Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зЕМ право.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
68.71 Кб
Скачать

те, що у 2008 р. на наданій йому земельній ділянці було розпочато будівництво будинку, який самовільно зайняла відповідачка. Н. пред'явила відповідачеві зустрічний позов про визнання за нею права на спірний будинок, зазначаючи, що у 2008 р. вона підписала з позивачем договір підряду на будівництво даного будинку і спла­тила кошти за вартість робіт.

Як встановив суд під час розгляду справи, земельна ділянка для житлового будівництва в установленому порядку ні позивачеві, ні відповідачеві не надавалася. Суд залучив до справи місцеву раду і запропонував їй вирішити питання про передання земельної ділян­ки під самовільно спорудженим будинком одній із сторін або вирі­шити питання про вилучення цієї земельної ділянки.

Який порядок надання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва передбачений ЗК України? Чи можливе у цьому випадку передання самовільно захопленої земельної ділянки у приватну власність, і кому саме за умовою задачі? Яке рішення є правомірним?

Задача 4

Громадянин Лозовський, який мав у приватній власності житло­вий будинок, продав його ремонтно-будівельному кооперативу. Директор кооперативу організував у придбаному будинку і на присадибній ділянці виробництво паркетної дошки.

Чи порушують дії директора земельне законодавство? Які умови і порядок здійснення подібних правочинів на землях населених пунктів?

Тема 1.2. Право оренди землі

  1. Поняття оренди землі. Законодавство про оренду землі.

  2. Загальний порядок підписання договору про оренду земель­ної ділянки.

  3. Особливості складення договору про оренду землі як «доку­мента, що посвідчує право на земельну ділянку».

  4. Реєстрація договору про оренду землі.

  5. Право вимоги укладення договору про оренду земельної ділянки.

8

  1. Підписання договору про оренду земельної ділянки держав­ної (комунальної) власності за результатами земельних торгів (аукціонів).

  2. Особливості надання в оренду земельних ділянок із розмі­щеними на них будівлями і спорудами.

Література: [1]; [7-9]; [11-17]; [21-22]; [26]; [29]; [31]; [37]; [39];

[45-49].

Задача 1

Громадянка Короленко та громадянин Шпак є власниками сусід­ніх земельних ділянок, на межі яких росте дерево, що досягло ве­личезних розмірів. Плодами дерева користувалися обидва власники земельних ділянок. Згодом Шпак вирішив побудувати новий дім, для чого необхідно було зрубати зазначене дерево. Задля вирішен­ня проблеми він звернувся до сусідки з пропозицією поділити ви­трати навпіл. Короленко не заперечувала проти зрубування дерева, однак відшкодувати витрати відмовилася, мотивуючи тим, шо вона це дерево не саджала.

Розкрийте значення поняття «земельні правовідносини». Визнач­те значення поняття «добросусідство». Хто в цьому випадку має сплатити кошти за всі роботи, пов'язані з ліквідацією дерева?

Хід розв'язання задачі: Для розв'язання задачі необхідно опрацювати ст. 2 та гл. 17 «Добросусідство» ЗК України, проаналі­зувати ст. 103 ЗК України, яка розкриває зміст добросусідства, та ст. 109 ЗК України.

Відповідь:

Зважаючи на те, що громадянка Короленко С. П не заперечувала проти ліквідації дерева, однак відшкодувати витрати відмовилася, та відповідно до пунктів 2 та 3 ст. 109 Земельного кодексу України, гро­мадянин Шпак сам повинен витрачати кошти на ліквідацію дерева.

Задача 2

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання недійсним договору про оренду землі, укладеного з відповідачем по справі, на підставі його невідповідності Закону України «Про оренду землі». Позивач зазначив, шо в договорі не визначено умо­ви використання земельної ділянки. Відповідач у спростуванні

9

позовної заяви зауважив, що він є гірничодобувним підприємством. Ним в установленому законодавством порядку отримано спеціаль­ний дозвіл на користування надрами. Окрім цього, відповідач ука­зав на те, шо згідно з законодавством України він має здійснювати добувну діяльність тільки на підставі спеціального проекту. Відповідач отримав проект розроблення та рекультивації цієї земельної ділянки. На думку відповідача, цей проект містить усі умови про використання земельної ділянки. Відповідач зіслався на те, що наведені вище документи є спеціальними документами, які не потребують узгодження з позивачем. Окрім цього, відповідач відзначив, що договір оренди є зареєстрованим в органах держав­ного земельного кадастру, а це є доказом відповідності договору оренди вимогам законодавства.

Дайте правову оцінку законності дій орендодавця та орендаря, а також визначте перспективи розгляду судом цієї справи. Відповідь обгрунтуйте.

Задача З

У 2007 р. орендодавець уклав договір оренди земельної частки (паю) із СВК «Дружба». Договір було укладено на 15 років. Орен­додавець виділив земельну ділянку в натурі (на місцевості) й отри­мав Державний акт на право приватної власності на земельну ділянку в 2010 р. Після цього він звернувся до орендаря з вимогою укласти новий договір оренди земельної ділянки та передбачити в ньому нові умови договору, в тому числі новий строк дії договору оренди земельної ділянки.

Дайте правову оцінку законності дій орендодавця.

Які права та обов'язки мають орендарі земельних діялянок? На яких підставах орендар має право на поновлення договору оренди земельної ділянки?

Задача 4

Сільськогосподарський кооператив використовував земельну ділянку, що перебувала в комунальній власності, на умовах оренди. Власним коштом і своїми силами кооператив здійснив заходи щодо поліпшення якості землі. Керівництво кооперативу звернулося до місцевих органів самоврядування з проханням врахувати понесені

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]