Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичний зошит АНАЛІЗ 22.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
657.41 Кб
Скачать

Тема 2: Методика факторного аналізу

Центральним прийомом економічного аналізу є прийом елімінування, за допомогою якого вдається виявити вплив факторів на економічні показники. Розрізняють фактори кількісні (площа посіву, поголів’я худоби, кількість працівників та техніки і т. д.) і якісні (урожайність, продуктивність, виробіток на одну машину, заробіток працівників та ін.).

Характер впливу цих факторів на економічні показники може бути:

- одностороннім, якщо всі вони впливають або прямо пропорційні, або обернено пропорційні;

- різностороннім, коли частина факторів впливає прямо пропорційно, а частина обернено пропорційно.

З безлічі факторів на перше місце ставлять кількісні, а якісні – на наступні.

Якщо має місце односторонній вплив факторів на економічні показники, то зміна планової величини фактора (0) фактичною (1) здійснюється з ліва на право за так званим правилом „лівої руки” (ланцюгових підстановок), і другий метод - це метод обчислення різниць.

Під час використання методу ланцюгових підстановок спочатку визначають додатковий показник (умовний валовий збір) з фактичної посівної площі при плановій урожайності (фактичну посівну площу множать на планову урожайність (Пф*Упл):

а) різниця між умовним і плановим валовим збором показує зміну валового збору за рахунок зміни розміру посівної площі (У-П);

б) різниця між фактичним і умовним валовим збором показує зміну валового збору за рахунок зміни урожайності (Ф-У).

Суть методу ланцюгових підстановок полягає в тому, що планові головні фактори послідовно замінюють на фактичні і одержаний після заміни результат перевіряють з попереднім.

Під час використання методу обчислення абсолютних різниць користуються такими правилами:

а) різниця між фактичною і плановою посівною площею, помножена на планову урожайність, показує зміну валового збору за рахунок зміни посівної площі;

б) різниця між фактичною і плановою урожайністю, помножена на фактичну посівну площу, показує зміну валового збору за рахунок зміни урожайності.

Завдання 1

Провести аналіз впливу основних факторів на зміну валового збору сільськогосподарських культур способом визначення абсолютних різниць. Заповнити аналітичну таблицю. Написати висновки і пропозиції.

Назва культури

Площа, га

Урожайність, ц/га

Валовий збір, ц

Відхилення від минулого року, +; -

минулий рік

звітний рік

відхилення, + ; -

минулий рік

звітний рік

відхилення, +; -

минулий рік

звітний рік

всього

В т.ч від

площі

Урожй-ності

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Картопля

190

181

131

139

Овочі відкритого ґрунту

60

71

174

183

Завдання 2

Провести аналіз впливу факторів на зміну валового збору методом ланцюгових підстановок. Заповнити аналітичну таблицю. Написати висновки і пропозиції.

Вид продукції

Площа посіву, га

Урожайність, ц/га

Валовий збір, ц

Відхилення, +; -

минулий рік

звітний рік

минулий рік

звітний рік

минулий рік

умовно

звітний рік

всього

В т.ч.за рахунок

площі

урожайності

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Картопля

190

181

131

139

Овочі відкритого ґрунту

60

71

174

183

Висновки____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Пропозиції_________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 3

Провести обчислення впливу трудових факторів на зміну обсягу виробництва за допомогою прийому відсоткових різниць.

Показники

Минулий період

Звітний період

Відхилення +; -

Зміна у відсотках,%

Середньоспискова чисельність працівників, осіб.

549

540

Обсяг промислової продукції, тис.грн.

3200,0

3320,0

Відпрацьовано всіма працівниками за рік:

  • днів

132858

129600

  • годин

1062864

997920

Висновки_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Пропозиції_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Методичні поради:

Вплив трудових факторів на зміну обсягів виробництва за допомогою прийому відсоткових різниць проводиться з урахуванням таких правил:

  1. Для розрахунку впливу зміни чисельності робітників на відхилення за обсягом виробленої продукції потрібно плановий обсяг продукції помножити на відсоток перевиконання (недовиконання) плану щодо чисельності робітників.

  2. Щоб визначити вплив зміни кількості днів, відпрацьованих одним працівником за рік, на відхилення за обсягом виробленої продукції потрібно помножити плановий обсяг продукції на різницю між відсотком виконання плану за загальною кількістю відпрацьованих днів усіма робітниками і відсотком виконання плану із середньоспискової чисельності працівників.

  3. Приріст обсягу виробництва продукції внаслідок зміни середньої тривалості робочого дня, тобто внутрішньо-змінних простоїв, обчислюється шляхом множення планового обсягу продукції на різницю між відсотками виконання плану зі загальної кількості годин, відпрацьованих всіма робітниками, і загальної кількості відпрацьованих ними днів.

  4. Вплив зміни середнього денного виробітку на відхилення за обсягом виробництва продукції обчислюється шляхом множення різниці між відсотком виконання плану зі загальної кількості відпрацьованих усіма робітниками годин.