Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. роб.ІНСТ. з Н.Х.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
234.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ «Калуський політехнічний коледж»

Методичні вказівки

ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

з дисципліни «Загальна та неорганічна хімія»

напряму підготовки 0513

для студентів спеціальностей:

5.05130102 «Виробництво неорганічних речовин»

5.05130101 «Виробництво органічних речовин»

денної форми навчання

Підготував викладач:_______________ Мацибурка Т.Г.

Розглянуто та схвалено

на засіданні циклової комісії

__________________________________

Протокол №___________від__________р.

м. Калуш

2012

Укладач: Мацибурка Тарас Григорович, викладач навчальної дисципліни «Загальна та неорганічна хімія», методист.

Інструктивні матеріали до лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Загальна та неорганічна хімія» для студентів спеціальності:

5.05130101 «Виробництво органічних речовин» та

5.05130102 «Виробництво неорганічних речовин», Калуш, 2012, 40 с.

Інструктивні матеріали для викладачів та студентів до вивчення курсу «Загальна та неорганічна хімія», включають:

- інструкції до дванадцяти лабораторних робіт (з друкованою основою);

- додатки 1-4: правила техніки безпеки при роботі в хімічній лабораторії; токсичність неорганічних речовин та попередження отруєнь; хімічні опіки та їхнє попередження; вміст аптечки.

В інструкціях з друкованою основою наведені: назви тем, мета, обладнання, порядок виконання дослідів, лінійна основа для запису студентом спостережень, рівнянь реакцій, обчислень, висновків, а також відповідей на запитання і завдання. Це дає студенту алгоритм дій при здійсненні хімічного експерименту, а викладачу - об’єктивно оцінити студентську роботу та здобуті знання.

Рекомендовано до видання комісією природничо-наукових дисциплін

ДВНЗ «Калуський політехнічний коледж»,

(протокол №1 від ___ вересня 2012 р.)

2

Передмова

Враховуючи те, що хімія – наука експериментальна, особлива увага приділяється лабораторним заняттям з загальної та неорганічної хімії, адже в основі пізнання хімічних явищ лежить експеримент, який є джерелом знань, засобом закріплення навичок, способом контролю якості засвоєння матеріалу і сформованості вмінь. До того ж, лабораторні роботи допомагають засвоїти закони і теоретичні положення загальної та неорганічної хімії, знайомлять з властивостями найважливіших неорганічних речовин і способами їх добування, прищеплюють навички проведення хімічних експериментів.

Для успішного засвоєння студентами знань навчальної дисципліни «Загальна та неорганічна хімія» передбачено 12 лабораторних робіт.

Тематика лабораторних робіт відповідає чинній програмі з загальної та неорганічної хімії для ВНЗ 1-2 р. а.. Зміст експерименту узгоджений з вимогами навчальної програми щодо засвоєння основних понять, умінь і навичок. Де це потрібно, дослідження передбачені в кількох варіантах, наприклад: добудьте одну і ту ж сіль кількома способами з різних реагентів.

Окремі лабораторні досліди, що вказані в інструктивних матеріалах, можуть бути замінені іншими, але за тією ж тематикою.

Лабораторні роботи рекомендується проводити крапельним методом (напів- мікрометод), що навчає студентів вести спостереження, економить час на проведення експерименту, зменшує розхід реактивів, сприяє зменшенню попаданню парів реагентів у повітря лабораторії.

Перед початком проведення лабораторних дослідів потрібно повторити зі студентами правила безпеки праці в хімічній лабораторії, адже при виконанні більшості дослідів будуть використовуватись розчини їдких речовин – кислот, лугів, солей. Запитання і завдання, що виносяться на лабораторну роботу необхідно включати в самостійну позааудиторну підготовку студентів. Практична підготовка студентів забезпечується також виконанням вправ і рішенням задач, які студенти не змогли вирішити самостійно позааудиторно.

Для організації і проведення лабораторних робіт розроблені інструкції з друкованою основою. Вони містять своєрідний алгоритм дій студента під час виконання та оформлення хімічного експерименту. В інструкціях зазначаються тема, мета, обладнання, порядок виконання роботи, що включає послідовність дій дослідження, спостереження, рівняння реакцій, висновки, контрольні запитання і завдання.

Інструкції з друкованою основою дають змогу лаборанту швидко й оперативно підготовити все необхідне для лабораторного заняття, а студентам усунути потреби у довгому переписуванні лабораторних інструкцій, що вивільняє їх час.

Студент, опрацьовуючи інструкцію, знайомиться зі суттю дослідів, власноруч записує у потрібних лінійках спостереження, рівняння хімічних реакцій та висновки, дає відповіді на запитання і завдання, підтверджуючи здобуті практичні навички теоретичними знаннями.

Інструкції з друкованою основою націлює студента не тільки на запис ознак реакцій, рівнянь проведених реакцій, висновків про спостережувані явища, але і на заповнення певних таблиць. Наприклад, у лабораторній роботі №1 необхідно заповнити таблицю «Дія індикаторів на розчини кислот та лугів», у лабораторній роботі №9 - таблицю «Витіснення одних металів іншими з розчинів їх солей». Отже, в інструкціях з друкованою основою подана форма звіту про хімічний дослід і лабораторну роботу вцілому.

Упродовж всього лабораторного заняття викладач має керувати роботою студентів, перевіряти й оцінювати її. Оскільки в інструкції з друкованою основою друкований текст легко розрізнити від писаних студентом рівнянь реакцій, висновків, відповідей, то ця обставина полегшує перевірку лабораторних звітів. Бали нараховуються за кожний правильно виконаний і оформлений експеримент, опрацьоване запитання та розв’язане завдання. Враховуючи виховне значення лабораторної роботи, при оцінюванні треба зважати на додержання студентом правил безпеки праці, акуратність виконання експерименту та оформлення звіту.

Лабораторні інструкції складено таким чином, щоб студент ще вдома, до проведення хімічного експерименту, вписав необхідні дані в порожні лінійки друкованої основи, т. б. на початок заняття він вже повинен мати чіткі записи рівнянь хімічних реакцій, що передбачені в дослідах, знати ознаки цих реакцій і які зміни слід очікувати. До кінця заняття студент повинен повністю оформити звіт про виконану лабораторну роботу і здати на перевірку викладачу. Захист роботи здійснюється у день її виконання. Студент не допускається до виконання наступної лабораторної роботи у випадку, якщо він не здав звіт попередньої роботи або не захистив її на позитивну оцінку.

Інструкції для лабораторних робіт на друкованій основі є важливим дидактичним засобом підвищення ефективності хімічного експерименту і джерелом стимулювання пізнавальної діяльності студента.

Інструктивні матеріали до лабораторних робіт розроблені на основі підручника „Загальна та неорганічна хімія”. Практикум / М.С. Слободяник, Н.В. Улько, К.М. Бойко, В.М. Самойленко. –К. Либідь, 2004 р. і відповідають змістові навчальної програми дисципліни «Загальна та неорганічна хімія» для ВНЗ 1-2 р. а., 2011 р..

Інструктивні матеріали будуть корисними для викладачів, студентів, керівників хімічних гуртків.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ «Калуський політехнічний коледж»

Журнал лабораторних робіт

з загальної та неорганічної хімії

-----------------------------------------------------------------------------------------

студента(ки) групи ІІ-ВНР

Перевірив: Мацибурка Т.Г.

м. Калуш

2012

Зміст

  1. Передмова……………………………………………………………..3-4

  2. Основна частина:

2.1. Лабораторна робота №1

«Правила техніки безпеки під час роботи в хімічній лабораторії. Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами; будова полум’я» ..………………………………………………………………………7-10

2.2. Лабораторна робота №2

«Окисно-відновні реакції»…………………………………………………11-13

2.3. Лабораторна робота №3

«Виготовлення розчинів певної концентрації»…………………………14-16

2.4. Лабораторна робота №4

«Реакції йонного обміну між розчинами електролітів»………………..17-19

2.5. Лабораторна робота №5

«Гідроліз солей»……………………………………………………………20-22

2.6. Лабораторна робота №6

«Властивості галогенів та їхніх сполук»………………………………….23-25

2.7. Лабораторна робота №7

«Добування амоніаку і дослід з ним»…………………….………………26-28

2.8. Лабораторна робота №8

«Добування карбон(IV) оксиду, взаємоперетворення карбонатів і гідрокарбонатів»……………………………………………………………29-32

2.9. Лабораторна робота №9

«Хiмiчнi властивості металів»…………………………………………….33-36

2.10. Лабораторна робота №10

«Добування і вивчення властивостей сполук Цинку, Алюмінію,

Плюмбуму, Стануму»………………………………………………………37-39

2.11. Лабораторна робота №11

«Властивості сполук Хрому та Мангану»…………………………………40-42

2.12. Лабораторна робота №12

«Сімейство Феруму»..…………………………………………………….....43-45

  1. Додатки:

    1. Правила техніки безпеки при роботі в хімічній лабораторії ………46

    2. Токсичність неорганічних речовин та попередження отруєнь..…...47

    3. Хімічні опіки та їхнє попередження………………………………….48

    4. Відсотковий вміст і густина розчинів деяких кислот при 20о С……49

  2. Література…………………………….………………..………………50