Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema16.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Теоретичні відомості

Вже широко визнано, що багато змін у практиці охорони здоров’я, біомедичних досліджень та освіти відбулося насамперед завдяки технологічним досягненням. Сьогодні медики працюють у щораз ширшому інформаційному середовищі, де багато інформаційних продуктів та послуг пропонуються онлайн через комп’ютерні мережі. Зростаюча кількість як лікарів, так і дослідників звертаються до Інтернету за інформацією щодо їх галузей. Позитивна сторона цього явища полягає в тому, що негайна доступність наукових, навчальних та довідкових матеріалів дозволяє працівникам охорони здоров’я опиратися у своїй практиці на найбільш сучасну науково-обгрунтовану інформацію.

При цьому визнається, що Інтернет повинен відігравати вирішальну роль у тому, щоб зробити таку інформацію доступною. Основні протоколи, використовувані в Інтернет , не забезпечені достатніми вбудованими функціями пошуку, не говорячи вже про мільйони серверів, що знаходяться в ній. Протокол HTTP, використовуваний в Інтернет, ефективний лише у відношенні навігації, що розглядається лише як засіб перегляду сторінок, але не їхнього пошуку. Те ж саме відноситься і до протоколу FTP, що навіть більш примітивний, ніж HTTP. Через швидкий ріст інформації, доступної в Інтернет, навігаційні методи перегляду швидко досягають межі їхніх функціональних можливостей, не говорячи вже про межу їхньої ефективності. Можна сказати, що потрібну інформацію уже неможливо одержати відразу, тому що в Інтернеті зараз є мільярди документів і усі вони в розпорядженні користувачів , до того ж сьогодні їх кількість зростає. Кількість змін, яким ця інформація піддана, величезна і, саме головне, вони відбулися за дуже короткий період часу. Для того, щоб структурувати інформацію, накопичену в мережі Інтернет, і забезпечити її користувачів зручними засобами пошуку необхідних їм даних, були створені пошукові системи. 

Для ефективного пошуку інформації спочатку коротко ознайомимося з принципами роботи пошукових серверів. У загальному випадку механізм пошуку включає три головні елементи. Перший елемент-засоби пошуку типу агентів, павуків, кроулерів і роботів використовуються для збору інформації про документи, що знаходяться в Інтернет. Це спеціальні програми, що займаються пошуком сторінок в Інтернет, витягають гіпертекстові посилання на цих сторінках і автоматично індексують інформацію, що вони знаходять для побудови бази даних. Кожен пошуковий механізм має власний набір правил, що визначають, як збирати документи. Деякі випливають за кожним посиланням на кожній знайденій сторінці і потім, у свою чергу, досліджують кожне посилання на кожній з нових сторінок, і так далі. Деякі ігнорують посилання, що ведуть до графічних і звукових файлів, файлам мультиплікації; інші ігнорують посилання до ресурсів типу баз даних WAIS; інші проінструктовані, що потрібно переглядати найперше найбільш популярні сторінки. 

·        Агенти - самі "інтелектуальні" з пошукових засобів. Вони можуть робити більше, ніж просто шукати: вони можуть виконувати навіть трансакції від імені користувача. Уже зараз вони можуть шукати cайти специфічної тематики і повертати списки cайтів, відсортованих залежно від їх відвідуваності. Агенти можуть обробляти зміст документів, знаходити й індексувати інші види ресурсів, не лише сторінки. Вони можуть також бути запрограмовані для витягу інформації з уже існуючих баз даних. Незалежно від інформації, що агенти індексують, вони передають її назад базі даних пошукового механізму.  

·        Загальний пошук інформації в Інтернет здійснюють програми, відомі як павуки. Павуки повідомляють про зміст знайденого документа, індексують його і витягають підсумкову інформацію. Також вони переглядають заголовки, деякі посилання і направляють проіндексовану інформацію базі даних пошукового механізму.  

·        Кроулери переглядають заголовки і повертають лише перше посилання.  

·        Роботи можуть бути запрограмовані так, щоб переходити до різних посилань різної глибини вкладеності, виконувати індексацію і навіть перевіряти посилання в документі. Через їхню природу вони можуть застрявати в циклах, тому, проходячи у посиланнях, їм потрібні значні ресурси Інтернет. Однак, є методи, призначені для того, щоб заборонити роботам пошук у сайтах, власники яких не бажають, щоб вони були проіндексовані.  

Агенти витягають і індексують різні види інформації. Деякі, наприклад, індексують кожне окреме слово в документі, що зустрічається, у той час як інші індексують лише найбільш важливих 100 слів у кожному, індексують розмір документа і число слів у ньому, назву, заголовки і підзаголовки і так далі. Вид побудованого індекса визначає, який пошук може бути зроблений пошуковим механізмом і як отримана інформація буде інтерпретована.  

Агенти можуть також переміщатися по Інтернет і знаходити інформацію, після чого поміщати її в базу даних пошукового механізму. Адміністратори пошукових систем можуть визначити, які сайти чи типи сайтів агенти повинні відвідати і проіндексувати. Проіндексована інформація відсилається базі даних пошукового механізму так само, як було описано вище.  

Вся інформація, яку знаходять павуки, агенти, кроулери, складає другу частину механізму пошуку, яку називають індексом. Індекс, який ще іноді називають каталогом, подібний до гігантської книги, де розміщена копія кожної сторінки Інтернет, яку знайшла програма-павук. Якщо з часом сторінка змінюється, то павук фіксує ці зміни і ця книга (індекс) модифікується на основі знайденої інформації. Іноді на це може бути потрібно деякий час, включаючи і той, який витрачається павуком на пошук змін і подальшим добавленням до індексу. Таким чином, сторінка Інтернет може бути прочитана , але ще не "індексована". Поки сторінка не індексована, тобто не додана до індексу, всі відомості, що записані на ній, недоступні користувачам Інтернет, які проводять пошук в мережі Інтернет за допомогою даної пошукової системи.

Програмне забезпечення механізму пошуку — третя частина пошукової системи, і воно також сильно відрізняється у різних систем. У загальному випадку це — програма, яка просіває мільйони сторінок, записаних в індексі, щоб знайти пари (шаблони) для пошуку і відсортувати їх в певному порядку. Саме це програмне забезпечення дозволяє вам відправити запит на пошуковий сервер, де проходить виділення з введеної фрази ключових слів, проводиться пошук в індексі і у відповідь вам пересилаються адреси сторінок, де зустрічаються подібні слова або вирази.

Для успішного проведення пошуку необхідно уважно вивчити ті сторінки пошукового сервера, де розміщені поради з організації пошуку і різні підказки. Хоча у разі міжнародних вузлів вони приведені на англійській мові, але написані бувають дуже простими словами, і, головне, містять безліч прикладів, які допоможуть вам правильно застосувати те або інше правило. На жаль, практично на кожному сервері застосована своя система правил (синтаксис команд), що визначає пошук фраз з декількох слів, вживання булевих операцій і т.д. Тому тут ми обмежимося самими загальними порадами, а конкретні правила, діючі на тому або іншому сервері, вам краще вивчити самостійно.

П1 Сформулюйте ваш запит по можливості точніше. Відзначимо, що хоча сучасні пошукові машини дозволяють вам задати питання на мові повсякденного спілкування, наприклад "Методологія пошуку медичних інформаційних ресурсів", але це не завжди дає позитивний результат. Пошуковий сервер, як правило, "відкидає" всі незначущі на його думку слова, окрім тих, які можна інтерпретувати як ключові слова (в даному випадку "медичних" і "інформаційних ресурсів"). Але існує вірогідність, що при цьому буде відкинуто і те слово, яке важливе для результатів пошуку. Тому по можливості користуйтесь чіткими і ясними ключовими словами, які повністю характеризують предмет вашого пошуку.

П2 Перевірте правильність написання ключових слів. Якщо результати пошуку на задану тему повністю негативні, перевірте орфографію введених вами англійських термінів (або термінів на іншій мові, якщо ви користуєтеся неангломовним пошуковим сервером). Дуже зручно, якщо на вашому комп'ютері встановлений MS Word, у цьому випадку можна не шукати в словниках, а ввести вашу фразу в MS Word , який підкреслить неправильно набрані слова. Якщо клацнути правою кнопкою миші на підкресленому слові, Word запропонує його правильне написання.

П3 Використовуйте синоніми. У багатьох областях знань можна поліпшити результати пошуку, якщо задати пошук за синонімами. Це особливо стосується областей знання, де через новизну предмета ще не повністю визначена термінологія (наприклад, в області комп'ютерних технологій, медичної інформатики).

П4 Використовуйте опцію "розширеного пошуку" (Advanced Search). На багатьох серверах є режим "розширеного пошуку", де діють спеціальні синтаксичні правила для застосування булевих(AND,OR,NOT) операцій над ключовими словами, передбачається відмінність написання слів з великої та малої букви, пропонується сортування знайдених документів і т.д.

П5 Повторити пошук для інших видів сервісу Інтернет. Багато пошукових серверів забезпечують роздільний доступ до інформаційного простору WWW, UseNet та інших видів сервісу Інтернет. Перевірте, у якій конкретній області проходить пошук (як правило це WWW), і повторіть операцію для інших видів сервісу.

П6 Постарайтеся локалізувати пошук. У багатьох випадках, коли предмет пошуку можна локалізувати географічно, корисно виконати пошук на серверах місцевих організацій(див.табл.1), наприклад, університетів. Там знаходиться величезна кількість посилань на місцеву пресу, компанії і громадські організації, що працюють в цьому регіоні і т.д. З різних причин пошукові сервери не індексують значну частину таких документів, і вони можуть бути знайдені тільки в результаті кропіткого локального пошуку інформації.

П7 Самостійно визначіть найвірогідніший вузол, де зберігається шуканий документ або файл. При пошуку файлів з драйверами, програмними продуктами і т.д. має сенс, в першу чергу, звернутися на Web-сервер фірми-виробника. Існують численні локальні пошукові системи, що проглядають документи одного сервера, і роподілені системи, що працюють з декількома тематично зв'язаними серверами.

П8 Інтернет-intranet. Публічно доступні документи, що містяться на різних серверах Інтернет, складають лише невелику частину того інформаційного багатства, яке знаходиться на файл-серверах у локальних мережах корпорацій, урядових установ, дослідницьких центрів, університетів і т.д. Ця "підводна частина айсберга", яку називають intranet, закрита для сторонніх користувачів. Проте посилання на імена і адреси електронної пошти конкретних людей — професорів, науковців, дослідників, журналістів, а також на області їх діяльності, як правило, можна знайти на Web-серверах. Зав'яжіться з цими людьми електронною поштою, попросіть прислати копії їх статті або URL відомих їм документів по темі, що цікавить вас, — загалом, налагодьте інформаційний обмін. Це дуже ефективний шлях пошуку інформації, оскільки знання експерта — це вищий ступінь володіння інформацією.

Медичні інформаційні ресурси.

Медичні інформаційні ресурси в Інтернеті умовно можна поділити на:

  • портали - як загальномедичні, так і спеціалізовані. Часто це найкращі джерела отримання фахової інформації та контактів з колегами;

  • каталоги та рейтингові системи – звичайно добре організовані колекції медичних ресурсів мережі, що були відібрані за принципом відповідності тематиці;

  • пошукові та довідкові системи;

  • медичні бази даних та сайти медичних видань – значна частина з них платна, або потребує попередньої реєстрації;

  • сайти навчальних та наукових закладів та організацій;

  • сайти клінік та медичних центрів;

  • приватні сторінки лікарів.

Інформація медичного плану подана у мережі також відрізняється за рівнем достовірності, надійності і професійності. З цього огляду медичні ресурси можна поділити на

  • інформацію науково-популярного характеру для широкого кола користувачів;

  • інформацію для пацієнтів;

  • інформацію для широкого кола професіоналів;

  • інформацію для спеціалістів визначеного профілю.

Українські медичні ресурси Інтернету

Зупинимося на кращих сайтах, з яких можна почати знайомство з медичним інтернетом України:

Український Медичний Каталог УКРМЕД http://ukrmed.org.ua

Найповніша колекція медичних ресурсів України з анотованими описами та рейтингом. Структуризація за тематичними розділами, медичними спеціальностями та регіонами. Розсилка новинок Каталогу. Публікація оголошень медичних сайтів.

Лікар-інфо http://likar.info

Медичний портал «LIKAR-INFO» - медичні новини та оголошення. Найсвіжіша та актуальна інформація про здоров'я, консультації лікарів та юристів. Календар медичних подій. Форум, пошук та пропозиції роботи для медиків.

Медична інформацiйна мережа http://medicinform.net/

Статті лікарів, відповіді на питання, нетрадиційна медицина, здоровий спосіб життя, корисні програми, гумор, розсилка, розділ для студентів.

SuperDoctor http://www.superdoctor.info

Вирішення всіх медичних проблем на одному сервері. Медичні консультації через Інтернет (455 лікарів), 100 кращих клінік Росії і України (лікування у всіх регіонах). Медичні журнали, конгреси, тести, ресурси для студентів та лікарів.

Міністерство охорони здоров'я України http://www.moz.gov.ua/
Likar.Org.UA Лікарям, студентам, пацієнтам http://likar.org.ua/
Медичний портал, законодавство, працевлаштування, публікації, новини, форум, захист прав лікарів - консультації юриста.
Український медичний сервер "Швидка допомога" http://www.dopomoha.kiev.ua/
Поради і консультації лікарів у віртуальній поліклініці, ліки в аптеках Києва, самотестування, вакансії медичного персоналу, медичні довідники й енциклопедії, каталоги лікарів, фірм, санаторіїв України, психотерапія, сексологія, гомеопатія, нетрадиційна медицина, духовний розвиток, новини з газет. 
Медична газета України "Ваше здоров'я" http://www.vz.kiev.ua 
Медична газета  «Здоров'я України» http://www.health-ua.com/ 
Публікація про методики та підходи в лікуванні захворювань, рекомендації та оглядові статті, інтерв'ю, новинки медичної літератури.

Medicus Amicus http://www.medicusamicus.com

Новинно-публіцистичний медичний портал для лікарів різних спеціальностей.


                
Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]