Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012фарм хім.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
528.38 Кб
Скачать

3.3. Ліквідація наслідків нещасних випадків і надання першої допомоги

Перев'язувальні засоби та медикаменти знаходяться в лабораторній аптечці.

У аптечці завжди повинні бути: бинти або індивідуальні пакети, гігроскопічна вата, антисептичний пластир, колодій, 5%-ий розчин йоду, етиловий спирт, насичений розчин марганцевокислого калію, насичений розчин натрію гідрокарбонату, 1%-ий розчин оцтової кислоти, насичений розчин борної кислоти, 5%-ий розчин амоніаку, гліцерин, вазелін.

У разі виникнення пожежі необхідно: вимкнути рубильники електромережі, загасити газові пальники, спиртівки, тощо; вжити заходів по локалізації пожежі – негайно прибрати і винести посуд з вогненебезпечними речовинами, балони з горючими газами; вивести потерпілих і одночасно приступити до гасіння пожежі – засипати полум'я піском, накрити мокрою ковдрою, залити великою кількістю води, якщо горюча речовина не спливає на поверхню.

Категорично забороняється гасити водою полум'я етеру, бензену, бензину, металічного Натрію.

Коли вогнище пожежі велике, для його гасіння слід застосовувати вогнегасник і обов'язково негайно сповістити пожежну службу.

У разі спалахування на людині одягу, треба негайно накинути на неї мокру ковдру з азбесту, халат, пальто, тощо, щоб припинити доступ повітря до палаючого одягу людини, на якій зайнявся одяг. Ні в якому разі не можна бігати по лабораторії, оскільки при цьому горіння одягу значно посилюється.

У разі опіків вогнем потрібно: прикласти на обпечену частину тіла вату, змочену 96%-им етиловим спиртом; сильні опіки (поява на шкірі пузирів) слід змочувати етиловим спиртом або 4%-им розчином марганцевокислого калію; у разі сильніших опіків (руйнування тканин) треба покрити рану стерильною пов'язкою і негайно відправити постраждалого у лікарню.

У разі опіків кислотами потрібно ретельно промити обпечене місце під сильним струменем води, а потім – 2%-им розчином натрію гідрокарбонату (содою).

У разі потрапляння на шкіру лугів, ушкоджене місце потрібно промити водою, а потім – 1%-им розчином оцтової кислоти.

У разі потрапляння їдких лугів чи кислот в очі потрібно негайно промити їх великою кількістю води та, у випадку лугу – 1%-им розчином борної кислоти, а кислоти – 2%-им розчином натрію гідрокарбонату. Після надання першої допомоги потерпілому слід обов’язково звернутися до лікаря.

У разі потрапляння на шкіру брому треба зняти його ватою, змоченою петролейним ефіром, етиловим спиртом, або концентрованим розчином тіосульфату натрію (гідросульфіту натрію), а після цього змазати ушкоджену місце вазеліном.

Фенол зі шкіри слід змивати етиловим спиртом.

У разі дрібних порізів склом слід вийняти осколки з рани, прикласти до рани вату, змочену концентрованим розчином хлориду феруму (III) і накласти пов'язку.

У разі глибоких порізів, особливо при порушенні великих кровоносних судин, треба накласти джгут, зробити тугу пов'язку і відправити потерпілого до лікарні.

У разі отруєння хлором або бромом слід потерпілого вивести на свіже повітря та давати нюхати етиловий спирт або слабкий розчин амоніаку.

Інструкції щодо правил роботи в лабораторії, правил техніки безпеки, ліквідації наслідків нещасних випадків і надання першої допомоги мають бути вивішені в лабораторії на видному місці.