ваги вправо. Однак надмірне збільшення концентрації іонів OH- може спричи-нити перебіг побічної реакції  окиснення Мангану (II) киснем повітря:

Mn2+ + 2 OH- + 1/2 O2 MnO(OH)2.

Найсприятливішим середовищем для визначення Мангану (II) є розчин з pH 56. За цих умов майже не відбувається окиснення Мангану (II) киснем повітря, а концентрація іонів H3O+ є цілком достатньою для зміщення рівноваги реакції вправо. Ще однією особливістю перманганатометричного визначення Мангану є те, що MnO(OH)2 може утворювати солі з деякими основами або помітно адсорбувати катіони, зокрема і Мангану (II). Для видалення з осаду адсорбованих іонів у розчин додають іони Цинку (II), які витісняють іони Mn2+:

Mn(MnO3) + Zn2+  Zn(MnO3) + Mn2+.

Якщо у розчині є іони Fe3+, то рекомендують додавати цинк оксид, оскіль-ки останній осаджує іони Феруму:

2 Fe3+ + 3 ZnO + 3 H2O  2 Fe(OH)3 + 3 Zn2+.

Титрування можна проводити, не відокремлюючи осаду феруму гідро-ксиду. Якщо немає солей Феруму, замість оксиду додають невелику кількість розчинної солі Цинку (ZnSO4, ZnCl2).

Реагенти: KMnO4, стандартизований розчин, CE = 0,05 М;

NH3, 2 М розчин;

HCl, 2 М розчин;

ZnO, водна суспензія;

контрольний розчин солі Mn(II)

Методика визначення. До одержаного кислого розчину, який містить 0,050,1 г Мангану, краплями додають водний розчин аміаку або натрію карбо-нату до появи каламуті, яка не зникає під час перемішування (ознака повної нейтралізації вільної кислоти). Одержану каламуть розчиняють у декількох краплях хлоридної кислоти, до прозорого розчину додають скаламучений з водою цинк оксид, доки на дні колби не почне утворюватися білий осад (над-лишок ZnO). Якщо є Ферум, виділяється також червоно-бурий осад феруму (III) гідроксиду.

Підготовлений для титрування розчин розводять до 250300 мл кип’ячою водою і, перемішуючи, по краплях додають до нього розчин калію перман-ганату. Кожну нову порцію KMnO4 додають лише після того, як осяде бурий осад MnO2 і розчин над осадом стане прозорим. Титрування вважають закінченим, коли розчин над осадом від додавання однієї краплі калію перман-ганату забарвиться у фіолетово-рожевий колір. Перше титрування дає лише орієнтовний результат. Під час другого і третього титрувань основну кількість калію перманганату доливають відразу, добре перемішуючи при цьому вміст колби. Решту розчину, приблизно 1 мл до закінчення титрування, додають по краплях. Під час титрування розчин весь час повинен бути нагрітим майже до кипіння.

Обчислюючи результати, слід пам’ятати, що іон MnO4- відновлюється до MnO2, fE(KMnO4) = 1/3. Масу Мангану в розчині обчислюють за формулою (3.14), fE(Mn) = 1/2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]