Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗ Н.Е. 1.1 (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
748.54 Кб
Скачать

Методичні вказівки

студентам для організації

Самостійної позааудиторної роботи

з навчальної дисципліни

« ___________ Цивільний захист___________»

Змістовий модуль № 1

«.»

Тема: Моніторинг та аналіз виникнення і розвитку надзвичайних ситуацій

(Н.Е 1.)

Методичні вказівки склала

ст. викл., Стратійчук Н.А.

Чернівці

1 Актуальність теми: Кількісний аналіз небезпек, знання методів оцінки ризиків у різних сферах людської діяльності визначає значимість теми для майбутньої професійної діяльності.Оцінка рівня небезпеки дає можливість прогнозувати наслідки можливих небезпек та визначати шляхи управління ризиком у будь-якій сфері виробничої та побутової діяльності. Оцінка та управління ризиками (Loss Control Management) здійснюється у світі з 1978р. Вона охоплює економічні, фінансові, страхові та інші ризики. В Європейському Союзі оцінка ризику передбачена директивою 1989р.89391.EW9. Систематична ідентифікація небезпек дозволяє виявляти їх та своєчасно усувати. Джерелами небезпек можуть бути технологія, природні явища, поведінка людей та ін. Ризик може бути припустимий та неприпустимий.

У стандарті OHSAS 18001 термін безпека визначений як відсутність неприпустимого ризику. Керівники та працівники повинні вміти ідентифікувати небезпеки та визначати рівень ризику, щоб не перевищувати рівень припустимого.

Вміння реально оцінювати збитки від надзвичайної ситуації, що спричинена високими ризиками дозволяє планувати економічно обгрунтовані превентивні заходи, щодо попередження та мінімізації наслідків надзвичайної ситуації.

2. Навчальна мета:

Студент повинен:

Знати: -роль держави у сфері захисту населення і територій від НС,законодавчу базу у сфері цивільного захисту;

-складові Єдиної державної системи цивільного захисту (ЄДС ЦЗ) від НС

-сили і засоби ЄДС ЦЗ

-режими функціонування ЄДС ЦЗ

-завдання державної комісії з НС

-Галузевий моніторинг за станом безпеки

Вміти:

-визначати режим функціонування ЄДС ЦЗ та заходи , шо проводяться за даного режиму.

3. Поради студенту:

3.1 Зміст теми: (додається )

НС, причини виникнення та складові системи їх моніторингу. Галузевий моніторинг за станом безпеки у відповідній сфері відповідальності центральних органів виконавчої влади. Найменування та визначення основних показників джерел природних НС та номенклатура, позначення, розмірність і порядок визначення параметрів уражальних чинників джерел техногенних НС, які контролюються і підлягають прогнозуванню.