Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з Укр.мови. Науменко, Ла...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Заняття №2. Найтиповіші наукові тексти.

Документація з особового складу.

  1. Анотація. Тези. Конспект. Типові мовні конструкції та звороти.

  2. Заява. Автобіографія. Наказ. Резюме. Типові мовні конструкції.

  3. Правопис власних назв українського й іншомовного походження.

Фіксовані виступи

  1. Функціональні стилі сучасної української мови. Поняття про авторський стиль.

Література: [6, 7, 8, 17, 18, 20, 28, 29].

  1. Науковий стиль. Підстилі та жанри. Мовні особливості.

Література: [5, 6, 7, 8, 10, 14, 17, 20].

  1. Офіційно-діловий стиль. Підстилі та жанри. Мовні особливості.

Література: [5, 6, 7, 8, 14, 15, 20, 23].

Методичні рекомендації

Перше питання включає відомості про наукові твори, робота над якими передбачається в навчальній роботі студента, починаючи з першого курсу, – анотацією, тезами та конспектом. Слухачеві необхідно ознайомитися зі структурою зазначених документів, проаналізувати типові мовні звороти, укласти на основі теоретичних матеріалів їх власні зразки. Ключові слова – анотація, тези, конспект, структура тексту, реквізити; конспектування усного та писемного мовлення, укладання тез наукової доповіді, виступу на семінарському занятті.

Під час підготовки другого питання слід звернути увагу на класифікацію документів за призначенням, зокрема підрозділ “Документи щодо особового складу”. Важливість їх вивчення визначається тим, що саме вони є найбільш уживаними у відносинах студентів між собою та з керівництвом.

Особливо це стосується заяв. Тому під час аналізу наявних у посібниках зразків та укладання власного формуляру-зразка цього документа студент має засвоїти поняття “адресат” та “адресант”, “заява проста” та “заява складна”, оформлення реквізитів заяви, особливості їх розташування на аркуші паперу. Доцільно також укласти глосарій типових помилок.

Аналіз зразків автобіографії та резюме надає студентові змогу виконати порівняльне дослідження, яке стосується особливостей подання біографічних даних особи, їх мовного виразу. Автобіографія має дві форми: автобіографія-розповідь з елементами опису й характеристикою згадуваних у ній людей; автобіографія-документ із точним поданням фактів.

Слід приділити належну увагу резюме як поширеному в наш час документові щодо особового складу. Як правило, роботодавці аналізують резюме за відсутності автора, й тому потрібно, щоб цей документ давав вичерпне уявлення про нього. Оформляють резюме друкованим способом (на комп'ютері з використанням шрифтових виділень) на чистому аркуші паперу. Резюме не належить до документів високого рівня стандартизації, тому в ньому можуть міститися додаткові відомості на вимогу роботодавця.

Ключові слова: заява проста та складна, адресат, адресант, автобіографія, резюме, пряма та зворотна хронологія; структура тексту, реквізити документів щодо особового складу.

Підготовка до відповіді на третє питання передбачає повторення вивчених у середній школі даних про правопис власних назв українського та іншомовного походження (зокрема правила вживання великої літери, вживання м'якого знака та апострофа, “правила дев'ятки”, спрощення у групах приголосних, утворення кличного відмінка, правопис імен по батькові чоловічого та жіночого роду) та виконання ряду вправ на закріплення цих знань за навчальними посібниками [15, 29, 30]. Ключові слова: власні назви, велика літера, м'який знак, апостроф, “правило дев'ятки”, спрощення у групах приголосних, кличний відмінок.

Заняття №3. Реферат. Стаття.

Довідково-інформаційні документи (початок).

  1. Реферат і стаття як наукові праці. Структура тексту, реквізити.

  2. Службове листування. Довідка. Типові мовні конструкції.

  3. Розділові знаки при вставних словах та звертаннях. Правопис складних іменників та прикметників.

  4. Вибір слова та словоформи у професійному мовленні.