Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

7.2.2. Управління ризиком репутації банку

Одним із найнебезпечніших ризиків для банківської установи є ризик втрати репутації. Цей ризик відображає якісну підсум­кову оцінку минулої та теперішньої діяльності банку. Він виникає через операційні збої, нездатність діяти відповідно до законо­давства, при появі підозри у зв'язках з кримінальними структу­рами чи в легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

Ризик репутації — це наявний або потенційний ризик для надходжень та капіталу, який виникає через несприятливе сприйняття Іміджу фінансової установи клієнтами, контрагента­ми, акціонерами (учасниками) або органами нагляду. Це впливає на спроможність банку встановлювати нові відносини з контраген­тами, надавати нові послуги або підтримувати відносини, що тривають. Цей ризик може призвести банківську установу (або її керівників) до фінансових втрат або зменшення клієнтської бази, у тому числі до притягнення до адміністративної, цивільної або кримінальної відповідальності.

Публічне сприйняття іміджу банку можна поділити на дві ка­тегорії:

1) сприйняття ринком, наприклад нинішніми або потенційни­ми клієнтами, контрагентами, акціонерами (учасниками);

2) сприйняття органами державного регулювання, наприклад Національним банком України, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Державною податковою адміністра­цією,

Ризик втрати репутації банку проявляється у вигляді скоро­чення обсягів операцій, недоотримання доходів у разі неспромож­ності банку відповідати за своїми зобов'язаннями, задовольняти попит на кредити. Його причинами можуть бути зниження якості обслуговування клієнтів, помилка в інформаційній політиці, нерозвинена корпоративна культура.

Окрім цього, так само, як проблеми одного банку позначають­ся на репутації всієї банківської системи, настання системної бан­ківської кризи тягне за собою втрату репутації окремого банку. Загроза втрати репутації особливо руйнівна для банків, оскільки природа їх бізнесу потребує підтримання довіри кредиторів, вкладників та інших фінансових партнерів, які діють у ринково­му середовищі. Коли через розглянуті вище причини довіра до банку з боку населення, підприємств, банківської системи, дер­жави падає, то клієнти переходять на обслуговування в інші банки, фізичні особи вилучають вклади, у банку зростає криза ліквід­ності. У такій ситуації ризик недостатньої ліквідності, який вини­кає унаслідок неповернення кредитів, відпливу депозитів, призводить до втрати репутації банку, зростання ризику неплатоспроможності і, зрештою, до припинення діяльності банківської установи (рис.7.2.2.(1)

Основні причини настання ризиків