Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3 План і карта.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

3.2 Масштаб

Часто виміряну відстань треба зобразити на папері. Для цього її зменшують за допомогою масштабу. Мacштаб показує, у скільки разів справжні відстані зменшено або збільшено на папері. Іншими словами, масштаб показує, скільки метрів або кілометрів на місцевості заміняє 1 см на плані або карті. Наприклад, відстань від одного села до другого (10 км) треба позначити на папері. Зменшуємо цю відстань у 100 тис. раз, тоді на папері відрізок становитиме 10 см.

Є три основні види зображення масштабу: натуральний, числовий і лінійний. У початковій школі ми ознайомлюємо дітей із зображенням натурального масштабу. Наприклад, 1 см на рисунку відповідає 10 м на місцевості.

Числовий масштаб зображують у вигляді дробу, у якого числівник — одиниця (1), а знаменник — число, яке показує ступінь зменшення, наприклад 1:10000; 1:100000; 1:1 000000.

Лінійний масштаб уявляє пряму лінію, поділену на однакові відрізки. Ці відрізки відповідають певній відстані на зображуваній місцевості, поділки позначені цифрами. На картах основу масштабу прийнято за 1 см. Цифру 0, від якої починається відлік поділок на лінійному масштабі, звичайно ставлять не біля самого кінця масштабної лінії, а з відступом на одну поділку праворуч; на першому ж відрізку ліворуч від 0 наносять дрібніші поділки — міліметри. Лінійний масштаб порівняно, з числовим має ту перевагу, що дає можливість безпосередньо без обчислень визначити дійсну відстань на плані і карті.

На практиці під час роботи з планом і картою числовий масштаб часто доводиться переводити в натуральний, або лінійний. Для цього потрібно встановити, якій дійсній відстані відповідає 1 см на плані, потім помножити 1 см на знаменник числового масштабу і добуті сантиметри перетворити в більші міри: метри або кілометри. Наприклад, числовий масштаб 1:1000 показує, що дійсну відстань зменшено на плані в 1000 раз, це означає, що І см на плані відповідає в дійсності 1000 см, або 10 м. Щоб лінійний масштаб перевести в числовий, треба підрахувати, у скільки разів поділки лінійного масштабу менші від дійсної відстані. Наприклад, на лінійному масштабі 1 см зображає дійсну відстань в 10 км. В 1 км вміщується 100000см. Значить, дійсну відстань зменшено в 1 000000 разів і числовий масштаб буде 1:1 000000. Числовий і лінійний масштаби показують ступінь зменшення на плані і карті ліній, а не площ. Зменшення площі порівняно з її дійсними розмірами відбувається відповідно квадрату зменшення ліній. При масштабі 1:100 площа на плані буде менша від дійсної не в 100 разів, а в 1002, тобто в 10 000 разів. Для зображення великих територій використовують карти.

3.3 Географічні карти

Географічна карта – креслення поверхні Землі.

Класифікація географічних карт.

Географічні карти класифікують за різними критеріями.

За територіальним охопленням; за змістом; за масштабом; за призначенням; за рівнем синтезу змісту; за способом користування; за характером практичної спрямованості.

За територіальним охопленням існують:

карти світу, карти півкуль, карти груп мате­риків, карти окремих мате­риків, карти груп держав, карти окре­мих держав, карти частин держав, карти Світового океану, карти морів, карти заток, проток.

За змістом карти можна поділити на:

загальногеографічні оглядові, оглядово-топографічні, топографічні. До тематичних карт відносять карти –природних явищ(загальні), суспільних явищ(часткові) , карти граничної тематики.

За масштабом розрізняють:

Карти великомасштабні(1:10 000 до 1:200 000); середньомасштабні (1:200 000до 1:1 000 000); дрібномасштабні(дрібніші за масштаб 1:1000 000).

За призначенням можна виділити:

карти для народного господарства – універсального призначення, для інвентаризації і оцінки умов і ресурсів, для плану­вання, проек­тні, оперативно-господарські, навіга­ційні і шляхо­ві.

Спеціального призначення карти для освіти, науки, культури, навча­льні, науково-довідкові, куль­турно-освітні, турис­тські.

До спеціальних карт відносять і карти для оборо­ни країни(війсь­кові карти).

За рівнем синтезу змісту є аналітичні, синтетичні та комплексні

За способом користування карти поділяють на настільні та стінні.

За характером і практичної спрямованості виділяють карти:

констатаційні, оцінні, рекомендаційні, прогностичні.

Класифікація тематичних географічних карт може бути такою:

карти природних явищ та карти суспільних явищ, а також карти граничної тематики.

Тематичні карти в свою чергу поділяють на: геологічні, геофізичні, рельєфу земної поверхні та дна океанів, метеорологічні та кліматичні, океанографічні, гідрологічні, ґрунтів, ботанічні, зоогеографічні, медико-географічні, загальні фізико-географічні.

Серед карт суспільних явищ розрізняють карти: населення, економічні, науки та культури, обслуговування та охорони здоров'я, політичні та політико-адміністративні, історичні.

Карти граничної тематики – це: екологічні, природоохоронні, медико-географічні, медико-екологічні карти.

Звернемося до крупномасштабних карт.

Крупномасштабні карти називають топографічними. На них детально, відповідно до масштабу, зображають елементи природного, господарського і культурного ландшафту. Рельєф на таких картах наносять за допомогою горизонталей, які проводять через однакову кількість метрів.

Топографічні карти розраховані на детальне вивчення території, орієнтування по них, виконання точних вимірів і розрахунків. Такі карти використовують при плануванні земельних угідь, під час роботи по зрошенню або осушенню земель, будівництві гідроелектростанцій. Щоб прочитати топографічний план і карту, дати характеристику певної місцевості, треба знати умовні топографічні знаки.

Чим же відрізняється план від карти? Усі відмінності плану від карти пов'язані з величиною зображуваної території. План— це зображення невеликої ділянки поверхні, тому масштаб у нього крупний. Предмети носять більш детально, і частину умовних знаків дано в масштабі (можна виміряти ширину річки, дороги), який є єдиним для всього плану.

На картах зображують величезні території: область, материк, навіть усю Землю, враховуючи кривизну земної верхні за допомогою градусної сітки. Масштаб на карті дрібний і зберігається він не для всієї території.

На плані і карті по-різному визначають напрями. На плані напрям північ — південь показує стрілка, а на карті —меридіани, напрям захід — схід — паралелі.