Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.вказівки до виконання курсових робіт_08.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Зміст та структура курсової роботи

Курсова робота (без списку літератури та додатків) повинна сягати обсягом 35-40 сторінок рукописного тексту.

Вступ

Його необхідно викласти на 1,5-2 сторінках і висвітлити наступні моменти:

  1. обгрунтувати актуальність обраної теми та з’ясувати її економічну властивість, як в цілому так і для України зокрема;

  2. освітити глибину вивчення даної теми у економічній літературі та ступінь її дослідження практично;

  3. показати мету теми, в якій продемонструвати орієнтацію на кінцевий результат дослідження та рекомендації щодо їх покращення;

  4. визначити задачі роботи, які мають забезпечити досягнення поставленої мети;

  5. з’ясувати основні методи та прийоми, за допомогою яких досліджувалась обрана тема.

Основна частина

Дана частина роботи показана її змістом, який складається із 2-3 розділів, в яких демонструється теоретичне та практичне вирішення проблеми, що досліджує курсова робота. Кожний з розділів поділяється на 2-3 параграфи, які повинні бути логічно пов’язані між собою.

Головним завданням основної частини роботи є те, щоб на підгрунті вивченої літератури студент теоретично і практично виклав досліджений ним матеріал і логічно та послідовно його проаналізував.

Крім цього студент повинен підійти до вивчення питань обраної теми оригінально, з творчістю та ініціативністю. В роботі забороняється переказувати зміст підручників, посібників чи монографів, нормативних та законодавчих актів. У разі цитування літературного джерела, наведення статистичного або графічного матеріалу необхідно обов’язково зробити посилання на джерело інформації.

Робота повинна бути викладена стисло, без зайвого загальновідомого описового матеріалу, необхідно уникати детального викладення інструкцій, нормативних та законодавчих актів, повторів та відступів від основної теми.

Схемою викладення матеріалу може бути наступне: тези, система аргументів і доказів, факти і приклади, їх посилання і висновки.

Виходячи з цього, цілісність курсової роботи визначається не через кількість привединих фактів, а через вміння студента їх узагальнити та встановити між ними зв’язок, а також дати їм наукове пояснення. Факти і приклади повинні бути точними і перевіреними, найбільш важливими, істотними та необхідними для розкриття теми. При цьому вони мають приводитись із першоджерел.

Після кожного з розділів результати науково-практичного дослідження повинні бути узагальнені і викладені у вигляді висновків на 1-2 сторінках. А тому, за зміст курсової роботи та за результати висновків, приведених у ній, відповідальність несе студент – автор роботи.

Перший розділ роботи повинен включати теоретичне обгрунтування питання, що висвітлюється. В ньому розкривається суть і форми його проявлення. Студенту необхідно проаналізувати існуючі в економічній літературі різні погляди на дану проблему і через власні міркування продемонструвати свої здібності до узагальнення цих матеріалів. Більш повно даний розділ буде виглядати, якщо автор зможе критично проаналізувати статистичні дані, звести їх в таблиці та побудувати в діаграми. Виконання розрахунків повинно проводитись з використанням кількісних методів аналізу даних. Розділ рекомендується викласти на 12-14 сторінках.

Другий і наступні розділи включають в себе демонстрацію студентом вміння застосовувати теорію та аналізувати практичну ситуацію, яка склалася в Україні на сучасному етапі, включаючи положення регіонів чи окремих галузей держави. Крім цього автору необхідно показати основні проблеми, що виникають у вирішенні питання, яке він досліджує, а також показати найефективніші методи і способи його вирішення в рамках основних законів України. Обсяг цього розділу повинен складати 18-20 сторінок.

Висновки

Висновки – це обов’язкова складова курсової роботи, що повинна бути викладена на 2-3 сторінках. Тут необхідно чітко і стисло подати основні результати проведеної роботи, показати підсумки та зробити висновки дослідження, до яких прийшов студент в процесі роботи над темою.

Структуру “висновків” можна зробити у 3-х частинах:

у першій – дуже коротко та логічно, не використовуючи першоджерел, слід сформулювати загальні висновки до всієї роботи. За текстом вони не повинні повторювати ті висновки, що були продемонстровані після розділів, але носити узагальнений характер;

у другій – конкретизувати загальні висновки у відповідності до завдань, які ставились автором у “Вступі”. Це повинні бути чіткі відповіді на кожне поставлене завдання;

у третій – по можливості, пов’язати досліджувану тему із сучасністю, визначити аспекти, які отримали подальший розвиток в економіці світу та України.

Список використаної літератури повинен включати економічні джерела, наукові монографії, статті, закони та іншу спеціальну літературу по темі, яку досліджував автор роботи.

Додатки – це частина роботи є необов’язковою, але за бажанням автора та в залежності від теми, сюди включаються таблиці, схеми, біографічні довідки, діаграми, витяги з документів, що доповнюють основний зміст роботи.