Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
investuvan_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
429.06 Кб
Скачать

2.Приклади типових завдань, що виносяться на залік

Задача 1

Визначити суму дисконту по проценту за рік при таких умовах: сума вкладу F грн; дисконтна ставка - G%, відсотки виплачуються щоквартально.

Задача 2..

Необхідно визначити сучасну вартість грошових коштів і суму дисконту по складним процентам за V роки при таких умовах : майбутня вартість грошових коштів - М грн; ставка складного проценту - Х% на рік .

Задача 3.

Необхідно визначити майбутню вартість вкладу і суму складного проценту за весь період інвестування при таких умовах : початкова вартість вкладу L грн ; процентна ставка встановлена в розмірі J% в квартал ; загальний період інвестування - N років.

Задача 4.

Інвестор придбав акції 17 серпня 2000 року за ціною Х грн., продав 6 квітня 2002 року за ціною У грн., акціонерне товариство здійснило виплату дивідендів в розмірі К грн. на акцію 10 травня 2002 року. Визначіть кінцеву доходність акції.

Задача 5.

Дисконтна облігація номіналом W у.о. реалізується по ціні U у.о. Погашення передбачається через N роки, норма поточної доходності - J°/о . Необхідно визначити норму очікуваної доходності та прийняти рішення про доцільність вкладання коштів в даний фінансовий інструмент.

Задача 6.

Компанія сплачує річні дивіденди в розмірі М грн. на акцію, придатна норма прибутку від акції Х%. Яка має бути ціна акції.

Задача 7.

На фондовому ринку пропонується облігація випущена на N років, до погашення залишилося М роки. Номінальна вартість облігації W у. о., купонна ставка Е% . Відсотки сплачуються щорічно. Ринкова дохідність подібних облігацій R%. Визначте поточну ринкову вартість облігації.

Задача 8.

Інвестор придбав акцію номіналом Х грн. по курсу У% і продав через 5 років по курсу К%. В перший рік обсяг річних дивідендів склав Ц грн., в другий та третій роки ставка дивідендів склала відповідно - Н% і Г%, в четвертому, п’ятому та шостому роках обсяг річних дивідендів склав відповідно - П грн., О грн. та Т грн. Розрахуйте сукупну та кінцеву доходність акції.

Задача 9.

Визначте поточну вартість облігацій, яка випущена на 15 років до погашення залишилось 9 років. Номінальна вартість облігацій складає Х у.е., купонна ставка У% річних. Відсотки сплачуються 1 раз на три роки. Ринкова доходність по подібним облігаціям складає К%. Оцініть доцільність придбання даного фінансового інструмента якщо на ринку він пропонується за ціною Н у.е.

Задача 10.

Інвестор придбав облігацію номіналом 100 грн. за 98 грн. і продав через 2 роки по 111 грн., за цей період він отримував щороку купон в розмірі В%. Визначити доходність операції.

Задача 11.

Визначте поточну ринкову вартість акції, якщо відомо:

Акцію придбано на N роки;

Інвестор купив акцію з прогнозним рівнем дивідендів в 1-му році С грн., в наступні роки передбачається щорічне збільшення на S грн;

Прогнозна вартість реалізації акцій в кінці N-го періоду – G грн..;

Норма поточної доходності Х%.

Задача 12.

Визначити напрямок вкладання коштів – Х грн., терміном 11 років. Є чотири альтернативні варіанти вкладання коштів:

За першим варіантом кошти розміщуються на депозитний рахунок банку із щорічним нарахуванням складних відсотків за ставкою Й %.

За другим варіантом кошти розміщуються на депозитному рахунку з нараховується Ф % щомісяця за схемою простих відсотків.

За третім варіантом кошти розміщуються на депозитному рахунку з щомісячним нарахуванням складних відсотків за ставкою К % річних.

За четвертим варіантом кошти спрямовуються на придбання облігацій з щорічним нарахуванням і виплатою відсотків, відсоткова ставка складає В % річних.

Задача 13.

Компанія планує через 15 років здійснити модернізацію обладнання одного з своїх підрозділів. Прогнозний рівень інвестиційних витрат складає М тис. грн. Щоб накопичити потрібну суму грошових коштів, фірма планує щорічно здійснювати відрахування на депозитний рахунок банку.

Визначити величину щорічних відрахувань на здійснення модернізації, якщо ставка по банківському депозиту (при нарахуванні за схемою простих відсотків) складає И % річних.

Задача 14.

Визначити теперішню вартість грошових потоків на кінець 1 –го року, графік надходжень наступний:

  • на кінець першого року – Л грн.,

  • на кінець другого року – Д грн.,

  • на кінець третього року – С грн.,

  • починаючи з четвертого року (включно) на протязі Е років щорічно по Б грн.

Ставка дисконтування складає – Я % річних.

Задача 15.

Фірма випустила 12-річну облігацію з номінальною вартістю Р у.о., купонна ставка становить 25% річних. Дохід за облігацією сплачується кожні три місяці.

Дисконтна ставка (реальна) на ринку - 18%, темп інфляції – 6%, рівень ризику – 5%.

Визначте поточну вартість облігації та оцініть доцільність її придбання, якщо вона реалізується на ринку за ціною Н у.о.

Задача 16.

На ринку пропонуються дисконтні облігації компанії "ZZZ" за ціною Е грн. Номінал облігації Ш грн., строк обігу 19 років.

Доходність облігацій такого типу складає 25%. Необхідно визначити поточну ринкову вартість облігації та оцінити доцільність її придбання на ринку.

Задача 17.

Фірма “ННН” протягом року виплатила дивіденди в розмірі Ю грн. на акцію, щорічно дивідендні виплати зростають на 6,78%, норма поточної доходності по акціях даного типу (без врахування ризику) складає 15,9%, премія за ризик складає 7,18%.

Визначити поточну вартість акції та оцініть доцільність вкладання коштів в даний фінансовий інструмент при умові, що на ринку вона котирується за ціною А грн.

Задача 18.

Інвестор придбав акцію компанії «ТТТ» номіналом Х грн. за ціною Н грн. і продав через 9 роки за ціною К грн.. В перший рік ставка дивіденда склала Ц%, в другому, третьому та четвертому роках ставка дивіденда склала відповідно – Е%, Н%, Г%, починаючи з п’ятого року рівень дивідендів зростав на 5% від рівня попереднього року. Розрахуйте сукупну та середньорічну сукупну доходність акції.

Задача 19.

Дисконтні облігації номіналом Т грн. і строком погашення через 16 роки реалізуються за ціною Р грн. Визначіть поточну вартість облігацій та очікувану доходність по облігаціям. Проаналізуйте доцільність їх придбання, якщо є можливість альтернативного інвестування з нормою доходності И% річних.

Задача 20.

Визначити межу можливого зменшення обсягу продаж (в натуральному виразі) продукції, за якою її виробництво стає збитковим. Відомо наступне:

1. Ціна одиниці продукції - S грн.;

2. Змінні витрати на одиницю продукції - Н тис.грн.;

3. Постійні витрати за рік - V грн.;

4. Проектний річний обсяг продаж - N одиниць.

Задача 21.

Визначте, чи буде збитковим проект, якщо змінні витрати на одиницю виробу збільшаться на 10%. Відомо наступне:

виробнича потужність підприємства становить В тис. одиниць, річний обсяг продаж -N тис. одиниць, ціна одиниці виробу - М грн., постійні витрати за рік - С тис.грн., перемінні витрати на одиницю виробу - V грн.

Задача 22.

Розрахувати показники ефективності використання основних фондів підприємства легкої промисловості. Розрахуйте відхилення і темп приросту.

Показники

Попередній рік

Звітний рік

Товарообіг, тис.грн.

А

G

Середньорічна вартість основних фондів, тис.грн

S

Н

Чисельність робітників, чол.

D

J

Балансовий прибуток. тис.грн.

F

K

Задача 23.

Визначте фінансову привабливість проекту, якщо відомо наступне:

1. Розмір інвестицій складає V млн.грн.;

2. Термін експлуатації проекту - 3 роки;

3. Дохід по роках становить ( тис.грн.) - Z, X, В;

4. Ставка проценту для дисконтування (без врахування інфляції) - К%;

5. Середньорічний темп інфляції -I%.

Задача 24.

Необхідно оцінити інвестиційний проект, який має наступні параметри:

стартові інвестиції - W тис.грн.;

період реалізації - 2 роки;

реальний грошовий поток (тис.грн.)

1 -й рік - G

2-й рік - Н

Відсоткова ставка для дисконтування (без врахування інфляції)- Т% Середньорічний темп інфляції - Y%

Необхідно знайти грошовий потік та ставку дисконтування з врахуванням інфляційної премії, а також прийняти інвестиційне рішення про доцільність вкладання коштів в проект.

Задача 25.

Проект характеризують наступні данні:

№ п/п

Показники

Разом

по роках

1

2

3

4

5

1.

Обсяг інвестицій

N

N

-

-

-

-

2.

Видатки

в тому числі:

амортизаційні відрахування

Х

C

F

D

А

D

А

D

S

D

3.

Валовий дохід

в тому числі: податок на додану вартість

V

В

-

-

G

Y

F

T

F

G

H

D

Складіть грошовий потік інвестицій і доходів по кредиту без врахування та з врахуванням ставки дисконтування. Відомо, що ставка податку на прибуток становить 25%, ставка дисконтування 12%.

Задача 26.

Проаналізуйте два альтернативних проекти, якщо ціна капіталу V%:

Інвестиції по двох проектах складають У грн. Грошові надходження від інвестицій (по роках)відповідно:

Проект А Е В

Проект Б С N М

Задача 27.

Розрахуйте індекс прибутковості (РІ) по кожному проекту та визначте їх фінансову привабливість, якщо відомо наступне:

1) чисті доходи по проекту А становитимуть в перший рік - Q млн.грн., другий рік - W млн.грн., третій рік - Е млн.грн., а інвестиційні витрати - R млн.грн. По проекту Б чисті доходи становитимуть в перший рік - Т млн.грн., другий рік - Y млн.грн., третій рік - U млн.грн., а інвестиційні витрати - Р млн.грн.

2) відсоткова ставка для дисконтування визначена в V% річних.

Задача 28.

Розрахуйте внутрішню норму доходності (ІRR) та визначте фінансову привабливість проекту, якщо відомо наступне:

1) інвестиційні витрати здійснюються на протязі одного року і становлять W млн.грн.;

2) чисті доходи по проекту становитимуть в перший рік - Е млн.грн., другий рік - R млн.грн.;

2) ціна інвестиційного капіталу становить N%.

Задача 29.

Визначте фінансову привабливість проекту, якщо відомо наступне:

1) інвестиційний капітал складає В млн.грн., в тому числі:

а) акціонерний - Р млн.грн.;

б) запозичений - О млн.грн.;

в) власний - В млн.грн.;

2) позичковий відсоток становить С% річних, депозитний відсоток - Н% річних, дивіденд -М% річних;

3) внутрішня норма доходності становить 2%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]