Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заняття 1 .docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
39.94 Кб
Скачать

ЗАНЯТТЯ 1 (2 год.)

Тема 1. Становлення і розвиток господарського (торгівельного, комерційного,

підприємницького) права. Загальні положення про господарську діяльність.

Тема 2. Предмет, метод, система і джерела господарського права.

Тема 3. Правове забезпечення державної економічної політики.

Тема 4. Участь держави і органів місцевого самоврядування у сфері господарювання.

Питання для обговорення

1. Предмет господарського права.

Предметом господарського права є господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяль­ності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єкта­ми та іншими учасниками відносин у сфері господарювання.

Господарське право - це самостійна галузь права, що складається з правових норм, які регулюють суспільні відносини у сфері організації та здійснення господарської діяльності з метою отримання прибутків чи без такої мети.

2. Ознаки господарської діяльності.

1.сфера здійснення - суспільне виробництво (господарська сфера); 2. зміст - виробництво та реалізація продукції, виконання робіт, надання послуг відбувається не для власних потреб виробника, а для задоволення потреб інших осіб - споживачів у широкому розмінні (громадян як кінцевих споживачів, суб'єктів господарювання та різноманітних організацій, що використовують зазначені блага для задоволення своїх господарських чи інших потреб); 3. передача зазначених благ іншим особам на платній основі, тобто функціонування у формі товару; професійні засади господарської діяльності; 4. спеціальний суб'єкт, який повинен зазвичай мати статус суб'єкта господарювання; 5. поєднання приватних інтересів виробника (в одержанні прибутку чи інших вигод/переваг від господарської діяльності) та публічних інтересів (суспільства в особі широкого кола споживачів - в отриманні певних благ; 6. держави - в отриманні прибутків та інших обов'язкових платежів від суб'єктів господарської діяльності; територіальної громади: а) у забезпеченні зайнятості членів громади; б) в задоволенні потреб громади в певній продукції, роботах, послугах; в) участь суб'єктів господарської діяльності у вирішенні завдань територіальної громади в благоустрої; г) у сплаті місцевих податків та зборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]