Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

зеленина туристическое краинознавство

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
183.4 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут Заочного та Дистанційного Навчання

Контрольна Робота

З дисципліни

«туристичне країнознавство»

На тему:

Туристичні райони Франції

виконала студентка 2 курсу ІЗДН

____________________________

Напрям_____________________

Залікова книжка № 0413_______

Київ 2014

План

План контрольної роботи

А. Скласти туристичну характеристику Франції, дотримуючись такого плану:

1. Загальні відомості про Франції (стисла географічна характеристика: офіційна назва країни, площа, кількість населення, форма державного устрою та правління, столиця, особливості географічного положення).

2. Туристична характеристика Франції

2.1. Оцінка ресурсів для потреб туризму.

2.2. Державна політика в галузі туризму, органи управління туризмом у Франції

2.2.Стан і тенденції розвитку туризму як галузі економіки.

2.3. Особливості формування туристичних потоків в країну на сучасному етапі.

2.4. Туристичні райони Франції, їх спеціалізація.

2.5. Основні туристичні маршрути і тури у Франції

3. Спеціальна туристична інформація про Францію.

Б. Скласти карту основних туристичних районів та центрів туризму Франції.

Офіційна назва - Республіка Ф2ранція. Столиця - Париж (2,1 млн осіб).

Роміщена в крайній західній частині Європейського материка. Межує на півдні з Андоррою та Іспанією, на північному сході з Бельгією і Люксембургом, на сході з Німеччиною, Швейцарією та Італією. Площа - 552 тис. км2. Населення - 58 млн осіб. Мова - французька. На заході та півночі омивається водами Атлантичного океану, Біскайської затоки і протоки Ла-Манш, на півдні - Середземним морем. Найбільші гірські масиви - Альпи, Піренеї і Центральний Французький масив. Найвища точка - г. Монблан в Альпах (4807 м). Найбільші міста, тис. осіб: Париж, Ліон - 445, Марсель - 798, Тулуза - 391, Ніцца - 342. Грошова одиниця: євро. Найбільші річки - Сена (1012 км), Луара, Гаронна, Рона. До французької території належить острів Корсика, крім того, Франція володіє заокеанськими департаментами (Французькою Гвіаною, Гваделупою, островами Реюньон і Мартинікою).

Парламентська республіка керована президентом, глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавчий орган - парламент. Поділяється на 22 регіони, які, передусім, складаються з 96 департаментів. Існує також поділ на 37 історичних провінцій Володіння поза Францією представлені в парламенті: Французька Гвіана (Південна Америка), о-ви Гваделупа і Мартиніка (Вест-Індія), о. Реюньйон та Майотта (Індійський океан), о-ви Сен-П'єр і Мі-келон (Північна Америка), Французька Полінезія (Тихий океан).

Франція за відвідуваністю туристами посідає чи не перше місце серед всіх країн світу. У списку ЮНЕСКО 22 об'єкти: монастирі Мон-Сен-Мішель і Фонтене, палаци і парки Версаля і Фонтенбло, собори в Шартрі, Ам'єні, Буржі, малюнки первісної людини в печерах Везера, палац Шамбор, давньоримські пам'я-тки в Оранжі, Арлі, Пон-дю-Гарі, центри Авіньйона, Нансі, Страсбурга, і Реймса, королівські соляні копальні в Арку і Сена-ні, природний парк Скандола на Корсиці, канал Гаронна - Середземне море.

Культурне життя країни представлене численними театрами і музеями, серед яких такі всесвітньо відомі, як Лувр і музей Д'орсе в Парижі, різноманітними музичними, театральними і кінофестивалями (у тому числі Канський). Останніми роками своєрідною Меккою для туристів з усього світу став Євродиснейленд, що розміщений за 32 км від Парижа.

Система державного регулювання туристської діяльності в Франції має складну організаційну структуру. Її очолює міністр туризму, наділений аудиторськими і контрольними повноваженнями. Йому підпорядковується Генеральна інспекція з туризму. Вона виконує представницькі функції, контролює роботу іноземних туристських офісів у Франції та французьких — закордоном, здійснює нагляд над діяльністю інших туристських організацій, і навіть відстежує ситуацію французькою і зарубіжних туристських ринках.

При міністрі туризму освічена Національна рада з туризму у складі 200 осіб. Цей консультативний орган об'єднує представників галузі, граючи важливу консолідуючу роль. Він виконує спостережну, дорадчу і погоджувальну функції. Національну раду бере участь у розробці державної політики, обговоренні проектів, законодавчих актів та інших питань у сфері туризму.

Кількаразові управлінські реформи мови у Франції увінчалися поділом функцій контролю та виконання у сфері туризму. Для втілення у життя основних напрямів розвитку мови у Франції, визначених міністром туризму, створена національна туристська адміністрація — Управління туризму й його на місцях. Управління розробляє і проводить уже державну політику у сфері туризму. Воно, зокрема, регламентує туристську діяльність на основі спеціальних тих нормативних документів (положення про класифікації туристських об'єктів та інших.), здійснює збір, систематизацію і розповсюдження статистичної інформації туризм, реалізує соціальні програми щодо забезпечення відпочинку населення, зайнятості у сфері туризму й підготовці кадрів для туристської індустрії, координує діяльність різних туристських організацій.

Серед організацій, що роблять великий внесок у розвиток національного туризму, важливе його місце займає "Будинок Франції". Його було створено 1987 р. під керівництвом міністра туризму. Особлива форма осередку — об'єднання з економічною метою — обрано невипадково. Держава, приватні підприємства й асоціації туристської індустрії та інших галузей - усі вони керуються загальним економічним інтересом в розширенні внутрішніх та в'їзних туристських потоків як наслідок, збільшенні доходів до української скарбниці. І тому вони сконцентрували сили і засоби у Будинку Франції" за принципами державно-приватного партнерства. "Будинок Франції" має головний офіс у Парижі й 33 регіональних бюро в 28 країнах світу, зокрема у Росії. Вони формують привабливий образ Німеччині й просувають країну туристськім направленням у світі.

Інша організація —ОДИТ Франс — у вигляді "об'єднання користю суспільству" освічена за часів міністра туризму щодо досліджень у сфері туризму, моніторингу туристського ринку, надання консалтингових послуг і проведення експертизи туристських проектів.

План підвищення якості туристського обслуговування, ініційований міністром туризму, став дієвим інструментом консолідації усіх зацікавлених сил — працівників туристичного бізнесу, їх професійних об'єднань, органів управління на місцях, які брали участь у його реалізації, починаючи з визначення умов присвоєння марки і її рекламою. Було розроблено логотип марки, що відображає головну ідею — Франція в центрі боротьби з якості обслуговування. Він виконаний у вигляді ">Q" — початковій літери слова "якість" (>qualite), до центру якої поміщений контур країни. Марка якості присвоюється підприємствам туристської індустрії, які дотримуються санітарних норм і правил безпеки, відповідають встановленим класифікаційним вимогам, вдаються до незалежних зовнішнім аудиторським перевіркам якості обслуговування, виконують національні добровільно взяті зобов'язання (їх 96) щодо якості, відповідним чином реагують на рекламації клієнтів. Марка якості присвоюється міністром туризму за поданням відбірної комісії. Діяльність туристських підприємств, діючих під маркою якості, суворо контролюється. Крім незалежних аудиторських перевірок, які організують самі як неодмінна умова щоб одержати відзнаку, держава з свого боку здійснює, у разі невідповідності установленим вимогам держава може позбавити відзнаки.

Основні туристичні райони Франції.

Париж. Французька столиця належить до найбільших міст світу. У міській частині, що порівняно невелика (105 км2) - живуть понад 2 млн осіб, а у Великому Парижі - понад 10 млн осіб. Символами міста є: Ейфелева вежа, собор Паризької Богоматері, Лувр і Єлисейські поля, міський центр із бульварами і витонченими міськими особняками часів Наполеона. Париж - місто компактне і орієнтуватися в ньому неважко: варто лише триматися течії Сени, що поділяє Париж на право- і лівобережний. Густа мережа метро дозволить потрапити в будь-яку точку міста.

Собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам-де-Парі) - один із найбільших доробків ранньої готики (1163-1345). Гідні уваги три портали собору, галерея з химерами і вежі висотою 69 м.

Усередині собору варто звернути увагу на ансамбль вітражів, 14 різьблених дерев'яних стільців на хорах, на багату колекцію скарбів собору, головні з яких - реліквії Пристрастей Господніх.

Лувр - один із найстаріших, а також найбагатших музеїв світу. Упродовж сторіч був фортецею, в'язницею, резиденцією французьких королів і академією. Історія будівництва цього комплексу починається від Меровингів і продовжується до сьогодні. Сім відділів музею дають великий огляд розвитку мистецтв від античності до ХІХ ст.

Версальський палац - будували з 1661 по 1710 р. упродовж майже всього періоду царювання Людовика XIV, належить до найвизначніших пам'яток Франції: геометричне планування площі навколо палацу символізує уявлення монарха як про володаря, Короля-сонце. Усе було призначено для задоволення капризів короля, спонукувало прославляти його особистість і владу. Три розбіжні промені вулиці ведуть до Збройової площі перед палацом. Після ґратчастих воріт є одна за другою Міністерська площа, оточена будинками, в яких колись жили придворні, Королівська площа і Мармурова площа - внутрішній двір палацу. У самому палаці парадні апартаменти, в тому числі й знаменитий Дзеркальний зал. Останній налічує 17 вікон і стільки ж відповідних їм дзеркал. У Дзеркальному залі в 1919 р. був підписаний Версальський мирний договір. У центрі палацу розміщена спальня короля. Далі розміщена Галерея військових боїв, капела і театр. Розплановані Ле-Нотром сади простягнулись 950 м на захід, найкрасивіші об'єкти: басейн Нептуна і Великий канал. У північно-західній частині парку розміщено два заміських палаци: Великий Тріанон і Малий Тріанон.

Єлисейські поля - це назва одного з найвідоміших і найкрасивіших проспектів Парижа. Довжина цього проспекту майже 7 км і ширина 70 м. Будівництво цього широкого проспекту в Парижі почалося в перші десятиліття XVII ст. Сучасний вигляд Єлисейські поля набули в другій половині ХІХ ст., у період перепланування.

Проміжок у 2,5 км від площі Згоди до Тріумфальної Арки - це суцільний ряд красивих і недешевих магазинів і ресторанів. Спочатку цей великий район був заболоченим місцем. Після його осушення, у 1667 р. А. Ленотр створив широкий проспект, що одержав назву Гран-Курей (свою нинішню назву район одержав у 1709 р.). Він простягається від Тюільрі до площі Етуаль, названа сьогодні площею Шарля де Голля. На початку проспекту є знаменита скульптурна група "Коні Марлі" Гійома Кусту. Звідси і до "Рон-Пуен" (Кругла площа) по обидва боки проспекту є прогулянковий парк. Праворуч - театр Послів - площа П'єра Кардена, а ліворуч - ресторан Ледуайен, епохи Людовіка XVI. На площі Клемансо встановлена бронзова статуя цього великого політика, що отримав перемогу в 1918 р. Звідси відкривається перспектива на авеню Черчіль з мостом Олександра III і ансамблем Інвалідів. Уздовж авеню Черчіль розміщено Великий і Малий палаци - обоє величезних пропорцій, із високими колонадами, фризами і скульптурними групами. Вони були споруджені у зв'язку з Всесвітньою виставкою 1900 р. у Парижі.

Рон-Пуен Єлисейських полів - велика кругла площа (140 м у діаметрі) - розміщена наприкінці Єлисейських полів. Праворуч є редакція газети Фігаро, ліворуч - газети Жур де Франс. Звідси відходить велика артерія (два тротуари по 22 м кожен і проїжджа частина - 27 м). Уздовж її - офіси авіакомпаній, банки, автосалони, а також відомі галереї: Боеси, Лркад і Пуен-Шоу.

Замки Луари. Долину Луари називають "Долиною Замків і Садом Франції". У ХТ ст. неприступні фортеці перебудовуються в прекрасні палаци. Блуа, Шамбор, Шеверні, Азе-ле-Рідо, Ше-нонсо - усі вони немов увібрали в себе зачарування і ніжність цієї чарівної долини. Впродовж трьох сторіч жили в цих замках королі Франції. Долина Луари - осередок мистецтв, батьківщина французького ренесансу. Тут діяли великі майстри Італії епохи Відродження на чолі з Леонардо да Вінчі. Чарівна простота сільського краю природно сполучається з вишуканістю тутешніх міст, з їхнім багатством і пишною архітектурою, ресторанами і магазинами. У більшості замків справляють додаткові розваги для туристів: у Ланже - королівське весілля за участю воскових фігур, у Шиноні - актори, переодягнені в придворних дам, чи ченців королівських чиновників зустрічають туристів, а під час свята в замку Шамбор у променях прожектора оживають камені, а музика дозволяє зануритись у минуле.

Туризм одна із об'єктів регіональної політики в Франції. Розвиток туризму сприяє згладжування територіальних відмінностей у країні, зміцненню її цілісності. У цьому регіональна політика у сфері туризму проводиться у традиційних туристських районах Франції, де зараз його виступає важливий чинник економічного зростання, а й у менш відомих районах, де туристська індустрія створює додаткові робочі місця.

Стосунки між Центром та регіонами будуються на договірній основі. Разів у п'ять років регіони укладають договори з Центром, зокрема у сфері туризму. Вони визначаються основних напрямів роботи з майбутній період, і виділені суми фінансування.

На локальному рівні держава всіляко заохочує місцеві ініціативи й проекти туристського облаштування територій, розрахованих залучення внутрішніх та іноземних відвідувачів, і базуються на принципі якості.

Важливий напрямок державної політики у сфері туризму є створення позитивного образу країни - як туристського напряму, і його просування на світовому ринку подорожей. У Франції ці завдання вирішуються через підвищення якості туристських продуктів, з яким має асоціюватися образ цієї країни. Така ідея закладена й у маркетингової стратегії на 2005—2010 рр., розробленої "Будинком Франції".

Крім маркетингової стратегії, "Будинок Франції" обновив проведені їм акції та кампанії. Один із них — кампанія "Ласкаво просимо до Франції", спрямовану залучення іноземних туристів. Інша акція заглиблена у просування приморських районів Франції у країні, і її межами.

Франція одна із ініціаторів Євросоюзу. Розширення та поглиблення інтеграційних процесів стала потужним чинником розвитку у регіоні та модернізації французької індустрії туризму.

Перехід на єдину валюту — євро справила сильний вплив в розвитку французького туристського ринку. Франція була у числі 12 країн, утвореної єврозони. Ця територія 2000 р. охопила ринок із більш як 300 млн. потенційних споживачів туристських продуктів і 1,8 млн. туристських ночівель. Запровадження євро в звернення сприяло активізації туристської діяльності в Франції, попри вкрай несприятливий фон — економічний спад, війну проти Іраку, епідемію атипової пневмонії, перешкоджали розвитку туризму у світі. Воно супроводжувалося зменшенням державного втручання у сферу туризму й перебудовою туристської індустрії країни — готельного, транспортного і туроператорского секторів. З переходом на євро знизилися ризики, пов'язані з валютними операціями, впали витрати з фінансовим операціям, зросла стійкість європейських ринків. З підняттям прозорості цін, і загострення конкурентної боротьби викликали зниження ціни туристичної поїздки та сприяло розширенню туристського споживання, як внутрішнього — не більше Еврозони, так і зовнішнього — із боку які прибувають в єврозону іноземних туристів.

Курорти

Блакитний берег приваблює відпочиваючих як узимку, так і влітку славою найпрестижнішого курорту Франції. Сприятливий клімат із м'якою зимою (не нижче +10) і негарячим літом (+25), близькість гір у поєднанні з сучасною транспортною інфраструктурою і сервісом задовольняють у підсумку усі найвибагливіші смаки туристів. На 120 км узбережжя розмістилися найстарші курорти - Антиб, Канни, Ніцца, Сен-Тропез, Монте-Карло. Французька Рив'єра надихнула багато талантів: тут працювали Мопассан і Скотт Фіджеральд, Сергій Дягілєв і Коко Шанель. Щорічно Французька Рив'єра стає центром міжнародних фестивалів і виставок. Найвідоміші - Канський фестиваль у травні, Фестиваль джазу в липні, лютневий фестиваль у Ніцці, фестиваль мистецтва на вулицях, Міжнародний салон сучасного мистецтва.

Ніцца. Головне місто Французької Рив'єри, п'яте за величиною місто Франції, Ніцца розташована на березі затоки Ангелів, оточена передгір'ями приморських Альп і захищена ними від холодних північних вітрів. Середземноморська природа та італійське минуле Ніцци, що вирізняє її серед навколишніх міст та містечок - головні переваги атракційності цього курортного містечка Франції. Відоме дорога Курей Салея проходить між старим містом і морем. Уздовж пляжу є обсаджений пальмами Англійський бульвар, відкіля відкривається панорама узбережжя від Антибсь-кого мису до мису Ферра, на море і на сніжні вершини Альп. У Національному музеї Марка Шагала представлений шедевр великого художника - 17 полотен "Біблійних послань", а також вітражі, кераміка й інші роботи майстра. У місті 18 музеїв, які розміщені у стародавніх палацах і особняках, що самі по собі - шедеври архітектури.

Канни. Місто фестивалів і піщаних пляжів, розміщене на березі затоки Напуль, оточене з північного заходу масивом Естреля, а з півночі й північного сходу ланцюгом пагорбів. Улюблене місце прогулянок - обсаджений пальмами і забудований розкішними готелями і віллами, галереями і бутиками, бульвар Круазетт, де особливо пильно стежать за модою. Канни - столиця кінофестивалів. За більш ніж 50-ти літню історію Канський фестиваль перетворився у легенду, що переборює будь-які кордони, різницю культур і полярність смаків. Сучасний палац Фестивалів оточує алея Зірок, де за традицією, відомі артисти залишають відбитки своїх долонь. Старе місто (квартал Ле Сюке) збудоване на схилах гори Шевальє, складається з восьми вуличок. У межах Старого міста розміщений споруди ХІІ ст.: замок, церква св. Анни і прямокутна башта висотою 22 м. Церква Нотр Дам де Есперансе (Notre Dame d'Esperance) споруджена протягом XVI-XVII ст. у готичному провансальському стилі. Музей де ля Кастр (Musee de la Castre) розміщений у замку Старого міста. В його колекції зберігаються археологічні знахідки Середземноморського узбережжя (Єгипет, Греція, Рим, Кіпр, Сірія та ін.).

Корсика. Невеликий острів у Лігурійському морі, унікальний розмаїтістю ландшафтів, яких не торкнулась материкова урбанізація. Присутність одночасно вершин укритих горіховими гаями, недоторканих зелених ущелин озера Агріат, червоних гранітних скель затоки Порто та чудових пляжів - дозволяють займатися в один сезон усіма активними видами відпочинку. Середня висота над рівнем - 680 м, найвища точка - г. Монте Чінто (2710). Протягом року на острові організовують різні фестивалі: "Середземноморське кіно", "Музичні зустрічі", "Джаз". На схилах гори Мон-Сенто прокладено декілька гірськолижних трас. Дуже популярні кінні маршрути. Головні туристичні об'єкти - міста Аяччо, Кальві та Боніфаччо, курорт Портіччіо. Згідно з легендою в Боніфаччо зупинявся Одісей.

Гірськолижні курорти

Гірські лижі у Франції найкращий вид відпочинку в зимовий період. Французькі Альпи - найвищі гори Західної Європи - це поєднання білосніжних вершин і альпійських луків, розмаїтість пейзажів, клімату, сучасний комфорт на тлі дикої природи. Французькі Альпи є найбільшим у світі місцем для гірськолижного спорту, це ціла держава в державі, де простягаються понад 4000 гірськолижних трас і працюють понад 2500 витягів. На більшості гірськолижних курортів Франції витяги об'єднані в єдину мережу, що дозволяє кататися різноманітними трасами і використовувати інфраструктуру декількох курортів.

Три долини - найбільша гірськолижна область у світі, що поєднує п'ять гірськолижних курортів: Куршевель, Мерібель, Валь Торанс, Ле Меньюір і Ла Танья. У районі величезна мережа підготовлених гірськолижних трас різного ступеня складності - 120 км широких трас для початківців, 210 км трас для прогресуючих лижників, 180 км технічно-цікавих трас, і 90 км трас підвищеної складності, охоплюючи складну в Європі трасу Боукве-тін (Bouquetin).

Престиж району в гірськолижному середовищі обґрунтований дуже зручними переходами на лижах за системою "витяг - траса" між долинами, великим діапазоном висот і розмаїтістю ландшафтів, зон катання від льодовиків Валь Торанса до красивих лісів у долинах Мерібель і Куршавель. Весь район обслуговують різноманітні сучасні витяги, понад 1230 сніжних гармат і спеціальна техніка - ратраки. На схилах долин розміщено фан-парки і хафпайпи для сноубордистів, багато трас для бігових лиж, розміщених на різних висотних рівнях і санні траси.

Курорт Шамоні. Місто Шамоні розміщене в центрі долини Шамоні на кордоні Франції, Італії та Швейцарії. Цьому курорту понад 200 років, він має у своєму розпорядженні прекрасну інфраструктуру відпочинку і туристичних послуг, створені всі умови для асів і початківців, дітей і гірськолижників: лижі альпійські та бігові, монолижі та сноуборд.

У легендарній Білій долині, одному із найдовших спусків Європи довжиною 22 км, кілька зон катання, об'єднаних автобуса-ми-шатлами. Із Шамоні найвисокогірнішим фунікулером Європи можна піднятися до вершини Егюй дю Міді - 3842 м, звідки відкривається велична панорама Альп, на Монблан і Білу Долину. Цей маршрут унікальний за красою і довжиною, однак спускатися ним можна тільки невеликими групами з обов'язковим супроводом. Курорт розміщений на висоті 1050 м над р. м., але 90 % усіх лижних трас є вище 2000 м. Найвища точка витягу 3842 м. За допомогою трамвайчика можна досягнути Крижаного моря і зробити незабутню поїздку крижаною гладдю в 7 км довжиною і 4 км шириною.

На вершині Бревент є центр сноубордингу (як для професіоналів, так і для початківців). У місті до послуг туристів розваги: казино, кегельбан, численні ресторани і бари, розкішні нічні клуби, спортивний комплекс із майданчиками для тенісу і сквоша, ковзанкою, турецькими лазнями, басейнами і фітнес-центром, магазини, кінотеатри. Готелі розміщені в центрі міста за 400 м. від витягу на Бревент, до якого ходить безкоштовний маршрутний автобус.

Валь д 'Ізер. Виріс на місці стародавнього альпійського села Х ст., у мальовничій гірській долині. Курорт оснащений усім необхідним для спортсменів, тоді як архітектура збережена в дусі місцевих традицій. Щорічно тут проводяться етапи Кубка Світу із швидкісного спуску, супергіганту (листопад-грудень) і сноу-бордингу. Але і для гірськолижників-початківців створено прекрасні умови, до їхніх послуг сім безкоштовних витягів.

Тінь. Олімпійський курорт, межа якого простягається від льодовика Гранд Мот, що піднімається до 3650 м, до села Бревьєр, розміщеного на висоті 1550 м. Високе розміщення курорту гарантує наявність снігу впродовж усього зимового сезону, а льодовик на Гранд Мот дає змогу гірськолижникам кататися 365 днів у році. Суперсучасні витяги великої пропускної здатності поєднують три головних гірськолижних центри, крім того курортом курсує автобус.

3. Маршрути по Франції можна розділити на дві категорії: ознайомчі по всій країні або тематичні по регіонам. Для того щоб повною мірою об’їхати всю країну краще планувати таку поїздку на дві неділі. Таким чином можна дізнатися про найвизначніші пам’ятки в різних куточках країни. Проте якщо часу не так багато, можна зосередитися на конкретно одному регіоні, для того щоб більш детальніше дізнатися про місцеву культуру а не «Галопом по Європах».

Найпопулярніше завжди більш гнучкіше вдається пересуватися вдається власним автомобілем, проте виникає потреба в паркуванні. Важливим фактором пересування автомобілем є таке поняття коли краще машиною пересуватися компанією, якщо ж хоча б вас троє тоді це суттєво зекономить кошти. Якщо ж подорожувати наодинці то краще за все підійде громадський транспорт (особливо треба враховувати те що більшість автошляхів Франції платні приблизно 7 євро за кожні 100 км). По великим містам пересуватися потягом в цілому зручно, якщо ж поїхати в глиб сіл то тут з транспортом вкрай ситуація гірша ніж в містах, автобус де-не-де ходить раз в пів дня. Тому якщо об’єкт вашого інтересу тільки великі міста, то про машину краще забути (паркування, плата за дороги та штрафи за порушення ПДР) проте є асоціація найкрасивіших сіл Франції де автомобіль буде як раз у пригоді.

Маршрут по основнім пам’яткам Франції.

Час – 10-17 днів, в залежності від темпу, нижче наведений варіант більш в максимальному темпі.

Переїзди – можна автомобілем, але потягами буде зручніше.

На машині – 2583 км. 26 годин у дорозі. Найдовший переїзд 315 км.

1 день: приліт до Парижу. 2 день: 1-денна прогулянка по Парижу 3 день: Діжон 4 день: АнсиЛіон 5 день: АвіньонЭкс-ан-Прованс 6 день: Марсель, Нім 7 день: Каркассон, Тулуза 8 день: Нант, абатство Сан-Мішель 9 день: Тур, пара замків з долини Луари 10 день: повернення до Парижу.

Маршрут по пам’яткам зі списку ЮНЕСКО

Час – 16-24 дні, в залежності від темпу і типу пересування (на авто або громадський транспорт)

Довжина маршруту – всього 4182 км. 45 годин. Найдовший переїзд – 440 км.

Краще на машині – так як деякі пам’ятки в малих містечках або на околицях, автомобілем буде швидше.

1 день: Париж, береги Сени. 2 день: Версаль 3 день: Абатство Фонтенбло, Провен 4 день: Реймс, Нанси 5 день: Страсбург 6 день: абатство Фонтене, Ліон 7 день: Le Puy, Клермон-Ферран (паломницька путь до Сантьяго де Компостелла) 8 день: Оранж, Авіньон 9 день: Нім, Арль 10 день: Каркассон, Албі 11 день: Бордо і регіон Сен-Эмільон 12 день: Абатство Saint-Savin-sur-Gartempe, Кафедральний собор Bourges 13 день: замки долини Луари 14 день: Абатство Сен-Мішель 15 день: Кафедральний собор Ам’єн и Чартра 16 день: повернення в Париж.

Маршрут по Ельзасу

Час – 6-10 днів в залежності від темпу.

Довжина маршруту – 230 км. Трохи більше 4 годин чистого шляху.

Пересування – автомобілем зручніше, так як не потрібно чекати автобусів, але громадським транспортом цілком зручно: як потягом так і автобусами.

Бонус – частковий проїзд по «Винному маршруту Ельзасу» скуштувавши при цьому чудові місцеві вина.

1 день: Страсбург (ЮНЕСКО) 2 день: Haguenau, Hunspach 3 день: Оберне, Mittelbergheim 4 день: замок Haut-Koenigsbourg, Bergheim, Hunawihr 5 день: Kaysersberg, Eguisheim 6 день: Кольмар

Маршрут Бургундія — Рона-Альпи — Центр — Париж

Час – 6-10 днів, в залежності від темпу.

Довжина маршруту – 1338 км. 14 годин в дорозі.

Пересування – автомобілем зручніше, так як не потрібно очікувати автобусів, проте громадським транспортом цілком зручно: як потягом, скрізь ходять потяги (окрім замків Луари)

1 день: Париж 2 день: Версаль (ЮНЕСКО) 3 день: абатство Фонтенбло (ЮНЕСКО), Діжон 4 день: Ліон (ЮНЕСКО) 5 день: Клермон-Ферран (церква — в ЮНЕСКО) 6 день: Bourges (ЮНЕСКО), замки Луари (ЮНЕСКО) 7 день: замки Луари — Тур, повернення в Париж.