Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧИ УГ. ПР. ОСОБЕННАЯ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
748.03 Кб
Скачать

Нормативні акти до теми

  1. Конституція України (ст.ст. 26, 33, 65, п. 26 ч. 1 ст 106)

  2. Закон України „Про інформацію” від 2 жовтня 1992 р. (ст. 27)

  3. Закон України „Про державну таємницю” в редакції від 21 вересня 1999 р.

  4. Закон України „Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах” від 31 травня 2005 р.

  5. Закон України „Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації” від 23 лютого 2006 р.

  6. Закон України „Про державний кордон України” від 4 листопада 1991 р. (ст.ст. 1-12, 20-21, 35)

  7. Закон України „Про біженців” в редакції від 21 червня 2001 р.

  8. Закон України „Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” від 21 січня 1994 р. (ст.ст. 1-3, 6, 9, 12)

  9. Закон України „Про правовий статус іноземців” від 4 лютого 1994 р. (ст.ст. 1, 4, 5, 25-28)

  10. Закон України „Про імміграцію” від 7 червня 2001 р. (ст.ст. 1, 11)

  11. Закон України „Про відповідальність за повітряні перевезення пасажирів через державний кордон України без належних документів для в’їзду в Україну” від 10 січня 2002 р.

  12. Закон України „Про державну прикордонну службу України” від 3 квітня 2003 р.

  13. Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 р. (ч. 2 ст 20)

  14. Закон України „Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання” від 20 лютого 2003 р.

  15. Закон України „Про військовий обов’язок і військову службу” в редакції від 4 квітня 2006 р.

  16. Закон України „Про альтернативну (невійськову) службу” в редакції від 18 лютого 1999 р. (ст.ст. 2, 8, 12)

  17. Закон України „Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” в редакції від 2 березня 2005 р.

  18. Закон України „Про оборону України” в редакції від 5 жовтня 2000р. (ст.ст. 1, 17)

Тема 17. Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян

Задача 1. Г. увечері 24 серпня зірвав Державний прапор Ук­раїни з будинку школи і кинув його на землю.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. Б. і П. на одному з майданів міста зібрали ве­ликий натовп, закликаючи зайняти приміщення головпоштам­ту для зупинення його роботи, щоб у такий спосіб примусити Уряд забезпечити населення міста «чистими» продуктами. За­хоплення приміщення головпоштамту було відвернено нарядом міліції, що прибув на місце події.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. Інспектор режимної частини виправної установи П., що проходив територією колонії разом з контролера­ми Н. і А., побачив засудженого Л., який перебував у стані сп'яніння. Л. не підкорився вимозі П. і Н. йти на контрольно-пропускний пункт. У цей час із душової вийшов п'яний засуджений М. і ножем замахнувся на Н., а потім почав погрожувати ним і П.. Останньому вдалось обеззброїти М. Л. у цей момент, погрожуючи, схопив Н. за гру­ди і вдарив рукою по обличчю.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. Ш., не маючи прав водія і перебуваючи в стані сп'я­ніння, роз'їжджав по селу мотоциклом. Старшина міліції С. запропонував піти у відділення міліції. Ш.відмовився. Коли на місце події прибув державтоінспектор М., Ш. із застосуванням сили було доставлено на пункт швидкої допомоги для медичного освідування. Там він не давав себе ог­лянути, чинив опір медперсоналу, а С. подряпав обличчя.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. В. і Л. у стані сп'яніння прийшли в кафе, яке вже зачинялось, і зажадали пива, котрого вже не було. Заві­дувачка кафе викликала наряд міліції. У відповідь на вимогу працівників міліції пройти до кімнати дільничного інспектора міліції для з'ясування особи В. завдав кількох ударів праців­нику міліції Б., заподіявши йому легкі тілесні ушкоджен­ня, що спричинили короткочасний розлад здоров'я. Л. обізвав працівників міліції «мусорами».

Варіант. В. заподіяв Б. середньої тяжкості тілес­не ушкодження. Л. погрожував працівникам міліції «знищити їхніх нащадків».

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. К., перебуваючи в стані сп'яніння, вступив у конфлікт з працівниками міліції через затримання останніми його брата, який вчинив дрібне хуліганство. При спробі доста­вити його в пункт охорони правопорядку К. упирався, хапався за паркан, а також завдав кілька ударів працівникам міліції Н. та Ш., спричинивши останньому легкі тілесні ушкодження, які не потягли розладу здоров'я.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 7. П. розпивав спиртні напої в громадському місці і сильно сп'янів. При затриманні його працівниками міліції не підкорявся їхнім вимогам, виривався з рук, відірвавши ґудзик з куртки одного працівника міліції та погон з плеча іншого.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 8. Б. на прийомі у начальника РВВС Д., бу­дучи незадоволеним вирішенням свого питання, «на високих тонах» висловлював своє обурення. На вимогу залишити при­міщення Б. рукою завдав Д. удар в обличчя.

Варіант. Б. заподіяв Д. середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 9. Є. у стані сп'яніння в кафе «Супутник» заважав пра­цівникам міліції: намагався звільнити свого товариша, затриманого за вчинення правопорушення, збивши з ніг одного з пра­цівників міліції.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 10. С., не бажаючи приходити до суду як свідок у кри­мінальній справі, накинулась з кулаками на працівника міліції Ш., заподіявши йому легкі тілесні ушкодження, що не спри­чинили розладу здоров'я. Ш. прибув на квартиру С. для виконання постанови судді про її привід.

Варіант. Ш. було заподіяно середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. Щодо Ш., який обвинувачувався у вчиненні злісно­го хуліганства, було застосовано як запобіжний захід взяття підварту. У зв'язку з необхідністю, що виникла, він під конвоєм був доставлений до поліклініки № 1 Мінського району м. Киє­ва. З поліклініки Ш. втік. При затриманні працівниками міліції, які його конвоювали в поліклініку, Ш. не давався їм у руки, виривався, укусив за руку міліціонера Г.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. Т. був затриманий працівниками міліції у стані сп'я­ніння на бульварі Лесі Українки, освідуваний у міському нар­кологічному диспансері щодо алкогольного сп'яніння. Будучи невдоволеним тим, що працівники Печерського РУВС м. Киє­ва не захотіли його відвезти туди, де він був ними раніше затри­маний, Т. почав кричати і висловлюватись нецензурно біля Голосіївського РУВС м. Києва. Коли працівник міліції Я. почав втихомирювати Т., той схопив Я. за одяг, поваливши його на землю.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. С. під час сварки, яка переросла в бійку, вбив свого сусіду Я. При затриманні його працівниками міліції під час особистого обшуку, прагнучи уникнути затримання і виявлення у нього знаряддя, яким він вчинив убивство, С. активно протидіяв працівникам міліції. Вириваючись від них, він вихо­пив з-під одягу розкритий складаний ніж, але був обеззброєний.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. Б. обвинувачувався в тому, що він у стані сп'янін­ня на вимогу майора міліції О., який виконував свої служ­бові обов'язки, відмовився йти до РВВС, нецензурно вислов­лювався на його адресу, вдарив у плече. Б. запрошував­ся О. до РВВС для з'ясування питання про виконання вироку стосовно дружини Б. та чому той гуляє з дити­ною в стані сп'яніння.

Варіант. Б. фінським ножем завдав О. удару в ділянку серця, заподіявши тяжке тілесне ушкодження. Потер­пілий був доставлений в реанімаційне відділення лікарні. Його життя вдалося врятувати.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. Молодший інспектор карного розшуку М., запідоз­ривши, що власник «Волги» В. перевозить пасажирів за плату без реєстраційного посвідчення, попросив пред'явити документи. В. документів не пред'явив і намагався від'їхати. Тоді М. збоку стрибнув на капот автомашини, щоб її зу­пинити. В. проїхав метрів десять, зупинив машину і за­ пропонував М. злізти, але той цього не зробив. Тоді В. продовжив рух з невеликою швидкістю з М. на капоті. Це тривало 2—3 хвилини, після чого В. зупинив машину. М. був у цивільному одязі, й В., за його словами, не одразу повірив, що це співробітник міліції, по­ свідчення своє М. показав у закритому вигляді.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.