Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
221.7 Кб
Скачать

1.3.2 Перевірка одновисотності осі обертання шпинделя передньої бабки і осі отвору пінолі задньої бабки по відношенню до напрямних станини у вертикальній площині

У центрах передньої 1 (рисунок 1.2) і задньої 5 бабок встановлюють оправку 2 з циліндричною вимірювальною поверхнею довжиною, яка дорівнює максимальному діаметру Д=400 мм заготовки, яку встановлюють на верстаті. На супорті 4 встановлюють індикатор 3 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався б вимірювальної поверхні оправки і був би спрямований до її осі, перпендикулярно до верхньої твірної.

Рисунок 1.2 – Схема установки індикатора для перевірки одновисотності осі обертання шпинделя передньої бабки і осі отвору пінолі задньої бабки по відношення до напрямних станини у вертикальній площині

Супорт переміщують на довжину, яка дорівняє Д. Після першого вимірювання шпиндель повертають на 180 і роблять друге вимірювання.

Відхилення визначають як середню арифметичну результатів двох зазначених вимірів, кожний з яких визначається алгебраїчною різницею показань індикатора на кінцях оправки.

Допустиме відхилення 0.030 мм.

1 .3.3 Перевірка паралельності переміщення задньої бабки переміщенню супорта у вертикальній і горизонтальній площинах

Супорт 1 (рисунок 1.3) і задню бабку 4 встановлюють у крайнє праве положення на напрямних станини. Піноль 3 всовують в задню бабку на 0.8 ходу і затискають. На супорті укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався пінолі задньої бабки і був спрямований до твірної.

Супорт і задню бабку переміщують одночасно, зберігаючи відстань між супортом і задньою бабкою постійною по всій довжині хода задньої бабки, з зупинками для вимірювання не більш ніж через 0.3 довжини хода. Задню бабку закріплюють.

Відхилення визначають як найбільшу алгебраїчну різницю показань індикатора при первісному і наступному положеннях задньої бабки і супорта.

Рисунок 1.3 – Схема установки індикатора для перевірки паралельності переміщення задньої бабки переміщенню супорта

Допустимі відхилення на довжині 500 мм:

у вертикальній площині – 0.30 мм;

у горизонтальній площині – 0.20 мм.

1.3.4 Перевірка радіального биття конічного отвору шпинделя передньої у торця і на довжині l

В отвір шпинделя 1 (рисунок 1.4) встановлюють контрольну оправку 3 з циліндричною вимірювальною поверхнею. На нерухомій частині верстата укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався вимірювальної поверхні оправки.

Рисунок 1.4 – Схема установки індикатора для перевірки радіального биття конічного отвору шпинделя передньої бабки

Шпиндель приводять до обертання. При кожному вимірюванні шпиндель повинен здійснити не менше двох обертів.

Допустиме биття на кінці шпинделя – 0.010 мм і на відстані L = 200 мм

від кінця – 0.016 мм.

1 .3.5 Перевірка паралельності осі обертання шпинделя передньої бабки поздовжньому переміщенню супорта у вертикальній і горизонтальній площинах

В отвір шпинделя 1 (рисунок 1.5) вставляють контрольну оправку 3.

Рисунок 1.5 – Схема установки індикатора для перевірки паралельності осі обертання шпинделя передньої бабки поздовжньому переміщенню супорта

На супорті 4 укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався циліндричної вимірювальної поверхні оправки.

Супорт переміщують у поздовжньому напрямку на довжину L = 200 мм.

Виміри роблять по двом діаметрально протилежним твірним оправки (при повороті шпинделя на 180).

Відхилення визначають як середню арифметичну результатів не менш ніж двох вимірів у кожній площині, кожній з яких визначають як найбільшу алгебраїчну різницю показань індикатора при переміщенні супорта.

Допустимі відхилення:

у позиції а – 0.016 мм;

у позиції б – 0.08 мм на довжині 200 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]