Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
романенко.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

ББК У 26 Р 69

Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладі к (Лист № 1/11-1808 від 06.05.03)

Рецензенти:

Буковинський С.А., кандидат економічних наук, доцент (керіві Апарату Ради Національного банку України). л

Буряк Л.Д., кандидат економічних наук, професор (Київський Н ^аЦ|()нальний економічний університет)

Романенко О. Р.

Р 69 Фінанси: Підручник. - К: Центр навчальної лі^^тури, 2004. -312с. І8ЕШ 966-8253-40-Х

Розглянуто сутність, функції фінансів. їх місце і роль у системі р^у'Ч'ІілЬНИХ відносин. Надано характеристику окремих сфер і ланок фінансов^^Но-еми. Розкрито основи функціонування фінансової системи і фінансового мех</ зміст і призначення фінансів суб'єктів господарювання. міжнародник^ ''нансів. фінансового і страхового ринків. Значну увагу приділено теорії державі ,Сп 'Іианс'в і таким їх складовим як бюджету, державним цільовим фондам, у ІІ(*нвному кредиту. Надано характеристику сутності податків, податковій політиці і {|||^тковій системі держави. Навчальний матеріал доповнюється схемами і пит^ Ми для перевірки знань. .

I8ВN 966-8253-40-Х

Для студентів вищих закладів освіти, які навчаються за освітньо-п^ сійною програмою бакалавра з напряму •'Економіка і підприємництво".

© О.Р.Романенко, 2004 © Центр навчальної літератур ' ^004

Бібліотека

Ор)ХІВСг»КОГО

ГвхПіХуму

г

Сиьс«я:дар.сммг€

ІПіХуму

їв

етго -

ПЕРЕДМОВА

умовах ринкових відносин фінанси використовуються

державою як ефективний регулятор усіх сфер

економічного життя суспільства. Практично всі

економічні інструменти господарювання (ціноутворення, оплата праці, кредитування, інвестиційна діяльність, бухгалтерський облік тощо) тісно пов'язані з фінансами. Перебудова економічної системи України, її переорієнтація на ринкові закони ставлять нові вимоги до підготовки високопрофесійних фахівців, здатних об'єктивно оцінювати економічні процеси, які відбуваються в суспільстві, розуміти суть і тенденції розвитку фінансових відносин та їх особливості у сфері державних фінансів і фінансів господарських суб'єктів, розробляти і вирішувати актуальні питання розбудови фінансової системи і забезпечення фінансової стабілізації в державі.

Курс "Фінанси" є обов'язковою дисципліною за навчальними планами економічних вузів і спеціальностей. Дана дисципліна передбачає вивчення суті та характерних ознак фінансів, їх ролі і місця в економічній системі, засад фінансової політики держави і механізму її реалізації, сфер і ланок фінансової системи та їх взаємодії.

Підручник має на меті сприяти більш поглибленому засвоєнню теоретичних основ фінансових відносин, що виникають на різних рівнях економічної системи між державою, юридичними та фізичними особами. В ньому чітко, послідовно і достатньо грунтовно подано матеріал в обсягах, орієнтованих як на фінансові, так і нефінансові економічні спеціальності вищих навчальних закладів. По кожному розділу виділено ключові терміни та основні положення, а також наведений перелік контрольних питань, які орієнтують студента на самостійну перевірку засвоєного навчального матеріалу.

Підручник написано відповідно до програми курсу, затвердженої вченою радою Київського національного економічного університету і охоплює всі теми, передбачені галузевим стандартом вищої освіти "Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра, спеціаліста і магістра напряму 0501-"Економіка і підприємництво".

і*

З

Розліл 1 СУТЬ ФІНАНСІВ, ЇХ і-озділ і. функції І роль

Ключові терміни: фінанси; фінансові категорії; фінансові ресурси; фінансові фонди; функції фінансів; фінансове забезпечення; фінансове регулювання; фінансове стимулювання.

*****************************************