Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зЕМ право.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
68.71 Кб
Скачать

кооперативом витрати на поліпшення якості землі в рахунок оренд­ної плати. Органи місцевого самоврядування відмовили в задово­ленні прохання.

Чи є правомірними дії органів місцевого самоврядування?

Задача 5

Садівниче товариство «Урожай» звернулося до суду з позовною заявою про встановлення в примусовому порядку такого земельно­го сервітуту, як право проїзду транспортним засобом по наявному шляху, що пролягає по території садівничого товариства «Соняшник».

За яких умов суд може задовольнити цей позов?

Тема 1.3. Гарантії права на землю

    1. Поняття та особливості гарантій права на землю.

    2. Способи захисту земельних прав на землю та їх реалізації.

    3. Земельно-процесуальне забезпечення гарантій права на землю.

    4. Відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

    5. Вирішення земельних спорів.

Література: [1-2]; [7]; [14-16]; [22]; [25]; [29]; [38]; [40]; [45-50].

Задача 1

У зв'язку з будівництвом нового залізничного полотна загально­державного значення облдержадміністрація винесла рішення про вилучення земельної ділянки, що належала на праві власності фер­мерові Іщуку в селі Іванівка. Він звернувся до обласного управління земельних ресурсів з відповідним спростуванням такого рішення.

Чи входить до повноважень облдержадміністрації прийняття рішення про вилучення зазначеної земельної ділянки? Чи розмежо­вує земельне законодавство поняття «викуп земельних ділянок для суспільних потреб» та «викуп земельних ділянок з мотивів суспі­льної необхідності»? Який порядок оформлення вилучення земель­них ділянок?

Хід розв'язання задачі: Законодавством передбачена можли­вість примусового викупу, але не вилучення земельних ділянок, що

П

запитання задачі, тому відповідь на них має передувати остаточній відповіді на основне запитання, У деяких задачах замість запитань можуть бути сформульовані завдання, наприклад: «Даніє оцінку рішенню суду» чи «Визначте коло суспільних відносин». У цьому разі виконання таких завдань відбувається в контексті загального розв'язання задачі і зазвичай є його завершальним елементом.

Максимальна оцінка за кожну розв'язану задачу - 5 балів. Якщо студент припустився помилок, неналежним чином опрацював законодавство тощо, задача може бути або не зарахована, або оцінена меншою кількістю балів.

Модуль 1 загальні засади земельного права та правовий режим земель окремих категорій

Тема 1.1. Право власності на землю

      1. Власність і право власності на землю: методологічні, теоре­тичні та конституційні основи.

      2. Форми права власності на землю в Україні.

      3. Земля як об'єкт права власності.

      4. Суб'єкти права власності на землю.

      5. Зміст права власності на землю.

      6. Юридичний захист права власнос ті на землю.

Література: [1-3]; [7-9], [14]; [16]; [23-26]; [45 49].

Задача 1

Громадянин Колом ієць продав одну з двох земельних ділянок, які були розділені по межі штучним озером, зробленим власне Ко- ломійцем, де він розводці в рибу. Після продажу землі Коло МІСЦІ, і надалі користувався копанкою, яку зробив, а новий власник пре­тендував на частину озера. Останній власник засинав фунтом частину озера, яка згідно з планом була на території його ділянки, і поста­вив огорожу. Колом ієць подав до суду позов із проханням забезпе­чити йому грошову компенсацію за знищену частину озера. У суді

6

він пояснив, шо продав лише землю, а водний об'єкт продавати не планував, і в договорі купівлі-продажу про об'єкт нічого не згаду­ється.

Чи може водний об'єкт у межах земельної ділянки вважатися частиною прана власності, що поширюється на згадану територію?

Хід розв'язання задачі: Для розв'язання задачі необхідно роз­крити зміст права власності на землю відповідно до Земельного кодексу (далі ЗК) Україні!, визначити правовий режим межових споруд, дати відповідь на запитання: чи може водний об'єкт у ме­жах земельної ділянки вважатися частиною права власності, що поширюється на згадану територію? Правове регулювання даних відносин регламентується ст.ст. 78, 79, 108 ЗК України.

Відповідь:

Відповідно до ст. 78 ЗК України право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельною ділян­кою. Відповідно до ст. 79 ЗК України право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться. Частина озера згідно з плапом належить новому влас­никові (однієї з двох земельних ділянок, ЯКІ були розділені по межі штучним озером), отже, він має право власності і на неї. Відповід­но до ст. 108 ЗК України власники сусідніх земельних ділянок мо­жуть користуватися межовими спорудами спільно за домовленістю між ними.

Задача 2

Громадянин Вусик побудував лазню за межами належної йому дачної ділянки поблизу річки. Своє право на місце, де він збудував лазню, Вусик не оформлював жодними документами.

Чи можна в цьому випадку вважати, що виникли земельні від­носини? Що є підставою для виникнення та припинення земельних відносин?

Задача З

Мале підприємство (МП) звернулося до суду з позовом до гро­мадянки Н. про визнання права власності на недобудований житло­вий будинок і про виселення з нього відповідачки з посиланням на

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]