Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧИ УГ. ПР. ОСОБЕННАЯ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
748.03 Кб
Скачать

Нормативні акти до теми

  1. Закон України „Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів” у редакції від 8 липня 1999 р.

  2. Закон України „Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними” від 15 лютого 1995 р.

  3. Закон України „Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” від 28 листопада 2002р.

  4. Закон України „Про внесення змін до деяких законів України з питань запобігання використанню банків та інших фінансових установ з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом” від 6 лютого 2003 р.

  5. Закон України „Про лікарські засоби” від 4 квітня 1996 р. (ст. 2)

  6. Закон України „Про антидопінговий контроль у спорті” від 5 квітня 2001 р.

  7. Закон України „Про ветеринарну медицину” в редакції від 15 листопада 2001 р.

  8. Закон України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24 лютого 1994 р. (ст.ст. 1, 9, 17, 28-30)

  9. Закон України „Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань” від 14 січня 1998 р. (ст.ст. 3, 16)

  10. Закон України „Про захист населення від інфекційних хвороб” від 6 квітня 2000 р.

  11. Закон України „Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз” від 5 липня 2001 р.

  12. Закон України „Про перевезення небезпечних вантажів” від 6 квітня 2000 р.

  13. Постанова ПВС України № 4 від 26 квітня 2002 р. „Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів”

  14. Постанова ПВС України № 8 від 3 червня 2005 р. „Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил”

  15. Постанова ПВС України № 5 від 15 квітня 2005 р. „Про практику застосування судами законодавства про кримінальну відповідальність за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”

  16. Постанова ПВС України № 12 від 23 грудня 2005 р. „Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності”

  17. Постанова ПВС України № 2 від 27 лютого 2004 р. „Про застосування судами законодавства про відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну чи іншу антигромадську діяльність” (п.п. 3, 11-13)

Тема 16. Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

Задача 1. Порушуючи інструкцію щодо забезпечення державної таєм­ниці, конструктор заводу С. брав документи, що місти­ли державну таємницю, для роботи з ними вдома. Одного разу, перебуваючи в стані сп'яніння, він загубив папку з такими до­кументами. К. підібрала папку і показала своєму синові. Ознайомившись зі змістом документів, останній відніс знахід­ку до райуправління внутрішніх справ.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. Аспірант Л., вихваляючись перед своїм колишнім шкільним товаришем С. успіхами в науці, пояснив йому принцип роботи і накреслив схему будови приладу, що було Державною таємницею. Відомості невдовзі використала одна з іноземних фірм на шкоду інтересам України. Виявилося, що С. був її агентом. Л. цього не знав.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. Головний інженер військового заводу К., не встиг­нувши на роботі вивчити матеріали, пов'язані з виробництвом нових видів зброї, взяв їх додому. Коли він знайомився з мате­ріалами, до його кімнати зайшов співробітник інституту Д. К. залишив матеріали на столі, прикривши їх газетою. Під час бесіди йому зателефонували, і він вийшов з кімнати. Д. зазирнув у документи, що лежали під газетою, і, дізнав­шись про новий вид зброї, «по секрету» розповів про це своїй дружині.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. В одному з чорноморських портів стояло іноземне судно, матрос якого Г. познайомився з К. Бажаючи виї­хати з України, вона передала Г. свої документи і частину речей. Вночі вплав намагалася дістатися до судна, але була зат­римана.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. Мешканець Прилук Я. був виявлений на території ме­жуючої з державним кордоном зі Словаччиною сільради Закар­патської області. Його паспорт був прострочений. Він проник на територію прикордонної сільради, щоб непомітно перейти кор­дон і продати в сусідній країні скуплені на території України зо­лоті вироби, поштові марки, ордени і медалі колишнього СРСР.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. Пілоти пасажирського літака, виконуючи рейс поблизу державного кордону, відхилилися від курсу, перетнули кордон і заглибились у повітряний простір суміжної держави на 10 кілометрів. Літак був збитий, а коли розшифрували зміст «чорної скриньки», то з'ясувалося, що головна причина того, що трапи­лось, — необачність пілотів.

Варіант. На вимогу Повітряних Сил літак здійснив посадку на території суміжної держави.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 7. Посилаючись на свої релігійні переконання, К. ухилявся від чергового призову на дійсну військову службу, за що був засуджений. В апеляції він просив скасувати вирок суду, оскільки його релігійні переконання не дозволяють брати в руки зброю.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 8. С. відмовився від призову на строкову військову службу. Три роки тому він був судимий за такі самі дії до обме­ження волі на строк один рік і відбув покарання.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 9. Я., ігноруючи наказ райвоєнкома про приписку осіб чоловічої статі, які досягли 17 років, не з'являвся до військко­мату на неодноразові виклики повістками. Пізніше він відмо­вився від проходження медкомісії, щоб мати змогу ухилитися від строкової військової служби.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 10. Військовозобов'язаний П. одержав повідомлен­ня від райвійськкомату про явку на збірний пункт для відправлення до військової частини на навчальні збори. П. прийшов до контори сільськогосподарського кооперативу, щоб разом з іншими військовозобов'язаними їхати машиною до рай­центру. Тут він дізнався, що інші були повідомлені про збори за тиждень, а він — того дня. Односельці почали сміятися, що його не було в списках, а він іде за когось іншого. П. вирі­шив не їхати і пішов додому. Автомашина з іншими військово­зобов'язаними поїхала до райвійськкомату без П.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. Одержавши відповідно до Закону «Про загальний військовий обов'язок і військову службу» як військовозобов'я­заний повістку про явку 2 червня на навчальні збори до рай­військкомату, М. у призначений час на збори не з'явив­ся. Напередодні він повідомив начальника відділу райвійськ­комату К. про смерть дядька і просив дозволу бути на похороні. К. у його проханні відмовив і не дозволив іти до військового комісара з цим питанням. Через два дні після похорону М. без повторного виклику прийшов до військко­мату і виявив бажання відвідувати заняття.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. О. двічі вручалася повістка про явку до райвійськко­мату для призову на строкову військову службу. Не бажаючи служити, він виїхав до сусідньої області, де був затриманий лише через п'ять місяців.

Варіант. Не бажаючи служити в армії, О. подав підробле­ний висновок лікаря про наявність у нього психічної хвороби.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. С. був засуджений за ст. 335 КК України. В апе­ляції він послався на ряд поважних причин, які не дозволили йому прибути на призовний пункт у призначений час. Серед згаданих причин були такі: недавня смерть батька і тяжкий стан матері після його смерті, що призвело до її госпіталізації, а та­кож необхідність турбуватися про малолітню сестру.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. Громадянин України В. погодився за відповідну плату сприяти переправленню через кордон України з Польсь­кою Республікою п'ятьох вихідців зі Шрі-Ланки. Одержавши гроші, він своєю автомашиною привіз їх у прикордонний ліс і вказав зручний шлях перетину кордону. Група була затримана польськими прикордонниками.

Варіант 1. Група була затримана українськими прикордон­никами.

Варіант 2. Висадивши групу в прикордонному лісі, В. сказав, що вони знаходяться на території Польщі. Через півго­дини група була затримана українськими прикордонниками.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. М., військовослужбовець запасу, одержав повістку про явку 5 червня до 8 години у військкомат на навчальні збори, але в призначений час не з'явився. Як видно з матеріалів справи, 4 черв­ня М. сповістив начальника відділення райвійськкомату К. про смерть тітки і просив дозволу бути на похороні, але одер­жав відмову. Факт перебування М. на похороні тітки підтверджений документально. Через два дні М. з’явився до райвійськкомату, заявивши про бажання відвідувати заняття.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 16. В., не бажаючи служити у Збройних Силах України, звернувся до знайомого лікаря Т. з проханням дати пораду, як на військово-медичній комісії симулювати повну глухоту. Слідуючи порадам Т., В. перед проходженням комісії тричі звертався зі скаргами на свій слух до отоларинголога районної поліклініки С., а потім на військово-медичній комісії симулював повну глухоту, але був викритий.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 17. Наділянці прикордонної застави «Косино» Береговського району Закарпатської області К. разом з Б. перет­нули кордон України і потрапили на територію Угорщини, щоб відвідати своїх родичів.

Варіант. При перетинанні кордону К. погрожував ук­раїнському прикордоннику вистрелити в нього з пістолета.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.