Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоровя України

львівський Національний медичний університет

Імені данила галицького

« Затверджено »

на методичній нараді

кафедри медичної інформатики .

Завідувач кафедри

професор Готра О.З._____________

«___»_____________ 200 р.

Методичні рекомендації

для самостійної роботи студентів

при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Медична інформатика

Модуль №1

Основи інформаційних технологій в системі охорони здоров’я. Обробка та аналіз медико-біологічних даних

Змістовий модуль №1

Основні поняття медичної інформатики. Комп’ютер у діяльності майбутнього лікаря

Тема заняття 2:

Передача інформації. Мережеві технології. Основи телемедицини

Курс:

ІІ

Факультет:

Медичний

Львів - 2008

Актуальність теми. Використання телемедичних технологій відкриває нові унікальні можливості діагностики і лікування найрізноманітніших захворювань і патологічних станів. Використання віддаленого консультування і інших методів дозволяє економити час фахівців, матеріальні ресурси. На даному етапі розвитку вітчизняної структури телемедицини важливим є завдання розробки загальних структур, методичних вказівок і програмного забезпечення для національної телемедичної мережі.

Мета заняття: забезпечити знання теоретичних і практичних основ в області локальних і глобальних мереж, мережевих прикладних програм і додатків для створення веб-сторінок і сайтів, в області організації комп'ютерної безпеки і захисту інформації в мережах.

Базовий рівень підготовки

Назви попередніх дисциплін

Отримані навики

Елективний курс «Європейський стандарт комп’ютерної грамотності»

Володіти навичками роботи з основними складовими програмного забезпечення комп’ютера; запускати на виконання програми, що працюють під управлінням операційної системи і коректно завершувати їх роботу

Перелік основних термінів:

Стандарт (протокол) передачі даних — це програмні правила взаємодії функціональних елементів комп'ютерної мережі, тобто правила обміну інформацією між комп'ютерами й периферійним устаткуванням, об'єднаним у мережу.

Комп'ютерна мережа – це сукупність комп'ютерів, які можуть здійснювати інформаційну взаємодію один з одним за допомогою комунікаційного устаткування і програмного забезпечення.

Носій – фізичне середовище, в якому зберігаються повідомлення.

Internet – це об'єднання транснаціональних комп'ютерних мереж з різними типами і класами комп'ютерів і мережевого устаткування, що працюють по різних протоколах і передачею інформації по різних каналах зв'язку.

Стандарт (протокол) передачі даних - програмні правила взаємодії функціональних елементів комп'ютерної мережі, тобто правила обміну інформацією між комп'ютерами й периферійним устаткуванням, об'єднаним у мережу

Телекомунікації - це передача і прийом такої інформації як звук, зображення, дані і текст на великі відстані по електромагнітних системах: кабельним каналами; оптоволоконним каналам; радіоканалам і іншим каналам зв'язку.

Телекомунікаційна мережа - це сукупність технічних і програмних засобів, за допомогою яких здійснюються телекомунікації.

Телемедиц́ина (Telemedicine) - напрямок медицини, заснований на використанні телекомунікацій для адресного обміну медичною інформацією між спеціалістами з метою підвищення якості і доступності діагностики і лікування.

Телеметрія – напрямок, що вивчає технічні засоби і способи передачі на відстань результатів контролюючих об'єктів; телевимірювання; вимірювання на відстані засобами телемеханіки фізичних величин, які характеризують стан об'єктів, що контролюються.

Моніторинг – телемедична процедура, різновид телеметрії: безперервне стеження за процесом з метою виявлення його відповідності бажаному результату або тенденцій розвитку.

Дистанційне навчання (дистантне навчання) – різновид навчального процесу, при якому або викладач й аудиторія, або студент і джерело інформації розділені географічно. Для забезпечення сеансів дистанційного навчання використаються комп'ютери й телекомунікації, переважно Інтернет.

Інструктаж – телемедична процедура, що представляє собою забезпечення фізичної особи (санітара, парамедика й т.д.) однобічним відео– і голосовим зв'язком з консультантом для одержання рекомендацій з надання першої медичної допомоги.

Біорадіотелеметрія (БРТМ) - реєстрація фізіологічних даних на відстані за допомогою радіозв'язку.

Базова робоча станція (БРС) - це комплекс апаратури і програмного забезпечення, що є багатопрофільним і багатозадачним робочим місцем фахівця з можливостями введення, обробки, перетворення, виводу, класифікації і архівації загальноприйнятих видів клінічної медичної інформації, а також проведення телеконференцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]