Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ecologia.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Тема 9: Екологічні проблеми використання атомної енергії

  1. Характер атомної енергетики.

В першій частині досьє в загальному плані розглядається питання наскільки ядерна енергетика дійсно здатна, в необхідні терміни, внести вирішальний внесок у виконання завдань енергетичної безпеки та боротьби із зміною клімату. Хоча ці проблеми не нові, вони все більше загрожують переростанням, в короткостроковій перспективі, у ризики, відповідь на які необхідно знайти в найближчих 20 років. Саме за цей час необхідно оцінити потенціал відродження атомної галузі, після тривалого періоду застою, про який французькому народу в загальній масі нічого не відомо, і порівняти його із іншими рішеннями.

Як джерело енергії на глобальному рівні ядерна енергія відстає. Частка ядерної енергії в загальному обсязі електроенергії, виробленої в світі в 2006 році, становила 15%, при чому частка виробництва первинної енергії становила 6%, і лише 2,4% обсягу кінцевого енергоспоживання (тобто, це частка енергетичних потреб споживачів, яку забезпечувала ядерна енергія). Частка ядерної енергії в загальному обсязі електроенергії в 27 країнах-учасницях ЄС була вдвічі більшою, і становила 29,5%, 13% і 5% відповідно.

Відносна стагнація атомної промисловості, на тлі значного зростання виробництва електроенергії, починаючи із 1995 року засвідчила регулярне скорочення частки атомної енергії в загальному обсязі виробництва електроенергії в світі та Європі, і з початку цього століття це скорочення відбувається із ще більшими темпами. У період між 2000 та 2006 роками, у світі було запущено в експлуатацію у 18 разів більше електростанцій, які працюють на газі, в 13 разів більше електростанцій, які працюють на вугіллі, в 5 разів більше гідроелектростанцій та навіть втричі більше вітрових електростанцій у порівнянні із кількістю запущених в експлуатацію атомних електростанцій.

Рівень скорочення викидів парникових газів (ПГ), за рахунок використання ядерної енергії, залежить від того, які джерела енергії передбачається замінити ядерною енергією: скорочення викидів пов’язані із ядерною енергією становили 3,6% глобальних викидів та 10% викидів в ЄС в 2006 році, і 20% викидів у Франції в 2005 році, якщо виходити із припущення, що ядерна енергія замінила виробництво енергії із структурою ідентичною структурі загального енергогенеруючого парку. Проте, якщо припустити, що атомна енергія замінила парк паро-газових електростанцій, рівень скорочень впаде до 2%, 7% та 15% відповідно – і навіть до ще меншого показника, якщо до рівняння додати поновлювальні джерела енергії.

Ефективний внесок ядерної енергетики у скорочення викидів ПГ в розрахунку на одиницю виробленої енергії з 1990-х років неухильно зменшується. З точки зору енергетичної безпеки, хоча ядерна енергетика і може замінити вугільні або газові електростанції, її вплив на рівень споживання нафти, яке переважає в транспортній галузі, є дуже незначний. Навпаки, через своє вкрай централізоване виробництво та специфічні ризики, які вона представляє, атомна енергетика підвищує енергетичну вразливість

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]