Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗ Н.Е. 1.1 (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
748.54 Кб
Скачать
  1. Урядова інформаційно-аналітична система збирання, оброблення, передавання та збереження моніторингової інформації з нс.

«УІАС НС»

УІАС НС (Урядова інформаційно-аналітична система з питань надзвичайних ситуацій) призначена для інформаційно-аналітичної підтримки процесів підготовки, прийняття та контролю управлінських рішень стосовно надзвичайних ситуацій (НС).

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А від 7 квітня 1995 р. N 250 Про Програму створення Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій на 1995 рік

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А від 16 грудня 1999 р. N 2303

Про створення Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій

{ Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 1646 ( 1646-2000-п ) від 03.11.2000 N 430 ( 430-2002-п ) від 29.03.2002 }

З метою інформаційно-аналітичного забезпечення процесів підготовки, прийняття та контролю виконання рішень з питань надзвичайних ситуацій Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Програму створення Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій на 2000-2002 роки (далі - Програма), що додається.

ПРОГРАМА створення Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій на 2000-2002 роки

Україна є найбільш критичним регіоном Європи за техногенним навантаженням та потенційною небезпекою шкідливих виробництв для населення і навколишнього природного середовища. Екологічна небезпека поглиблює соціально-політичну напругу. Це стає об'єктивними причинами збільшення кількості аварій і катастроф природного та техногенного характеру.

Успішне запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідація їх наслідків неможливі без урахування екологічних, соціально-економічних та інших передумов. Ця Програма спрямована на створення в Україні єдиної Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій (далі - УІАС НС).

1. Основні цілі та завдання Програми

Основними цілями Програми є:

забезпечення керівництва Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України, центральних органів виконавчої влади, обласних, міських, районних держадміністрацій достовірною інформацією, пов'язаною з екологічною безпекою, в тому числі ядерною, та надзвичайними ситуаціями (далі - НС);

забезпечення сумісності інформації щодо запобігання виникненню НС чи ліквідації їх наслідків на основі використання єдиних принципів побудови баз даних, єдиної сертифікованої картографічної інформації, єдиних класифікаторів стандартів;

забезпечення оперативного доступу до інформаційних ресурсів УІАС НС;

науково обґрунтоване прогнозування можливого виникнення НС та їх наслідків;

забезпечення інформаційної взаємодії та координації роботи органів виконавчої влади щодо запобігання виникненню НС чи ліквідації їх наслідків.

Для реалізації зазначених цілей слід виконати такі завдання:

провести аналіз технології інформаційної взаємодії органів виконавчої влади щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків:

визначити вимоги до створення УІАС НС;

визначити джерела надходження інформації до УІАС НС;

опрацювати механізми інформаційної взаємодії у рамках УІАС НС;

розробити специфікації на програмно-апаратне забезпечення УІАС та провести інсталяцію загальносистемних програмних засобів, налагодити зв'язок між її структурними елементами тощо;

визначити основні функції УІАС НС;

розробити комплекс функціональних завдань, розв'язання яких буде здійснюватися на різних рівнях УІАС НС;

створити службу для забезпечення функціонування УІАС НС;

розробити нормативно-правове забезпечення тощо.

2. Етапи реалізації Програми

Передбачається три етапи реалізації Програми.

Перший етап (2000 рік) - проведення робіт із створення типового комплексу УІАС НС, який включає мінімально необхідну сукупність комп'ютерних, телекомунікаційних, системних і прикладних програмних засобів та основних баз даних, які забезпечують ефективне впровадження інформаційних технологій та вирішення визначених завдань у обмеженій кількості.

Другий етап (2001 рік) - проведення робіт із створення спеціалізованого комплексу УІАС НС шляхом доповнення типового комплексу необхідними для конкретної організаційної структури додатковими апаратно-програмними компонентами та базами даних, а також шляхом впровадження додаткових інформаційних технологій.

Третій етап (2002 рік) - проведення робіт із створення пускового комплексу УІАС НС шляхом функціонального та географічного розширення спеціалізованого комплексу. Пусковий комплекс включатиме всі структурні елементи базового комплексу УІАС НС та визначену множину додаткових.

Впровадження окремих структурних елементів УІАС НС планується після завершення розробок необхідних технологій та засобів, а також у міру готовності кадрового, технічного і нормативно-правового забезпечення відповідних органів виконавчої влади.

3. Заходи з реалізації Програми

На створення УІАС НС спрямовано заходи, що додаються до цієї Програми, і визначають такі напрями робіт:

нормативно-правове забезпечення; створення центральної підсистеми; створення функціональних та територіальних підсистем; створення підсистеми забезпечення.

УІАС НС вирішує задачі обробки, аналізу та надання керівництву органів виконавчої влади повної та достовірної інформації щодо НС при ліквідації їх наслідків, а також прогнозування та моделювання виникнення та розвитку НС.

Збір інформації

На цей час система діє цілодобово в режимі on-line в усіх територіальних органах управління МНС України.

Система забезпечує збір повного спектру інформації щодо НС з територіальних підрозділів МНС та централізований контроль над процесом збору цієї інформації. Система має програмний інтерфейс інтеграції з системами оперативно-диспетчерського управління (СОДУ)

Збереження та оперативна обробка

УІАС НС забезпечує збереження інформації в єдиній централізованій базі даних. Оперативно-чергові підрозділи центрального апарату МНС України за допомогою системи щоденно здійснюють моніторинг стану НС на території країни та формують довідки та оперативні звіти для керівництва органів виконавчої влади.

Аналітична обробка

Аналітичні підрозділи центрального апарату МНС України за допомогою системи вирішують задачі аналізу та прогнозування розвитку та виникнення НС.

Ці задачі вирішуються в системі з використанням технології OLAP-аналізу та просторового аналізу засобами ГІС-технологій.

Віддалений доступ

WEB-портал Системи призначений для спрощеного доступу користувачів до централізованого інформаційного ресурсу Системи

За допомогою УІАС НС вирішуються наступні задачі:

  • інформування та моніторинг;

  • аналіз та прогнозування;

  • планування заходів і підготовка рішень;

  • контроль за виконанням рішень та заходів.

Науково-методичне керівництво проектом виконувалося Інститутом проблем реєстрації інформації Національної Академії Наук України. Активну участь у розробці та впровадженні приймали спеціалісти та керівництво МНС України, Державне підприємство "Українські спеціальні системи зв'язку", компанії "ГІС-Аналітик", "Спаеро Плюс", та інші.