Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
818.18 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоровя України

львівський Національний медичний університет

Імені данила галицького

« Затверджено »

на методичній нараді

кафедри медичної інформатики .

Завідувач кафедри

професор Готра О.З._____________

«___»_____________ 200 р.

Методичні рекомендації

для самостійної роботи студентів

при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Медична інформатика

Модуль №1

Основи інформаційних технологій в системі охорони здоров’я. Обробка та аналіз медико-біологічних даних

Змістовий модуль №1

Медичні дані. Методологія обробки та аналізу інформації

Тема заняття 4:

Кодування та класифікація.

Курс:

ІІ

Факультет:

Медичний, стоматологічний

Львів - 2011

  1. Актуальність теми.

Використання систем класифікації та кодування — необхідний елемент автоматизованої обробки даних. Класифікація є одним із засобів вивчення природи досліджуваних об’єктів шляхом їх упорядкування і систематизації. Система правил, відповідно до якої здійснюється розбиття множини об’єктів, що вивчаються, на підмножину за значенням тих чи інших характеристик і ознак, та результати, одержувані при їх використанні, називається системою класифікації, а процес ранжування об’єктів за цією системою — класифікуванням.

Багато даних в охороні здоров'я, наприклад, діагнози, історії хвороб, дані медичного огляду, або результати флюорографії, представлені текстом. Це призводить до нескінченного списку можливих висновків. Однак, статистичні перегляди і системи прийняття рішень можуть обробити тільки скінчену кількість таких класів. Правила призначення висновків повинні бути визначені об'єктивними критеріями. Призначення такого висновку для певного класу завжди передбачає зменшення (тобто, втрату інформації) даних, але це – не обов'язково недолік.

Необхідний рівень деталізації і структура системи класифікації залежить від мети, для якої система класифікації розроблена. Класифікація діагнозів для оздоровчої статистики, можливо, потребує категорій, крім класифікацій, і для планування догляду за пацієнтами в лікарні. З іншого боку, має бути можливим представлення всіх допустимих медичних висновків, без зменшення даних.

Багато даних стає доступними в комп'ютерних записах (computer-based patient records – CPRs), стає можливим використання цих даних для інших цілей, крім традиційно можливої архівації і повідомлення. Системи для прийняття рішень, можуть підтримати в прийнятті рішень, основаних на даних CPR. Наприклад, при приписуванні ліків, можна запустити систему підтримки прийняття рішень, яка перевіряє протипоказання або взаємодію з іншими ліками. Така система зможе діяти належним чином, лише у випадку, якщо всі хвороби і симптоми хворого записані стандартизовано і послідовно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]